ACORDUL PREZUMAT PENTRU DONAREA ORGANELOR – RESPINS IN PARLAMENT/ Un profesor francez a fost concediat pentru ca a pledat in fata elevilor impotriva avortului/ PROPAGANDA GAY LA BRASOV. LA CHISINAU FACE DOAR UN PAS IN SPATE, STRATEGIC/ PF Daniel impartasea cu Nicholas Taubman idei anti-prostitutie si pro-ecumenism (Stiri familie 7 aprilie 2011)

7-04-2011 17 minute Sublinieri

Facebook poate cauza divort/ CERTURILE PARINTILOR AFECTEAZA COPIII/ Ecologistii ideologizati sunt, de cele mai multe ori, si anticrestini

  • Cultura vietii:

Deznodământ aşteptat: introducerea acordului prezumat la donarea de organe, respinsă definitiv

Parlamentul a respins un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate care intenţiona să introducă noţiunea de “acord prezumat” la donarea organelor. Acordul prezumat” presupune că persoana care nu şi-a exprimat în timpul vieţii refuzul de a-şi dona organele, este de acord, în mod implicit, cu donarea.

Iniţiat în anul 2008 şi puternic susţinut de Agenţia Naţională pentru Transplant, proiectul de lege a stârnit scandal şi opoziţia făţişă a organizaţiilor provita. Acestea considerau că, prin legiferarea acestui “acord”, departe de a se rezolva criza legată de cererea tot mai mare de organe pentru transplant, s-ar încălca grav convingerile religioase şi etico-morale ale persoanei şi s-ar favoriza abuzurile, mergând până la asasinarea unor persoane cu deficienţe în scopul recoltării de organe.

Detaliile le puteţi afla de aici.

Comisia de raport, propunând respingerea proiectului de lege, a argumentat că “Proiectul de lege nu mai este în concordanţă cu modificările recente aduse Legii nr. 95/2006, la art. 331 alin. (2) lit. c), prin OUG 133/2010, în sensul în care, pe cardul naţional de asigurări de sănătate va fi înscris acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces.”

Mai mult, “proiectul de lege contravine Directivei 2004/23/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind stabilirea standardelor de calitate şi securitate pentru donarea, obţinerea, controlul, prelucrarea, conservarea, stocarea şi distribuirea ţesuturilor şi a celulelor umane, în sensul încălcării dreptului cetăţeanului de a decide în timpul vieţii să devină donator şi să transmită această dorinţă familiei sau reprezentantului legal”.

Nota noastra:

Au circulat pe seama acordului prezumat o serie de legende urbane, confuzii si  exagerari  – originate, se pare, si in erorile de informare ale unei reviste de la noi, altminteri, credibila – iar apoi preluate fara verificare si colportate panicat de foarte multa lume.

Stirea de mai sus vine, astfel, sa clarifice doua lucruri importante:

1) In Romania nu a existat in legislatie acord prezumat (implicit, subinteles) in privinta donarii de organe, pentru prelevarea organelor fiind necesar consimtamantul scris al familiei.

2) Au existat doar, de-a lungul timpului, mai multe tentative legislative (proiecte de modificare a legii) care au intentionat de mai multe ori, in mai multi ani, sa introduca tipul de acord prezumat, dar acestea au fost respinse in Parlament, in anii trecuti si cu sprijinul Bisericii, care, prin comisiile de bioetica, s-a opus de fiecare data ferm.

Evident, situatia este mai complexa in privinta legii transplantului de la noi din tara, in privinta practicilor care exista precum si a celor care vor fi generate de introducerea cardului electronic. Ar fi potrivita o dezbatere reala, substantiala, pe marginea acestor riscuri, insa nu se practica asa ceva la noi… Si din aceasta cauza sunt generate hoaxurile de care aminteam, care pun oamenii pe piste false, insa avand la baza probleme reale si serioase.

Reamintim, legat de tema, si argumentele aduse de prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor impotriva acordului prezumat:

– In privinta donarii de organe: vom intra in circuitul European si vom transfera numarul de organe disponibile spre alta tari. Si daca ar exista mai multi donatori de organe, nu vor exista mai multe transplanturi in tara noastra. Asta pentru ca fondurile de la noi disponibile pentru transplanturi de organe sunt limitate, iar cresterea numarului de donatori ar depasi limita bugetara. [lucru cu atat mai valabil astazi, dupa reducerea drastica a fondurilor pentru spitale si dupa desfiintarea chiar a unor institute nationale pentru transplant!, n..n.]

– Oare de ce aceasta goana dupa transplant? De ce nu se aloca fonduri pentru campanii de informare a populatiei si pentru a face un sistem bine organizat de transplant?

– Situatia din Spania (unde exista acordul prezumat soft, din partea familiei) – da nastere la puternice discriminari impotriva imigrantilor, care nu au familiile alaturi de ei, acolo.

(…) – Nu exista nicio ratiune sa se abandoneze consimtamantul informat in favoarea celui prezumat.

– Introducerea acordului prezumat nu creste numarul de organe disponibil (concluzia unui raport din Anglia, facauta de o comisie formata din membri adepti chiar ai consimtamantului prezumat).

– Nu este S.F. ceea ce se spune despre abuzurile care pot sa apara! Trebuie sa existe un control etic. Exista un comert ilicit de organe de transplant, este dovedit, iar acordul prezumat ridica aceasta problema.

– Medicii sunt si ei oameni. Daca ne uitam la istoria sec. XX,  o sa vedem ca medicii erau cei care faceau experimente in lagarele de concentrare naziste, medicii erau cei care faceau abuzuri in psihiatria societica…

Cardurile de sanatate pun insa, in primul rand, multe alte grave probleme, despre care am scris in mai multe randuri (vezi aici, impreuna cu linkurile din subsol).

Pro-vita Bucureşti a demarat campania de panotaj Avortul opreşte o inimă care bate!”

Asociaţia Pro-vita, Filiala Bucureşti, a început în urmă cu câteva zile o campanie de publicitate care constă în montarea în zone centrale din Bucureşti a unor panouri tip billboard cu mesaje specifice, aşa cum spre exemplu puteţi vedea în imaginea alăturată.

Această campanie este o premieră absolută în România şi are ca scop conştientizarea publicului cu privire la problema avortului şi la dreptul la viaţă al copilului nenăscut.

Detalii despre campanie şi modul în care puteţi contribui, aici.

Povestea lui Pam

Avortul mi-a facut rău mie însămi

de Pam Appel

Articol apărut în ziarul studenţesc pro vita VERITAS, Minnesota State University Moorhead (MSUM), Vol. 2, Ed. 1, octombrie 2005 [1]. Traducere şi note de dr. Cristina Mitrovici.

Dezbatere: Suprafiresc, firesc şi nefiresc în naşterea umană – fertilizarea în vitro şi mama-surogat

Asociatia Epymedica organizeaza, pe 14 aprilie, dezbaterea „Suprafiresc, firesc si nefiresc in nasterea umana”. Prima manfestare de acest fel la nivel national vizeaza politicile de reproducere umana asistata fertilizarea in vitro si mama-surogat.

Evenimentul este gazduit de Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T Popa” Iasi, joi, 14 aprilie, incepand cu ora 17:30 in Amfiteatrul „Lorica Gavrilita”. Sunt supuse dezbaterii problemele ce se ivesc din impactul medical, moral, social si juridic al metodelor de reproducere umana asistata. La discutii participa medici, teologi, bioeticieni, psihologi, jurnalisti, politicieni si studenti de la medicina. Printre invitati se numara prof. dr. Carmen Elena Cotrutz, pr. Dragos Bahrim, conf. dr. Cristina Gavrilovici, psiholog Mirela Paval, jurnalist Oana Olariu si consultantul parlamentar Daniel Mazilu. Moderatorul dezbaterii este dr. Richard Constantinescu, director de comunicare al Asociatiei Epymedica.

Mini-cronică: prima ediţie a “Marşului pentru viaţă” în Bucureşti

“Marşul pentru viaţă”, desfăşurat în Bucureşti pentru prima dată, a reunit, sâmbătă 26 martie, circa 500 de participanţi. Într-un oraş de obicei anesteziat sub povara problemelor zilnice, aceştia şi-au mărturisit, inedit, crezul şi dorinţa de a vedea viaţa protejată de la concepţie.

Arteră centrală, Calea Victoriei a fost dominată minute bune de tricourile roşii cu emblema Provita, de banerele şi pancartele inedite care au stârnit interesul trecătorilor. Câteva dintre mesajele special pregătite pentru această ocazie: “Adevăraţii doctori NU ucid copii!”; “Viaţa începe de la concepţie”; “Copiii vor dreptate: / Viaţă şi nu moarte!”; “Avortul ucide copii / An de an 200.000″; “50 de ani = 22 milioane de avorturi”; “Embrionul este o persoană!”; “Aboliţi pedeapsa cu moartea / pentru copiii nenăscuţi!”; “O persoană este o persoană / indiferent cât e de mică!”; “Avort: 10 minute să-l faci / O viaţă întreagă să-l regreţi”; “Tu trăieşti. / Lasă-l şi pe el să se bucure de viaţă!”.

Un baner de mari dimensiuni cu inscripţia “Onoare mamelor” a fost purtat cu drag de un grup de mame cu copii.

O mărturie în premieră a sărit, de pe o pancartă, direct în ochii bucureştenilor: “Regret că am făcut avort”, marcând astfel începutul sfârşitului unui tabu: suferinţa pricinuită de avort.

Organizatorii s-au bucurat să vadă că cei care au răspuns apelului “Spune DA vieţii!” – sloganul evenimentului – au fost în majoritate covârşitoare (8 persoane din 10) tineri până în 30 de ani, dovadă că mesajul lor a fost receptat exact de cine trebuia.

La final, coloana de manifestanţi s-a oprit, simbolic, chiar lângă Palatul Parlamentului, simbol al puterii democratice, de la ai cărui vremelnici “locatari” aşteaptă mai mult pentru apărarea dreptului cel dintâi al oricărui om: dreptul la viaţă.

Pro-vita şi ceilalţi organizatori adresează mulţumiri speciale d-lui senator Titus Corlăţean şi delegaţiilor partidelor “Pentru Patrie” şi Naţional Ţărănesc – Creştin Democrat care au onorat cu prezenţa lor evenimentul. Invitaţia de a participa a fost adresată în consonanţă cu “Manifestul” lansat înainte de marş, prin care se făcea apel la toate forţele politice – reprezentante ale voinţei cetăţenilor – de a proteja viata şi familia.

Philippe Isnard, de 40 de ani, profesor de istorie care a fost suspendat în noiembrie anul trecut pentru că a pus la dispoziţie materiale pentru viaţă şi a prezentat imagini despre copii avortaţi în cursul unei dezbateri despre avort la clasa a zecea, în Manosque, Franţa, a fost dat afară joi din sistemul naţional de învăţământ. Isnard şi-a pierdut postul, fără salariu, fără ajutor social sau vreun drept la compensaţii financiare prin sistemul de asistenţă socială.

El a declarat pentru LifeSiteNews.com că a rămas “uluit” de gradul de severitate al deciziei, chiar dacă nu îşi mai punea problema unei reabilitări depline. Revocarea reprezintă cea mai dură măsură disciplinară posibilă pentru un profesor din sistemul francez de învăţământ public. Cotată la nivelul 4 pe o scară de la 1 la 4 a măsurilor disciplinare, o revocare deplină poate fi pronunţată numai de ministrul Educaţiei însuşi. Aceasta pune punct carierei didactice pentru tatăl a doi copii, în toate şcolile finanţate de stat.

Controversa în jurul lui Isnard a început toamna trecută, când mai mulţi părinţi au început o campanie publică împotriva profesorului de istorie, după ce acesta a arătat elevilor în vârstă de 15-16 ani un material video grăitor, intitulat “No Need to Argue” (Nu e nevoie de argumente). Mass-media franceză centrală s-a grăbit să preia subiectul. Alimentată de o organizaţie feministă pro-avort, “Prochoix,” campania a provocat reacţii furioase în presă, făcându-se apel la Ministerul Educaţiei pentru a lua măsuri împotriva lui Isnard.

Ministrul educaţiei, Luc Chatel, a răspuns criticându-l public pe profesor, spunând: “Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Profesorii au obligaţia de a respecta neutralitatea şi de a avea respect faţă de persoane.” La scurt timp după ce Isnard a fost suspendat temporar în noiembrie, în cadrul liceului Les Iscles s-a înfiinţat o “unitate de consiliere psihologică” pentru a veni în sprijinul elevilor care au participat la dezbaterea despre avort. Din câte se pare, niciun elev nu a făcut uz de serviciile sale.Organizaţia locală Planned Parenthood a fost, de asemenea, invitată la liceul Les Iscles pentru a urmări dezbaterea, având întâlniri cu elevii în grupuri de câte cinci.

În ceea ce îl priveşte, Isnard a susţinut că a încurajat dezbaterea la clasă. Elevii au fost încurajaţi să aducă propriile materiale, fie pentru, fie împotriva avortului, în timp ce Isnard însuşi a pus la dispoziţie discursul lui Simone Veil care promova prima lege franceză pentru legalizarea avortului, cunoscută acum sub numele de “Loi Veil”, videoclipuri pentru viaţă, un imn pentru viaţă şi “No Need to Argue”.

El declară ca i-a avertizat pe elevi cu privire la natura şocantă a unora dintre materialele care urmau să fie prezentate, spunându-le că sunt liberi să părăsească sala dacă doresc. Cazul de luna trecută al lui Isnard a fost prezentat în faţa unei comisii mixte de membri în sindicatul profesorilor şi reprezentanţi ai ierarhiei din Universitatea Aix-Marseille. Potrivit informaţiilor divulgate, după audierea de şase ore toţi cei 38 membri ai comisiei de disciplină au votat pentru pronunţarea unei măsuri disciplinare. Isnard spune că intenţionează să conteste decizia ministrului. De asemenea, el a creat pe cont propriu un grup pentru viaţă: ProVie France.

Fiind întrebat dacă i s-a părut potrivit să arate imagini grăitoare despre avort unor elevi în vârstă de 15 sau 16, Isnard a declarat pentru LSN că sistemul naţional de învăţământ din Franţa îi consideră maturi din punct de vedere sexual pe astfel de elevi. El a mai subliniat că aceştia primesc informaţii despre contracepţie şi avort în jurul vârstei de 13 sau 14 ani şi pot obţine pilula de a doua zi de la dispensarul şcolii, fără ştirea sau consimţământul părinţilor. “Dacă sunt consideraţi destul de mari să fie activi din punct de vedere sexual, trebuie să fie informaţi şi despre consecinţele acţiunilor lor”, a mai spus el.

România s-a oferit să găzduiască evenimentul Mr. Gay Europa 2010/2011, în perioada 13-17 aprilie 2011, în Braşov, anunţă blogul Gay Official.

Nu se ştie locaţia exactă. Într-un comunicat de presă, Organizaţia Mr. Gay Europa (MGE) susţine că „în frumoasa statiune de schi Braşov, vei experimenta ospitalitatea româneasca la cel mai înalt nivel”, fără a da detalii mai precise despre locaţia evenimentului. „După cum ştiai deja Braşov este aproape de Bran, unde se află «castelul Contelui Dracula», iar din moment ce Marea Finală are loc dupa lăsarea întunericului, nu se ştie niciodată cine îşi va face apariţia în timpul serii…”, se spune în încheierea comunicatului MGE.

Susţinători. Mr. Gay Europe va fi parte a unei conferinţe „Eu sunt! Tu?” – adresată comunităţii gay româneşti şi implementată de fundaţia Population Services International în România (PSI România), se mai spune în comunicatul MGE. Unii dintre fondatorii acestui program au fost: Fundatia SIDA Elton John, Fondul Global împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei şi fundaţia PSI Romania. Membri ai comunităţii Gay din România au participat la ediţiile trecute ale concursului. În 2009, la concursul Mr. Gay Europe desfăşurat la Oslo în Norvegia, Andy Claudiu, reprezentantul României, s-a clasat pe locul cinci.

Concurs anulat în 2010. În toamna anului trecut, concursul care ar fi trebuit să aibă loc în Elveţia, la Geneva, nu s-a mai desfăşurat. Evenimentul a fost anulat cu trei zile înaintea debutului prin intermediul unui e-mail. Organizatorii au primit o scrisoare electronică prin care Grand Hotel Kempinski îi informa de decizia lor. Grand Hotel Kempinski, un hotel de 5 stele aflat chiar pe marginea lacului Geneva, le-a oferit organizatorilor ocazia de a achiziţiona un ansamblu de camere pentru concurs, dar s-a retras din poziţia de sponsor pentru că, după cum au susţinut, evenimentul programat ar fi adus venituri sub aşteptările conducerii.

Ce vor organizatorii.Vrem să readucem Mr. Gay Europe înapoi la viziunea sa originală: tineri bărbaţi gay din toată Europa întâlnindu-se, făcând schimb de idei şi experienţe. Evenimentul este nimic mai mult decât despre unitate în diversitate, drepturile omului şi ale oamenilor gay. Scopul acestui program este de a contribui la crearea unei comunități LGBT mult mai responsabilă, mai sănătoasă şi mai unită, prin reducerea numărului de noi infecţii cu HIV şi prin creşterea simţului de solidaritate şi încredere în cadrul membrilor comunităţii”, se arată în articolul postat pe blogul Gay Official.

În a doua jumătate a zilei de 4 aprilie, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a primit în audienţă o delegaţie a Uniunii Europene, condusă de dna Rinna Kionka, şefa Secţiei Drepturile Omului a Uniunii Europene.

Oaspeţii europeni se află în Republica Moldova pentru a se documenta asupra situaţiei create vizavi de proiectul de Lege anti-discriminare promovat de Guvernul R. Moldova și au solicitat o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru pentru a afla care este atitudinea Mitropoliei Basarabiei faţă de acest proiect de Lege.

Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei în discuţia cu deputaţii europeni a subliniat faptul că „în principiu Mitropolia Basarabiei nu este împotriva unei asemenea Legi care ar preveni discriminarea, pentru că însăşi Mitropolia Basarabiei a fost discriminată, într-o formă brutală, de toarte guvernele R. Moldova care s-au succedat din 1992 până 2002, an în care structura eclesiastică românească din R. Moldova a fost admisă în legalitate”. „Acte de discriminare, însă mai voalate, au avut loc şi după această dată. Mitropolia Basarabiei este discriminată pe principiul naţional şi al apartenenţei religioase”, a afirmat ÎPS Petru.

„În acelaşi timp, a mai afirmat Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru, Mitropolia Basarabiei nu poate accepta în acest proiect de Lege sintagmă „orientare sexuală”, care va „deschide uşa” pentru alte „drepturi”: căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, înfierea de copii, participarea la elaborarea programelor de învăţământ cu scopul de a-i educa pe copii în duhul păcatului respectiv, demonstraţiile prozelitiste publice ş. a”. Exprimându-şi dezacordul pentru ca sintagma respectivă să se regăsească în legea sus-numită, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a afirmat: „Homosexualitatea este un grav păcat şi Biserica nu admite legiferarea lui”.

Discuţia a decurs într-o atmosferă de înţelegere reciprocă.

La întâlnire au participat PC preot Ioan Cosoi, Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Chişinăului şi dl Alexandru Postica, avocatul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

sursa: mitropoliabasarabiei.md

Controversatul proiect de Lege cu privire la combaterea şi prevenirea discriminării, aprobat de Guvern la 18 februarie 2011, va fi retras din Parlament, potrivit deciziei din 30 martie a Cabinetului de Miniştri.

Portalul Moldova ortodoxă menţionează că Biserica, societatea civilă şi mai mulţi lideri politici importanţi s-au declarat împotriva acestui proiect de lege. Noua lege atribuie noţiunii de „orientare sexuală” calitate de criteriu de discriminare oferind drepturi exclusive minorităţilor sexuale în detrimentul oamenilor normali.

Amintim că mai multe organizaţii pentru protecţia familiei au desfăşurat acţiuni de protest împotriva adoptării proiectului de lege, iar deputaţii comunişti, liberali şi democraţi au declarat că nu intenţionează să adopte legea, cel puţin în redacţia ei actuală. Pe de altă parte, reprezentanţii din Guvern susţineau că adoptarea legii reprezintă una dintre condiţiile impuse de UE pentru liberalizarea regimului de vize, fără însă a indica o prevedere concretă a UE în acest sens.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase a motivat retragerea documentului prin faptul că acesta a stîrnit disensiuni în societate şi urmează să mai fie consultat pentru a-l aduce într-o formulă care să fie adoptat şi de Parlament. Tot acesta a declarat într-o emisiune televizată că nu a văzut niciodată un homosexual și nu știe cîți homosexuali sînt în Moldova, admițînd că ei ar putea să nu existe deloc.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că, în fond, proiectul de lege în cauză trebuie adoptat, acest lucru reieşind şi din “anumite angajamente“. Premierul însă nu a precizat despre ce fel de “angajamente” este vorba și față de cine.

“Vom mai avea discuţii la Guvern, însă în principiu proiectul va avea acelaşi conţinut, doar că vor fi făcute unele precizări“, a precizat Premierul, subliniind că înainte de a fi examinat încă o dată la Guvern, documentul va fi discutat şi cu colegii din Legislativ.

„Filat şi Tănase şi-au schimbat orientarea”, titrează pe blogul său preşedintele Asociaţiei pentru Salvarea Familiei, Vitalie Marian. Iar  bloggerul Vitalie Cojocari scrie despre „Frica politicienilor moldoveni de a fi… consideraţi gay”. Hotnews.md comentează retragerea legii ca pe o victorie a creștinilor ortodocși și o capitulare a politicienilor.

Preşedintele Comitetului Helsinki din Moldova, Teodor Cîrnaţ, susţine că proiectul va ajunge în Parlament imediat după trecerea alegerilor locale. În opinia lui, retragerea din Parlament a proiectului de lege privind combaterea şi prevenirea discriminării este în legătură strânsă cu apropierea campaniei electorale.

Tot în 30 martie cîţiva activiști pro gay în frunte cu Oleg Brega au organizat un flash mob la Guvern în semn de nemulţumire faţă de decizia de a retrage proiectul de lege nediscriminare din Parlament. Şi de această dată  bizarii protestatari nu s-au putut abţine de la acuze împotriva Bisericii Ortodoxe, susţinînd că Legea a fost stopată de către Biserică.

Amintim că Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova în şedinţa din 18 martie şi-a exprimat protestul faţă de proiectul de lege nediscriminare anunţînd că va organiza ample acţiuni de protest în cazul în care Parlamentul va adopta legea.

Ieromonah Savatie Bastovoi – Pietrele vorbesc: Despre propaganda homosexualilor from Emisiunea “Pietrele vorbesc on Vimeo.

DECL: 27/11/2017

TAG-URI: PREL, PGOV, PINR, PHUM, SOCI, SCUL, RO
SUBIECT: Întâlnirea ambasadorului cu noul Patriarh român ortodox Daniel
Clasificat de: Ambasadorul Nicholas F. Taubman pentru motivele 1.4(b) şi (d)

1. (C) Ambasadorul însoţit de consilierul politic şi de directorul USAID s-au întâlnit pe 26 noiembrie cu Patriarhul român ortodox Daniel. Patriarhul Daniel a precizat, la începutul întâlnirii, că Statele Unite au o economie puternică şi că România trebuie să înveţe lecţii din succesul economic al americanilor. Ambasadorul a răspuns că, deşi există o percepţie pesimistă privind economia României, el nu este de acord cu aceasta; România are un potenţial extraordinar iar economia o duce foarte bine. El a mai adăugat că este conştient de faptul că Biserica ortodoxă este cea mai respectată instituţie din România şi şi-a reafirmat admiraţia personală pentru fostul Patriarh.

2. (C) Ambasadorul a notat că deşi acesta era o vizită de curtoazie, avea totuşi două probleme concrete pe agendă care includeau traficul de persoane şi legalizarea prostituţiei. El a spus că Guvernul Statelor Unite continuă, împreună cu autorităţile române, să combată traficul de persoane, şi şi-a exprimat îngrijorarea legată de fatul că, având în vedere nivelul de bunăstare în creştere pe care o înregistrează ţara, România ar putea să devină dintr-o ţară de tranzit într-una de destinaţie. El a mai adăugat că problemele legate de traficul de persoane şi legalizarea prostituţiei merg adesea mână în mână, deoarece legalizarea creează noi probleme; are un efect social coroziv şi face din astfel de ţări destinaţii pentru turismul sexual.

3. (C) Patriarhul Daniel i-a mulţumit ambasadorului, observând că remarcile sale au fost “încurajatoare pentru noi”. El a spus că biserica a susţinut Statele Unite în a rezista eforturilor de a încuraja alte state europene să legalizeze prostituţia. Legalizarea prostituţiei nu ia în considerare problema demnităţii umane şi transformă persoanele în obiecte de consum. Patriarhul a precizat că susţinătorii legalizării citează frecvent beneficiile legate de sănătatea publică, dar omit să se uite la alte costuri. El a spus că este bine să vezi că alte ţări rezistă legalizării şi a fost de acord cu observaţia ambasadorului conform căreia prostituţia nu este o crimă fără victime. Patriarhul a spus că Biserica Ortodoxă Română are multe instrumente media la dispoziţie în această bătălie, inclusiv o drepturi de proprietate asupra unei televiziuni şi asupra unui post de radio şi un ziar (Lumina) care este, în prezent, publicat în Bucureşti. El l-a invitat pe ambasador să vorbească despre traficul de persoane şi despre alte subiecte folosind instrumentele media ale Bisericii, adăugând că acesta ar putea fi un alt exemplu al evoluţiei “influenţei pozitive” pe care o are Ambasada SUA în România.

4. (C) Patriarhul Daniel a remarcat de asemenea trecutul comun iudeo-creştin al României şi Statelor Unite, precizând că a discutat recent cu ambasadorul israelian despre un posibil proiect comun legat de organizarea unui seminar cu privire la contribuţiile iudeo-creştine la identitatea europeană. Scopurile sale ca patriarh sunt dezvoltarea legăturilor între bisericile americane şi române, inclusiv îmbunătăţirea relaţiilor cu consiliile ecumenice ale bisericilor din Statele Unite. Observând poziţia istorică a Bisericii Ortodoxe Române ca o biserică a “majorităţii”, Patriarhul a spus că biserica sa trebuie să înveţe cum să funcţioneze într-o societate din ce în ce mai diversificată şi să relaţioneze cu celelalte biserici de pe poziţii egale. El a mai adăugat că bisericile de peste tot se confruntă cu aceleaşi provocări în relaţiile cu o societate a cărei secularizare este tot mai crescută. Patriarhul a spus că viziunea sa este să întreţină un dialog continuu cu bisericile surori despre cum pot funcţiona religiile şi cum pot să aibă o contribuţie pozitivă pentru societate.

5. (5) Patriarhul a spus că a petrecut mulţi ani în străinătate în instituţii universitare, inclusiv opt ani în Geneva ca profesor. El a spus că este “un nostalgic” al acestei atmosfere ecumenice şi internaţionale şi vrea să o recreeze aici în Bucureşti. El a solicitat ajutorul ambasadorului pentru evenimentele viitoare, inclusiv prin invitarea consiliului ecumenic în Statele Unite şi invitarea unor tineri aici, în schimburi de experienţe. Patriarhul Daniel a adăugat că aceasta ar putea fi “un bun complement” la ceea ce face Ambasada pe cale diplomatică. Ambasadorul i-a răspuns că va căuta o modalitate prin care Ambasada să-şi ofere sprijinul. Atunci când ambasadorul a menţionat că tinerii sunt câteodată cei care făceau cu îndârjire prozelitism pentru credinţa lor, Patriarhul a răspuns: “Este mai bine să avem discuţii decât să ne învinuim unii pe ceilalţi; şi mult mai bine să fii agresiv verbal decât să facem război unii împotriva celorlalţi”. Patriarhul a adăugat că legăturile create prin aceste schimburi dintre tineri nu sunt numai simbolice, dar mai degrabă un mod de a transforma simbolurile în realitate. El a mai subliniat, de asemenea, pericolele religioase create de “absolutizarea” diferenţelor minore în probleme legate de crez şi liturghie, amintind de vechea glumă religioasă care spunea că “îl venerezi pe Dumnezeu în felul tău, noi îl venerăm în felul Lui”. În încheiere, Patriarhul a spus că românii mai au încă multe de învăţat de la Statele Unite în ceea ce priveşte promovarea dialogului, a toleranţei şi a coexistenţei între naţiuni.

Nota noastra:

Interesanta aceasta nota Wilikeaks. Nu pentru ca ar dezvalui ceva senzational (doar stiam de ”vocatia” ecumenista a patriarhului), cat pentru tusa pitoresca a dialogului. Este, insa, un lucru surprinzator faptul ca ambasadorul SUA este impotriva legalizarii prostitutiei si ca cei doi interlocutori infiereaza asa puternic acest flagel. Macar atat. Desi nu e cazul sa ne facem iluzii: am mai vorbit despre discursul anti-secularism si pro-viata care este folosit, in acelasi timp, ca mijloc tactic de justificare a ecumenismelor institutionale. Discurs fals si ideologic, care cauta sa mitizeze realitatea din jur prezentand-o in termenii unui conflict maniheist intre tabara binelui, purului si albului (tabara religiosilor) versus tabara secularistilor, ateilor, miscarilor anti-viata. De fapt, aici, pe pamant, lucrurile nu o sa fie niciodata atat de transant maniheiste (neghina creste alaturi de grau pana la seceris, zice Evanghelia), in fruntea miscarilor anti-secularism se gasesc deseori personaje sunt, bel et bien, seculariste cu patalama, dar si prin aceasta Dumnezeu lucreaza, pe caile Sale tainice, pentru a ne feri de nenorociri mai mari care sa se dezlantuie peste noi, daca pe langa cele rele, nu s-ar mai salva inca, fie si slujite nesincer, din interes, si asemenea mize bune.

Insa ca oamenii sa traiasca dupa randuielile lasate firii de Dumnezeu nu e nevoie de uniri fortate intre religii si confesiuni. Nu e nevoie de tabere ideologice. E nevoie ca fiecare sa isi faca bine treaba in ograda sa. Daca fiecare societate ar avea parte de indemnuri pentru a se intoarce la un mod de viata traditional (macar in aspectele etice) atunci alta ar fi situatia. E fireasca si cooperarea pe chestiuni practice, insa trebuie sa fie clar ca a percepe si propune cooperarea intr-un mod institutional, ideologic, procedural (adica prin ecumenism, de pilda) provine dintr-o gandire si mentalitate profund anti-traditionala si de-a dreptul iluminista. Numai umanistii cred in forta unirilor procedurale.

E de remarcat faptul ca aceasta tendinta de mitizare, de ideologizare a realitatii, cu scopuri instrumentale, este folosita si de miscarile zelotiste. Acelasi procedeu: maniheism, impartire a lumii intre tabere, alt scop: opus celui ecumenist, e cel de separare, de izolare, de razvratire. Acelasi duh si, in final, acelasi rezultat, chiar daca obtinut pe cai aparent opuse.

Pe de alta parte, sunt foarte interesante nostalgiile patriarhului nostru si suspinurile sale dupa atmosfera ”ecumenica si internationala” din tineretile sale pe care ar vrea sa o aduca si la Bucuresti. Mai putin savuroase sunt ideile sale legate de pericolul religios al absolutizarii diferentelor legate de CREZ (?!) si liturghie”: pai, daca pericolul este absolutizarea, decurge de aici, in mod logic, ca solutia e RELATIVIZAREA. Sau, ma rog, reformularea? Atat a Crezului cat si a Liturghiei? Har Domnului ca Daniel inca nu e Papa de la Bucuresti! Desi…

In ceea ce priveste cate avem noi de invatat de la americani, adica ”dialogul, toleranta si coextistenta intre natiuni”: dialogul cu bombe aruncate de Pasti in capul sarbilor, toleranta fata de cei de alta religie manifestata prin arderea publica a Coranului si coexistenta traditionala cu alte natiuni prin exterminare (indieni) si sclavagism (negri). Daaaa, chiar ca avem ce invata de la americani. Sigur, li se cuvine vesnica recunostinta ca ne-au scapat de flagelul nazist ca sa ne lase in ghearele celui comunist…

Citind acest dialog nu ne-am putut abtine sa nu ne ducem cu gandul la Scripturi (o fi un reflex conditionat, absolutist, intolerant?!), la arhiereii de pe vremea Macabeilor care aduceau in Ierusalim gimnaziile grecilor si obiceiurile strainilor… Asa-i cand Iasonii stapanesc!

  • Hotnews:

VIDEO Legea pornografiei, adoptata de comisia de cultura din Senat. Site-urile pentru adulti vor avea nevoie de autorizare, iar accesul va fi taxat suplimentar

Copiii pot accesa pagini cu caracter pornografic. Si astazi, si maine si anul urmator

 

  • Medlive:

Cand sexul copilului este la latitudinea parintilor

Papusa pentru care fetitele trebuie sa isi puna “sani artificiali” si sa alapteze: jucarie educativa sau o exagerare?

  • Crestinortodox:

Apara inocenta copilului tau

Bona trebuie sa aiba credinta

Problemele psihologice din copilărie au un impact de lungă durată

Adolescentele britanice beau din ce în ce mai mult alcool. Una din 5 bea peste şapte beri pe săptămână – STUDIU

Rata ADOLESCENTELOR ÎNSĂRCINATE a atins MINIMUL ISTORIC în SUA

Buletinul informativ al Aliantei Familiilor din Romania/ Nr. 133, 5 apr 2011

Facebook poate cauza divort. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la inceputul lunii martie in SUA. Jumatate de miliard de persoane sunt pe facebook la ora actuala si numarul e in constanta crestere (link).

Abstinenta da rezultate. Luna trecuta, Family Research Council (Washington) a emis un studiu care indica ca tinerele care cresc in familii intacte si frecventeaza saptamanal biserica au sansele cele mai reduse de a ramane insarcinate inainte de casatorie. Studiul a fost alcatuit de Pat Fagan, expert FRC in domeniul sexualitatii si abstinentei (link).

Avort. Un abortionist american se transforma intr-unul dintre cei mai entuziasti promotori ai vietii copiilor nenascuti (link).

Ungaria protejeaza casatoria. La sfarsitul lunii aprilie, Ungaria va vota o noua constitutie. Ea protejaza familia, definind casatoria si familia ca uniunea intre un barbat si o femeie. De asemenea, defineste dreptul la viata ca incepand din momentul conceptiei. Efectul practic al acestui articol ar putea fi chiar interzicerea in intregime a avortului (link).

Europa seculara se teme. Secularistii Europei au sesizat recent renasterea interesului europenilor fata de spiritualitate, religie, valori si crestinism. Au sesizat si implicarea tot mai energetica a fortelor provalori in promovarea valorilor crestine prin structurile europene. Si se tem. Asta a determinat-o pe una dintre cele mai radicale europarlamentare sa scrie un editorial virulent pe tema asta. Publicat in ziarul britanic Guardian, comentariul acuza crestinii de incalcarea principiului separarii Bisericii de Stat (link).

Crestinismul in cartile de istorie. Auzim tot mai des despre noile carti de istorie tiparite in Occident, care reduc la minim rolul Crestinismului in formarea civilizatiei europene. Va prezentam un articol care comenteaza de ce istoria Europei este stirbita si incompleta fara referinte la crestinism (link).

Avort – SUA. Tot mai multe clinici de avort se inchid in SUA, anul 2010 fiind al 25-lea an cand numarul clinicilor de avort e in continua scadere. Si asta cu toate ca in ultimii 25 de ani populatia SUA a fost in constanta crestere. Studiul pe care vi-l recomandam indica ca in medie 10 clinici de avort se inchid in SUA anual (link).

Partidul Ecologist. Rar mai auzim in Romania despre partidul ecologist. Dar tot mai des in alte tari. Ideologia este identica si radicala, antifamilie si anti viata. Recent au avut loc alegeri locale in Australia, cu care prilej un comentator australian a publicat un material pe care vi-l recomandam in mod special deoarece detaliaza aspectele ideologice fundamentale ale miscarii “verzi”, adica ecologiste. Primul partid ecologist din lume a fost organizat in 1972 in Tasmania si de atunci ideile lui radicale au impanzit pamantul. Ecologistii: (1) cer legalizarea drogurilor „usoare”; (2) a casatoriilor homosexuale; (3) promoveaza avortul ca metoda de reducere a impactului omului asupra naturii; (4) promoveaza eutanasia si sinuciderea asistata; (5) promoveaza abolirea nediscriminarii religioase din legile care interzic discriminarea (link).

Libertatea religioasa – Australia. Pe 21 martie, Comisia Australiana a Drepturilor Omului a emis un raport de 92 pagini privind libertatea religioasa in Australia secolului 20. Titlul raportului da de gandit – face referire nu numai la libertatea religioasa, ci si la “libertatea de credinta”, un termen definit de intelectualii secularisti pentru a desemna drepturile celor care nu “cred” in nimic, dar al caror drept de a nu crede in nimic trebuie si el “respectat.” Este un trend care se intalneste tot mai des in proiectele de directiva si rezolutiile adoptate in structurile europene. Raportul arata ca religia devine tot mai putin importanta in viata australienilor, 38% dintre barbatii australieni afirmand ca religia nu e importanta in viata lor. Doar 13% din australieni afirma ca religia e “foarte” importanta pentru ei si 25% ca e “importanta.” La ultimul recensamant, efectua t in 2006, peste cinci milioane de australieni se declarau catolici, peste jumatate de milion ortodocsi, 317.000 baptisti si 220.000 penticostali. 3,7 milioane de australieni s-au declarat “fara religie,” o crestere de 18,7% in comparatie cu recensamantul precedent (link).

Colorado respinge uniunile homosexuale. Camera Deputatilor a statului Colorado , dominat de republicani, a respins saptamana trecuta un proiect de lege initiat de democrati pentru legalizarea uniunilor homosexuale (link).

Avort – Arizona. Pe 1 aprilie, statul american Arizona a devenit primul stat american care a interzis prin lege avortul motivat de rasa sau sexul copilului nenascut. Gasim legea aceasta salutara si una similara ar trebui sa fie adoptata si in Romania. Societatea moderna insista asupra nediscriminarii. E timpul sa interzicem, in conformitate cu acest deziderat, avorturile motivate de sexul sau rasa copilului nenascut. Ocazional auzim stiri socante despre copii nenascuti care sunt avortati in Europa pentru ca, de exemplu, mama, care deja are 2 baieti, nu mai vrea inca un baiat, ci o fata (link).

Avort – Marea Britanie. Parlamentarii britanici sunt alarmati ca peste 200.000 de avorturi se fac in Marea Britanie anual. Atat de multe cat in Romania. Au decis insa promulgarea unui proiect de lege cu scopul de a reduce numarul de avorturi. Cum? Obligand femeile care doresc sa avorteze sa treaca printr-un curs de consiliere inainte de avort, pentru a intelege riscurile asociate cu procedura de avort (link).

Remarcabil – Belgia. Pe 26 martie au avut loc marsuri pro-viata intr-o multime de orase europene. Comentatorii au notat cu deosebit interes marsul pentru viata de la Bruxelles, la care au participat peste 4.000 de persoane. Este remarcabil pentru o tara aproape in intregime paralizata de secularism. Numarul participantilor la marsul din anul acesta a fost dublu in comparatie cu anul trecut (link).

Remarcabil – Kansas. Numarul avorturilor e in scadere in SUA. Departamentul Statisticilor si Sanatatii din Kansas a emis statisticile privind avortul pe anul 2010. In 2010, numarul copiilor avortati in Kansas a scazut cu 12% in comparatie cu anul precedent, fiind la cel mai scazut nivel din 1988 incoace (link).

Catolici american se opun orientarii sexuale. Recent, Conferinta Nationala a Episcopilor Catolici Americani a emis un document adresat adminsitratiei Omaba in care isi justifica opozitia fata de intentia administratiei de a interzice discriminarea impotriva homosexualilor la inchirierea locuintelor. Asta ar putea afecta libertatea proprietarilor crestini care refuza inchirierea locuintelor catre perechile de acelasi sex (link).

351 de proiecte legislative. “Remarcabil,” afirma publicatia Time intr-un articol de fond din 24 martie. La ora actuala sunt pe rol 351 de proiecte legislative in cele 50 de state americane desemnate sa reduca avortul si sa pastreze viata copiilor nenascuti. Printre ele notam proiectul texan de directionare a fondurilor publice pentru planificarea familiala spre programe de consiliere preavort, si cel din Missouri care elimina metodele medicale de avort care cauzeaza durere copilului nenascut. Romania are multe de invatat din aceste exemple (link).


Categorii

Avort, Ecumenism, Homosexualitate, Parintele Savatie, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, TRANSPLANT DE ORGANE, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “ACORDUL PREZUMAT PENTRU DONAREA ORGANELOR – RESPINS IN PARLAMENT/ Un profesor francez a fost concediat pentru ca a pledat in fata elevilor impotriva avortului/ PROPAGANDA GAY LA BRASOV. LA CHISINAU FACE DOAR UN PAS IN SPATE, STRATEGIC/ PF Daniel impartasea cu Nicholas Taubman idei anti-prostitutie si pro-ecumenism (Stiri familie 7 aprilie 2011)

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CONFLICT INTRE PATRIARHII PE MOTIVE DE “SFERE DE INFLUENTA”. Patriarhia Ierusalimului ameninta Patriarhia Romana cu intreruperea comuniunii… Tristul spectacol al LUPTEI LUMESTI PENTRU PUTERE si al dezbinarii
  2. Pingback: Cultura vieţii » Un profesor cu opinii provita a fost concediat pentru că le-a arătat elevilor un film despre avort
  3. Despre Mr gay …. nu aveau alta zi din an decat in Postul Invierii Domnului Nostru. Cat despre sloganul conferintei, ar fi fost mai potrivit “Eu sunt….cu capu’. Tu?”… Multumesc de intrebare, eu sunt normal(a)… sau cel putin incerc. 🙂

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SAPTAMANA SODOMEI IN ROMANIA: Homosexualii ii invita pe politicieni sa marsaluiasca impreuna. Masinaria propagandei pro-gay duduie: SE CERE REEDUCAREA TINERILOR CARE SUNT PREA HOMOFOBI SI ANTISEMITI SI PREA MARCATI DE TRADITI
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: BISERICA NU POATE APROBA NICIODATA HOMOSEXUALITATEA. Surpriza: Despre problema propagandei homosexuale si atitudinea Bisericii in… chiar ziarul Lumina
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Eveniment de maxima gravitate: REZOLUTIE ”ISTORICA” A ONU PRIN CARE SE CONSFINTESC DREPTURILE GAY CA DREPTURI ALE OMULUI! Drumul catre legalizarea OBLIGATORIE a casatoriilor gay a fost larg deschis :(
  7. Pingback: Ce mai zic expertii in terorismul ”alb” de extrema dreapta: STATUL AR TREBUI SA INTERVINA DACA INFLUENTA IDEOLOGICA A PARINTILOR AMENINTA BUNASTAREA COPIILOR
  8. Pingback: CONTRA MARSURILOR SI PROPAGANDEI “GAY”. Duhovnici si ierarhi romani care au vorbit impotriva PACATULUI HOMOSEXUALITATII. Ar trebui si mai mult, dar…
  9. Pingback: Articolele saptamanii: TOTALITARISM HOMOSEXUAL: ceea ce doresc homosexualii nu este o egalitate in fata legii, ci un control al constiintei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: DIALOG CU UN HOMOSEXUAL: despre respingerea CELUILALT, indreptatire, autosuficienta si anti-civismul propagandei gay - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: CAMPANIE AGRESIVA DE PROMOVARE A TRANSPLANTULUI DE ORGANE. Doctorul mason Irinel Popescu decorat de Patriarhul Daniel. Patriarhia – implicata in propaganda industriei donarii de organe - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Ce au spus parintii Paisie Aghioritul, Porfirie, Sofronie Saharov si Mitropolitul Hierotheos Vlachos despre TRANSPLANTUL DE ORGANE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: LEGALIZAREA PROSTITUTIEI: incurajarea TRAFICULUI DE CARNE VIE si EXPLOATAREA FEMEILOR. Ancheta Der Spiegel cu o prostituata …romanca - Recomandari
  14. Pingback: Presiuni europene pentru relaxarea LEGII TRANSPLANTULUI? - Recomandari
  15. Pingback: TRAFICUL DE ORGANE: o realitate sinistra, ocultata de isteria diversionista a falselor rapiri de copii - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare