Presedintele Parlamentului din SLOVACIA compara UNIUNEA EUROPEANA cu URSS!

11-08-2011 2 minute Sublinieri

Preşedintele Parlamentului de la Bratislava, Richard Sulik, crede că metodele Bruxellesului de ajutare a ţărilor în dificultate sunt demne de un regim socialist.

Căderea burselor şi spectrul unei noi recesiuni nu-i sperie pe liderii europeni, care se gândesc încă dacă vor convoca sau nu un summit în septembrie. Ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a declarat pentru postul naţional de radio că, în primele zile ale lunii viitoare, va avea loc o reuniune extraordinară a zonei euro. Dar Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a precizat pentru EurActiv că nu ştie nimic despre un astfel de summit şi că este posibil ca oficialul spaniol să se fi referit la o reuniune a miniştrilor de Finanţe.

Pe agenda preşedinţiei poloneze următorul summit al euroliderilor este programat la 3 octombrie, la Luxemburg, iar premierul finlandez, Jyrki Katainen, a precizat că alte reuniuni nu sunt necesare.

Divergenţe germane

Un purtător de cuvânt al ministrului german de Finanţe a negat că propunerea ministrului Economiei privind un consiliu de stabilitate – care să supravegheze politicile financiare ale statelor din zona euro – a fost discutată în cadrul coaliţiei de la Berlin. Philipp Rösler precizase că a informat-o pe Angela Merkel asupra acestei propuneri. Incidentul scoate încă o dată în evidenţă fricţiunile dintre ministrul liberal al Economiei şi creştin-democratul de la Finanţe.

„Uniunea Datoriei”

Preşedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, a criticat dur ajutarea ţărilor aflate în dificultate, apreciind că acest lucru transformă UE într-o „uniune a datoriei”. Este „un drum drept către un socialism desăvârşit”, a declarat Sulik pentru agenţia TASR. „Parcă ar fi din nou Uniunea Sovietică. URSS avea 15 republici, UE va avea 27″, a mai spus preşedintele Parlamentului, nemulţumit şi de decizia Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiuni spaniole şi italiene.

El a spus că formaţiunea pe care o conduce, Partidul Libertate şi Solidaritate, va face tot posibilul ca Parlamentul să nu voteze noua formă a Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară.

Revenirea la coroana slovacă

Sulik a mai spus că ţara sa, care a adoptat euro în 2009, ar trebui să se gândească la revenirea la coroana slovacă. Fost economist, Richard Sulik a explicat că Slovacia a crezut în promisiunile privind o monedă stabilă şi reguli solide. Acum, când regulile nu mai sunt aceleaşi pentru toată lumea, a sosit timpul ca Bratislava să nu mai creadă orbeşte în liderii europeni şi să pregătească un plan B pentru revenirea la moneda naţională.

Legaturi:

(a) o centralizare tot mai puternica si o extindere tot mai larga in materie de competente si directive ale organismelor europene, adica ridicarea edificiului (prea repede decretatului ca defunct) URSS… evident in varianta europeana, una mai soft dar cu acelasi final “apoteotic”! Dizidentul rus Vladimir Bukovski arata intr-o carte extrem de interesanta (UE… o noua URSS?) ca diferenta intre UE si URSS tine doar de ritmul schimbarilor institutionale, nu si de rezultatul final. El foloseste si o parabola sugestiva: pentru a fierbe racii (adica europenii) se pot aplica doua tratamente: fie sa-i pui sa fiarba in apa rece si la foc mic (cazul UE), fie sa-i pui direct in apa clocotita si la foc mare (cazul URSS). Rezultatul este insa acelasi.

Sustinatorii integrarii europene au fost comparati de presedintele ceh Vaclav Klaus cu comunistii din perioada sovietica, informeaza Reuters, preluata de NewsIn. Faptul ca Cehia asigura in prezent presedintia UE nu l-a oprit pe Klaus sa le spuna eurodeputatilor ca Parlamentul lor intervine prea mult in viata oamenilor. Presedintele ceh a mai declarat ca un tratat care ar sprijini si mai mult institutiile slabe ale blocului european ar inrautati lucrurile. El respinge “presupunerea ca nu exista decat un singur viitor posibil si corect…. acela al unei integrari tot mai mari”. “Nu cu multa vreme in urma, in partea noastra de Europa traiam intr-un sistem politic ce nu permitea alternativa si de aceea nici opozitie parlamentara. Aici, in Parlamentul Europeaan, nu exista decat o alternativa, iar cei care indraznesc sa se gandeasca la alte optiuni sunt calificati drept inamici ai integrarii europene”, a subliniat Klaus.

Euroscepticismul presedintelui ceh irita multe persoane in UE, chiar daca functia sa are o importanta mai mult simbolica. Klaus a mai spus ca, in pofida faptului ca nu crede ca exista alternativa la aderarea la UE pentru cehi, integrarea europeana ar putea lua multe forme. El a criticat din nou Tratatul de la Lisabona si a refuzat sa spuna cand il va semna. Klaus a criticat si raspunsul UE la criza economica si a spus ca blocul are nevoie de mai putina reglementare, nu de mai multa“.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Presedintele Parlamentului din SLOVACIA compara UNIUNEA EUROPEANA cu URSS!

  1. una: Cum o fi ajuns omul ala Presedintele Parlamentului slovac?
    sau alta: De ce face acele afirmatii grave?

  2. Cat de mult ma bucur cand aflu ca mai exista si oameni publici cu spinarea dreapta!! Resimt un fel de satisfactie, aproape personala si, in orice caz, un pic de speranta!

  3. @Florin: pai, cum grave? Mie mi se par corecte. Reiau ceea ce cred ca am mai spus pe aici pe undeva. Care sunt insemnele suveranitatii statului? Deschidem Constitutia Romaniei: simbolurile statului sunt drapelul, Constitutia, moneda nationala, imnul, o zi nationala, limba, religia (cu toate ca Romania se declara in Constitutia republicata, implicit, stat laic). Acestea le regasim cam pe la toate statele.
    Si sa o luam pe rand, prin extensie, in ceea ce priveste UE: Avem Drapel? avem: albastru, (in loc de rosu cum era al URSS) si in loc de o steluta, mai multe. Apare alaturi de fiecare drapel national? Da. Ce concluzie putem trage? Suntem cam colonii. Mai departe…
    Avem Constitutie? -dupa Lisabona, avem si o constitutie europeana. Drept european care prevaleaza asupra dreptului intern al statelor membre cu exceptia prevederilor din legile nationale care sunt mai favorabile. In plus, avem efect direct al reglementarilor europene in dreptul intern al fiecarei tari. Deci cand la “Roma”/”Moscova” se da edictul, se aplica fara comentarii in tot imperiul.
    Avem moneda? avem. Ma rog, pana la periferii mai e de lucru la implementare dar ce conteaza din moment ce de fapt comertul real se raporteaza la cursul monedei unice.
    Nu intru in discutii despre sistemul fiscal unic pentru ca e un domeniu “in lucru”.
    In schimb mai avem si alte chestii dragute. Avem o zi a UE paralel cu zilele nationale ale statelor membre. Avem si un imn – Oda bucuriei.
    Avem, inainte de toate si cu asta ar fi trebuit sa incep, un vast sistem propagandistic. O cultura europeana. O identitate, o viziune, un crez, o utopie, iata am luat otelul si carbunele si in loc de bombe fabricam progres si pace pentru popoare sfasiate de secole de neintelegeri. Numai ca laptele si mierea promise se altereaza rapid si devin incorsetarea in standarde si regulamente, norme stahanoviste si procente seci. Proletariat unit pana la stergerea granitelor muncii. Avem egalitate si tovarasie. Subminare a credintei nestramutate in paralel cu incurajarea tolerantei ca religie. Diferenta: inainte nu se gasea mancare deloc. Acum sunt galantarele pline cu otravuri iar mancarea autentica este prea costisitoare si dificil de procurat pentru proletarul de rand. Inainte era economie la energie electrica+termica – acum creste gigacaloria incat inchidem singuri caloriferele. In plus ne intoarcem si la salamul de soia s-a dovedit totusi in regula.
    Daca ne intoarcem putin in timp si inlocuim albastrul drapelului cu rosul de odinioara, ajungem fix la concluziile dlui Richard Sulik si ale dlui Vaclav Klaus:am acceptat de bunavoie sa devenim biete colonii ale neo-URSS.
    Iertare ca iar m-am intins prea mult cu vorba si v-am rapit vremea.

  4. Deci, se poate… T

    Totul este sa ai coloana vertebrala, buna intentie, patriotism si… putina minte. Si mai ales, sa nu fii corupt sau coruptibil.

    De acord cu toate precizarile Mariei (Anonyma), foarte bune.

  5. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
  6. Pingback: Presedintele Traian Basescu, sef de stat national care asuma "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
  7. Pingback: PROBABIL NU STIE UNDE MERGE LUMEA? J-Cl. Trichet, seful BCE: Intr-o zi, poporul european va avea o confederatie. Ne putem imagina un guvern federal
  8. Pingback: Nigel Farage: CEI CARE VORBESC DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SUNT PLATITI PENTRU ASTA/ S-a terminat cu democratia in UE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Demostene Andronescu despre UNIUNEA EUROPEANA CA PRELUNGIRE TOTALITARA “SOFT” A COMUNISMULUI BOLSEVIC. Si despre colonizarea euro-americana, prin instrumente ca FMI si Banca Mondiala -
  10. Pingback: Iohannis a promulgat LEGEA EGALITATII DE SANSE. Activistul progresist va deveni "expertul" sau "tehnicianul" de gen!/ Reactii puternice fata de initiativa "Girl UP!": O INTRUZIUNE A IDEOLOGIILOR DE GEN/ Catalin Sturza in dial
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare