D’ale internetului: BLOGGERITA SIRIANA – LESBIANA, ACTIVISTA SI “RAPITA” DE FORTELE SIRIENE – NU EXISTA! In plus: despre hamsterizarea jurnalismului si despre ZVONUL VIRAL MACABRU PRIVIND MOARTEA IPS IUSTINIAN CHIRA

13-06-2011 4 minute Sublinieri

Activista siriana a blogului “O lesbiana la Damasc”, Amina Abdallah Araf el-Omari, este un personaj fictiv. Tanara despre care s-a spus ca a fost rapita de barbati inarmati care au luat-o cu forta de pe strada intr-o Dacia Logan rosie, in capitala siriana Damasc, a fost ‘creata’ de un american in varsta de 40 de ani, student in Scotia si militant pentru cauza araba, care si-a cerut public scuze, scrie AFP.

Intr-un mesaj postat pe blogul damascusgaygirl.blogspot.com si intitulat “Scuze cititorilor”, Tom MacMaster scrie ca nu se astepta sa starneasca atat de mult interes. Dar, precizeaza el, daca bloggerita nu exista in realiate, “faptele relatate pe blog sunt adevarate si nu mint asupra situatiei de pe teren” (in Siria, n.r.). Potrivit cotidianului britanic Guardian, bloggerii au descoperit, in ultimele zile, elemente care conduceau la Tom MacMaster si la sotia sa Britta Froelicher.

MacMaster, in varsta de 40 de ani, urmeaza un master la universitatea din Edinburgh. Potrivit cotidianului britanic, el este un militant pentru cauza arabilor, in timp ce sotia sa pregateste la aceeasi universitate un doctorat asupra dezvoltarii economice siriene. “Nu cred ca am facut rau cuiva (…) Am creat o voce pentru probleme care ma preocupa puternic”, scrie MacMaster.

O persoana care se prezinta drept o ruda a lui Amina Abdallah anuntase in urma cu o saptamana ca tanara a fost rapita de oameni inarmati pe o strada din Damasc, cu ajutorul unei Dacii Logan de culoare rosie. O pagina Facebook “Free Amina Abdalla” a fost creata dupa anuntul rapirii sale.

Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC, varianta americană a CNA) a recurs la un termen nou pentru a descrie noile sarcini ale jurnaliştilor moderni – “hamsterizarea”, relatează arstechnica.com.

Un jurnalist “hamsterizat” este cel care, pe lângă sarcinile clasice de a aduna informaţii şi a le redacta se mai ocupă şi de blogging, postează materiale video sau audio pe site, încarcă fotografii, îşi promovează articolele pe Facebook sau Twitter. “Pe măsură ce numărul de angajaţi din redacţii s-a micşorat, sarcinile jurnaliştilor rămaşi s-au schimbat. Termenele limită s-au înmulţit, pentru că sunt nevoiţi să scrie pentru site-ul publicaţiei şi înainte, şi după ce au publicat articolul pe print”, se arată într-un comunicat al FCC.

Vestea bună legată de importanţa sporită acordată variantei online a ziarelor este că jurnaliştii pot redacta variante mai lungi sau mai scurte ale aceleiaşi ştiri. În plus, variantei online i se pot face adăugiri, dacă subiectul tratat este în desfăşurare. Însă, “aceste responsabilităţi suplimentare şi nevoia de a învăţa noile tehnologii şi a le folosi consumă timp şi au şi neajunsuri. În multe redacţii, jurnalismul tradiţional în care reporterul iese pe teren sau discută direct cu oficialităţile este înlocuit de simple căutări pe Internet”, se mai arată în raport.

Astfel, nevoia de a livra rapid informaţia face ca jurnalistul modern să semene cu un hamster care aleargă pe roata din cuşca lui. De aici şi termenul de “hamsterizare”. FCC a preluat această expresie dintr-un editorial al lui Dean Starkman, laureat al premiului Pulitzer, intitulat “Roata hamsterului”. Starkman nu se referea, însă, neapărat la viteză în livrarea informaţiilor.

“E vorba de mişcare de dragul mişcării, de volum fără judecată. E vorba de panica de a rămâne fără ştiri, de lipsa de disciplină, de neputinţa de a spune nu”, nota Starkman, adăugând că, în prezent, nu se mai pune bază pe articole “grele”, ci pe “poveşti care pot fi ambalate repede şi care generează trafic pe site”. Aceste observaţii l-au impresionat pe membrul FCC, Steven Waldman, un fost jurnalist, cel care a folosit termenul de “hamsterizare” într-un document oficial “Pentru că tot lucrez la stat acum, m-am decis să birocratizez această expresie”, a declarat Waldman.

FCC s-a mulţumit doar să remarce fenomenul, pentru că statutul nu-i permite să intervină cu reglementări decât în cazul mass-media audio-vizale.

Nota noastra:

Asadar, o poveste inventata reuseste sa creeze valva indeajuns incat sa devina headline si breaking news peste tot in lume si sa genereze miscari civice (virtuale, ce-i drept). Cazul “bloggeritei” siriene rapite a facut vilva si in presa si blogosfera autohtona, mai ales datorita detaliului (ce atenti sunt la detalii acesti nascocitori de povesti) legat de Dacia Logan.

Inca odata internetul se dovedeste a fi mediul ideal pentru raspandirea unor mituri, informatii, personaje de mare succes la public dar instrumentate cu clare interese geopolitice sau ca functii de test social. Spre deosebire de clasicele virale, care deseori sunt facaturi ce ar putea fi depistate la o minima verificare dar care si ele abunda pe internet si au o popularitate incredibila in raport cu precaritatea lor, aceste povesti ale internetului se disting prin faptul ca au un caracter mult mai verosimil. Asociate unor cauze nobile si idealiste (cum ar fi revolutia siriana, in acest caz), uneori si unor personaje misterioase si charismatice pentru unele genuri de public (bloggerita lesbiana in Damasc!), ele sunt elaborate atent si contin informatii reale insa fac parte dintr-un scenariu bine controlat, in realitate, de servicii secrete ale unor puteri mondiale.

Asemenea povesti ale internetului, cu caracter foarte verosimil dar nereale, pot circula insa si in absenta vreunei mize geopolitice. Un caz foarte recent (ieri noapte) este legat de un anunt ce provenea dintr-o sursa credibila care anunta moartea vrednicului Arhiepiscopului Maramuresului IPS Justinian Chira, care tocmai implinise 90 de ani. Pentru cateva minute stirea a fost preluata chiar si pe acest site tocmai pentru ca sursa de provenienta o facea verosimila. La o verificare mai atenta insa, a reiesit faptul ca anuntul era imposibil de verificat din alte surse (oficiale) si a devenit tot mai clar ca la mijloc fusese, de fapt, o poveste inventata (oare cu ce scop?) careia i-au cazut victime mai multe siteuri.

Inca odata este necesar sa fim foarte precauti cu informatia de pe internet, dar mai ales cu povestile care incearca sa ni se vanda sub aparenta cauzelor nobile si eroice. Aducandu-ne aminte de cuvintele parintelui Rafail Noica de mai jos, sa constientizam ca internetul este mediul perfect pentru propagarea minciunii sub haina verosimilului si a surogatului sub forma identic-naturalului.

 

Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!


Categorii

Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, IPS Iustinian Chira, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “D’ale internetului: BLOGGERITA SIRIANA – LESBIANA, ACTIVISTA SI “RAPITA” DE FORTELE SIRIENE – NU EXISTA! In plus: despre hamsterizarea jurnalismului si despre ZVONUL VIRAL MACABRU PRIVIND MOARTEA IPS IUSTINIAN CHIRA

  1. `o poveste inventata (oare cu ce scop?) careia i-au cazut victime mai multe siteuri. `

    Unul dintre scopuri: testarea traseuluiformatiei false in pentru actiuni viitoare (cine, cum, cat de repede publica informatia,etc).

    NU cunosc absolut nimic despre `Sursa` , dar banuiesc ca a fost o momeala inofensiva in asteptarea adevaratei manipulari (si timpul pana cand se afla adevarul poate fi elementul care conteaza in aceste situatii)

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din “profetiile” lui Dr. Doom: ROUBINI VEDE O NOUA CRIZA provocata de problemele Chinei, Japoniei, UE si SUA. De la noi, “maestrul” mason Chirovici ne “consoleaza”: austeritatea este de lun
  3. Pingback: de două săptămâni « lumea răzvrătiţilor
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VIRALA NATIONALIST-ORTODOXISTA: despre inca un test social media. Cazul mobilizarii romanilor la Sfantu Gheorghe printr-un Apel de pe Youtube
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina “reformatoare” a cioclilor de la capataiul Romaniei… ‘SOLUTIA FINALA’?
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Intr-adevar: REVOLUTIILE IZBUCNESC IN STRADA, INTERNETUL E DOAR INSTRUMENTUL!
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AGITATII MILITARE INTRE ISRAEL SI SIRIA?
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Se fura copii pentru organe?! UN HOAX SINISTRU DEZMINTIT CATEGORIC DE POLITIE
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAPIRILE DE COPII: legenda urbana si psihoza sociala construita dupa manual. S-A AJUNS LA AGRESAREA AMBULANTELOR si s-a amplificat prin… haznaua poporului, OTV. ANALIZA ASUPRA MECANISMELOR SI MIZELOR POSIBILE ALE DIVERS
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTERNETUL – MIZA ESENTIALA PENTRU MAI-MARII LUMII
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CLIPUL VIRAL PRO-HOMOSEXUAL: Cum manipuleaza gruparile gay copiii in aplauzele mass-media
  12. Pingback: Razboiul psihologic al ”profetilor” noii ordini mondiale sau NOUA ARMA DE DISTRUGERE: declaratia soc
  13. Pingback: “Revolutia” din Piata Universitatii: ULTRASII PROVOCATORI, VIOLENTELE, TEHNOCRATII SI DETURNAREA PROTESTELOR - Razboi întru Cuvânt
  14. Pingback: PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA despre “desteptaciune”, (i)responsabilitatea cuvintelor, provocarile de pe internet si stricarea dragostei: “SUNTEM IN FAZA DE BUIMACEALA. VOR CA TOTI SA DEVENIM OBRAZNICI SI MANDRI” (video) - Razboi în
  15. Pingback: Fost ministru de externe francez: Israel ar fi planificat RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA inca din 2009. Primavara araba: STRATEGIA "BALCANIZARII" ADVERSARILOR STATALI AI ISRAELULUI SI MIZA "LEVIATHANULUI: hegemonia globala - Război întru Cuvân
  16. Pingback: Scandalul PRISM: prima faza a celui de-al TREILEA RAZBOI MONDIAL? Este cazul Snowden un exemplu de RAZBOI ANTI-SISTEM DECLANSAT DE SISTEM? - Recomandari
  17. Pingback: Un spam: ciparea tuturor nou-nascutilor europeni incepand cu 2014 - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare