PRIMAVARA ARABA SE ANUNTA FURTUNOASA. Predictiile unui expert (?) israelian, portretul tinerimii revolutionare arabe si ultimele evolutii in Yemen

7-04-2011 4 minute Sublinieri


  • Hotnews:

Ehud Yaari, principalul (?! – cum poate fi cineva expert principal – n.n.) expert israelian in Orientul Mijlociu: Ma tem ca Primavara araba ar putea sa devina furtunoasa

“Ma tem ca Primavara araba ar putea sa devina una foarte furtunoasa”, a declarat Ehud Yaari, principalul expert israelian in chestiuni legate de Orientul Mijlociu. Intr-o declaratie facuta pentru HotNews.ro, analistul israelian afirma ca regiunea araba se va confrunta “cu o lunga perioada de instabilitate”. In opinia lui Ehud Yaari, “revoltele din lumea araba au fost motivate de probleme si forte domestice, iar “israelienii nu sunt deloc implicati” in protestele din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Iata ce crede Ehud Yaari despre revoltele din lumea araba:

ce sunt revoltele arabe: o lupta pentru democratie sau inlocuirea unor dictaturi cu regimuri islamiste?

Sloganul revoltelor este “Libertate” si multi aspira la democratie, dar Fratia Musulmana si alte miscari islamiste incearca deja sa puna mana pe revolutia araba si sa o devieze intr-o directie diferita. Ne pregatim pentru o lunga perioada de instabilitate, noul sistem fiind o “sarocratie” – masele de oameni din strada sunt capabile sa forteze noile guverne sa le indeplineasca cererile. Problema este aceea ca islamistii au atat putere si organizare, in timp ce liberalii nu sunt organizati pana in acest moment.

cine se afla in spatele revoltelor: CIA, Mossad, telegramele Wikileaks?

Revoltele din lumea araba au fost motivate de probleme si forte domestice. CIA ar putea incerca sa influenteze rezultatul in Libia, insa nu a avut niciun impact in Egipt (sic!- n.n.). Israelienii nu sunt deloc implicati (sic! – n.n.).

ce urmareste Iranul?

Iranienii ii incita la revolta pe siitii din Bahraian si din regiunea de est a Arabiei Saudite. Ei ar putea incerca acelasi lucru in Kuwait.

care este rolul jucat de Al Qaeda?

Activistii al-Qaeda se numara perintre rebelii din estul Libiei, insa ei nu controleaza revolta de-acolo. Organizatia incearca in prezent sa-si extinda activitatea in Yemen si cauta sa-si stabileasca baze in Peninsula Sinai, unde Cairo pierde controlul.

ce se va intampla in continuare in lumea araba?

Nu am putere de a prezice, insa ma tem ca Primavara araba ar putea sa devina una foarte furtunoasa.​

Cine sunt tinerii care au schimbat lumea araba

La inceputul acestui an, “revolutia Facebook” a schimbat fata lumii arabe. In spatele milioanelor de demonstranti iesiti pe strazile din Cairo, Tunis sau Alger s-au aflat cativa tineri, intelectuali sau simpli muncitori, care au aprins scanteia revoltelor. Unde sunt si ce fac ei acum, la trei luni de la inceputul demonstratiilor? (…)

Somajul crescut in randul tinerilor educati sta la baza revoltelor arabe. Asa spune astazi intelepciunea populara din media. Si totusi, daca privim cu atentie oamenii… Mohamed Bouazizi este tunisianul a carui moarte se spune ca ar fi declansat revoltele. Un tanar vanzator ambulant care nu a apucat sa termine liceul, Bouazizi si-a dat foc la o ora dupa ce politia locala i-a confiscat produsele. A devenit eroul lumii arabe, caci orice revolutie are nevoie de o icoana. Dar gaz peste focul mocnit al revoltei turnau deja de cativa ani alti tineri arabi. Daca Bouazizi nu era educat, egipteanul Wael Ghonim era departe de a fi somer. Ghonim, directorul de marketing al Google in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, a infiintat un grup Facebook, in vara lui 2010, ca reactie la moartea unui alt tanar informatician educat in Statele Unite, Khaled Said, ucis de bataile politistilor din Alexandria. Grupul de pe Facebook a devenit unul dintre principalele canale de comunicare ale protestatarilor din piata Tahrir. Printre tinerii deveniti figuri publice ale revoltelor din Egipt: Israa Fattah (the Facebook girl), director de resurse umane; Ahmed Maher (unul dintre fondatorii “Miscarii de Tineret 6 Aprilie”), inginer intr-o firma de constructii din Cairo; Asmaa Mahfouz (lider important al “Coalitiei Tineretului Revolutionar”), informatician intr-o firma din Cairo. Toti tineri educati dar, similar altor lideri ai miscarilor de tineri arabi, nicidecum someri.

Chiar si atunci cand sunt reale, statisticile pot deruta. Daca putem spune ca multimile din Tunis si Cairo au fost statistic dominate de tineri educati si someri, modelul nu se aplica acelor conectori care au lipit multimile revoltate. Niciuna dintre figurile publice ale “miraculoasei generatii” arabe nu se incadreaza in modelul servit ca explicatie unica pentru acel “deodata” care a facut diferenta intre generatii. Trebuie ca undeva, mai adanc, se gaseste altceva.

Autoritara, plina de reguli rigide dar si cu stranse legaturi emotionale intre membri: asa este caracterizata clasica familie araba. Psihoterapeutii britanici vorbesc despre dificultatea sedintelor de terapie cu familiile arabe, un obstacol important fiind nivelul scazut de diferentiere a sinelui observat in cazul tinerilor proveniti dintr-un astfel de mediu cultural. Diferentierea sinelui este abilitatea cuiva de a-si separa functionarea emotionala si intelectuala de cea a familiei. Murray Bowen este psihoterapeutul american care a studiat cel mai mult acest proces psihologic, concluzionand ca emotiile indivizilor cu un nivel scazut de diferentiere tind sa fuzioneze inconstient cu cele care predomina in familia de origine, dand astfel nastere la un conglomerat emotional, un ego de masa nediferentiat. Bowen precizeaza ca diferentierea sinelui poate avea loc doar in cadrul unui triunghi format din cei mai importanti doi membri ai familiei si terapeut. Sa fie acesta procesul psihologic care a lucrat in adancime, oferind forta necesara tinerilor lideri egipteni (membri importanti ai marii familii arabe) pentru a se diferentia de figura paternalista a batranilor dictatori (ceilalti membri importanti din familie)? Dar unde este terapeutul?

Antenele de satelit au rasarit pe acoperisurile caselor din Orientul Mijlociu, lumina televizoarelor risipind din influenta vechiului model familial arab. Autoritatea batranilor a fost slabita de forta informationala a televiziunii si Internetului. Educatia occidentala este de ani buni terapeutul lumii arabe, transmisa fie prin prelegerile de la “American University” din Cairo, fie prin emisiunile Al Jazeera. Sustinut discret de programele americane care promoveaza democratia in lumea araba (finantate in fiecare an din ultimul deceniu cu sume mai mari decat cele 250 milioane de dolari cheltuite in total in anii ’90), acest terapeut a avut in unele locuri mai mult succes decat in altele. Fara a fi presati de spectrul somajului, tinerii lideri egipteni si-au gasit motorul in acest proces de diferentiere. Doar astfel a fost posibil ca pustiul topit de frica sa prinda glas in fata barbatului brunet. Acel “deodata” care a facut diferenta intre generatii nu este altceva decat rezultatul vizibil al unui proces psihologic pus de mult in miscare. Iar revolutiile din nordul Africii spun povestea, neterminata inca, a diferentierii de sine in lumea araba.

Zeci de mii de manifestanţi protestează joi la Sanaa, capital Yemenului, cerând demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh, în timp ce statele din Golf au anunţat că depun eforturi pentru a-l convinge să se retragă. Mii de femei au ieşit şi pe străzile din Amran, la nord de Sanaa.

Premierul Qatarului, Hamad bin Jassim al-Thani , a declarat că organizaţia Consiliul de Cooperare din Gof (CCG) încearcă să ajungă la un acord cu Saleh şi opoziţia privind demisia şefului statului. “Sperăm să ajungem la un acord prin care Saleh să demisioneze”, a spus al-Thani.

CCG a propus ca Saleh să transfere puterea vicepreşedintelui Abdu Rabo Mansour, a declarat un purtător de cuvânt al opoziţiei yemenit, Mohamed Qahtan. Propunerea prevede că Saleh ar urma să aibă imunitate juridică, precum şi formarea unui guvern de unitate naţională. Qahtan nu a precizat dacă opoziţia va accepta planul.

Miercuri, Saleh a declarat că salută eforturile statelor din Golf pentru medierea crizei din Yemen. Protestele din Yemen au izbucnit în urmă cu aproape două luni şi s-au soldat cu zeci de morţi.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel, Opinii, analize, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PRIMAVARA ARABA SE ANUNTA FURTUNOASA. Predictiile unui expert (?) israelian, portretul tinerimii revolutionare arabe si ultimele evolutii in Yemen

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tulburari in Orientul Mijlociu: conflict grav intre Israel si Hamas, proteste reprimate violent in Egipt si Siria
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Iranul, cu un ochi la dictatura din Siria si cu un altul la revolta din Bahrain
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Liderii Israelului agita in continare spectrul scenariului iranian: PRIMAVARA ARABA AR PUTEA DEVENI IARNA IRANIANA
  4. Ca si caderea “blocului” sovietic, revoltele din lumea araba cred ca au mai degraba cauze externe (occidentale)

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial, pentru care a si fost provocata criza. SE AUDE ZANGANITUL ARMELOR? DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRI
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: Daca mai era nevoie de o confirmare… REVOLUTIILE ARABE NU SUNT DECAT LOVITURI DE STAT MILITARE MASCATE. Sau era in care conspiratiile devin si ele tot mai oficiale
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare