CRIZA MEDICAMENTELOR: disparitia unor tratamente pentru bolnavii de cancer si de diabet, falimentarea farmaciilor

12-07-2011 1 minut Sublinieri

Migrația medicamentelor în străinătate, reîntoarcerea pacienților la tratamentul de acum 20 de ani, farmacii falimentare, acestea sunt efectele deciziei ministrului Sănătății de reducere a prețului medicamentelor incluse în programele naționale de sănătate, atrag atenția producătorii și distribuitorii.

Aceștia strigă la unison că ministerul „le-a servit” măsura fără să-i consulte înainte și vin cu alternative ca să se renunțe la politica de scădere a prețului de decontare a medicamentelor din lista C2 (cancer, diabet, TBC, HIV/SIDA).

Cu toate că în anul 2009, România a aliniat prețurile de producător ale medicamentelor la nivelul minim european, în mod paradoxal, pacienții au acces din în ce mai redus la anumite medicamente, datorită fenomenului de exporturi paralele, care este în creștere (în prezent estimăm piața exporturilor paralele la 15-20%). La un preț foarte mic, medicamentele devin ținta re-exportatorilor, tentați să le comercializeze către state unde prețurile sunt mai mari (Germania, Danemarca, Marea Britanie). Evident, vor rămâne medicamentele vechi de 20 de ani”, atrage atenția Bogdan Jagodic, membru în Consiliul Director ARPIM.

Taxarea producătorilor în funcție de profit și actualizarea listei de compensate

Pachetul de măsuri propus de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente include taxarea progresivă a producătorilor farma în funcție de profitul obținut (clawback), returnarea unui procent de 10% din sumele pe care le cheltuie statul cu programele naționale de sănătate, modificarea listei de medicamente compensate și respectarea termenelor de plată către farmacii.

„Creșterea bugetului pentru medicamente prin clawback și suplimentarea bugetului prin payback, dar și impunerea unor plafoane de volum vor menține accesul pacienților la tratamentul compensat, dar vor facilita accesul acestora la tratamente inovatoare”, a subliniat Sorin Popescu, șef comunicare ARPIM.

Proiectul de reducere cu 15% a prețului de producător a medicamentelor din lista C2 se află în dezbatere publică, din 27 iunie, pe site-ul Ministerului Sănătății și urmează să intre în vigoare de la 1 august, anul acesta.

Ministerul Sanatatii (MS) intentioneaza sa reduca de la 1 august valoarea decontarilor la producatori pentru medicamentele gratuite incluse in programele nationale. Reprezentantii asociatiilor de pacienti si ai producatorilor de medicamente avertizeaza ca aceasta decizie va duce la disparitia de pe piata a unor medicamente vitale utilizate in tratamentul bolilor grave precum cancerul, diabetul sau SIDA.

Potrivit proiectului de lege aflat in dezbatere publica, MS va deconta de luna viitoare un pret al medicamentelor gratuite cu 15% mai mic la producator. De asemenea, sumele decontate distribuitorilor vor scadea de la 14% la 8%, iar adaosul in farmacii se va reduce de la 24% la 15%. Noul mod de decontare va atrage o scadere a cheltuielilor de decontare a medicamentelor cu 66 de milioane de euro. Producatorii de medicamente sustin insa ca nu este vorba despre nici o economie si ca, in final, pacientii vor avea de suferit pentru ca aceasta masura va avea ca efect disparitia de pe piata a unor medicamente.

“În ultimii doi ani am avut primele falimente semnificative de distribuitori. Doi dintre primii 10 distribuitori importanti au dat falimentat, iar sute de farmacii sunt în faliment”, a declarat Razvan Popescu, reprezentantul asociaţiilor distribuitorilor de medicamente şi farmaciilor.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a oferit o solutie pentru evitarea disparitiei de pe piata a unor medicamente. “Consta dintr-o contributie de 10% pe care producatorii doresc sa o dea dupa decontare”, a spus Cristian Lutan, director ARPIM. Pe lista de decontare a MS sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului pentru boli cronice.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CRIZA MEDICAMENTELOR: disparitia unor tratamente pentru bolnavii de cancer si de diabet, falimentarea farmaciilor

  1. Nu vreau sa starnesc o polemica despre tratamentul SIDA precum cea despre tratamentul cancerului, insa am citit recent o carte asa-zis roman, care da peste cap tot ce am aflat pana acum despre HIV si SIDA. Cartea este foarte bine documentata, fiecare afirmatie este sprijinita pe studii si teste reale. Doar trei idei esentiale as vrea sa semnalez: virusul HIV nu a fost niciodata izolat; testele HIV pozitiv nu demonstreaza nimic altceva decat existenta anticorpilor pentru varii afectiuni, fapt care arata ca sistemul imunitar este sanatos; pacientii presupusi a fi infectati cu HIV mor in cele din urma din pricina tratamentelor medicamentoase extrem de toxice care le sunt administrate si care duc efectiv la prabusirea sistemului imunitar.
    Asadar daca “bolnavii” de SIDA nu mai pot beneficia de tratament, sa-i multumeasca lui Dumnezeu, sa se roage si sa treaca pe un regim alimentar cat mai natural.
    Pentru cine doreste, cartea “Are you positive?” poate fi descarcata aici:
    http://www.quibono.net/biblioteca.html
    Sa ne dea Dumnezeu toate cele bune si de folos!

  2. Pingback: CRIZA MEDICAMENTELOR: la resurse mai putine, oameni mai putini! Sau cum sunt bolnavii oamenii de prisos ai unei lumi guvernate de obsesia resurselor si a reformei
  3. Pingback: NEPASAREA CRIMINALA A UNUI STAT DE “DREAPTA”: bolnavii de cancer ramasi fara medicamente vitale, trimisi in Bulgaria sa si le procure! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Guvernul scoate bani din FONDUL DE REZERVA pentru morfina bolnavilor de cancer. Au sanse doar cei care isi pot striga DUREREA la televizor? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Ministerul Sanatatii cumpara CITOSTATICE DEPASITE DE 25 ANI, pentru a face ECONOMIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare