GADDAFI CADE. SUTE DE MORTI IN LUPTELE DIN LIBIA/ Conflicte militare langa Israel/ Nouriel Roubini, ‘profetul’ de serviciu: ”Revolutia mondiala se extinde”

22-08-2011 5 minute Sublinieri

UPDATE:

Lupte violente au loc, luni dimineata, in jurul locuintei liderului libian Muammar Gaddafi din Tripoli. Rebelii preluasera duminica controlul mai multor cartiere ale capitalei, potrivit AFP. Lupte grele au loc si in partea de sud a capitalei, scriu agentiile internationale de presa. Incepand cu ora 4:00 GMT, ora 7:00 in Romania, s-au auzit numeroase focuri de arma in partea de sud a capitalei. De asemenea, au fost auzite focuri de kalasnikov in apropierea hotelului Roxos, unde sunt cazati jurnalistii straini.

Intr-un scurt interviu telefonic la postul de televiziune Al-Jazeera difuzat luni dimineata, unul dintre fiii lui Muammar, Mohamed Gaddafi, a spus ca este acasa, ca a ramas in casa lui si ca nu va pleca de acolo. Postul TV nu a precizat in ce cartier locuieste Mohamed. Interviul a fost intrerupt de sunete de focuri de arma, intense si foarte aproape, iar Mohamed a vorbit imediat pe un ton de panica. Mohamed Gaddafi, fiul lui lui Muammar cu prima sa sotie, este presedintele Comitetului Olimpic libian si responsabil pentru serviciile postale si de telecomunicatii.

Ora 9:10 Liderul libian este inca locuinta sa din Tripoli, au declarat surse diplomatice citate de AFP.
Ora 8:30 Un purtator de cuvant al rebelilor a declarat la televiziunea Al-Jazeera ca fortele fidele lui Gaddafi opun inca rezistenta in capitala si controleaza 15-20% din oras, transmite Reuters.

  • Capital:

Obama: Regimul libian se apropie de sfârşit, iar “tiranul” trebuie să plece

Regimul colonelului Muammar Gaddafi a ajuns într-un ‘punct fără întoarcere’, iar ‘tiranul’ libian trebuie să plece pentru a evita o baie de sânge, a afirmat duminică preşedintele american, Barack Obama, citat de AFP şi EFE. Printr-un comunicat, liderul de la Casa Albă le-a cerut insurgenţilor libieni, care au pătruns duminică în Tripoli, să respecte drepturile populaţiei, să păstreze instituţiile statului şi să se îndrepte spre democraţie. ‘În această noapte, mişcarea împotriva regimului Gaddafi a ajuns într-un punct fără întoarcere. Tripoli s-a eliberat de sub jugul unui tiran’, a afirmat Obama, aflat în vacanţă în staţiunea balneară Martha’s Vineyard, situată în nord-estul SUA. ‘Regimul Gaddafi dă semne de agonie. Poporul libian este pe cale să demonstreze că aspiraţia universală către demnitate şi libertate este cu mult mai puternică decât jugul de fier al unui dictator’, a adăugat el. Cea mai sigură modalitate de a evita o baie de sânge este simplă, afirmă preşedintele american: ‘Muammar Gaddafi şi regimul său trebuie să recunoască faptul că domnia lor a luat sfârşit’. ‘Gaddafi trebuie să recunoască realitatea că el nu mai controelază Libia. Trebuie să renunţe la putere o dată pentru totdeauna’, a menţionat liderul american. Barack Obama a subliniat că Statele Unite au recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), instanţa politică a rebelilor, ca guvern legitim şi afirmă că, ‘în acest moment istoric şi decisiv, CNT trebuie să continuie să dea dovadă de autoritatea necesară pentru a conduce ţara spre o tranziţie care să respecte drepturile poporului libian’. Şeful administraţiei americane le-a mai cerut rebelilor să protejeze instituţiile statului libian şi să caute o tranziţie spre democraţie care să fie ‘dreaptă şi să includă întreg poporul libian’.

Doi fii ai colonelului Muammar Gaddafi au fost arestaţi

Fiul cel mare al liderului libian Muammar Gaddafi, Mohammed Gaddafi (foto), s-a predat forţelor rebele, a declarat duminică Adel Dabbechi, coordonator al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT, instanţa politică a insurgenţilor, citat de Reuters. El a mai confirmat prinderea lui Saif al-Islam, cel mai tânăr fiu al colonelului libian, anunţată anterior de liderul CNT, Mustafa Abdul Jalil.

Procurorul Luis Moreno-Ocampo, din cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), a confirmat la rândul său arestarea lui Seif al-Islam. ‘Sperăm că în curând va fi la Haga’ pentru a fi judecat, a adăugat magistratul CPI, citat de AFP. CPI a emis, la 27 iunie, mandate de arestare pe numele lui Muammar Gaddafi, al fiului acestuia Seif al-Islam şi al şefului serviciilor libiene de informaţii,  Abdullah Senussi.

Război pentru petrol în Libia, proteste la nemți, război lângă Israel. Roubini: Revoluția mondială se va extinde

Liga Arabă, cu sediul la Cairo, a cerut duminică regimului Muammar Gaddafi să predea puterea poporului libian şi să înceteze violenţele, în contextul ofensivei lansate de insurecţie asupra Tripoli, informează EFE. Într-un comunicat difuzat la încheierea unei reuniuni urgente a Comitetului pentru politică externă şi de securitate naţională, instanţa legislativă a Ligii Arabe a cerut din nou încetarea ‘intervenţiei străine’ a NATO în Libia, pe care a apreciat-o drept un amestec străin în afacerile interne ale unei ţări. Documentul insistă pentru elaborarea unei noi Constituţii, care să apere ‘unitatea poporului libian şi integritatea teritorială‘ a ţării.

Reuniunea organizaţiei panarabe a fost convocată pentru examinarea ultimelor evoluţii în Siria, Yemen şi Libia. Totodată, Liga Arabă a condamnat raidurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza şi a cerut comunităţii internaţionale să exercite presiuni în acest sens asupra Israelului. Israelul a atribuit organizaţiei Comitetele pentru rezistenţă populară, care operează în Fâşia Gaza, responsabilitatea triplului atac lansat joia trecută în sudul statului evreu, soldat cu moartea a opt persoane, din care şase civili israelieni, şi a lansat mai multe raiduri aeriene asupra enclavei palestiniene, provocând opt morţi şi mai mulţi răniţi. (…)

Roubini: Capitalismul se află într-un punct de criză

Capitalismul se află într-un punct de criză, spune Nouriel Roubini, profetul crizei care a început să facă aprecieri dincolo de estimările macroeconomice cu care ne-a obișnuit.

Demonstrațiile populare recente, de la Orientul Mijlociu și Israel până la Marea Britanie și furia populară crescândă din China si, în curând în alte economii avansate și țări emergente, toate sunt conduse de aceleași motive și tensiuni: inegalitatea care crește, șomajul și lipsa de speranță.

  • Antena3:

Luptele continuă în Tripoli. Mai multe tancuri au ieşit din complexul rezidenţial al lui Muammar Gaddafi

Peste 376 de morţi şi 1.000 de răniţi, în confruntările de la Tripoli

NATO: Regimul libian este pe punctul de a se prăbuşi

Complicarea „explozivă” a relaţiilor dintre Israel şi Egipt în urma atentatelor de la Eliat amplifică stringenţa unor incertitudini legate de viitorul aşa numitei „primăveri arabe”, care riscă să se transforme direct într-o „toamnă”. Prognozele unei evoluţii pozitive vizează Tunisia, dar şi Egiptul, fiind ceva mai modeste în cazul unor state precum Arabia Saudită, Bahrain sau Yemen.

Cele mai serioase motive de îngrijorare le furnizează însă Siria. În pofida evoluţiei negative a evenimentelor şi a brutalelor şi repetatelor încălcări de către preşedintele Bashar al Assad a promisiunii de a nu mai recurge la forţa militară împotriva propriului popor, experţii nu au îmbrăţişat ideea unei intervenţii, mizînd în schimb pe erodarea în continuare a autorităţii dictatorului de la Damasc.

Lucrările simpozionului, la care au participat politicieni, experţi în problemele Orientului Apropiat şi observatori din 30 de ţări, au evidenţiat însă şi spulberarea euforiei generate în primele ore de mişcările de democratizare din ţările arabe, dar şi inconsistenţa unor comparaţii pripite, emise tot la început, între revoluţiile paşnice din fostele ţări comuniste în Europa anului 1989 şi aşa numita primăvară arabă.

Realităţi diferite

Or, realităţile din această parte a lumii sunt cu totul altele decît cele de pe bătrînul continent. Între timp, occidentul pare a-şi fi diminuat disponibilitatea de a sprijini oriunde şi oricînd aşa numitele revoluţii arabe, chiar dacă ele bat pasul pe loc sau dau înapoi. Participanţii la simpozion s-au întrebat fireşte, dacă protestele cu caracter strict social şi mai deloc politic din Israel ar avea ceva în comun cu cele din lumea arabă şi dacă da, în ce măsură ar putea contribui această „sincronizare” a protestelor la apropierea dintre cetăţenii celor două tabere.

Un concept intens discutat a fost şi cel de stabilitate, în numele căruia de nu puţine ori occidentul a creditat dictatori care, spre a se menţine la putere, au vînturat spectrul anarhiei în eventualitatea înlăturării lor. Cazul Siriei, cel al Libiei sau al Yemenului dovedesc cu prisosinţă că tocmai aceşti potentaţi sunt cauza primă a destabilizării.

Concluzia lucrărilor simpozionului de la Hamburg, organizat sub egida Fundaţiei DIE ZEIT, ar fi, în linii mari, următoarea: nu există reţete patentate capabile să facă faţă cît mai bine unor situaţii imprevizibile. Cît despre occident, el va fi nevoit să privească mult mai des, mai atent, evoluţiile şi evenimentele lumii arabe unde, deocamdată, singurul element calculabil şi stabil este schimbarea.

Cabinetul de securitate israelian, reunit in noaptea de duminica spre luni, a decis sa nu lanseze o operatiune terestra de mare anvergura in Fasia Gaza, dupa ce miscarile palestiniene au anuntat un armistitiu, a afirmat radioul militar israelian, preluat de AFP.

Cabinetul a fost convocat de urgenta la ora trei dimineata (00,00 GMT) la Ierusalim de catre premierul Benjamin Netanyahu. Oficialii armatei au prezentat diferite optiuni de actiune in Fasia Gaza pentru a pune capat tirurilor de rachete spre sudul Israelului, a adaugat radioul.

La captul unei ore de discutii, cabinetul a decis sa nu lanseze o ofensiva terestra in Gaza, controlata de miscarea islamista palestiniana Hamas, “de teama de a nu declansa manifestatii in masa in Egipt, susceptibile sa destabilizeze regimul aflat la conducere la Cairo si sa afecteze astfel interesele Israelului in strainatate, in apropierea cererii palestiniene de aderare a unui stat palestinian la ONU, in septembrie”, potrivit sursei citate.

Cabinetul de securitate a fost convocat la cateva ore dupa ce principalele miscari palestiniene din Gaza au ajuns, potrivit Hamas, la “un acord informal pentru instaurarea unui armistitiu, cu conditia ca Israelul sa inceteze atacurile“. Potrivit unui lider Hamas, armistitiul va fi anuntat oficial luni, dar politia  a “primit duminica seara consemnul de a stopa tirurile”.

Acest anunt a fost facut in urma unor contacte intensive, conduse in special prin intermediul Egiptului, in vederea calmarii situatiei.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, Inscenari, facaturi, Israel, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “GADDAFI CADE. SUTE DE MORTI IN LUPTELE DIN LIBIA/ Conflicte militare langa Israel/ Nouriel Roubini, ‘profetul’ de serviciu: ”Revolutia mondiala se extinde”

  1. http://www.realitatea.net/libia-ultimele-ore-ale-lui-gaddafi-in-direct_863674.html

    10.55: UE pune la punct planuri pentru o Libie fără Muammar Gaddafi, a declarat un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton. “Avem în curs planuri post-Gaddafi”, a spus el. “Dispunem de diverse scenarii la care am lucrat, în termeni de asistenţă post-Gaddafi”, a declarat sursa.

  2. Pagina de youtube a unui reporter reprezentativ pentru media alternativa, aflat in acest moment in Tripoli. Acest reporter, Franklin Lamb, este una dintre putinele voci oneste ce trimit informatii despre ceea ce se intampla in Tripoli.
    http://www.youtube.com/user/108morris108

  3. http://en.rian.ru/analysis/20110824/166126942.html

    Un fel de ironie ruseasca la filmul cu “revolutia” din Libia.

    Este vizibil, spunem noi, cum se duce acolo o batalie televizionistica in care cel mai mare absent, sau figurant, este poporul libanez insusi. Iar scenele cu masele de oameni care umplu unele piete sunt si ele la fel de butaforice. Gaddafi a demonstrat-o, realizand propriile sale scene de efervescenta populara pana in ultimul moment. Este acolo un fel de hartuiala intre bande/triburi rivale coordonate de servicii secrete si nu este exclus ca Gaddafi sa beneficieze de putin sprijin logistic la randul lui (oare de la rusi?).

    Cat priveste rapirea fiilor lui Gaddafi, una din ele in direct la Al Jazeera, este iarasi de poveste. Dupa numai cateva ore de la presupusa si trambitata capturare a lui Saif-Al-Islam, acesta apare calare pe jeep si cu toata dantura la purtator dezvelita jurnalistului de la BBC, pe care il ia intr-un mic tur in zonele tripolitane aflate sub controlul fortelor “loiale” (http://en.rian.ru/world/20110823/166064383.html ).

    In fine, acum capitala cica a cazut (desi mai apare cate o stire despre cutare zona in care izbucnesc conflicte si se aud schimburi de focuri) si ar trebui ca “aliatii” sa se gandeasca la inca o operatiune decat Sirena ( cum a fost numita invadarea Tripoli) – poate una numita Tom&Jerry, pentru a ilustra mai sugestiv fuga dupa tiranul de negasit, care mai da cate un telefon la oficiali rusi si trimite mesaje audio la posturi tv fantoma.

    Cat priveste BBC si canale mainstream, sunt pline de bla-blaul de circumstanta, despre sentimentul libertatii si toate povestile care deja trebuie sa cam plictiseasca la cate revolutii au tot fost in ultima vreme. Libertate? Abia ce o sa inceapa adevaratele probleme in Libia… Probabil ca stiu rusii ce stiu cand au pus (prin presedintele Medvedev) drept conditie pentru relatii oficiale cu rebelii capacitatea lor de a unifica tara.

    Ciudata “revolutie”. Si ciudat cum au procedat cu Gaddafi, lasandu-i, dupa cate se pare, atatea portite de scapare.

  4. http://www.hotnews.ro/stiri-international-9926094-cadavrele-peste-30-luptatori-pro-gaddafi-descoperite-tripoli-unii-dintre-par-fost-executati.htm

    http://www.gandul.info/news/mae-invita-o-delegatie-a-cnt-libian-in-romania-pentru-un-transfer-de-experienta-in-trecerea-de-la-dictatura-la-democratie-8653927

    Jama Hassab writes: Where are the weapons of the Libyan army? Well, in the hands of civilians and guess how long it takes to collect them back? The answer is years. Where are the police and who are they going to give the orders to if everyone is armed?From now on every dispute, whether it is between neighbours, colleagues or employer and his / her employee, will result in gunfire.

    http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-14610722

  5. Pingback: AGITATII INTRE EGIPT SI ISRAEL. Ce se prefigureaza?
  6. Pingback: REVOLUTIE MONDIALA? Pe retelele sociale se face apel la MISCARI STRADALE IN TOATA LUMEA PE 15 OCTOMBRIE 2011
  7. Pingback: Benjamin Netanyahu, premierul israelian: NU NE CEREM SCUZE TURCIEI. Omologul sau turc, Recep Erdogan, planifica o vizita in Fasia Gaza, pentru A SPARGE BLOCADA ISRAELIANA
  8. Pingback: Gaddafi, capturat si ucis "artistic". ULTIMUL EPISOD AL SERIALULUI "REBELIUNEA DIN LIBIA"? (update)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare