Theodor Paleologu despre Rosia Montana: ROMANIA, TRATATA CA SIERRA LEONE. Toate partidele au cate o factiune pro-Gold Corporation!

14-09-2011 1 minut Sublinieri

sierra leone deseuri

  • Realitatea.net: Theodor Paleologu: Contractul cu Roşia Montană e unul de tip colonial. Nu suntem Sierra Leone

Vicepreşedintele PDL critică dur contractul cu Gabriel Resources şi spune că mai e mult de cercetat arheologic în zonă.

Sunt trei aspecte – contractul, mediul si patrimoniul. Am mai spus despre contract, e unul de tip colonial. Adica ne alegem şi cu muntele distrus şi cu banii luaţi. România nu e Sierra Leone. Ştiu că unii politicieni au un comportament care era descris pe vremuri în literatura marxistă prin termenul de “burghezie compradora”. Există în Romania o burghezie compradora, succesoare a burgheziei coloniale sovietice, şi este autoarea acestui contract pagubos”, spune Theodor Paleologu, într-un interviu acordat ziare.com.

Ce credeti despre proiectul Rosia Montana?Sunt trei aspecte – contractul, mediul si patrimoniul. Am mai spus despre contract, e unul de tip colonial. Adica ne alegem si cu muntele distrus si cu banii luati. Romania nu e Sierra Leone. Stiu ca unii politicieni au un comportament care era descris pe vremuri in literatura marxista prin termenul de “burghezie compradora”. Exista in Romania o burghezie compradora, succesoare a burgheziei coloniale sovietice, si este autoarea acestui contract pagubos.

Din toate partidele?

Da, toate au o factiune pro-Gold Corporation. Dar sa ne intelegem, daca aduce foarte multe pentru dezvoltarea tarii, se pot accepta sacrificii de patrimoniu. Dar trebuie sa stii pentru ce. Nu poti sa faci totul praf si sa te alegi cu nimic.

In ce priveste cercetarea arheologica, s-a facut sub 2%. E absolut imperativ ca cercetarea arheologica sa continue. Trebuie o viziune foarte clara despre ce sacrificam, daca sacrificam. In masivul Orlea exista si vestigii de pe vremea dacilor. Trebuie luate in calcul toate cele trei aspecte.

In ce priveste ce castiga statul roman, propaganda desantata a Gold Corporation a fost contraproductiva pentru ei pentru ca, la cat e de obisnuit romanul cu minciunile, asemenea gogosi nu prind, dimpotriva, acutizeaza respingerea.

In ce priveste patrimoniul, trebuie sa vedem ce sacrificam, iar in ce priveste riscul de mediu, nu poti fi foarte sigur. Si in Japonia se spunea ca nu e niciun fel de risc cu centralele atomice si uite ca s-a intamplat ceva ce depaseste previziunile omenesti.

Legaturi:



Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Theodor Paleologu despre Rosia Montana: ROMANIA, TRATATA CA SIERRA LEONE. Toate partidele au cate o factiune pro-Gold Corporation!

  1. am vazut ca foarte multi considera ca Paleologu ar fi in contradictie de idei cu big boss base , ca Paleologu, prin aceasta declaratie , l-ar vexa profund pe marinarul cotrocean . Mie mi se pare ca spune de fapt acelasi lucru dar cu alte cuvinte ( mai diplomatic , mai ” machiat ” ) si in alta ordine . Nu am citit undeva sa spuna verde-clar : nu sunt de acord cu proiectul Gold Corporation . Se intampla exact acelasi lucru despre care am mai discutat si cu alte prilejuri : toata clasa politica cunoaste foarte bine planurile pentru Romania , incepand de la regionalizare , modificarea constitutiei , s.a.m.d. si NIMENI nu este complet si fatis impotriva ci doar ca ar avea mici modificari de facut ( ceea ce , de altfel , corespunde cu job-descrition-ul lor , altfel nu si-ar mai justifica apartenenta la un partid sau altul ) .
    In aceeasi nota se inscrie si ceea ce au facut psd-ii , adica demagogie clara . Nu-i doar nici macar la un metru de cot de exploatarea cu cianuri sau prin flotare , dar au auzit ca prinde la public si daca tot au ocazia este bine sa profite de ea . Niste misei si intr-o tabara si in cealalta , misei si la organizatiile de baza si la cele de varf . Unii ( cei de la putere ) nu vor sa lase fraiele pentru ca le e teama ca nu le vor mai prinde veci-pururi . Altii se dau ca ar vrea fraiele dar in realitate n-au nici un interes sa ajunga acolo in aceste momente d, doar ca sa scoata turta arsa a pdl-ului din cuptor , cu propriile maini si sa riste depunctarea . Ambele tabere ar amana inca vreo 2,3,4 ani alegerile , pana se mai linistesc apele ( cred ei ) dar ii impinge de la spate obligatia constitutionala . Stau si ma intreb , asa o fi in toate tarile ? Oare si ei se intreaba in anii electorali : pentru ce atat tam-tam ca de fapt nu se schimba nimic in bine si nimeni nu urmareste decat propriul interes , prin urmare ce justifica prezenta la vot ? Sau pe noi inca nu ne-au samponat destul pe creier , inca nu ne-au reeducat sau , asa cum spuneati intr-un post precedent : ” INCA TREBUIE SA SE MAI OSTENEASCA CU NOI. DEOCAMDATA NU AM MURIT DE TOT… ”

    Doamne , ajuta-ne !

  2. @fane,

    am vazut ca foarte multi considera ca Paleologu ar fi in contradictie de idei cu big boss base , ca Paleologu, prin aceasta declaratie , l-ar vexa profund pe marinarul cotrocean . Mie mi se pare ca spune de fapt acelasi lucru dar cu alte cuvinte

    Este foarte mult si asa, ce a facut Paleologul cu aceste declaratii. Atat timp cat Basescu se da de ceasul mortii sa faca reclama proiectului Rosia Montana, si vine cineva care il cam contrazice: “contract pagubos”, “ne alegem şi cu muntele distrus şi cu banii luaţi”, “nu poti sa faci totul praf si sa te alegi cu nimic”, nu se poate afirma ca spune de fapt acelasi lucru. Dimpotriva, spune exact inversul. Prin spusele lui da in mod evident de inteles ca nu este bine sa inceapa exploatarea, fiind mai mult decat dezavantajoasa pt noi. Ce rost mai avea sa spuna ca el nu e de acord, atata timp cat nu conteaza hotararea lui, este suficient ca prezinta opinia lui, care este una de salutat, si care dealtfel mira foarte tare, caci sunt putini care indraznesc sa se opuna sefului lor. Bravo lui. Macar atat, daca nu are curajul sa se retraga din partid.

    Iti inteleg dezamagirea, dar totusi te pripesti sa generalizezi. Uite, spre exemplu, Daciana Sarbu, s-a opus in mod fatis proiectului si sustine demersuri in Parlamentul European pentru a pune piedici punerii lui in practica. Vezi si link-ul din comentariul admin, nu este doar demagogie. RMGC nu a cumparat chiar toti politicienii, si chiar daca ar fi incercat mai se gasesc, ici-colo, care sa aibe o minima coloana vertebrala, o minima iubire de tara.

  3. Drept e! Cand infiintezi ceva, in acelasi timp creezi si concurenta. S-apoi esti linistit.
    Paleologu spune acelasi lucru-contractul e pagubos. Asta a spus si basescu-ca ar trebui renegociat. Asa ca se vor gasi niste termeni(in fapt niste cuvinte goale, gen 5 mg, redevente mai mari, samd), care vor multumi in final pe toata lumea.
    Mie MI SE PARE elocventa urmatoarea: “Dar sa ne intelegem, daca aduce foarte multe pentru dezvoltarea tarii, SE POT ACCEPTA SACRIFICII DE PATRIMONIU. Dar trebuie sa stii pentru ce. Nu poti sa faci totul praf si SA TE ALEGI CU NIMIC.
    In ce priveste cercetarea arheologica, s-a facut sub 2%. E absolut imperativ ca cercetarea arheologica sa continue. Trebuie o viziune foarte clara despre ce sacrificam, daca sacrificam. In masivul Orlea exista si vestigii de pe vremea dacilor. Trebuie luate in calcul toate cele trei aspecte.”
    Se vor lua in calcul toate aspectele 🙂

  4. @ Vlad:

    Totusi nu, nu au cum sa tina cont de ele si sa mai si inceapa repede exploatarea… E un mod diplomatic de a respinge ceva, punand conditiile care stii ca nu au cum sa fie indeplinite. Acum si noi trebuie sa devenim atenti sa nu punem chiar sistematic gandul rau si sa diabolizam chiar pe toti oamenii politici. Sunt imense diferente intre ce zic sustinatorii Rosia Montana (nu numai Basescu), chiar si cand vorbesc, ipocrit, de o renegociere, si ce zic contestatarii. Punem prea usor un echer fix peste toti…

  5. Aici asa este-m-am obisnuit sa-i pun pe toti in aceeasi oala. De aceea am subliniat ca imi dau cu parerea si stiu ca e rau, vorbesc cu pacat. Si asta din cauza ca imi pare ciudat faptul sa te aliezi cu cineva a carui politica este distrugatoare, e ca si cum il sustii, ii dai girul tau. Dar pe de alta parte, intr-adevar, nu toti sunt rau intentionati.
    Doamne iarta-ma!

  6. fratilor ,

    exista cateva provorbe/expresii laice care se potrivesc situatiei :
    -cu o floare nu se face primavara ;
    – cine se-aseamana , se-aduna ;
    – arata-mi cu cine te-nsotesti , ca sa-ti spun cine esti ;
    – exceptia confirma regula .
    Acesta este si motivul pentru care , cand vorbim de politicieni ( si inca o categorie pe care nu o pomenesc , tocmai pentru a nu starni furtuna ) consider ca nu gresesc prea mult daca generalizez . Promit solemn ca daca imi veti povesti despre un singur parlamentar/ministru , femeie sau barbat , care sa duca o viata modesta , pe masura salariului de la stat , cu alte cuvinte sa nu ii creasca contul din banca precum Fat-Frumos (intr-o zi cat altii in sapte ) din tot felul de matrapazlacuri , ei bine , din acel moment , nici o clipa nu voi mai generaliza vreo parere personala . Asta nu inseamna ca nu sunt constient ca pacatuiesc prin aceasta atitudine , prin urmare spun ca si fratele vlad : Doamne , iarta-ma !

  7. si urmatorul exemplificat “canta” aceeasi melodie , doar ca pe alte tonuri :

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10124626-crin-antonescu-pnl-pnl-saluta-semnarea-documentelor-sua-romania-legate-scutul-antiracheta-parteneriatul-strategic.htm

    Cititi cu atentie , sa vedeti demagogie politicianista ieftina si nici macar ambalata frumos . El spune :
    “•salutam noul parteneriat strategic, sau noua sa forma, nu ne este foarte clar, intre Romania si SUA ”
    Dar
    ” •in ceea ce priveste parteneriatul strategic, asteptam clarificari; deocamdata nu avem decat generalitati prezente ”

    sau :
    ” •as vrea sa spun categoric ca convingerea mea e ca subiectele de politica externa trebuie discutate si analizate in mod public intr-o alta logica si cu alte mijloace decat cele ale confruntarii obisnuite, electorale ”
    si
    “•cred ca sunt lucruri de mare importanta care depasesc actorii politici de moment; e vorba de interesul national pe termen lung”
    dar
    “•PNL saluta semnarea documentelor SUA-Romania: scutul antiracheta si parteneriatul strategic
    •noi ne-am pronuntat in legatura cu scutul antiracheta, ne-am exprimat favorabil, i-am spus fara echivoc vicepresedintelui Joe Biden la Bucuresti ”

    Prin urmare oricum am da-o , noi romanii , nu avem , cel putin deocamdata , politicieni care sa exprime vointa adevarata , reala a poporului roman , care sa ne ghiceasca intentiile ci doar niste marionete aflate in slujba … altor a sau altor interese .

  8. Poate chiar crede ca scutul antiracheta ne va proteja… (in aceste conditii si eu sunt pro scut) :mrgreen:

  9. P.S. Fane, ce spune Antonescu nu e demagogie, este doar o parerea lui referitoare la acest parteneriat strategic. Demagogie ar fi fost sa faca vreo promisiune (mincinoasa).

  10. inainte de a ne lua aurul si alte bogatii neau luat ceva cu mult mai presus decat orice alta bogatie si anume unitatea credintei neamului nostru, sfanta libertate a neamului nostru… educatia comunismului si cea de dupa 89 a asternut un praf gros pe ochii romanului …au lipsit ciobanii si sau imprastiat turmele…au plecat si cainii dar sau intors lupii…iar bietele oi la ce sa se mai astepte acum vazanduse inconjurate de haitele de lupi… bietul om ce sa mai creada si ce sa mai inteleaga decat ce spune la tv la ziare asta ii este educatia…in ceea ce priveste rosia montana cred ca este ca o pedeapsa a lui Dumnezeu pt neamul nostu…nu se poate face nimic ,jefuitorii acestei tari vor fi ingaduiti sasi faca iarasi numarul…dar va veni si vremea socotelilor…in ceea ce priveste aurul candva nu a avut valoare, asa ca va ingadui Dumnezeu sa aiba o valoare aproape de zero…

  11. Astăzi pe Antena 2 la emisiunea “Dincolo de aparenţe” actriţa Maria Ploae a vorbit printre altele despre filmul „Binecuvântată fii închisoare”, dar şi despre Roşia Montană de unde s-a întors în urmă cu câteva zile. Din cele povestite de ea, reieşea că lansarea „proiectului” Roşia Montană este pe ultima sută de metri, dar că încă NU a început. Populaţia din zonă a fost strămutată în proporţie de 80% la oraş în nişte blocuri. Doar cei mai dârji şi mai hotărâţi nu au plecat, rămânînd pe poziţie. Totul e o minciună sfruntată. Au fost convinşi să plece mai ales pensionarii, care şi-au lăsat casele lor frumoase, care între-timp s-au părăginit, şi grădinile lor roditoare. Oamenii nu mor de foame. Peisajul este fantastic, pământul dă roade din belşug, gospodăriile au animale pe lângă casă, zona are un potenţial turistic extraordinar. Peisaje ca în Apuseni – pe care i-am vizitat în mai multe rânduri – nu vezi în România, şi nici în multe ţări europene. Totuşi din zonă tineretul a plecat masiv la oraş sau în străinătate. Exista potenţial ca să se facă ceva, dar românii au preferat să plece. Alţii din nimic au făcut nişte destinaţii turistice de vis. De exemplu din Lanzarote în Insulele Canare, unde în afară de lavă vulcanică nu prea mai e nimic, cei de acolo au făcut o destinaţie turistică de referinţă. Dumnezeu ne-a dat bogăţii cu duiumul, cărora noi însă le-am dat pur şi simplu cu piciorul. Maria Ploae a ţinut să sublinieze că „proiectul” pe care străinii vor să-l pună în aplicare înseamnă raderea a patru munţi şi transformarea lor în steril plin de cianuri, care vor otrăvi pânza freatică, şi solurile pe o distanţă foarte mare de jur împrejur. Din raiul care este, zona va deveni în curând un iad. Încă se mai poate face ceva, chiar dacă „proiectul” Roşia Montană este pregătit să fie pus în aplicare. Măcar să ne rugăm lui Dumnezeu să se întâmple o minune, şi cei fără de Dumnezeu care vor să distrugă zona să renunţe şi să plece. Aşa cum spunea Maria Ploae, nu trebuie să fim indiferenţi, pentru că în definitiv este vorba de ţara noastră.

  12. Pingback: ROSIA MONTANA SI NU NUMAI: Basescu bate din picior si ordona guvernului sa deschida rapid exploatarile de metale, vanturand iluzia ticaloasa a "locurilor de munca"
  13. Pingback: Tot mai “pe fata”: CINE CONDUCE, DE FAPT, ROMANIA SI NE “ALEGE” GUVERNATORII COMPRADORES? Sefa DNA – premiata de Ambasada SUA, iar emisarul american NULAND dezvaluie motivul real al “LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI” si
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare