FRANTA INTERZICE RUGACIUNILE IN STRADA. Musulmanii sfideaza interdictia

17-09-2011 1 minut Sublinieri

  • Hotnews:

Paris: Legea care interzice rugaciunile pe strazi a intrat in vigoare

Legea care interzice rugaciunile pe strazile din Paris a intrat in vigoare incepand de vineri, ministrul de Interne, Claude Gueant, promitand ca noua legislatie va fi aplicata cu strictete, transmite Telegraph. Oficialul a afirmat ca legislatia ar putea fi extinsa ulterior si in restul Frantei, in special in orasele Nisa si Marsilia, unde “problemele persista”.

Gueant a avertizat ca politia va folosi forta daca musulmanii, dar si credinciosii ce apartin altor religii, vor incalca legea menita sa pastreze seculare spatiile publice din capitala franceza. Ministrul de Interne de la Paris a afirmat ca noua lege va fi aplicata cu strictete “deoarece raneste sensibilitatea multora dintre cetatenii nostri”. Intr-o declaratie pentru Le Figaro, Claude Gueant a afirmat ca “vigilenta mea va fi neabatuta pentru ca legea sa fie aplicata. Rugaciunile in strada nu sunt demne pentru practicile religioase si incalca principiile secularismului”. Ministrul a precizat ca “toti liderii musulmani sunt de acord” cu aceasta legislatie.

In decembrie 2010, Marine Le Pen, lidera a Frontului National, a provocat un adevarat scandal dupa ce a facut o paralela intre obiceiul musulmanilor de a se ruga in strada si ocuparea Parisului de catre nazisti, in al Doilea Razboi Mondial, “fara tancuri sau soldati”. Ea a afirmat atunci ca este “un act politic al fundamentalistilor”. Partidul presedintelui Nicolas Sarkozy a denuntat comentariile facute de Le Pen, insa seful statului a cerut lansarea unei dezbateri despre Islam si secularism, afirmand ca multiculturalismul a esuat in Franta. Gueant a promis atunci ca va interzice “in cateva luni” rugaciunile pe strazi la nivel national, spunand ca “strazile sunt pentru sofat, nu pentru rugat”.

Ministrul de Interne a spus joi ca problema rugaciunilor publice a fost limitata la doua strazi din districtul Goutte d’Or, in arondismentul 19 din Paris, unde “mai mult de o mie” de persoane blocheaza soseaua in fiecare zi de vineri. Potrivit unui acord semnat in aceasta saptamana, credinciosii musulmani vor putea sa foloseasca spatiul unei statii de pompieri din apropiere, pana cand se va construi o moschee mai mare.  Seicul Mohamed salah Hamza, care conduce una dintre moscheele din Paris unde deseori oamenii se roaga in strada, a declarat ca va respecta legea, insa a spus ca “nu suntem vite” si ca “nu e pe deplin satisfacut de noua locatie”.

Potrivit corespondentului Telegraph la Paris, credinciosii musulmani se rugau pe strazi vineri in fata mai multor moschei. Franta are cel mai mare numar de musulmani din Europa, respectiv 5.000.000 de persoane.

Sute de musulmani s-au rugat pe strazile din Paris in ciuda legii care interzice acest lucru

Sute de musulmani s-au rugat vineri dupa-amiaza pe strazile unui cartier din Paris, in ciuda faptului ca ieri a intrat in vigoare o lege ce interzice acest lucru, transmite New York Post. La mijlocul acestei saptamani, ministrul de Interne al Frantei, Claude Guéant, a promis ca noua legislatie va fi aplicata cu strictete, iar cei care o incalca vor fi arestati.

Publicatia Le Parisien a scris ca cel putin 200 de credinciosi musulmani au ignorat legea si s-au rugat in districtul Goutte d’Or, in arondismentul 19 din Paris. Gueant a avertizat joi ca politia va folosi forta daca musulmanii, dar si credinciosii ce apartin altor religii, vor incalca legea menita sa pastreze seculare spatiile publice din capitala franceza. (…)

New York Post scrie ca interzicerea rugatului pe strazi este ultima actiune a guvernului de la Paris de a indeparta Islamul din spatiul public. In aprilie, a intrat in vigoare legea care interzice femeilor sa poarte in public traditionalul val musulman (niqab).


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “FRANTA INTERZICE RUGACIUNILE IN STRADA. Musulmanii sfideaza interdictia

  1. “Articolul 18

    Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conştiintă şi religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea, singur sau împreună cu alţii, atât în mod public, cât şi privat, prin învăţătură, practici religioase, cult şi îndeplinirea riturilor.”

    http://www.onuinfo.ro/documente_fundamentale/declaratia_drepturilor_omului/

    1. EI “are”(sic!) intotdeauna dreptate.
    2. Cand EI nu “are” (sic!) dreptate, se aplica punctul 1.

    Nu-s tot “ei” cei care au nascocit chestia asta cu drepturile omului?

  2. De fapt, nu prea mi-e clar ce vrea indivdu’ asta?
    Sa opreasca valul musulman, de neoprit oricum, cu o lege care nu face decit sa-i incita la violenta pe islamicii cei muuuulti de acolo? Si/sau vrea sa loveasca in ce-i doare mai mult: crestinismul. Dar crestinii nu prea se roaga pe strada si in Franta nu prea se roaga de fapt…aia citi or mai fi.

  3. s-a creat un precedent…

  4. nu cred ca despre precedent este vorba , nu au nevoie de un precedent ca sa scoata ceva si impotriva … altora . Cred ca pur si simplu , asa cum zice si @petra , se incearca incitarea la voilenta , altfel nu se poate explica faptul ca ” politia va folosi forta ” . Pana acum nu au vazut ce se intampla sau au asteptat ca fenomenul sa ia o mai mare amploare pentru ca efectul stranirii sa fie pe masura ?

  5. Cam acelasi gen de lege se pregateste si pentru Romania, numa intr-o forma care sa nu fie (in acest moment) perceputa ca atacand direct manifestarile religioase in public (procesiunile).

    vezi: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/09/19/in-pragul-dictaturii-proiect-de-lege-care-restrange-drastic-dreptul-la-proteste-publice/

  6. Pingback: Germania: CIRCUMCIZIA unui copil din considerente RELIGIOASE, pasibila de CONDAMNARE in justitie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare