UNGARIA SPRIJINA OFICIAL AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC

13-03-2011 3 minute Sublinieri

Presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, declarat, sambata seara, la Targu Mures, dupa primirea distinctiei ‘Gabor Aron’ din partea Consiliului National Secuiesc (CNS) pentru contributia la sprijinirea Tinutului Secuiesc, ca relatia romano-ungara s-a imbunatatit, dupa venirea la putere a FIDESZ. Acesta a mai spus ca autonomia pe care o doresc cei 500.000 de secui este pe deplin justificata, fiind o cerinta juridica, moderna si pe deplin cuvenita si ca “de aceea Ungaria sprijina interesul secuilor pentru autonomie”, relateaza Agerpres.

Kover a precizat ca legea si autonomiile europene creeaza institutii pentru ca toate comunitatile sa isi organizeze viata asa cum doresc.

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat in cadrul festivitatii ca, asa cum Kover Laszlo, cu ocazia organizarii la Budapesta a sedintei Consiliului National Secuiesc, a declarat ‘Fratilor secui, ati ajuns acasa!intrucat drapelul Tinutului Secuiesc era arborat pe cladirea Parlamentului, tot asa si secuii au inaltat pe cladirea Palatului Culturii din Targu Mures drapelul Ungariei. Acesta a precizat ca maghiarii din Transilvania considera ca acest drapel trebuie sa fluture pe cladirile oficiale nu doar la ocazii speciale, ci permanent.

“Odata si odata trebuie sa cream conditii legale ca toti maghiarii din Transilvania sa isi poata folosi simbolurile oriunde si oricand doresc”, a aratat Izsak.

In cadrul festivitatii, presedinta Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, si-a exprimat speranta ca premiul primit de la CNS sa-i dea lui Kover Laszlo imboldul necesar pentru a lupta si pe mai departe pentru mentinerea unitatii maghiarilor din Ardeal.

Disensiuni între unguri. În timp ce preşedintele Parlamentului Ungariei declară că îi susţine pe secui în cererea lor de autonomie a Ţinutului Secuiesc, preşedinta Consiliului Judeţean Mureş (UDMR) spune că problema ardelenilor este “măruntă”, în comparaţie cu ce se întămplă acum în lume.

În plus, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi-a anulat congresul şi comemorarea Zilei Naţionale a maghiarilor, care urmau să se ţină în Târgu Secuiesc, în semn de solidaritate cu primarul din oraşului, arestat preventiv pentru luare de mită. PCM susţine, de asemenea, că în spatele arestării primarului s-ar putea afla UDMR.

Reacţiile la declaraţiile preşedintelui Palamentului ungar nu au întârziat să apară. Într-un comunicat al Partidului Conservator, vicepreşedintele PC susţine că “dacă declaraţiile lui Kover Laszlo au acoperire în politica de stat oficială a Ungariei, atunci Ungaria a devenit un stat extremist şi periculos pentru Europa”.

Laszlo: Cererea secuilor este corectă

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kövér László, a declarat, aseară, la Târgu Mureş, că cerinţa secuilor din Transilvania, adică autonomia Ţinutului Secuiesc, este “legală, modernă şi corectă“, potrivit NewsIn. “E şi voinţa lui Dumnezeu, care dirijează vieţile noastre”, a mai adăugat Kover Laszlo, după ce a primit premiul Gábor Áron pentru 2010, din partea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS).

CNS şi Partidul Civic Maghiar (PCM) au organizat, ieri, la Târgu Mureş, o manifestare pentru comemorarea Martirilor Secui, la care a fost invitat şi preşedintele Parlamentului Ungariei.

Totuşi, în ciuda declaraţiilor lui Kövér László, preşedinta Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita, (UDMR) a fost rezervată şi nu s-a ridicat în picioare să-l aplaude pe Laszlo, când a primit premiul din partea CNS, potrivit NewsIn.
De altfel, ea a şi declarat că problema ardelenilor este “măruntă, în comparaţie cu situaţia economică mondială şi cu catastrofele din alte ţări”.

În schimb, liderii PCM şi CNS au lăudat prezenţa reprezentantului FIDESZ, Kover Laszlo, la comemorarea Martirilor Secui, arată NewsIn.

“Vă văd urmaş al patronului secuilor şi vă doresc o viaţă dublă ca să puteţi înfăptui ceea ce v-aţi propus”, i-a spus preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, lui Laszlo. Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a apreciat şi el prezenţa lui Kover la Târgu Mureş.

Totuşi, întrebat de câţi bani investeşte FIDESZ ca să-i ajute pe maghiarii din Transilvania să obţină dubla cetăţenie, politicianul Kover Laszlo a dat un răspuns evaziv, spunând că îi ajută moral pe aceştia. Preşedintele Parlamentului Ungariei trebuia să participe luni la Congresul Partidului Civic Maghiar (PCM) de la Târgu Secuiesc, care s-a anulat, din cauză că primarului oraşului a fost arestat preventiv, pentru luare de mită.

Kover Laszlo trebuia să fie numit preşedinte de onoare al PCM, iar unul din punctele de pe lista congresului era formarea unei alianţe alternative la UDMR. Alianţa urma să fie alcătuită din PCM, CNS şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Vicepreşedintele PC: Ungaria a devenit un stat extremist

Dacă declaraţiile lui Kover Laszlo de la Târgu Mureş au acoperire în politica oficială a Ungariei şi dacă Parlamentul şi Guvernul maghiar susţin autonomia unei bucăţi din teritoriul naţional al României, înseamnă că Ungaria a devenit un stat extremist şi periculos pentru Europa şi pentru stabilitatea din zonă”, susţine, într-un comunicat de presă, Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Partidului Conservator (PC).

Diaconu susţine că minoritatea maghiară din România are “deja mai multe drepturi decât majoritatea” şi îi transmite preşedintelui Parlamentului maghiar că “ar trebui să aibă grijă de ce se întâmplă în propria ţară, unde extremismul de coloratură fascistă şi devierile de la democraţie au devenit politică de stat“, mai precizează comunicatul.

Vicepreşedintele PC susţine, de asemenea, că nu este “întâmplător” că politicianul Kover Laszlo face parte din iniţiatorii legii privind cetăţenia ungară : “scopul acestei legi a devenit oficial: dezmebrarea statelor vecine pe motiv că acolo există minoritate maghiară. Şi în Ungaria există o minoritate românească. Ar trebui să-i cerem şi noi autonomia şi să facem din asta politică de stat?”, se arată în comunicatul de presă al Partidului Conservator.

Totodată, PC se întreabă “dacă PDL a negociat şi acceptat autonomia fictivului Ţinut Secuiesc, ca să se menţină la putere. O asemenea negociere transformă PDL într-un partid de ocupaţie care va trebui interzis pentru că încalcă flagrant Constituţia şi duce o politică de distrugere a statului român”, precizează comunicatul.

Nota noastra:

Desigur ca este un conflict intre diferitele grupari ale maghiarimii. Nici nu e greu de inteles de ce: concurenta pentru a fi principalii beneficiarii ai zonei de autonomie. Dincolo de aceasta miza (sa o numim ”a cascavalului”), obiectivul acestor grupari, deci inclusiv al UDMR, este acelasi: autonomia. UDMR, desi alegea o cale ceva mai diplomata, a inceput sa promoveze la fel de fatis ”idealul” autonomiei:

AUTONOMIA TERITORIALA: MAREA PRIORITATE PENTRU UDMR IN URMATORII ANI. Imnul Ungariei si al Tinutului Secuiesc, cantate la Congresul UDMR


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “UNGARIA SPRIJINA OFICIAL AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC

 1. Poate ar trebui facuta si putina istorie: cine au fost Hunii, cine mogyorii, apoi secuii, si daca mai traiesc dintre ei astazi ? (inclusiv pe teritoriul Ungariei, nu doar al Romanei).

  In rest,cum spunea Parintele Bartolomeu, ne-am ticalosit.Si atunci se vor implini si cu noi cuvintele lui Hristos: Vai voua! Si avem deja aceeasi soarta cu acel popor indaratnic de atunci: Exilul nu exodul.

 2. Ieri(duminica!), PDL a discutat cu Basescu despre modificarea Constitutiei. 4 prevederi se refera la parlament, presedinte si deficitul bugetar. Toate cele 4 prevederi par foarte bune si necesare, dar ele nu fac decat sa pregateasca defapt terenul pentru a 5-a tema discutata si anume trecerea la euroregiuni. Ideea euroregiunilor a fost vehiculata de UDMR si este pasul cel mai important in obtinerea autonomiei.
  Si la referendum, lumea va vota la gramada vinderea tarii, bucuroasa ca se reduce numarul de parlamentari.

 3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Parlamentul Romaniei sarbatoreste ziua nationala a …Ungariei
 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GEST PROVOCATOR LA MIERCUREA CIUC: un lider al Garzii Maghiare insceneaza, in centrul orasului, spanzurarea lui Avram Iancu. Juraminte de credinta ale oficialilor locali fata de Budapesta si declaratii tot mai obraznice ale r
 5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ministrul de externe Teodor Baconski se roaga de autoritatile Ungariei sa se delimiteze de adaugirile revizionist-”poetice” ale… sotiei ambasadorului maghiar din Romania. Fata de declaratiile explicite ale sefului P
 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IMINENTA FEDERALIZARE SI DESTRAMARE A ROMANIEI PRIN REGIONALIZARE. Avertismentele Acad. Dinu Giurescu. Tradarea nationala in forma continuata a partidului lui Basescu
 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTRE CINISM SI RAZVRATIRE. Scurta cugetare despre modelul austeritatii, ”miracolul” maghiar si saracia romaneasca
 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » OBSESIA REVIZIONISTA: actiuni maghiare provocatoare de contestare a Tratatului de la Trianon prin care Transilvania s-a unit cu Romania. 91 ANI DE LA SEMNAREA TRATATULUI
 9. Pingback: TINUTUL SECUIESC PE STEMA IPJ Covasna, prin ordinul tradator al ministrului agramat Traian Igas!
 10. Pingback: PREGATESC EXTREMISTII MAGHIARI LANSAREA UNEI MONEDE PARALELE (SIC) IN TINUTUL SECUIESC?
 11. Pingback: Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC - Razboi întru Cuvânt
 12. Pingback: UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini. Articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES - Razboi întru Cuvânt
 13. Pingback: BASESCU rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
 14. Pingback: TRANSILVANIA: MIZA REGIONALIZARII DIN 2012. Despre miscarile subterane ale ”grupului de la Cluj” si cealalta fata a Ianusului maghiar populist din Budapesta - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare