SUA A GASIT PRETEXTUL DE A ATACA IRANUL? Scandalul atentatului contra ambasadorului Arabiei-Saudite

12-10-2011 4 minute Sublinieri

Vicepresedintele american Joe Biden a declarat miercuri ca Iranul va fi tras la raspundere pentru presupusul complot ce viza asasinarea ambasadorului saudit la Washington, transmite Reuters. Statele Unite discuta cu Arabia Saudita si aliatii lor posibilitatea de a prezenta cazul in fata Consiliului de Securitate al ONU. In acelasi timp, autoritatile saudite au avertizat ca “Iranul va plati pretul” pentru complotul impotriva lui Adel al-Jubeir.Joe Biden a spus ca incercarea de asasinare a diplomatului saudit “este un act scandalos, in legatura cu care iranienii vor fi trasi la raspundere“. Oficialul american a spus ca Administratia Obama discuta cu aliatii sai pentru un raspuns comun fata de actiunile iranienilor. “Nicio varianta nu a fost exclusa”, a spus Biden, fara insa sa precizeze la ce s-a referit. In trecut, oficiali americani si israelieni au facut acelasi gen de comentarii referindu-se la posibilitatea stoparii programului nuclear iranian.

Americanii iau in considerare posibilitatea de a prezenta cazul in fata Consiliului de Securitate al ONU, a declarat un oficial occidental, precizand ca “aceasta a fost un atac impotriva unui diplomat strain in SUA”. Discutiile ar putea incepe miercuri, a spus diplomatul, care nu a mentionat daca vreuna dintre parti va cauta sa obtina o rezolutie sau vreo sanctiune in acest caz. “Statele Unite urmaresc foarte serios acest caz”, a afirmat diplomatul.

In acelasi timp, printul saudit Turki al-Faisal, fost ambasador la Washington, a spus miercuri ca “numarul mare de dovezi este coplesitor… si arata in mod clar responsabilitatea oficialilor iranieni in acest caz. Cineva din Iran va trebui sa plateasca pentru asta”.La randul ei, UE a avertizat ca Iranul s-ar putea confrunta cu “implicaţii internaţionale serioase” din cauza complotului.

Marti, oficialii americani au anuntat ca au dejucat un complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir, de catre doi barbati ce ar avea legaturi cu serviciile de informatii iraniene. Unul dintre presupusi atentatori, Manssor Arbabsiar, a fost arestat luna trecuta, in timp ce despre celalalt, Gholam Shakuri, se crede ca este in Iran. Shakuri ar fi membru al Fortei Quds din Iran.

Dupa arestarea sa, Arbabsiar a cooperat cu anchetatorii americani, carora le-a oferit detalii despre implicarea in complot a guvernului de la Teheran. FBI a precizat ca in complot au fost implicati traficanti de droguri din Mexic, care lucrau ca informatori pentru autoritatile din SUA. Ambasadorul urma sa fie aruncat in aer intr-un restaurant din capitala federala americana. Oficialii americani au spus ca ambasadorul saudit, care este un apropiat al regelui Abdullah, “nu s-a aflat in niciun moment in pericol”.

Iranul a negat acuzatiile aduse de oficialii americani, considerandu-le “fabricate”, “vulgare” si “motivate politic”. Reuters noteaza ca Iranul si Arabia Saudita, care este aliat al SUA, sunt rivali regionali. Cele doua state mentin insa legaturi diplomatice si chiar au semnat un acord de securitate in 2001. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad  a vizitat capitala saudita in 2007.

Martea trecuta, Arabia Saudita a acuzat o putere straina, fara sa o numeasca, pentru declansarea revoltelor in regiunea sa de est, bogata in petrol. Cel putin 14 persoane au fost ranite in urma tulburarilor din regiune, unde se afla o importanta populatie siita. Reuters scria atunci ca referirea la o putere straina ce se amesteca intr-o zona siita se refera, de obicei, la Iran, rivalul siit al Arabiei Saudite.  Statele Unite si tarile occidentale preseaza Iranul sa renunte la programul sau nuclear, despre care afirma ca urmareste sa obtina arma atomica. Teheranul a spus in repetate randuri ca programul sau are doar o componenta civila.

  • Gandul:

Iranul avertizează Statele Unite: “Nu suntem favorabili unei confruntări, dar suntem capabili să răspundem cu o lovitură din care nu se vor mai trezi”

Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a avertizat miercuri Statele Unite împotriva oricărei tentative de “confruntare” cu Iranul în problema presupusului complot iranian împotriva ambasadorului saudit la Washington, informează AFP.

“Nu căutăm confruntarea, dar dacă se va impune, consecinţele vor fi mai dure pentru ei decât pentru Iran”, a declarat Salehi.

Washingtonul a anunţat marţi inculparea a doi cetăţeni iranieni acuzaţi că intenţionau asasinarea ambasadorului saudit, într-un complot “conceput, organizat şi coordonat de Iran”, avertizând Teheranul că va suporta consecinţele.

“Nu suntem favorabili unei confruntări, dar, dacă Statele Unite ne vor ataca, suntem capabili să răspundem cu o lovitură din care nu se vor mai trezi”, avertizează Salehi.

Oficialul iranian a respins afirmaţiile americane, reamintind că Washingtonul a formulat acuzaţii identice după revoluţia islamică din 1979.

“Spre exemplu, în cazul Lockerbie, au acuzat Iranul de multe ori înainte de a spune că s-au înşelat”, reaminteşte ministrul.

Salehi a criticat “dramatica punere în scenă” făcută de autorităţile americane şi de presă în legătură cu dezvăluirea presupusului complot american iranian, acuzând că “lucrurile au fost prezentate ca şi cum ar fi fost o explozie nucleară”.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a anunţat că Washingtonul şi aliaţii săi vor transmite un mesaj puternic Iranului şi îl vor izola din ce în ce mai mult pe scena internaţională. Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a avertizat liderii iranieni că Washingtonul îi va trage la răspundere pentru acţiunile lor.

Iranul a respins afirmaţiile americane, acuzând Washingtonul că a creat o “criză artificială” între Teheran şi vecinii arabi.

“Statele Unite încearcă să creeze diversiuni din cauza problemelor interne”, a apreciat Salehi.

(Lelia Munteanu): Complotul stupizilor şi cele două Semiluni

Doi americano-iranieni, Manssor Arbabsiar şi Gholam Shakuri, au complotat pentru a-l asasina pe ambasadorul Arabiei Saudite în Statele Unite, dar şi pentru a organiza atentate cu bombă la ambasadele Arabiei Saudite şi Israelului din Buenos Aires. FBI i-a prins, în momdentul in care indivizii – ca să-şi ducă planurile la bun sfârşit – contactaseră… cartelul drogurilor din Mexic. Cel puţin unul dintre ei a declarat că acţiunile le erau sprijinite de o facţiune a guvernul iranian. Ca să închei povestea asta stupidă, adaug că Iranul a negat orice amestec şi că preşedintele Ahmadinejad (şi-a primit-o la fileu) a declarat că toată tărăşenia vine ca să abată atenţia poporului american de la criza economică.

Complotul iese la iveală când Iranul e mai vizat ca niciodată, iar relaţiile dintre Arabia Saudită şi Statele Unite sunt pe cale de a se dezmorţi. Regele Abdullah fusese de-a dreptul furios în primăvară, fiindcă preşedintele Obama l-a abandonat pe Mubarak. Aliatul fidel al Americii a privit gestul ca pe un precedent îngrijorător şi a avut toate motivele să se simtă în pericol. Asta venea după ce, la sfârşitul lui 2010, cu contribuţia diplomatică a ambasadorului Adel Al-Jubeir (cel vizat de complotul Arbabsiar- Shakuri ), USA şi Arabia Saudită perfectaseră cel mai mare contract de armament din istorie (60 miliarde de dolari).

De teama cui se înarmează sunniţii din Arabia Saudită? De teama şiiţilor din Iran. Semiluna sunnită şi Semiluna şiită au profitat de primăvara arabă, pentru a-şi disputa zonele de influenţă. Unul dintre “teatrele de razboi” este în continuare Bahrein (unde Casa Regală Al-Khalifa şi guvernul sunt sunnite, iar 60 la sută din populaţie e şiită). Faptul că Iranul a cules roadele războiului din Irak (premierul Al-Maliki e şiit, guvernul e dominat de şiiţi) nu e deloc confortabil pentru Arabia Saudită. De multă vreme (chiar dinainte ca arsenalul nuclear să fi constituit vreo problemă), saudiţii şi israelienii au un inamic comun: Iranul. Şi, în această privinţă, conlucrează cu succes, deşi oficialităţile de la Riyadh au negat informaţia, apărută în iunie 2010 în Washington Post, conform căreia prinţul Fahd ben Sultan, guvernatorul regiunii Tabuk, e pregatit să ofere culoar de zbor Israelului, dacă acesta s-ar decide să bombardeze centralele nucleare.

Acelaşi Washington Post, care – sub semnătura unui mare comentator, David Broder (premiul Pulitzer; omagiat, în martie, când s-a stins, de însuşi preşedintele Obama) – lansa, la sfârşitul lui 2010, ideea că un război cu Iranul e singura soluţie pentru salvarea economiei globale şi o şansă pentru preşedintele american.

Pe scurt: istoria cu cei doi complotişti e destul de greu digerabilă. Nu face decât să aducă în actualitate trio-ul anti-iranian USA-Arabia Saudită-Israel. Şi să amintească faptul că Statele Unite pot trece, oricând interesele o cer, peste criteriul democraţiei. Apropo, saudiţii au o anecdotă: regele Abdullah se va ţine de cuvânt şi femeile vor vota la următoarele alegeri. Cu carnetul de conducere.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “SUA A GASIT PRETEXTUL DE A ATACA IRANUL? Scandalul atentatului contra ambasadorului Arabiei-Saudite

  1. Stirea asta ati vazut-o?

    http://www.stiriexterne.com/europa/tiri-din-europa/europa-de-est/2303-yulia-tymoshenko-a-fost-condamnat-la-apte-ani-de-inchisoare

    E uimitor ca se mai poate condamna un om politic pentru abuz de putere.

    Desigur, cel mai tare m-a contrariat sa aflu dintr-un ziar local cum ca V.Putin, Amnisty International, UE si SUA au sarit in apararea lui Tymoshenko.

  2. http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27044

    Unanswered questions over the alleged Iranian assassination plot

    The alleged plot to kill the Saudi ambassador to the US does not fit with what is known about the supposed perpetrators.
    It appears unlikely that Iran’s supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, would approve such a brazen plot. Photograph: AFP/Getty Images

    It has the ring of a far-fetched Hollywood thriller and even the senior law enforcement official involved in the investigation admitted to journalists that the alleged plot to kill the Saudi ambassador to the US did not fit with what was known about the methods and practices of the supposed perpetrators, the Quds force of the Revolutionary Guards. But $100,000 was clearly transferred by someone as a downpayment on the assassination. Washington is taking the case seriously enough to make unprecedented allegations against Tehran and threaten further isolation. The affair leaves several questions unanswered:

    1

    It appears very unlikely that Iran’s supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, would approve such a brazen plot with such unpredictable consequences, in effect going to war with Iran’s three greatest enemies – Saudi Arabia, the US and Israel – at the same time. The watchwords of Khamenei’s 23-year tenure have been caution and regime stability. He has attempted, not always successfully, to calibrate the nuclear programme to avoid uniting the UN security council against Iran, while pushing on steadily. Iran, under his guidance, has worked very hard to mitigate the international impact of sanctions and is sensitive to its standing in the Islamic world. Things are generally going well for Tehran in the triangular relationship with the US and Saudi, as Washington and Riyadh had fallen out badly over the Arab spring and Palestinian recognition. Why would Khamenei and his regime risk all this on such a bizarre plot?

    2

    Mahmoud Ahmadinejad is also a problematic suspect. The president has little influence on the Quds force and is currently on what passes in Tehran for a charm offensive, releasing two US hikers after two years in custody and proposing a new uranium deal last month. Ahmadinejad is in a tense standoff with Khamenei and in the past has backed a limited accommodation with the west. Would he risk his own precarious position to back a plot and would he have the power to orchestrate such a venture without the supreme leader’s knowledge and approval?

    3

    The Quds force has previously gone to great lengths to ensure its fingerprints are not found on attacks abroad. It almost always operates through trusted proxies such as Hezbollah and Iraqi Shia militias, with which the Iranians share a common faith, and which the Revolutionary Guards have trained in most cases. Despite years of investigations, there is suspicion but no proof of Iranian involvement in the 1983 bombing of the US embassy in Beirut and the 1996 attack on the Khobar Towers in Saudi Arabia. In this latest alleged plot, the Quds force was purported to be working with a Mexican drugs cartel, the Zetas, with an Iranian-American used-car salesman as middleman (the plot was said to be codenamed Chevrolet). The link was made because the car salesman, Mansour Arbabsiar, was allegedly a cousin of a “big general” in the Quds force and a friend of the aunt of a Texas “associate” of the Zetas. Arbabsiar revealed the Iranian nature of the plot to this man, who turned out to be a US government informant. Why would the Quds force now throw its professionalism and caution to the wind?

    4

    The key evidence that the alleged plot was serious was the $100,000 wire transfer. It came from a foreign bank account, but that cannot be an Iranian account because such transfers are impossible under US law. The money must have come from a third country, but which? And how can the US authorities be so sure the foreign accounts were under the control of the Quds force?

    5

    Arbabsiar boasted that his cousin, who is said to have instigated the plot, “worked for [the] government [of Iran] but he’s working outside. He’s working like … like [a named non-Iranian intelligence agency]”. Arbabsiar’s absent co-defendant, Golam Shakuri, was allegedly a Quds colonel working for the cousin. Who is this cousin and how sure are the US authorities that he is a senior member of the Quds force?

    6

    Arbabsiar was told by his cousin and another high-ranking member of the Quds force that the head of the force, presumably Kassim Suleimani, approved of the plot and would eventually meet Arbabsiar. But is there any proof that he was involved?

    7

    Could the alleged conspiracy be the work of an extremist cell within the Quds force? In that case, the unit is far more fragmented that previously thought and we should shortly see top people in the organisation disappearing from view. There is a precedent for such a cell: in 1999 the deputy minister of intelligence, Saeed Emami, was arrested and accused of carrying out a series of murders of intellectuals, known as the chain murders, without official authority. He was also reported to have tried smuggling missiles to Brussels to attack Nato. Emami was reported to have killed himself in prison.

    8

    Could the alleged plot be provocation by an outside agency seeking to start a conflict between Iran and its enemies? In that case, Arbabsiar is consciously misleading his interrogators or is being used by his cousin and his associates, who are working for this third party. If that was the case, how did Arbabsiar correctly identify a senior Quds officer whose identity is not widely known?

  3. Pingback: TURCIA se apropie de IRAN in chestiunea KURZILOR si a "COMPLOTULUI" anti-saudit
  4. Pingback: IRANUL, acuzat in raportul AIEA (ONU) ca detine capacitatea de a FABRICA ARME NUCLEARE. Presiunile pentru un nou razboi se intensifica
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare