(Video) Interviu hotnews.ro cu ambasadorul Iranului la Bucuresti: SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN E INDREPTAT, DE FAPT, IMPOTRIVA RUSIEI

20-06-2011 5 minute Sublinieri

Interviu cu dr. Bahador Aminian Jazi, ambasadorul Iranului la Bucuresti from HotNews.ro on Vimeo.

(…) V.M.: Romania va gazdui scutul american anti-racheta. Schimba in vreun fel acest eveniment relatiile dintre Romania si Iran?
Bahador Aminian Jazi: Nu cred. Stim ca Romania are relatii foarte bune cu Statele Unite, chiar si in domeniul militar. Dar pana ce asta nu va dauna direct interesului national iranian, noi nu o consideram ca fiind o amenintare. Credem ca scutul anti-racheta nu ne este noua menit. Noi nu avem niciun program nuclear indreptat impotriva oricarei alte parti, in special in Europa. Rachetele noastre au doar un rol defensiv.

V.M.: Inalti oficiali romani au declarat, nu o singura data, ca scutul anti-racheta nu este indreptat impotriva Rusiei. Mai mult, se spune ca acest scut va contracara potentialele atacuri venite dinspre Iran.
Bahador Aminian Jazi: Dar va intreb: oare Rusia crede asta?

V.M.: Nu stiu.
Bahador Aminian Jazi: Eu ma gandesc ca rusii nu cred asta si nici noi nu credem.

V.M.: Atunci impotriva cui este indreptat acest scut anti-racheta?
Bahador Aminian Jazi: Acest scut nu este nou. Vine din 1984 cand a fost proiectat pentru a distruge suprematia Uniunii Sovietice. A functionat in acea perioada si cred ca este o idee prin care acum se doreste sa lase Rusia fara aparare. Rusia, care este suspicioasa in aceasta privinta, a propus Statelor Unite sa-si stabileasca o baza pe teritoriul ei, langa granita iraniana. Va rugam veniti aici si va vom pune toate facilitatile la dispozitie, le-au spus rusii. Dar americanii nu au acceptat.

V.M.: Sugerati deci ca acest scut anti-racheta este indreptat impotriva Rusiei?
Bahador Aminian Jazi: Da. Este impotriva Rusiei. (…)

“AVEM CATEVA INDOIELI IN PRIVINTA UCIDERII LUI BIN LADEN”

V.M.: E adevarat ca dupa atacurile al-Qaeda din 9/11 de la New York, iranienii au aprins pe strazile din Teheran lumanari in memoria victimelor americane?
Bahador Aminian Jazi: Exista diferite mituri despre Iran si unul dintre ele este relatia dintre Iran si terorism. Oamenii din spatele acestor atacuri teroriste nu sunt iranieni, nu avem nicio relatie cu ei, sunt dusmanii nostri si continua si astazi sa deruleze actiuni chiar impotriva Iranului. Noi nu suntem impotriva poporului american, dar suntem impotriva al-Qaeda. E adevarat ca, atunci, anumiti iranieni au iesit in strada pentru a comemora victimele atacurilor din New York. Acea operatiune al-Qaeda nu a fost una justa.

V.M.: Ce parere aveti despre uciderea lui Osama bin Laden?
Bahador Aminian Jazi: Avem unele indoieli pe tema asta. Cum am mai spus, principalul dusman al al-Qaeda a fost Iranul pentru ca ei fac parte din gruparile de fundamentalisti islamisti pentru care musulmanii siiti, cum sunt iranienii, sunt dusmani. Noi credem ca al-Qaeda nu este o miscare islamica. Dar avem cateva indoieli in privinta uciderii lui bin Laden.

V.M.: Ce fel de indoieli?
Bahador Aminian Jazi: Nu au aratat niciun fel de fotografii. Au anuntat ca bin Laden a locuit intr-o zona aflata sub controlul serviciilor secrete pakistaneze. Apoi au schimbat mai multe imagini ale lui bin Laden si era clar ca in ele nu este bin Laden.

V.M.: Din informatiile aflate la dispozitia Teheranului este Osama bin Laden viu sau nu?
Bahador Aminian Jazi: Nu e viu. Dar nu stim cand a fost ucis. Poate a fost ucis mai devreme.

“AL-QAEDA FINANTEAZA PROTESTELE DIN SIRIA”

V.M.: Iranul si Statele Unite au, paradoxal putem spune, mai multe interese comune in viitorul Irakului si Afganistanului. Asa este?
Bahador Aminian Jazi: Daca ne intoarcem cu 8 ani in urma, noi am avut doi dusmani foarte puternici: Saddam Hussein si talibanii. Ne-am luptat si cu unii si cu altii si ei au ucis multi iranieni. Istoric am avut relatii bune cu Irakul si Afganistanul, dar nu cu aceste doua grupari. Din fericire astazi au disparut ambele. Noi sustinem puterea poporului in ambele tari.

V.M.: Criza siriana este in plina desfasurare in aceasta perioada. Premierul turc, Recep Erdogan, a declarat ca situatia din Siria este o mare ingrijorare pentru Turcia si a somat autoritatile siriene sa initieze reforme. Care este pozitia Teheranului in privinta protestelor impotriva regimului Assad?
Bahador Aminian Jazi: Din nou va spun ca suntem pentru puterea poporului nu doar in Siria, ci si in Egipt, Iordania, Tunisia, Palestina.

V.M.: Da, dar Iranul are relatii foarte bune cu regimul Assad.
Bahador Aminian Jazi: Asa este. Noi credem ca insusi Assad doreste sa initieze anumite reforme. Nu stiu cat de mult succes a avut in privinta asta, dar si el doreste anumite reforme. Dar cred ca exista anumite presiuni straine asupra regimului Assad. Exista anumiti straini care investesc in acesti protestatari, chiar si anumite grupari fundamentaliste care apartin al-Qaeda. Din pacate, situatia din Siria ar putea diviza aceasta tara. Pana si sauditii nu cred ca tulburarile din Siria sunt in interesul lor national.

V.M.: Spuneti ca al-Qaeda finanteaza protestele din Siria?
Bahador Aminian Jazi: Le finanteaza si chiar le furnizeaza arme. Toate aceste probleme, inclusiv lipsa reformelor, s-au acumulat si au dus la aceasta situatie foarte periculoasa.

V.M.: Credeti ca si americanii sprijina anumite grupari de protestatari din Siria?
Bahador Aminian Jazi: Cred ca israelienii si americanii sunt foarte interesati ca Siria sa fie slaba si cred ca investesc in asta.

“NU PUTEM PERMITE CA ORIENTUL MIJLOCIU SA IA FOC”

V.M.: Luna trecuta, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a cerut Statelor Unite sa nu renunte la amenintarea unor atacuri militare asupra Iranului. Astfel de declaratii agresive facute de premierul israelian la adresa Iranului sunt binecunoscute. Dar dincolo de dimensiunea politica a declaratiilor, credeti ca intentiile Israelului de a ataca Iranul sunt serioase?
Bahador Aminian Jazi: De 4-5 ani am tot auzit despre aceste optiuni militare si despre o posibila invazie a Iranului. Dar noi suntem siguri ca nici americanii si nici israelienii nu au abilitatea sa atace Iranul. Suntem siguri ca nu pot ataca Iranul si ca folosesc asta doar ca pe o arma psihologica. Chestiunea iraniana nu este simpla. Statele Unite nu au putut rezolva nici problema irakiana, Irakul neavand greutatea geopolitica a Iranului si nici puterea noastra militara. Noi avem experienta a 8 ani de razboi cu Irakul. Cand Saddam a decis sa ne invadeze, toate celelalte tari l-au sustinut pe Saddam. I-au fost furnizate chiar si arme chimice, inclusiv europenii si americanii au facut asta. Noi avem aceasta experienta si o putem folosi, iar americanii stiu asta. Israelul nu poate rezolva nici macar problema Hezzbolah, care e un grup mai mic de 10.000 de oameni. Cum ar putea atunci sa rezolve problema iraniana?

V.M.: Nu doar Netanyahu este agresiv. Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmanidejad, este cunoscut pentru declaratii chiar mai dure. Am putea intelege ca limba politicienilor zboara uneori prea mult, dar si rachetele iraniene pot zbura. Explicati-ne va rog de ce, in timpul paradelor militare, rachetele iraniene Sahab 3 sunt drapate cu inscriptii care spun “Stergeti Israelul de pe harta”?
Bahador Aminian Jazi: Nu. Nu am spus vreodata ca vrem sa facem asta prin forta. Nu am spus niciodata ca dorim sa folosim forta pentru a sterge Israelul de pe harta. Nu ar fi ceva inteligent. Ar duce la haos si nu ar fi in beneficiul nimanui in regiune. Doctor Ahmanidejad nu a spus niciodata ca vrem sa folosim forta pentru asta. Utilizarea fortei militare in aceasta regiune poate duce la rezultate foarte periculoase pentru toata lumea. Nu ne putem rezolva problemele folosind arme convetionale sau neconventionale. Da, credem ca situatia Israelului nu poate fi pastrata. Dar nu prin forta, ci prin puterea poporului. Priviti la Uniunea Sovietica. Daca imamul Khomeini ar fi spus acum 30 de ani ca Uniunea Sovietica se va prabusi, ar fi insemnat ca dorim sa folosim arme impotriva ei? Nu.

V.M.: Dar draparea rachetelor cu astfel de mesaje transmit un mesaj foarte puternic.
Bahador Aminian Jazi: Nu, nu. Toate armele noastre sunt defensive. Stim ca Israelul are sustinatori foarte buni, chiar si daca vor folosi arme. Noi traim in aceasta regiune si nu putem permite ca aceasta zona sa ia foc.

V.M.: Spuneti asadar ca aceste declaratii razboinice ale politicienilor iranieni si israelieni sunt doar retorica si ca zona se afla sub semnul jocului de suma zero, asa cum s-a intamplat in Europa razboiului rece?
Bahador Aminian Jazi: Noi stim ca Israelul intelege ca nu poate folosi forta militara impotriva Iranului. Nici Iranul nu are nicio intentie sa foloseasca asa ceva. Israelul insa ii foloseste pe americani pentru a pune presiune pe noi. Nu ne permit sa ne dezvoltam economic si sa devenim mai puternici pentru ca, in mod natural, noi am avea o pozitie foarte buna in regiune. (…)

V.M.: Sunt femeile egale cu barbatii in Iran?
Bahador Aminian Jazi: In toata lumea islamica, femeile iraniene au mai multe drepturi decat in orice alta tara. In unele tari, femeile nu au dreptul sa conduca, nu pot merge la facultate. Mai mult de 60% dintre studentii iranieni sunt femei. Pot ajunge la orice nivel si pot profita de o multime de oportunitati. Daca veti vizita Iranul veti putea vedea ca situatia femeilor iraniene e mai buna decat in orice alta tara din Orientul Mijlociu.

V.M.: Anul trecut, politia secreta iraniana a interzis organizatii precum Freedom House sau Human Rights Watch. De ce?
Bahador Aminian Jazi: Cred ca unele dintre aceste organizatii sunt in serviciul sau coopereaza cu dusmanii nostri. Americanii au anuntat oficial ca au un buget special pentru a rasturna regimul iranian. Schimbarea conducerii de la Teheran este sloganul lor si dau bani pentru asta. Cum cheltuie ei acesti bani?

V.M.: Aveti o astfel de istorie cu Statele Unite si ma gandesc la lovitura de stat organizata de CIA in 1953. Dar chiar credeti ca aceasta istorie se poate repeta?
Bahador Aminian Jazi: Nu cred ca CIA-ul sau alta organizatie mai are puterea pentru a repeta asa ceva. Dar fac investitii. Sa va intreb ceva: cand Statele Unite anunta ca au un buget impotriva regimului iranian si ca il folosesc prin media si ONG-uri, ce sa facem noi? Cand vedem ca exista o anumita cantitate de bani pe care dusmanii nostri ii investesc impotriva regimului iranian prin aceste organizatii? Trebuie sa reactionam la asta. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Osama bin Laden, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “(Video) Interviu hotnews.ro cu ambasadorul Iranului la Bucuresti: SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN E INDREPTAT, DE FAPT, IMPOTRIVA RUSIEI

  1. http://www.realitatea.net/ambasadorul-iranului-la-bucuresti-convocat-la-mae-pentru-declaratiile-privind-scutul-antiracheta_846009.html

    În opinia părţii române, genul acestea de păreri prezentate public nu au un caracter constructiv. În plus, Ministerul de Externe a reamintit în cadrul întrevederii că sistemul antirachetă este unul cu scop defensiv, astfel că nu poate fi îndreptat împotriva cuiva.

  2. pai e defensiv: ne apara de muste, de soare, de ploaie, de vant…

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AGITATII MILITARE INTRE ISRAEL SI SIRIA?
  4. Pingback: PRIM TEST ESUAT CU INTERCEPTORII SCUTULUI AMERICAN ANTI-RACHETA. Despre ILUZIA PROTECTIEI oferita de scut: nu poate proteja populatia civila, ci doar bazele militare!
  5. Pingback: VIZITA LUI BASESCU IN AMERICA. Ce implica sa fii "partenerul strategic" al Imperiului American? Ce rol au jucat si vor juca SRI si CIA?
  6. Pingback: SCANDALUL CABLOGRAMEI IN CARE TRAIAN BASESCU IA IN CALCUL UN RAZBOI CU RUSIA IN TRANSNISTRIA. Gafa diplomatica sau manusa aruncata rusilor?
  7. Pingback: CHINA AR PREGATI UN ATAC CU RACHETE IMPOTRIVA SUA. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, critica iar scutul de la Deveselu
  8. Pingback: Shimon Peres, presedintele Israelului, declara ca "SOLUTIA MILITARA" FATA DE IRAN E MAI PROBABILA DECAT CEA DIPLOMATICA
  9. Pingback: IRANUL, acuzat in raportul AIEA (ONU) ca detine capacitatea de a FABRICA ARME NUCLEARE. Presiunile pentru un nou razboi se intensifica
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare