MARE INTRUNIRE MASONICA (DEMONICA) LA BUCURESTI/ Panegirice ale “fratiorilor” Bichir si Razvan Theodorescu pentru fostul “venerabil” Schapiro

3-09-2011 4 minute Sublinieri

  • Templul Masonic: Infiintarea Supremul Consiliu Roman http://templulmasonic.blogspot.com/2011/09/supremul-consiliu-roman.html

Dorim sa subliniem ca acesta NU este un comunicat oficial ci doar a fost emanat din sentimentele de bucurie sublima si mandria deplina a Fratilor romani, intr-un moment grandios pe care-l putem considera istoric pe drept cuvant, fara a gresi din nici un punct de vedere si care trebuie celebrat ca atare.

Ceremoniile oficiale de consacrare si instalare a Supremului Consiliu Roman de Rit Scotian Antic si Acceptat de catre Supremul Consiliu al Frantei au loc în perioada 02-04 septembrie 6011, in acordul a peste 100 de Frati care lucreaza in gradele 4º-33º si cu participarea extraordinara a unor delegatii straine din partea Supremelor Consilii prietene (putem aminti aici pe Claude Collin, Alain Juriss, Max Icher, Pierre Brogly, Georges Bousquet sau Adrian Mac Liman).

Supremul Consiliu Roman, fondat in 2006 si care primeste acum Patenta de Recunoastere, este condus de Atotputernicul Frate Daniel Roman 33º, proclamat si intronizat Suveran Mare Comandor pentru un mandat de noua ani, alaturi de Locotenetul Mare Comandor, Puternicul Frate Ruslan Oprescu 33º. Speram ca va deveni un adevarat organism de elita, capabil să imbratiseze directiile progresiste ale unei Masonerii de secol XXI, pastrand insa pe deplin puritatea Ritului, in forma sa traditionala.

Tinutele ritualice au ca locatie centrala J.W. Marriott Grand Hotel din Bucuresti, intr-un cadru festiv, bine organizat si se incheie in mod fraternal printr-o agapa in onoarea tuturor participantilor.

Acest organism suveran pe teritoriul tarii noastre, recunoscut in calitate de pastrator de drept al Traditiei masonice de catre Supremul Consiliu al Frantei, doreste sa ofere viitorilor candidati o experienta initiatica deosebita pe parcursul Lucrarilor, prin transmiterea vie si continua a Ritului Scotian Antic si Acceptat. Nu se va pune accent niciodata pe cresterea numerica a membrilor corpurilor sale constitutive, ci numai pe inalta perfectionare de ordin filosofic si pe promovarea spirituala de tip calitativ.

Cu ocazia acestor evenimente deosebite, se reconfirma oficial si Tratatul de Alianta intre Supremul Consiliu Roman si MLNaR, condusa in prezent sub ciocanul Prea Respectabilului Frate Tudorel Nitulescu 33º, Mare Maestru in Scaun. In acelasi timp, pe linie simbolica s-a cimentat armonios la nivel inalt legatura profunda si totodata neintrerupta de amicitie si recunoastere dintre Grande Loge De Françe si Marea Loja Nationala a Romaniei, stabilita intre cele doua Obediente cu mult timp inainte.

Nu in ultimul rand, vrem sa va spunem ca toate acestea au demarat astazi, pe data de 2 septembrie cu comemorarea oficiala in cadrul Cimitirului Bellu a Ilustrului Frate Nicu Filip 33º, Marele nostru Maestru ad Vitam, trecut la Orientul Etern (orice prezentare a personalitatii sale cred ca este deja de prisos pentru cititorii nostrii…).

http://www.scrrsaa.ro/

http://www.scdf.net/

Masoneria de Rit Antic si Acceptat (denumire bizara, grotesca si caraghioasa daca nu ar fi si demonica, lucru valabil pentru toate conceptele si titluaturile masonice) este deosebita de MLNAR (nu ne puneti sa scriem pe numele intreg), adica o masonerie mai oficiala (atat de oficiala incat este recunoscuta ca asociatie de utilitate publica) si cu personalitati mai cunoscute, cum ar fi fostul sau sef, Eugen Ovidiu Chirovici. Iata insa ca cele doua tabere, altadata in crancena concurenta de legitimitate, acum isi dau mana facand si un pompos “tratat de alianta”. Sa anunte ceva aceasta apropiere?

Tot din cadrul masoneriei oficiale (MLNAR) a facut parte si un “venerabil”, Marcel Schapira pe numele sau de… roman neaos :), omagiat de mai vechile noastre “cunostinte” intru ale apologiei masonice, personaje infiltrate si bine “acoperite” si in zona bisericeasca: Florian Bichir si academicianul Razvan Theodorescu:

Ieri s-a stins, la Paris, Marcel Schapira. Avea 90 de ani şi a fost, timp de 55 de ani, şeful masoneriei româneşti. Am avut marea cinste să-l întâlnesc. Fascinat de acest subiect, m-am deplasat, în 2009, în mod special, în capitala Franţei pentru a-l cunoaşte. Marcel Schapira m-a primit într-un apartament cochet din al 19-lea arondisment al Oraşului Luminii. De la etajul 13, o minunată privelişte îţi aşternea la picioare oraşul. Am vorbit ore-n şir, Schapira fiind o adevărată enciclopedie ambulantă. E greu, aproape imposibil să discuţi echidistant despre masonerie. Unii consideră această confrerie ocultă, alţii cred că masoneria construieşte – simbolic – edificiul universal al fraternităţii. E greu de jalonat, cu calm, printre cele două borne ale acestui subiect: de la hulă la admiraţie. De la mister la mistificare, de la ură la hiperbolizare. Cert este că Schapira a ţinut aprinsă, ani întregi, flacăra românismului la Paris. Iar printre prietenii lui cei mai buni – asta pentru aceia care latră aiurea – s-au numărat doi oameni de “dreapta“: Emil Cioran şi Mircea Eliade! A avut şi el, ca toţi oamenii, greşelile, slăbiciunile sale. Orgolios, a sprijinit disidenţe, şi-a renegat prietenii, a scris şi a rescris istoria masoneriei din exil în funcţie de antipatii. Rămâne însă în istorie drept singurul est-european care a condus o masonerie recunoscută în exil, cu propriul său Suprem Consiliu. Marcel Schapira a fost un om fascinant, căruia orice jurnalist ar fi vrut să-i scrie memoriile. “Nu mi-am făcut decât datoria. Atât. Datoria de român şi mason“, spunea el. Dumnezeu să-l ierte!

Marcel Schapira a fost cel care a sustras registrul nominal al francmasonilor din Marea Lojă Naţională a României, în 1948, pentru ca lista să nu intre în mâinile noii Securităţi.

Marcel Schapira, considerat cel mai mare lider al masoneriei româneşti din exil, a fost înmormântat ieri la Paris. „A fost cel care a păstrat aprinsă flacăra masoneriei româneşti în diasporă. A fost instanţa credibilă şi legătura cu tradiţia masonică interbelică. Moartea sa este o pierdere pentru masoneria adevărată din România”, a declarat academicianul Răzvan Theodorescu. Acesta ne-a explicat că l-a cunoscut pe Marcel Schapira prin intermediul unchiului său, Alfred Cerchez, un alt lider mason român din exil.

Marchel Schapira a decedat pe 29 august, în capitala Franţei, la vârsta de 90 de ani. Suveran Mare Comandor Ad-Vitam al Supremului Consiliu pentru românii din afara graniţelor, Marcel Schapira s-a născut la Sofia, în 1920. A ajuns la Bucureşti cu părinţii săi, şi a urmat aici liceul şi o parte din Facultatea de Drept. A devenit mason în 1946, la Bucureşti, însă, doi ani mai târziu, a trebuie să plece din ţară deoarece regimul comunist a interzis masoneria.  „Represiunea împotriva masonilor români a fost cea mai aspră şi mai sălbatică din ţările din Est. În Ungaria, nici un mason nu a fost arestat. Chiar se mai întâlneau prin cafenele la discuţii filosofice. Nici în Polonia nu au fost epurări de acest fel”, declara Marcel Schapira, în urmă cu doi ani, pentru Evenimentul zilei.

Marele Comandor şi-a terminat studiile universitare la Paris, în exil. După cum singur a povestit, la început a fost consilier juridic, apoi şef de servicii de contencios la unele întreprindreri franceze.

Regele Mihai l-a vizitat la Paris

Marcel Schapira a fost cel care a sustras registrul nominal al francmasonilor din Marea Lojă Naţională a României, în 18 iunie 1948, pentru ca lista să nu intre în mâinile noii Securităţi. Totuşi, ulterior, arhiva a dispărut. Un alt amănunt interesant din viaţa venerabilului, povestit chiar de el într-o culegere de interviuri cu iluştri francmasoni români, este că a fost vizitat acasă chiar de regele Mihai şi regina Ana, după 1989. Cu acel prilej, a avut loc o întâlnire între regele Mihai şi Doina Cornea, la care au asistat şi alţi membri ai masoneriei. Câţiva ani mai târziu, Marcel Schapira i-a înmânat cea mai înaltă distincţie masonică Regelui Mihai.

Marcel Schapira a revenit în ţară în 1993, când a readus Marea Lojă Naţională Română din exil. De-a lungul timpului nu au lipsit nici controversele din jurul numelui său. Liderul masonilor români a fost acuzat că în perioadă comunistă ar fi fost colaborator al Securităţii şi că i-ar fi turnat pe românii din exil.


Categorii

1. DIVERSE, Masonerie

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “MARE INTRUNIRE MASONICA (DEMONICA) LA BUCURESTI/ Panegirice ale “fratiorilor” Bichir si Razvan Theodorescu pentru fostul “venerabil” Schapiro

  1. 02-04 septembrie 6011?

  2. @svm:

    O fi o greseala de tipar sau, daca nu, cine stie ce bizarerie de cronologie.

  3. Daca traduce cineva textul, il vom publica intr-una din sintezele noastre tematice.

  4. Pingback: MASONERIA FEMININA PROMOVATA LA REALITATEA TV: Marea loja din Romania, una din cele mai vechi din lume [VIDEO]. In plus: STUDIUL CARE A FUNDAMENTAT CONDAMNAREA MASONERIEI DE BOR IN 1937 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare