Stiati ca… Premierul Giorgos Papandreou are nevoie de GARDA DE CORP si cand se intalneste cu proprii colegi de partid? SAU DESPRE CINE SUNT “CERCURILE” CARE IMPIEDICA “REFORMA” IN GRECIA?

7-09-2011 2 minute Sublinieri

În ciuda declaraţiilor de solidaritate politică de la Atena, cercurile financiare şi diplomatice resimt spritiele încinse din spatele culiselor elene. Agitaţia Greciei accentuează temerile privind supravieţuirea euro. Grecia se afundă în recesiune – iar regresul economic nu îi mai oferă ministrului de Finanţe Evanghelos Venizelos spaţiu de manevră în demersul său de a creşte austeritatea şi a reduce cheltuielile publice.

Creditorii Greciei pot înţelege că încasările fiscale nu pot creşte în vreme de contracţie economică – dar nu pot accepta tergiversarea privatizării marilor consumatori de fonduri din bugetul de stat. Între timp,în Germania se acutizează disputa din interiorul coaliţiei de guvernământ cu privire la metodele de salvare a Greciei. Liberalii refuză să mai susţină finanţarea datoriilor Atenei şi presează pentru o ieşire a statului elen din zona euro – o opţiune exclusă, însă, de creştin-democraţii care se tem de un efect de domino în spaţiul monetar comunitar.

Conservatorii cancelarei Angela Merkel beneficiază de susţinerea opoziţiei de centru-stânga, atât social-democraţii cât şi ecologiştii sprijinind aşa-numita “paraşută de salvare” a Greciei. Subiectul va face parte, la Berlin, din agenda primelor zile de sesiune parlamentară, care începe în această săptămână.

Şantaj la Guvern

Ilias Katsoulis, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Atena, explică întârzierile Greciei prin legăturile prea strânse ale partidelor mari cu sindicatele şi asociaţiile profesionale, în special cu cele din sectorul public. Măsurile de austeritate lovesc în privilegiile diverselor grupuri de interese – motiv pentru care acestea din urmă fac tot ce pot pentru a împotmoli întregul mecanism de aplicare a reformelor adoptate în Parlament.

Este, explică observatorii, şi unul dintre motivele pentru care şeful Executivului, Giorgos Papandreou, are nevoie de gardă de corp şi când se întâlneşte cu proprii colegi de partid. Tensiunile din interiorul majorităţii social-democrate afectează şi încrederea, oricum şubredă, pe care majoritatea populaţiei o manifestă pentru restructurarea sistemului public.

Un alt obstacol venit din partea sindicatelor ţine de încercarea autorităţilor de a atrage investitori în zonele de graniţă ale ţării, acolo unde aceştia ar beneficia de forţă de muncă disponibilă în schimbul unor salarii mult sub media naţională.

În apariţiile publice, reprezentanţii principalului sindicat grec, GSEE, vorbesc despre o nouă formă de colonialism – dat fiind că, au aflat ei, această formulă de stimulare a investiţiilor a fost sugerată de către troika formată din emisarii Uniunii Europene, cei ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene.

Autor: Jannis Papadimitriou / icş

Redactor: Ovidiu Suciu

Nota noastra:

Articolul trebuie inteles intr-o cheie exact inversa, pastrand insa realitatile de ordin factual mentionate in el. Adica: ceea ce mai opreste din impunerea totala a conditiilor FMI-UE-BM este faptul ca sindicatele sunt puternice si ca grecii chiar tin la trainicia sectorului public, pe care inca nu se indura sa il privatizeze pe nimic.

Cateva indicii despre ce sunt obligati grecii sa privatizeze:

Rezistenta relativa a grecilor este insa grabnic pedepsita de TROIKA. Asa se face panicardul eveniment al eventualului faliment grecesc a fost relansat si nu de vreun ziarist sau vreun “profet al crizei” ci chiar de la un agent al FMI, care a dat-o anonima:

Ce s-ar putea intampla de la un faliment grecesc? Am incercat sa raspundem aici:

Ca sa avem o idee comparativa intre situatia din Grecia si situatia noastra, sunt utile urmatoarele materiale:

Dar ce ar insemna, de fapt, salvarea Greciei de la faliment de Troika?

O concluzie utila:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Stiati ca… Premierul Giorgos Papandreou are nevoie de GARDA DE CORP si cand se intalneste cu proprii colegi de partid? SAU DESPRE CINE SUNT “CERCURILE” CARE IMPIEDICA “REFORMA” IN GRECIA?

  1. Pingback: AUSTERITATEA FMI E DOAR PENTRU CATEI: adica doar pentru greci si romani. CUM ESTE SANTAJATA GRECIA CU URMATOAREA TRANSA. Elenii sunt pe cale sa nu mai poata plati salariile si pensiile
  2. Pingback: GRECIA PROGRAMATA LA FALIMENT IN OCTOMBRIE. Deznodamantul anticipat al crizei?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare