Ca tot am atins subiectul complex China in postarea anterioara, iata si un exemplu de presiune la nivel de opinie publica exercitat de George Soros. Societatea deschisa este un concept cheie pentru miliardar, desemnand o agenda binecunoscuta si la noi in tara, mai ales pentru promovarea gruparilor homosexuale si pentru legalizarea drogurilor usoare. Soros afirma ca daca China nu se va deschide (agendei intruchipata de conceptul societatii deschise) ne asteapta o catastrofa, un razboi foarte distrugator. Fara sa explice de ce, insa, ceea ce face ca afirmatia sa fie cel putin stranie. China nu este comunista de ieri, de alaltaieri, ci de aproximativ jumatate de secol, timp in care nu s-a aflat la originea vreunui conflict ”distrugator”. Si o buna parte din aceasta perioada a fost comunista ”ca la carte”, adica, fara modelul mixt de acum, in care economia are largi sectoare ”libere”. Oare ce vrea sa spuna, de fapt, Soros?

Originalul conversatiei dintre BBC si George Soros: pe site-ul BBC, in varianta spaniola, si in varianta engleza de aici.

Societatea se confrunta cu un paradox. Cu toate ca este bazata pe un model democratic, state deschise, precum SUA, se prabusesc, iar cele comuniste devin marile puteri ale lumii. Analistul George Soros explica acest lucru prin faptul ca statul Chinez este condus de comunisti, dar functioneaza dupa standarde democratice, incurajand imbogatirea populatiei. Astfel a ajuns China in postura de salvator al SUA. Totusi, daca “marea putere rosie” nu va fi cu adevarat o democratie, viitorul omenirii va fi catastrofal.

Viitorul depinde de China

Soros se declara capitalist, dar crede ca sistemul actual este plin de defecte. In acest moment, omenirea se confrunta cu un paradox. Dupa zeci de ani in care s-a luptat impotriva comunismului, China, stat condus de comunisti, devine creditorul SUA si cea mai mare putere mondiala.

Analistul explica acest lucru prin faptul ca statul chinez este, intr-adevar, condus de comunisti, dar dupa un model capitalist, care le permite oamenilor sa se imbogateasca. China s-a ridicat chiar pe succesul celor bogati si pe faptul ca statul a stiut sa satisfaca nevoile de baza ale oamenilor. “Unul dintre paradoxurile triste ale lumii actuale este ca Guvernul Chinei functioneaza mai bine decat cel al SUA”, crede finantistul. Acesta adauga ca o societate inchisa poate functiona mai bine decat una deschisa doar pentru o scurta perioada de timp.

“Cred ca China este pe cale de a deveni o societate deschisa”

Viitorul civilizatiei depinde de transformarea Chinei dintr-o societate inchisa, cu un singur partid, in una mai democratica. Daca nu o face, vom avea o catastrofa”, crede Soros. Alt paradox este faptul ca SUA a fost intotdeauna un model de societate deschisa, care a acordat sprijin multor societati inchise. Din pacate, conceptul de societate deschisa care l-a inspirat de George Soros s-a prabusit, acesta spunand democratia aplicata in acest moment contine o eroare conceptuala.

Astfel, cu toate ca scopul discursului politic este sa ghideze societatea, sa implementeze reguli, in acest moment scopul politicienilor este cu totul altul. Mai exact, sa distorsioneze realitatea, sa minta lumea si sa manipuleze rezultatele alegerilor.