(update) VIZITA LUI BASESCU IN AMERICA. INTALNIREA CU OBAMA. Ce implica sa fii “partenerul strategic” al Imperiului American? Ce rol au jucat SRI si CIA?

14-09-2011 12 minute Sublinieri

  • Romania Libera:

(Sabina Fati) Care este miza vizitei lui Băsescu în SUA

România a devenit cel mai important partener al Statelor Unite în regiune, după ce a acceptat amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice. Bucureştiul joacă două cărţi americane în zonă: nevoia Washingtonului de a ocoli Rusia pe traseul spre principala axă a secolului 21, aşa cum a fost trasată de experţii militari ai marilor puteri: Golful Aden-Golful Persic-Shanghai şi nu în ultimul rând intenţia nedeclarată a Statelor Unite de a ţine sub control Rusia, această ţară pe care ministrul german al Apărării a pus-o pe lista „statelor dificile”, alături de China şi India. România a fost recuperată de Statele Unite din zona gri în 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie, după decizia de invadare a Irakului, când avea nevoie de cât mai mulţi susţină-tori în aşa-numita „coalition of the willings”.

Acum zece ani, România se afla în anticamera NATO, primise de doi ani Planul de Acţiune pentru Aderare (Membership Action Plan-MAP) şi nu avea şanse prea mari să devină membră a Alianţei deoarece nu îndeplinea toate criteriile. Războiul antiterorist asumat de Alianţa Nord Atlantică a făcut-o eligibilă deoarece se află pe axele principale care duc spre centrul confruntărilor, astfel, România a fost primită în NATO la sfârşitul anului 2002, mai cu seamă datorită sprijinului masiv primit din partea Statelor Unite, şi de atunci Bucureştiul a dat mereu dovadă de loialitate faţă de americani.

Acum patru luni, pe 2 mai, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a pus la dispoziţia Statelor Unite nu doar aeroportul de la Kogălniceanu, ci şi Portul Constanţa pentru tranzitul soldaţilor şi tehnicii militare americane, în vreme ce anul trecut presa internaţională a scris despre 60 de avioane F16 aparţinând SUA care ar fi decolat tot de la baza Kogălniceanu şi ar fi aterizat în Israel pentru o misiune secretă de simulare a unui atac asupra Iranului. România şi SUA au semnat în 2005 un acord potrivit căruia soldaţii americani pot staţiona la baza militară de la Kogălniceanu, pot folosi aeroportul de acolo fără restricţii, dar şi poligoanele de la Babadag, Cincu şi Smârdan. Toate aceste date, dar şi incapacitatea liderilor de la Moscova de a ieşi din paradigma războiului rece, l-au determinat pe vicepreşedintele Academiei Ruse pentru probleme geopolitice, Konstantin Sivkov, să spună că noua locaţie de la Deveselu, unde Statele Unite vor amplasa scutul antirachetă, face parte din strategia SUA de a înfiinţa o serie de baze militare în jurul Rusiei: în Polonia vor fi instalate rachete Patriot, în România şi Bulgaria vor funcţiona, până în 2015 sistemele Aegis, care pot distruge rachete balistice în aer.

Rusia nu este însă neapărat îngrijorată că aceste instalaţii i-ar putea distruge armamentul strategic, ci pentru că „o forţă străină” poate pătrunde în spaţiul pontic. „Cum am putea sta liniştiţi când structuri ale SUA vin în Marea Neagră?”, întreabă excentricul ambasador al Rusiei la NATO, Dimitri Rogozin. O primă reacţie a Kremlinului a fost să semneze acorduri care permit trupelor şi armatelor de apărare ruseşti să rămână până în 2040 pe teritoriile Armeniei şi Ucrainei.

Moscova este alarmată de prezenţa americanilor la Marea Neagră, în primul rând din cauza capacităţilor militare dislocate în zonă, prin care flota rusă de la Sevastopol poate fi ţinută sub observaţie sau chiar controlată de forţele SUA. Din acest punct de vedere, parteneriatul Statelor Unite cu România este esenţial şi se bazează, spre deosebire de alte state, pe un sprijin popular masiv. NATO şi SUA pot monitoriza şi cu ajutorul României ceea ce se întâmplă în Iran, ţară care deţine rachete de tip Shahab-3, care pot ajunge la 2.000 de kilometri, ceea ce ar face posibilă atingerea unor ţinte din Turcia, Grecia, Bulgaria şi România.

În plus, n-ar fi exclus ca Iranul să aibă deja sisteme ruseşti de apărare aeriană S-300, comparabile cu rachetele americane Patriot, în condiţiile în care Moscova a rămas un partener important pentru Teheran: peste 300 de firme ruseşti au investiţii în Iran, există peste 100 de proiecte economice comune ale celor două ţări, în valoare de 100 miliarde de dolari. Fostul ambasador al Indiei la Ankara M.K. Bhadrakumar scria recent într-o analiză publicată în Asia Times că cele două baze militare, cea de la Kogălniceanu şi cea de la Deveselu, unde se construieşte scutul antirachetă, vor avea un impact substanţial asupra regiunii Mării Negre.

Pornind de la aceste baze militare, ambasadorul Bhadrakumar observă că se conturează „un model” de securitate după felul în care sunt amplasate componente ale sistemelor americane de apărare antirachetă în Polonia şi România şi că, în ceea ce priveşte Bucu-reştiul, „cooperarea emergentă merge mult dincolo de sprijinul logistic pentru Irak şi Afganistan”: „punctele centrale de tranzit din România” vor stimula astfel eforturile SUA de a construi o rută de tranzit spre Afganistan via Georgia, Azerbaidjan şi Turkmenistan, ocolind Rusia. Acest traseu ar putea deveni ceea ce a fost odinioară Drumul Mătăsii, crede fostul diplomat, care s-a specializat în problemele acestei regiuni, fiindcă noua rută care pleacă din România ar reduce dependenţa SUA de Northen Distribution Network, care trece pe teritoriul rus.

(Sabina Fati) Vizită. România şi Statele Unite au convenit asupra unui nou parteneriat strategic pentru secolul XXI. Corespondenţă de la Washington: De ce l-a primit Obama pe Băsescu

Există cel puţin două mize în vizita fulger pe care a făcu-o ieri la Wshington preşedintele Traian Băsescu: asumarea unui nou Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite şi finalizarea în termeni mai buni pentru România a acordului privind instalarea scutului anti-rachetă de la Deveselu.

Pentru ambele situaţii e ra necesară prezenţa preşedintelui român în capitala SUA, fiindcă ultimele detalii au fost convenite ieri între Traian Băsescu şi Joe Biden, vicepreşedintele American. Tratativele au fost duse până acum sub comanda secretarului de stat din ministerul de Externe, Bogdan Aurescu şi cu toate că acordul privind scutul anti-rachetă a fost parafat acum 3 luni între reepreezentnţii celor două părţi, România a vrut să facă mai clare unele preevederi.

Tot Aurescu a pregătit terenul şi pentru noul document al parteneriatului strategic ce va conţine o dimensiune politică mai „accentuată”, după modelul textului similar semnat între Varşovia şi Washington. În această zonă Statele Unite au astfel de parteneriate strategice cu Turcia, Polonia, Israel şi România.

Bucureştiul şi-a dorit un document mai explicit sau măcar la fel ca celelalte pe care le-a semnat SUA cu ceilalţi parteneri strategici. Interlocutorul lui Traian Băsescu în discuţiile de la Washington pe teme strategice a fost Joe Biden, fiindcă în administraţia americană el se ocupă la nivelul cel mai înalt de chestiunile care ţin de geopolitică şi securitate naţională.

Parteneriatul adoptat astăzi este “mai extins şi mai profund” şi se referă la zece domenii de “cooperare întărită”:

– sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice

– dezarmarea, controlul armamentelor

– combaterea terorismului şi consolidarea schimbului de informaţii

– cooperarea în cadrul NATO

– cooperarea regională şi stabilitatea, inclusiv în Europa de Est şi în Balcanii de Vest

– comerţul şi investiţiile, inclusiv prin facilitarea contactelor între comunităţile de afaceri

securitatea energetică, inclusiv asigurarea diversităţii surselor şi a reţelelor de transport

– democraţia şi statul de drept inclusiv prin susţinerea fermă a acestor valori în fostele state URSS, respectiv Moldova şi Ucraina

– educaţia, facilitarea schimburilor în mediul profesional, a mediului ştiinţific

– ştiinţa şi tehnologia.

România a semnat în 1997 parteneriatul strategic cu SUA, dar punerea lui în practică a început abia după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Traian Băsescu a vrut să „îmbunătăţească” acest parteneriat înainte de alegerile preezidenţiale caree vor avea loc anul viitor în SUA. Preşedintele român s-a grăbit cu acest document, profitând de semnarea Acordului privind scutul anti-rachetă, semnare care fusese programată pentru această toamnă. (…)

O altă temă dezbătută de Traian Băsescu şi Barack Obama a fost legată de importanţa scutului anti-rachetă. De altfel, după întâlnireea celor doi preeşedinţi, ministrul de externe Teodor Baconski şi secretarul de stat American Hillary Clinton au şi semnat Acordul privind găzduirea pe teritoriul României a componentelor terestre ale scutului anti-rachetă. Acest acord încheiat pe „o perioadă nedeterminată”, va face din România un jucător central în viitoarele operaţiuni ale NATO. În text se specifică faptul că sistemul anti-rachetă va fi utilizat exclusiv în scopuri de legitimă apărare. (…)

(…) Ţinută în mare secret până în ultimul moment, vizita-fulger a lui Băsescu în Statele Unite a fost pregătită intens de Cotroceni via MAE-MApN-SRI. “Este cea mai importantă întâlnire şi vizită în Statele Unite. Se vor semna documente privind scutul antirachetă, dar şi altele de importanţă pentru securitatea în sud-estul Europei şi orientul apropiat. În organizarea vizitei s-au implicat, în primul rând, Palatul Cotroceni, dar şi Ministerul Apărării şi George Maior (şeful SRI – n.r.)“, au declarat, pentru gândul, surse politice.

De la instalarea în fruntea Serviciului Român de Informaţii, George Maior a avut contacte puternice la nivel înalt cu oficialii americani. Parteneriatul strategic Bucureşti-Washington a fost pe agenda a nu mai puţin de trei vizite, ultima în iunie anul acesta, pe care directorul SRI le-a făcut în Statele unite, de fiecare dată având întâlniri cu şefii CIA şi FBI. De asemenea, de la instalarea sa în funcţie, oficialii CIA şi FBI au efectuat vizite de lucru în România.

În paralel cu lobby-ul făcut de Maior, terenul a fost pregătit de Externe şi de Apărare. Vizita în SUA, din 27 iunie, a şefului SRI, a fost precedată alte două, una a delegaţiei interministeriale MAE-MApN, condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu, între 3 şi 6 iunie, iar cea de-a doua a secretarului de stat Doru Costea, la începutul lui mai. (…)

Vizita preşedintelui Traian Băsescu în SUA are o puternică componentă strategică şi-militară. În afară de întâlnirea cu Barack Obama, care va fi elementul de imagine al vizitei, în cele 12 ore petrecute la Washington, preşedintele are câteva întâlniri extrem de importante pe “axa” Casa Albă-Departamentul de Stat-Pentagon-CIA. Din acest motiv, Traian Băsescu este însoţit în SUA de directorul SRI, George Maior, de cel al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, de ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea şi, nu în ultimul rând, de ministrul Afacerilor Externe. (…)

  • Hotnews

Teodor Baconschi si Hillary Clinton au semnat tratatul de amplasare a scutului anti-racheta in Romania​. Hillary Clinton:Acordul semnat astazi va pozitiona Romania ca actor-cheie in viitorul sistem de aparare NATO”

Principalele declaratii ale lui Hillary Clinton:

– Proliferarea rachetelor balistice ridica tot mai multe probleme Europei si SUA

– Initiativa va pozitiona Romania ca un actor central in viitoarea arhitectura antiracheta a NATO

– Va ajuta la protejarea intregului continent (Europa – n.red.)

– Acordul reflecta dedicatia SUA fata de aliatii sai din NATO si in mod specific fata de articolul 5

– Romania a fost un partener puternic in actiunile NATO din intreaga lume

– Omagiem dedicatia si sacrificul soldatilor romani care au servit alaturi de soldatii americani in Afghanistan

INFOGRAFIC Q&A Scutul antiracheta: cum functioneaza, unde va fi amplasat si care sunt costurile

Rusia s-a plans de lipsa vreunui progres in discutiile cu NATO asupra noului scut antiracheta al SUA pentru Europa. Comentariile vin dupa ce Romania a fost de acord sa gazduiasca interceptori de rachete din scutul american. Secretarul de stat Hillary Clinton si ministrul de externe roman Teodor Baconski au semnat acordul la Washington marti.

“Acordul cu Romania asupra desfasurarii sistemului antiracheta la fosta baza aeriana de la Deveselu, ca si recentul anunt al viitoarei desfasurari, in Turcia, a unui radar, arata ca planurile SUA anti-racheta sunt implementate conform programului”, a spus ministrul rus de externe. “Acest lucru se intampla in contextul absentei progresului in dialogurile Rusia-NATO si Rusia-SUA pe subiectul scutului anti-racheta”. (…)

Exploatarea gazelor de şist de pe teritoriul României ar putea să fie o componentă a vizitei din 13 septembrie a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, a declarat Iulian Chifu, cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale.

“E posibil, dar nu am date directe, ca unul dintre subiectele vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Washington să fie transferul de tehnologie american pentru exploatarea gazelor de şist.

E ştiut faptul că România şi Polonia au resurse importante de gaz de şist. Prin exploatarea acestuia, s-ar schimba balanţa: România şi Polonia ar deveni susţinătorii energetici ai Europei şi s-ar elimina din dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia. E foarte probabil ca, odată cu importul de tehnologie, să ni se ceară de la partea americană o piaţă energetică curată, fără <<băieţi deştepţi>>, în special pe zona intermediarilor”, a declarat Iulian Chifu pentru adevarul.ro. (…)

Statele Unite au dezvoltat o tehnologie eficientă de extracţie gazelor prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune. Graţie acestor exploatări, SUA au reuşit să scape de furnizorii externi Rusia şi Qatar. În cinci ani, gazele de şist au ajuns să reprezinte 50% din consumul total de gaze din SUA.

Polonia a început deja exploatarea gazelor de şist cu ajutorul firmelor americane.

Ce sunt gazele de şist?

Gazele neconvenţionale, cum sunt cele de şist, sunt gaze obişnuite care se găsesc în medii mult mai dure şi mai greu de exploatat. Combustibilul care se găseşte în în şisturi, gresie sau cărbune este greu de extras.

“Gazele convenţionale sunt zăcămintele care se exploatează acum, iar cele neconvenţionale sunt cele care se formează în diferite tipuri de roci, şisturi, argile, la adâncimi mult mai mari comparativ cu cele convenţionale. Extragerea acestor resurse este mult mai dificilă şi costistoare atât din cauza adâncimii la care se formează aceste gaze, dar şi din cauza structurilor în care se află care sunt mai dure“, a spus Dorin Cojocaru, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

De ce sunt importante?

Estimările americanilor arată că Europa de Est are rezerve de 7.100 de miliarde metri cubi de gaze de şist. Gazele naturale astfel obţinute ar putea acoperi cererea din Europa pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agenţie guvernamentală americană.

Polonia, de exemplu, ar avea 5.200 de miliarde de metri cubi, suficient să asigure consumul intern timp de 300 de ani. Potrivit celor mai recente date cuprinse în Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035, rezervele de petrol şi de gaze convenţionale mai sunt suficiente circa 15 ani de zile ţinând cont de nivelul rezervelor dovedite şi de ritmul anual al producţiei de hidrocarburi. România importă circa 20-25% din din consumul său de gaze iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şi Petrom.

Un punct extrem de important pe agenda discutiilor americano-romane de marti l-au reprezentat si “gazele de sist“, domeniul in care Romania are rezerve insemnate, iar gigantii americani ca Chevron sunt deja prezenti.

Fara a avea prea multe detalii in aceste momente despre evolutia discutiilor partea americana a oferit expertiza pentru proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist, precum si sprijinul partii americane pentru actiuni in domeniul energiei si al rutelor alternative, cum este Coridorul Sudic.

Ignorata pana acum putin timp, tehnologia gazelor de sist a facut din SUA cel mai mare producator de gaze neconventionale din lume (aprope jumatate din productia mondiala) si a ieftinit preturile pentru consumatori amenintand suprematia Gazprom in Europa de Est, inclusiv Romania.

Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene”, afirma Gazprom care se plange ca productia de gaze din Rusia a fost afectata de aceasta reorientare a pietei si scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent.

Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York.

Gazul de sist, mai ecologic sau nu decat petrol?

Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologica decat a carbunelui sau petrolului, oferind si avantaje in privinta limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot inlocui cu usurinta petrolul.

Totusi, studii recente, precum cel publicat de Climatic Change Letter, arata ca gazul de sist genereaza cel putin tot atatea emisii de gaze cu efect de sera ca si carbunele, petrolul sau gazul conventional, in special pe termen scurt.

“In raport cu carbunele, amprenta gazului de sist este mai mare cu cel putin 20%, si poate de doua ori mai mare in 20 de ani, dar comparabila pe 100 de ani”, afirma autorii.

Romania, foarte interesanta pentru SUA

Mari companii internationale precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy sunt in fruntea extragerii gazelor de sist, din Polonia pana in Romania sI Bulgaria.

Chevron detine un perimetru de exploatare in zona Barlad, cumparat in toamna lui 2010 de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari si a solictat acordarea de licente de exploatare si in Dobrogea. Si alte companii au cerut licenta pentru perimetre de exploatare in Dobogea sau in vestul tarii.

Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, Romania Ungaria sI Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi.

Cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume le au, in ordine, Rusia cu 25,02% din rezervele totale dovedite de gaz natural din lume, Iran (15,57%) si Qatar (13,39%).

Președintele Traian Băsescu a declarat că vizita în SUA va rămâne în istorie, find momentul în care s-a semnat acordul pentru scutul antirachetă. După ce le-a mulţumit pentru sprijinul acordat României, Băsescu le-a spus parlamentarilor americani din Grupul de prietenie că se află pentru a treia oară în SUA şi că vizita va rămâne cu siguranţă în istorie pentru că în cursul acesteia a fost semnată înţelegerea pentru scutul antirachetă, relatează Mediafax.

„România şi SUA vor avea un parteneriat strategic. De asemenea, am agreat declaraţia privind parteneriatul strategic. E un document politic extrem de important care ne va ghida relaţiile în perioada următoare şi cred că acest lucru reprezintă o nouă etapă a relaţiilor bilaterale“, a spus Băsescu.

Traian Băsescu s-a întâlnit, marți, cu Barack Obama, la Casa Albă, unde au avut o întrevedere de circa 30 de minute, în prezența vicepreședintelui american Joe Biden, la o parte a întâlnirii fiind prezenţi reprezentanţi ai delegaţiei României, în frunte cu miniştrii Oprea şi Baconschi.

UPDATE

  • Hotnews:

Traian Basescu: Acordul pentru amplasarea scutului anti-racheta face ca nivelul de securitate al Romaniei sa fie cel mai inalt din istoria tarii

Experti rusi: Decizia Romaniei privind scutul antiracheta nu va afecta potentialul strategic al Rusiei

Analist francez citat de presa rusa: Scutul antiracheta este mai mult o miscare politica decat o necesitate militara. El ar putea da startul unei noi curse a inarmarilor

UPDATE comentariu:

Intr-adevar, amplasarea scutului anti-racheta nu afecteaza in mod esential capacitatile nucleare ale Rusiei sau chiar cele balistice, in marea lor parte. Ele reprezinta insa o apropiere a operatiunilor militare americane care nu poate fi decat iritanta pentru Rusia. Prezenta scutului, prezenta americana in Romania poate stanjeni libertatea de miscare a Rusiei si, in caz de razboi, poate transforma tara noastra in linie de front. Gradul de securitate al POPULATIEI intr-o astfel de varianta, ca si a integritatii teritoriale, este minim spre negativ, avand in vedere dezavantajul oferit de statutul de teritoriu de garnizoana al unui imperiu.

De altfel, SUA isi urmareste, precum stim, interesele intr-un mod cat se poate de cinic. Se gandeste SUA la securitatea noastra si la integritatea teritoriala cam cat se gandea Germania nazista care avea nevoie de un aliat obedient si fidel in zona rasaristeana, pentru pozitia strategica si pentru depozitele de petrol, chit ca l-a lasat fara Ardealul de Nord.

Nota noastra:

Daca atunci cand s-a decis instalarea scutului anti-rachete in Romania se pretindea, cu timp si fara timp, ca de fapt miscarea nu are absolut nicio legatura cu Rusia si ca toate criticile acesteia sunt fara obiect, iata ca acum jurnalistii apropiati Palatului Cotroceni, care au facut parte din cercul restrans al corespondentilor vizitei prezidentiale de lucru de la Washington, nu mai fac niciun secret din faptul ca agenda “scutului” vizeaza si capacitatea… Rusiei de a influenta geopolitic regiunea. De altfel, reactia prompta de astazi a Ministrului de Externe al Rusiei, care a criticat “lipsa de dialog” si de “progres” in chestiunea scutului anti-racheta, demonstreaza inca odata faptul ca actorul vizat nu este atat vreo putere musulmana, cat ‘ursul’ rasaritean. Vizat nu in sensul de a fi atacat neaparat, ci de a avea centre militare care sa ii controleze sau chiar sa-i restranga miscarile militare si geopolitice sau, de ce nu, in caz de conflict, sa il blocheze.

Dintre comentariile aduse de diversi jurnalisti asupra evenimentului, doua ne-au atras atentia, ambele apartinand unor ziaristi nu doar dintre cei mai experimentati si dintre cei extrem de bine informati, dar si… destul de apropiati si de simpatizanti ai Statelor Unite ale Americii:

Afirmatia lui Cristian Tudor Popescu conform caruia

“statia CIA din Romania (!!) a devenit o statie de rang inalt pe harta lumii a serviciilor secrete americane cat dureaza lupta anti-terorista”

si consideratiile lui Emil Hurezeanu de la RealitateaTV despre faptul ca “parteneriatul strategic” incheiat intre Romania si SUA ar ascunde lucruri mult mai complexe, ce tin de competenta serviciilor secrete si de interesele geopolitice, decat o arata lucrurile facute publice. Acelasi jurnalist a mai facut o observatie interesanta: noul rol strategic atribuit de SUA Romaniei este explicat si de faptul ca Turcia are tendinte tot mai centrifugale fata de Washington. Si, adaugam noi, nu doar ca are tendinte centrifugale, ci chiar ar putea constitui un focar de “instabilitate” in zona…

Intr-adevar, asa cum o arata si materialele de mai sus, Romania a fost inclusa in planuri strategice si aliante militare sau politice, doar in urma unor interese extrem de pragmatice si de cinice: intrarea in UE a fost decisa de bombardarea Serbiei si acordul statului roman de a da dreptul de survol avioanelor americane; intrarea in NATO a fost determinata de evenimentele de la 9/11. In acest sens, acordarea unei importante strategice militare crescute Romaniei, dupa cum denota declaratiile secretarului de stat Hillary Clinton (Romania ca un actor central in viitoarea arhitectura antiracheta a NATO), si semnarea “parteneriatului strategic”, s-ar explica prin tot mai probabila ‘defectiune’ a Turciei din sistemul de avanposturi americane in Orientul Mijlociu si in buza imperiului rusesc. Dupa cum se vede mai sus, Turcia este deja partener strategic al SUA, alaturi de Polonia, si este chiar parte din obiectivele noului scut anti-rachete. Evolutiile sale sunt insa tot mai imprevizibile, ceea ce au determinat cautarea unui aliat mai “loial“, adica mai obedient (si aici ne calificam cel mai bine din intreaga lume, din pacate) si mai secure, cum ar zice americanul.

Faptul ca vizita a fost pregatita temeinic nu atat de serviciile diplomatice, cat de serviciile secrete americane si romanesti, faptul ca vizita a fost “de lucru” si a inclus si Pentagonul si CIA, arata odata in plus ca substanta relatiilor SUA-Romania este de natura strategic-militara si ca suntem pionii aflati in avangarda, adica in prima linie care ar putea fi activata intr-un eventual conflict din regiune… Evident ca acest lucru este speculat de propaganda oficiala ca fiind un lucru pozitiv, insa ea va insemna, in mod concret, o subordonare crescuta (totala?) a serviciilor secrete romanesti fata de cele americane, presiuni facute alaturi de SUA asupra vecinilor aflati inca sub influenta Rusiei, ca Moldova si Ucraina, “facilitarea contractelor” pentru americani, adica, de ce nu, coroborat cu strategia energetica, acordarea exploatarilor de gaz de sist, dar si de alte resurse naturale, plus alte contracte de stat, etc. Si, desigur, cel mai important, faptul ca beneficiem de o vizibilitate si centralitate in strategiile militare care ne expune si ne transforma in tinte.

Ne aducem aminte, de asemenea, de ceea ce spunea editorul Stratfor, George Friedman, despre “protectia NATO”:

NATO este o iluzie care da confort Romanilor, dar doar daca acestia nu se uita mai atenti. Romanii par ca prefera insa iluzia confortabila”.(…) “Pentru Romania, solutiile iluzorii la amintiri ce o bantuie capata sens. Dar capata sens doar pana vine razboiul, si in aceasta parte din lume, venirea razboiului este o certitudine de la Romani incoace. Este doar o chestiune de CAND, cu CINE si CE se va alege din soarta atunci cand [razboiul] va sosi. Romanii cred cu o fervoare religioasa ca aceste lucruri vor fi lasate la o parte daca vor deveni membrii ai Europei. Eu sunt mai sceptic. Am gandit ca problema Romaniei este ca face parte din Europa, o putere slaba inconjurata de altele mai puternice. […] Am lasat Romania confuz. Romanii aud lucruri la care eu sunt surd. Nici macar partea ungara din mine nu le poate auzi. Plec spre alta natiune, Moldova, care a fost mai expusa istoriei, intr-un mod mai brutal, decat Romania.”

Un alt specialist, Pavel Podvig, spunea despre scutul anti-racheta:

(…) Actualele sisteme antibalistice de tipul Patriot, THAAD, Aegis oferă un anumit tip de capabilitate în protejarea unor elemente de infrastructură militară (al apărării antiaeriene, spre exemplu). Din perspectiva capabilităţilor actuale sau din viitorul apropiat, aceasta este o misiune rezonabilă. Dacă vrei însă să securizezi teritorii şi populaţii, atunci problema se pune cu totul altfel. Apărarea trebuie să fie absolută, pentru a fi un instrument eficient în descurajarea unui şantaj balistic. Iar protecţia absolută este o iluzie. (…)


Categorii

Al treilea razboi mondial, America, Gazele de sist, Iran, Opinii, analize, Scutul antiracheta (Deveselu), Servicii secrete, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “(update) VIZITA LUI BASESCU IN AMERICA. INTALNIREA CU OBAMA. Ce implica sa fii “partenerul strategic” al Imperiului American? Ce rol au jucat SRI si CIA?

  1. Imi amintesc de o profetie a parintelui Arsenie Boca care spunea ca la un moment dat, in urma unor evenimente cumva neasteptate, toti ochii vor fi atintiti spre Romania, in sensul ca va fi in centrul atentiei lumii politice. Ma intreb: nu cumva aceasta atentie va avea niste conotatii negative in sensul celor care se dezvolta in aceste zile ? Rasturnarile de situatii pe scena geopolitica sunt acum la ordinea zilei.

  2. Ultima poza e cumplita (era sa zic dementiala, dar e prea grava situatia): doar o caricatura politica ii putea infatisa astfel pe cei doi. Cumplit e faptul ca e reala.
    Individul planetar il tine pe sarmanul bananier parca l-ar arata (ranjind complice cat il tine placa) cat de prost poate fi sa accepte ce i s-a propus.
    Bananierul, sarmanul, nici macar nu-si constientizeaza tragedia ridicolului la care e expus (aratat chiar cu degetul), ci mai si rade (un ras disperat, patologic aproape, vecin oricand cu plansul), ca si cum marele fraierit ar fi altul, nu el, el cel prezentat ca culme a prostiei.
    Incredibila scena, niciodata realitatea nu va putea fi depasita de fictiune.

    Doamne, scapa-ne de tradatorii de neam si de tzara, impedica-i, opreste-i, pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri, care au murit nu pentru ca un clovn sinistru sa rada ca la balci ca a vandut o tzara.

  3. @ Elena:

    Am vazut, dar macar sa nu intinam si noi marea sarbatoare de astazi cu luarea in urechi sau sub ochi a unor asemenea hule si cu ducerea lor mai departe. E o provocare ticaloasa si o blasfemie facuta intentionat, probabil, intr-o zi de praznic important pt. Biserica noastra. Multe vor mai fi…. Sa ne asteptam la mai rau decat niste articole murdare. Dar si sa avem grija sa nu ne smintim si scarbim si noi.

  4. http://www.hotnews.ro/stiri-international-10127496-expertii-recomanda-rusiei-raspunda-noul-succes-scutului-american.htm

    Expertii militari rusi recomanda conducerii tarii crearea de urgenta a unui sistem propriu de aparare aeriana si cosmica si dotarea fortelor strategice cu rachete din ultima generatie, Yars si Bulava, pentru a contracara sistemele antiracheta. Asa a declarat pentru agentia RIA Novosti, Igor Korotchenko, membru al consiliului civic de pe langa Ministerul rus al Apararii dupa ce, marti, SUA si Romania au semnat un acord de desfasurare la baza Deveselu a variantei terestre a rachetelor de interceptare SM-3 si a sistemului Aegis.

    „In situatia creata, eforturile trebuie indreptate spre dotarea fotelor noastre strategice cu noile tipuri de rachete, capabile sa faca fata atat scuturilor antiracheta existente, cat si a celor viitoare”, a spus Korotchenko.

    In opinia lui, la fel de importanta o constituie formarea la baza concernului Almaz-Antei a unui companii specializate in fabricarea elementelor destinate apararii aeriene prin unificarea intreprinderilor de resort. Aceste masuri pot „reduce eventualele amenintari si riscuri care vor apare pentru Rusia in cazul in care Moscova nu va reusi sa ajunga cu SUA si NATO la o intelegere acceptabila vizand participarea noastra la scutul european”, a afirmat expertul.

    In opinia lui, actualul acord intre SUA si Romania demontreaza ca Washingtonul isi duce in mod consecvent la indeplinire conceptul de scut national, unde sistemul european este parte componenta.

  5. Pingback: FMI NE IMPUNE PRIVATIZAREA OLTCHIM, CUPRUMIN SI A COMPANIILOR DIN SECTORUL ENERGETIC. Cuprul si gazele de sist: alte resurse strategica vanate si vandute ale Romaniei...
  6. Pingback: SCANDALUL CABLOGRAMEI IN CARE TRAIAN BASESCU IA IN CALCUL UN CONFLICT MILITAR CU RUSIA IN TRANSNISTRIA. Provocare mediatica, gafa diplomatica sau manusa aruncata rusilor?
  7. Pingback: SCANDALUL CABLOGRAMEI IN CARE TRAIAN BASESCU IA IN CALCUL UN RAZBOI CU RUSIA IN TRANSNISTRIA. Gafa diplomatica sau manusa aruncata rusilor?
  8. Pingback: SCUTUL ANTIRACHETA ESTE INEFICIENT SI AR PUTEA DUCE LA RAZBOI NUCLEAR, declara un oficial francez din cadrul AP a NATO
  9. Pingback: SUA CATRE RUSIA: nu vom garanta NICIODATA ca SCUTUL ANTIRACHETA nu este indreptat impotriva RUSIEI
  10. Pingback: FMI, COMISIA EUROPEANA SI SUA: ATAC CONCERTAT pentru LIBERALIZAREA (scumpirea si acapararea) ENERGIEI
  11. Pingback: (UPDATE VIDEO) Rusia va instala RACHETE NUCLEARE in KALININGRAD drept raspuns la SCUTUL ANTI-RACHETA
  12. Pingback: Sfarsitul "RESETARII" relatiilor dintre RUSIA si SUA sau cum ne indreptam cu PASI MARI CATRE RAZBOIUL MONDIAL
  13. Pingback: ROMANIA, ANEXA SI GARNIZOANA A IMPERIULUI AMERICAN, SRI - SIMPLA FILIALA A CIA SI FBI. De ce suntem laudati de FBI, de Ambasada SUA si de NATO?
  14. Pingback: Comandantul roman are ACCES RESTRICTIONAT la BAZA SCUTULUI DELA DEVESELU/ Diplomatiile din Rusia si Iran pun la cale Orientul Mijlociu/ EXERCITII NAVALE IRANIENE DE AMPLOARE (Ormuz)
  15. Pingback: Inchisorile secrete ale CIA (I): NOUL EXPERIMENT PITESTI la care ROMANIA ia parte - Razboi întru Cuvânt
  16. Pingback: “Previziuni” eurasiatice pentru 2012: TURCIA VA INCEPE RAZBOIUL IN VARA, UNIUNEA EUROPEANA VA FI AL PATRULEA REICH, APARITIA BLOCULUI TARILOR ORTODOXE - Razboi întru Cuvânt
  17. Pingback: CHEVRON va incepe EXPLOATAREA gazelor de sist in Dobrogea. Procedura induce CUTREMURE si POLUARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Chevron, gazele de sist si MASACRUL ECOLOGIC de la Barlad. CUM S-AU IMPARTIT RESURSELE ROMANESTI DE HIDROCARBURI GIGANTILOR ENERGETICI MONDIALI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Noul premier: Mihai Razvan Ungureanu, SEFUL SIE SI OM DE BAZA AL AMERICII IN ROMANIA. Suntem condusi acum pe fata de serviciile secrete… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: COMPANIILE STRATEGICE DE STAT: cum se fura din ele, cui vrea sa le vanda Jeffrey Franks… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: GASLAND: Documentar despre EFECTELE NOCIVE ALE FRACTIONARII HIDRAULICE folosita in exploatarea gazelor de sist (Video – subtitrare) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: "PERVERSII". Alte reactii editoriale fata de AGRESIUNEA LOBBY-ului HOMOSEXUAL/ "Parteneriatul strategic" cu SUA&UE = AGENDA GAY si JAFUL NATIONAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: TERORISMUL INTELECTUAL, batalia cuvintelor si STRATEGIA STIGMATIZARII oponentilor PROZELITISMULUI HOMOSEXUAL: ”Homofobul este fascistul de azi” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Vizita lui Ponta in SUA. Pe agenda: CHEVRON SI GAZELE DE SIST, PRIVATIZARILE SI BAZELE MILITARE AMERICANE. Manipularile si sofismele “progresist-industriale” ale ACOPERITILOR, PROPAGANDISTILOR si FANATICILOR inchinatori la Zeul America si la Z
  25. Pingback: PUTIN SI IMPERIUL EURASIATIC – VISUL ELECTORAL DE IARNA AL URSULUI DE LA RASARIT - Recomandari
  26. Pingback: Inchisorile secrete ale CIA (II): “DEMASCAREA”: principiul TORTURILOR FOLOSITE CU PRETEXTUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA TERORISMULUI | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: Cum a definit PUTIN scutul de la Deveselu: “POTENTIAL NUCLEAR STRATEGIC AL SUA DESFASURAT LA PERIFERIE”/ Analist militar: rusii cred ca SUA POT “DECAPITA” RUSIA atacand nuclear SOCHI si MOSCOVA din BAZELE SCUTULUI ANTIRACHETA/ Anal
  28. Pingback: Cum a definit PUTIN scutul de la Deveselu: “POTENTIAL NUCLEAR STRATEGIC AL SUA DESFASURAT LA PERIFERIE”/ Analist militar: rusii cred ca SUA POT “DECAPITA” RUSIA atacand nuclear SOCHI si MOSCOVA din BAZELE SCUTULUI ANTIRACHETA/ Come
  29. Pingback: Cum a definit PUTIN scutul de la Deveselu: “POTENTIAL NUCLEAR STRATEGIC AL SUA DESFASURAT LA PERIFERIE”/ Analist Jamestown Foundation: rusii cred ca SUA POT “DECAPITA” RUSIA atacand nuclear SOCHI si MOSCOVA din BAZELE SCUTULUI ANTI
  30. Pingback: In timpul unei vizite la Atena, PUTIN a amenintat direct ROMÂNIA: „”Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura secu
  31. Pingback: In timpul unei vizite la Atena, PUTIN a amenintat direct ROMÂNIA: “Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securit
  32. Pingback: INTALNIREA TRUMP - IOHANNIS (Video). Cat ne costa vorbele frumoase si "covfefe"-ul de pe peluza Casei Albe?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare