Presiuni europene pentru relaxarea LEGII TRANSPLANTULUI?

27-09-2012 2 minute Sublinieri

Legea transplantului din România trebuie pusă de acord cu cea europeană cât mai curând posibil, în caz contrar ţara noastră riscând chiar şi o procedură de infringement, a atras atenţia, joi, prof. dr. Irinel Popescu.

“Trebuie să luptăm să restabilim la nivel legislativ transpunerile legislaţiei europene la nivel românesc”, a spus Irinel Popescu, “părintele” transplantului de ficat din România, potrivit Agerpres.

În plus, ţara noastră are capacitatea, din punct de vedere al personalului medical, să realizeze mult mai multe transplanturi în cazul în care numărul de donatori ar fi mai mare. În ultimele luni, cei mai mulţi donatori au provenit de la Spitalul din Oradea şi de la cel din Timişoara.

La rândul său, prof. dr. Radu Deac de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş a spus că România ar fi trebuit să aibă până la această oră şi transplant de plămân, dar şi transplant de plămân şi cord.

“Pentru transplantul pulmonar nu sunt perspective”, a declarat, la rândul său, dr. Victor Zota, care a precizat că au fost făcute demersuri în anii trecuţi, pentru ca acest tip de intervenţie să se realizeze la Spitalul Militar.

Nota noastra:

In ultima perioada este vizibila supra-expunerea mediatica a unor cazuri de prelevare a organelor de la diverse victime ale accidentelor pentru realizarea de transplanturi. Tonul este, invariabil, de genul: iata cum salveaza transplantul vieti. Un exemplu: Prima prelevare de organe din 2012. Organele unui tanar in moarte cerebrala vor salva patru vieti (sursa – ProTV).

Sunt mai multe probleme ce trebuie marcate:

– tonul entuziast al mediei poate acoperi, de fapt, o propaganda mediatica dusa in favoarea unei industrii a transplantului. Ca in orice industrie, la mijloc sunt foarte multi bani si foarte multe interese. Si nimic altruist la mijloc.

– evident, nu se pomeneste deloc latura problematica a prelevarii de organe. Nu se efectueaza prelevarea de la morti, ci de la oameni aflati in coma sau moarte cerebrala. Care este pronuntata de oameni, nu de Dumnezeu, si care nu exclude revenirea la viata a victimelor. Si aici este vizibil tonul propagandistic, familia care este de acord cu prelevarea fiind prezentata ca un exemplu bun de generozitate iar intreaga operatiune in stilul interventiilor eroice pentru salvarea vietilor.

Sa ne amintim si de remarcile dr. Vasile Astarastoae pe aceasta tema, in contextul in care se incerca fortarea unei legi mai permisive in acest sens:

– In alte tari (ex.: Anglia) se fac campanii puternice pentru introducerea consimtamantului prezumat.

– Nu exista nicio ratiune sa se abandoneze consimtamantul informat in favoarea celui prezumat.

– Introducerea acordului prezumat nu creste numarul de organe disponibil (concluzia unui raport din Anglia, facauta de o comisie formata din membri adepti chiar ai consimtamantului prezumat).

– Nu este S.F. ceea ce se spune despre abuzurile care pot sa apara! Trebuie sa existe un control etic. Exista un comert ilicit de organe de transplant, este dovedit, iar acordul prezumat ridica aceasta problema.

– Medicii sunt si ei oameni. Daca ne uitam la istoria sec. XX,  o sa vedem ca medicii erau cei care faceau experimente in lagarele de concentrare naziste, medicii erau cei care faceau abuzuri in psihiatria societica…

– Acolo unde exista posibilitate de abuz e bine sa ne retinem.

Evident, reprezentantii grupurilor de interese care promoveaza transplantul vor sa modifice actuala lege, a consimtamantului informat, cu una mai permisiva, probabil a acordului prezumat. Pentru aceasta invoca (nu se stie daca fundamentat) o eventuala actiune a Comisiei Europene impotriva Romaniei.

De notat ca si actualul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, este un declarat suporter al transplantului, deplangand, acum cateva luni, mentalitatea refractara a medicilor si populatiei in aceasta privinta.

A se vedea si:


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva sanatatii, TRANSPLANT DE ORGANE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Presiuni europene pentru relaxarea LEGII TRANSPLANTULUI?

  1. Pingback: CAMPANIE AGRESIVA DE PROMOVARE A TRANSPLANTULUI DE ORGANE. Doctorul mason Irinel Popescu decorat de Patriarhul Daniel - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Promotorul transplantului de organe, Irinel Popescu, face si APOLOGIA ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC - Recomandari
  3. Pingback: Ce au spus parintii Paisie Aghioritul, Porfirie, Sofronie Saharov si Mitropolitul Hierotheos Vlachos despre TRANSPLANTUL DE ORGANE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare