INTERNETUL – MIZA ESENTIALA PENTRU MAI-MARII LUMII, APLICATA SI LA NOI IN TARA: Agenda Digitala pentru Romania

11-07-2011 5 minute Sublinieri

Comisarul european pentru Agenda Digitala, teribil de ingrijorata pentru romanii care nu au acces la internet.

OSCE DECLARA ACCESUL LA INTERNET UN DREPT FUNDAMENTAL SI GARANTAT AL OMULUI!

Pentru a ajunge la o rata de penerare de 80% la nivelul gosdpodariilor in privinta conexiunilor la internet broadband pana in 2015, asa cum si-a propus, Romania mai are multe de facut si este ingrijorator ca peste 50% dintre romani nu au acces la internet, a declarat luni la Bucuresti, Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene.

“In toata Europa si in Romania trebuie sa ne concentram pe cei care risca sa ramana in urma in privinta accesului la internet, cei carora le spun “virgini digitali”, respectiv cei cu venituri si educatie redusa, din zona rurala. Trebuie sa investim fonduri in retele de mare viteza, pentru a oferi internet broadband tuturor”, a spus luni Neelie Kroes, vicepresedintele CE si comisar pentru Agenda Digitala, intr-un eveniment organizat in Bucuresti.

Intr-adevar un studiu efectuat de Gallup la solicitarea autoritatii de reglementare in comunicatii si prezentat la mijlocul lunii martie din acest an evidentia faptul ca “majoritatea gospodariilor romanesti (56%) nu dispune de acces la internet in timp ce, dintre cele care beneficiaza de acces, cele mai multe (39%) folosesc reteaua de telefonie fixa”. Studiul in cauza a fost facut in luna martie 2010.

Si datele Comisiei Europene referitoare la nivelul de implementare in Romania a Agendei Digitale 2020, strategia de digitalizare la nivelul UE, mentioneaza ca la nivelul anului trecut 58% dintre cetatenii Romaniei nu au folosit niciodata internetul. De asemenea, strategia nationala de broadband lansata in anul 2009 prevede cresterea ratei de penetrare, la nivelul gospodariilor, a conexiunilor in banda larga (la puncte fixe) pana la 40% in 2010 si de 80% in 2015. La nivelul anului trecut, aceasta tinta nu a fost atinsa.

Mai exact, datele ANCOM arata ca la sfarsitul anului trecut, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la 14%, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut la 36,8%.

Ministerul Comunicatiilor are in plan noi strategii nationale pentru digitalizarea Romaniei

Prezent le eveniment, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a vorbit despre posibilitatea folosirii in perioada urmatoare a unor fonduri UE in valoare de 84 de milioane de euro pentru acoperirea a cel putin 90% din cele 3648 de “zone albe” (fara posibilitate de acces la internet) din Romania. Acesta a facut o scurta prezentare a unui document menit sa reprezinta proiectia in Romania a Agendei Digitale 2020. Documentul contine actiuni corelate cu cele UE si institutii responsabile pentru aplicarea acestora, fara termene exacte.

Plecand de la acest document numit Agenda Digitala pentru Romania, ministerul va elabora ulterior o strategie de informatizare a Romaniei 2011-2020.

“In urmatoarele saptamani vom scoate aceasta Agenda Digitala pentru Romania spre consultare pe site-ul ministerului. Dupa 1 septembrie vom veni cu o Hotarare de Guvern privind acest cadru general de actiune. Ulterior vom lansa strategia de informatizare a Romaniei, bazata pe acest document in care sunt definite proiecte si termene clare de implementare“, a spus ministrul.
Catalin Marinescu, seful ANCOM: Utilizarea eficienta a spectrului radio si dezvoltarea de retele de fibra optica pot compensa in Romania lipsa retelelor de cupru
Presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a oferit si o explicatie fata de nivelul mai scazut al disponibilitatii de servicii broadband din Romania.

De ce nu este Romania printre primele tari din punct de vedere al disponibilitatii serviciilor broadband? Si din motive istorice, datorita faptului ca reteaua de cablu de cupru din Romania, penetrarea cu retele de cupru din Romania este mult mai scazuta decat a celorlalte tari europene, este poate sub jumatatea penetrarii din tarile din fruntea clasamentului si acest lucru nu poate fi corectat peste noapte. Si nu poate fi corectat decat prin doua modalitati: printr-o utilizare eficianta a  spectrului radio si prind dezvoltarea de relele alternative si in special de retele de fibra optica”, a spus Catalin Marinescu.
In privinta administrarii spectrului radio, acesta a dat ca exemplu dezvoltarea internetului mobil in Romania.

“La sfarsitul anului trecut existau trei milioane de conexiuni broadband la punct fix in Romania si sase milioane de conexiuni broadband la punct mobil. Partea de utilizarea eficienta a spectrului radio cumva a compensat lipsa retelelor de cablu din Romania“, a spus acesta.

Agenda Digitala 2020, lansata in luna mai 2010, defineste sapte domenii prioritare de actiune in UE: crearea unei piete unice digitale, interoperabilitate crescută, sporirea sigurantei si a încrederii în internet, accesul mult mai rapid la internet, mai multe investitii în cercetare si dezvoltare, ridicarea nivelului aptitudinilor si incluziunii în materie de „alfabetizare digitală” si aplicarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru a solutiona problemele cu care se confruntă societatea, de exemplu schimbările climatice si îmbătrânirea populatiei.

Unul dintre obiectivul pentru 2020 este de a pune la dispozitia tuturor cetătenilor europeni internet la viteze de minimum 30 Mbps, cu 50% din familiile europene abonate la conexiuni de minimum 100 Mbps.

Agenda Digitală a României, document lansat luni la Bucureşti, în prezenţa vicepreşedintelui Comisiei Europene responsabil pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern în toamna acestui an, a declarat ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Valerian Vreme, într-o conferinţă de specialitate.

Noi am lansat astăzi (luni – n.r.) Agenda Digitală şi vorbim despre strategia de informatizare. Practic, în Agenda Digitală avem prinse toate acţiunile pe cei şapte piloni, pe care le punem în consultare publică. Documentul va fi postat pe site-ul ministerului săptămâna viitoare. În privinţa Agendei Digitale, noi vom veni şi cu o Hotărâre de Guvern, undeva după 1 septembrie, după perioada de consultare din vară. Hotărârea de Guvern va face referire la aprobarea Agendei Digitale pentru România. Agenda Digitală este proiecţia Agendei Digitale europene. Indiferent care vine după mine ca ministru nu poate schimba nimic. În cazul strategiei mai poţi să ajustezi acţiunile în privinţa termenelor etc.”, a precizat ministrul comunicaţiilor, citat de Agerpres.

Întrebat de câţi bani are nevoie România pentru a pune în aplicare Agenda Digitală, şeful MCSI a evitat să înainteze o sumă, dar a menţionat că orice firmă autohtonă poate accesa bani europeni dacă vrea să contribuie la procesul de informatizare.Nu-mi cereţi să vă spun iar vreo 500 de milioane de euro că, pe urmă, luni de zile vorbim numai despre asta. Legat de Agenda Digitală a României nu deţin estimări despre cât ar însemna asta în bani şi cred că nimeni nu poate să o facă. În cadrul strategiei avem dead-line-uri foarte clare pe acţiuni. De ce vă duceţi tot timpul cu gândirea la nivelul de obiect? Suma totală este propusă la nivel european, iar orice firmă din România care vrea să contribuie la informatizare poate merge să acceseze bani europeni. Acţiunea o coordonăm noi (MCSI – n.r.) la nivel unitar, dar ea se desfăşoară la instituţia statului beneficiară. Nu încercaţi să vă imaginaţi că informatizarea în România se face dintr-un centru mare de calcul care are bani şi face o informatizar”’, a subliniat Valerian Vreme.

Acesta a adăugat că nici în cazul investiţiilor în sectorul IT derulate în România, în 2010, nu deţine informaţii, astfel de date nefiind centralizate la nivel de minister. “Nu pot să vă dau asemenea cifre. Investiţiile în IT înseamnă altceva. Dar puteţi merge la o instituţie a statului şi să întrebaţi cât a investit în IT. Datele nu sunt centralizate la nivelul ministerului (Comunicaţiilor – n.r.”‘, a spus Vreme.  La finele lunii mai, un raport publicat de Comisia Europeană, ce indică nivelul performanţei UE şi a statelor membre cu privire la realizarea obiectivelor convenite ale Agendei digitale pentru Europa, arăta faptul că progresele înregistrate în cursul primului an al Agendei Digitale Europa 2020 au fost satisfăcătoare, în special în ceea ce priveşte utilizarea Internetului, unde era consemnat un procentaj de 65% din populaţia UE.

Totodată, potrivit documentului, s-au înregistrat evoluţii dezamăgitoare în unele sectoare, în special în privinţa extinderii noilor reţele ultrarapide de bandă largă – unul dintre principalele obiective ale Agendei digitale, dar şi anumite progrese în actualizarea reţelelor de cablu şi de cupru existente.
Prin Agenda Digitală, Uniunea Europeană s-a angajat să realizeze 101 acţiuni specifice (78 dintre acestea, dintre care 31 sunt propuneri legislative, urmând să fie realizate de Comisie, iar 23 de către statele membre) care vor impulsiona investiţiile în tehnologiile digitale şi utilizarea acestora.

În general, s-au realizat progrese destul de importante în ceea ce priveşte implementarea celor 101 acţiuni prevăzute de Agenda Digitală, aproximativ 10% dintre acestea fiind finalizate, 80% în derulare, iar restul de 10% amânate. Raportul CE relevă faptul că, în ceea ce priveşte investiţiile publice în cercetare şi dezvoltare în domeniul TIC, cheltuielile efectuate de autorităţile publice nu au depăşit plafonul de bază de 5,7 miliarde euro stabilit pentru anul trecut. Pentru realizarea obiectivului de dublare a plafonului (11 miliarde euro până în 2020), va fi necesară o creştere anuală de 6%.

Accesul la internet trebuie să fie considerat un drept fundamental al omului şi respectat la fel ca şi cel al libertăţii de exprimare, potrivit unui raport al OSCE, prezentat ieri laViena.

“Toată lumea trebuie să aibă dreptul să participe la societatea de informare şi statele au responsabilitatea de a garanta cetăţenilor accesul la internet’, subliniază raportul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Raportul – primul în care OSCE abordează acest subiect – angajează statele membre să urmeze exemplul Finlandei şi Estoniei care au consacrat accesul la internet ca drept al omului. “Această tendinţă trebuie să fie susţinută ca un element crucial al libertăţii canalelor media din secolul al XXI-lea”, a subliniat Djunja Mijatovic, purtătoare de cuvânt a OSCE.

Asadar, saracirea zonelor rurale, desfiintarea de spitale si, in curand, de scoli din sate, nu ingrijoreaza pe mai-marii Europei, insa e de importanta vitala ca tot omul sa aiba parte de internet broadband!

Iata, foarte lamurit pentru oricine vrea sa vada, ca internetul este o arma esentiala pentru ideologii si activistii Noii Ordini si pentru genul de societate a ”viitorului” pe care ne-o pregatesc. Ce miza ar avea sustinerea unui asemenea program de internet pentru toti daca acesta nu va juca un rol cheie nu doar in digitalizarea societatii si a guvernarii, ci si in formatarea constiintei publice?

Legaturi:


Categorii

Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “INTERNETUL – MIZA ESENTIALA PENTRU MAI-MARII LUMII, APLICATA SI LA NOI IN TARA: Agenda Digitala pentru Romania

  1. In satele noastre nu sunt drumuri asfaltate, nu este apa curenta, nu sunt scoli si spitale, nu sunt programe eficiente in agricultura pentru a ajuta taranul roman sa iasa din saracie, iar duduia asta vrea investitie masiva pentru internet ? Tinand cont de ceea ce gandesc si dicteaza cei de la consiliul europei la nivelul programelor europene, si urmarind de ceva vreme cu ceea ce acestia se ocupa in politica lor europeana, nu se poate sa nu devenim cu totii eurosceptici. Incet , incet se prind si oamenii de rand, ca nu exista o guvernare europeana ci o mare manipulare europeana care munceste impotriva a tot ceea ce este valoric intr-o societate particulara: neamul, religia, drepturile firesti la care aspira poporul si nu cele ce sunt impuse impotriva vointei lui. Dupa asta vine lupta noastra ! Lupta impotriva “drepturilor exagerate ale omului”, lupta impotriva corporatiilor ce distrug familii si destine umane(multinationale, banci etc.), lupta impotriva celei mai odioase filosofii politice din toate timpurile, care se chiama “corectitudinea politica”, si, in fine, lupta impotriva acelora ce vor sa distruga din temelii statele natiuni. Este imperios necesar sa invatam ca trebuie sa ne implicam in viata noastra, in comunitatea si societatea in care traim, muncind si luptand pentru ea daca e cazul. SI ACUM ESTE CAZUL !!!

  2. @ Cornelius:

    Ce fel de lupta?

  3. Cu siguranta pe batranicile din poza n-o sa poata sa le formateze! Dar sunt destui care sunt deja formatati si altii care stau la rand cu nerabdare, ca-i mare distractia !

    Am vrut demult sa zic: pozele artistice, lucrarile de grafica, multe dintre icoanele si celelalte lucrari de arta puse pe site la fiecare material sunt foarte sugestive, bine alese, am salvat si in calcul meu din ele.

    Doamne, ajuta-ne!

  4. Daca vor reusi sa ne bage internetul si in cotete, ramane de vazut.
    Pana una-alta, le-am dat noi gauri in pantofi – apropo de tarlicii batranelelor si pantofii gauriti ai unuia dintre cei care ne vor binele cu sila.

  5. Pingback: Facebook si Google, impreuna in campania pentru ELIMINAREA anonimitatii pe INTERNET/ MASS-MEDIA in ghearele ”mogulilor” DIGITALI/ Terorismul in era internetului/ Inca un test social media reusit: revolta spontana Twitter la Hollywood (Stiri internet s
  6. Pingback: INTIMITATEA ONLINE, ELIMINATA DEFINITIV?/ Facebook, acuzata de incalcarea vietii private a utilizatorilor sai in Germania
  7. Pingback: NEAM SARAC IN TARA DIGITALIZATA: Romania, intre putinele tari cu infrastructura pregatita pentru "INTERNETUL DE MAINE"
  8. Pingback: eLEARNING sau MINTEA DIGITALA: cum se incearca "schimbarea la fata" a invatamantului romanesc si EDUCAREA INTRU NOUA ERA DIGITALA A COPIILOR INCA DE LA GRADINITA!
  9. Pingback: AGENDA DIGITALA 2020. Oficial din Ministerul Comunicatiilor: PATRIARHIA ROMANA S-A ANGAJAT SA PROPOVADUIASCA TARII DIGITALIZAREA! Preotii de tara vor predica despre avantajele internetului...
  10. Pingback: Google, Wordpress, Wikipedia si altii fac GREVA INTERNETULUI fata de proiectele LEGISLATIVE RESTRICTIVE ALE SUA (SOPA si PIPA). Care e miza? - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA despre “desteptaciune”, (i)responsabilitatea cuvintelor, provocarile de pe internet si stricarea dragostei: “SUNTEM IN FAZA DE BUIMACEALA. VOR CA TOTI SA DEVENIM OBRAZNICI SI MANDRI” (video) - Razboi în
  12. Pingback: Comisarul European Neelie Kroes, promotor al DIRECTIVEI BIG BROTHER SI AL ACTELOR ELECTRONICE, MEMBRU AL BILDERBERG, vrea sa ne faca tuturor din UE identitati electronice, virtuale [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Ce ironie: BARROSO avertizeaza asupra …TOTALITARISMULUI spionajului electronic al SUA. Telefonul ANGELEI MERKEL ascultat. De ce nu spun nimic POLITICIENII ROMANI despre NSA?/ DIGITALIZAREA ROMANIEI PRINDE VITEZA AMENINTATOARE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare