Iranul, cu un ochi la dictatura din Siria si cu un altul la revolta din Bahrain

15-04-2011 1 minut Sublinieri

Regimul iranian furnizează Siriei echipament pentru reprimarea manifestaţiilor şi material pentru supravegherea grupurilor de opozanţi sirieni, scrie în ediţia sa de azi Wall Street Journal, citând responsabili americani, potrivit Agerpres. Iranul a început deja să trimită în Siria echipament pentru reprimarea manifestaţiilor şi urmează să aibă loc şi alte livrări, au afirmat oficiali din cadrul administraţiei americane.

Potrivit unor convorbiri între responsabili iranieni interceptate de SUA, Teheranul doreşte de asemenea să ajute grupurile de contestatari şiiţi din Bahrein şi Yemen şi să încerce să destabilizeze ţările aliate SUA din regiune. „Credem că Iranul oferă ajutor material guvernului sirian în eforturile sale de a reprima mişcările de protest ale populaţiei”, a afirmat un oficial american citat de Wall Street Journal, subliniind că Teheranul împărtăşeşte „lecţiile învăţate” în cadrul represiunii manifestaţiilor din 2009 după alegerile contestate din Iran. Iranul ajută de asemenea Siria să-i supravegheze pe opozanţi pe Internet.

Manifestaţiile au început la 15 martie în Siria şi au fost dur reprimate de forţele de ordine, care au ucis peste 100 de persoane, potrivit militanţilor pentru drepturile omului. La rândul lor, autorităţile siriene acuză cu regularitate „bande înarmate” că s-ar afla la originea violenţelor împotriva manifestanţiilor.

Iranul a expulzat un diplomat din Bahrain, dupa ce Bahrainul a expulzat insarcinatul iranian cu afaceri, intr-o actiune ce tensioneaza si mai mult realtiile bilaterale, afectate de o disputa pe tema protestelor antiguvernamentale din Bahrain.

Teheranul a criticat conducerea sunnita a Bahrainului pentru ca s-a folosit de trupe din alte state din Golf pentru a controla protestatarii siiti, noteaza BBC. La randul sau, Bahrainul a acuzat Iranul, principala putere siita din Golf, ca se amesteca in treburile sale interne. Ambele state si-au retras ambasadorii in urma cu cateva zile. Miercurea trecuta, cel putin trei persoane au fost ucise cand autoritatile din Bahrein au evacuat o tabara a protestatarilor instalata in Piata Perlei in Capitala Manama. Intr-o demonstratie organizata duminica, in Manama, principala grupare siita de opozitie, Wafeq, a cerut ONU sa ii protejeze impotriva violentei, si a cerut si SUA sa ii ajute sa preseze trupele straine sa paraseasca Bahrainul.


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Iranul, cu un ochi la dictatura din Siria si cu un altul la revolta din Bahrain

  1. Iranul şiit sprijina Siria care are o conducere şiită minoritara intr-o tara majoritar sunită . Cand vine vorba de tari cu conducere minoritara sunită in tari majoritare siite gen Bahrein şi Yemen , atunci Iranul sprijina revoltele cu generozitate . Intrebarea de un milion de dolari este pe unde se situaza SUA in aceasta problema . Sa fie can vorba aceia , când doi se bat, al treilea câştigă ? .

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) Interviu hotnews.ro cu ambasadorul Iranului la Bucuresti: SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN E INDREPTAT, DE FAPT, IMPOTRIVA RUSIEI
  3. Pingback: SUA A GASIT PRETEXTUL DE A ATACA IRANUL? Scandalul atentatului contra ambasadorului Arabiei-Saudite
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare