40% DINTRE ROMANI AR CREDE IN EXTRATERESTRI SI 20% IN APOCALIPSA. Ce urmareste acest bizar “studiu” marca Discovery?

22-09-2011 4 minute Sublinieri

Extraterestrii… in viziunea celebrului ateist Stephen Hawking

Odată cu lansarea Curiosity, un serial documentar de referinţă despre marile întrebări ale omenirii, Discovery Channel a realizat un sondaj de opinie în cinci ţări din sud-estul Europei pentru a afla părerile oamenilor despre viaţa veşnică, originile Universului, existenţa extratereştrilor sau natura umană.

Rezultatele studiului reconfirmă faptul că întrebările care stau la baza umanităţii suscită în continuare interesul oamenilor, chiar dacă opiniile acestora sunt foarte diverse. Studiul a fost implementat de compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, în intervalul august – septembrie 2011, pe eşantioane reprezentative la nivel naţional pentru populaţia de peste 18 ani, rezidenţi în mediul urban din România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Slovenia.

Conform rezultatelor studiului, Sud-Est Europenii se împart în două mari categorii în ceea ce priveşte părerea lor despre felul în care a luat naştere Universul. 40% din aceştia consideră că lumea în care trăim a fost creată în urma fenomentului numit în ştiinţă “Big-Bang”, în timp ce 36% cred că Universul a fost creat de o divinitate. Comparativ cu alte ţări balcanice, în România există un procent mult mai mare de oameni care cred in teoria creaţionistă.

În privinţa altor aspecte cum ar fi existenţa unor forme de viaţă inteligentă pe alte planete sau modul în care se va sfârşi lumea, părerile Sud-Est Europenilor sunt similare. Majoritatea sunt de acord că extratereştrii există şi ne-au contactat deja şi că sfârşitul lumii va veni din cauza unui dezastru natural sau a epuizării resurselor naturale. Un rezultat surprinzător este acela cu privire la dorinta de a trai o viaţa veşnică – majoritatea Sud-Est Europenilor (peste 60%) declarând că nu şi-ar dori asta, chiar daca ar fi posibil. Cei mai multi dintre respondenţi spun că sunt mulţumiţi cu durata vieţii considerată normală în ziua de azi.(60-90 de ani)

Iată mai jos întrebările care le-au fost adresate respondenţilor şi un scurt rezumat al rezultatelor obţinute:

Dacă aţi putea afla răspunsul la una dintre întrebările esenţiale ale omenirii, care ar fi aceea?

Cea mai mare curiozitate a românilor este „Ce se întâmplă după ce murim?”. Aceeaşi concluzie este valabilă pentru peste 20% dintre respondenţii bulgari, croaţi, şi sloveni, în timp ce sârbii sunt mai puţin interesaţi de ceea ce se poate întâmpla după moarte, fiind mai debrabă curioşi să afle „Care este sensul vieţii?”. La aceeaşi întrebare, respondenţii români cu vârste peste 45 de ani, consideră că este mai important să afle dacă există alte forme de viaţă inteligentă în Univers, iar tinerii de până în 24 de ani sunt mai interesaţi sa afle cum putem călători în timp, în comparaţie cu respondenţii din alte categorii de vârstă.

Cum credeţi că a fost creat Universul?

Modul în care s-a format Universul este o întrebare care stă în spatele multor teorii ştiinţifice, dintre care cea mai răspândită este cea referitoare la Big Bang, marea explozie iniţială. În urma studiului efectuat, peste 40% dintre români şi sârbi consideră că Universul a fost creat de Dumnezeu. În acelaşi timp, croaţii, bulgarii şi slovenii sunt adepţii teoriei Big Bang. În rândul românilor, persoanele de sex feminin precum şi cele cu venituri mici, cred mai mult în Divinitate decat bărbaţii sau persoanele cu venituri mari. În acelaşi timp, românii cu studii superioare şi cu venituri peste medie sunt adepţii teoriei Big Bang.

Ce credeţi despre existenţa extratereştrilor?

Peste 40% din respondenţi cred în existenţa extratereştrilor şi teoria conspiraţiei, conform căreia omenirea a fost deja contactată de extratereştri, însă acest fapt e ţinut secret. Mai mult decât atât, în România, bărbaţii în special şi persoanele cu vârsta peste 55 de ani consideră că specia umană va avea numai de câştigat de pe urma relaţiilor cu fiinţe de pe alte planete, în timp ce tinerii, cu vârste de până la 24 de ani şi cei cu venituri mici cred într-o mai mică măsură în existenţa altor fiinţe inteligente in Univers.

Cum credeţi că se va produce sfârşitul lumii?

Referitor la sfârşitul lumii, 30% dintre respondenţii din cele cinci state participante la studiu cred că acesta va fi declanşat de un dezastru natural. A doua posibilă cauză nominalizată de 22% dintre români este Apocalipsa, aşa cum este descrisă în texte religioase, în timp ce pentru sârbi şi sloveni o eroare umană (dezastru nuclear/război) este mult mai probabilă să declanşeze sfârşitul lumii.

De ce credeţi că oamenii le fac rău altor oameni?

55% dintre numărul total al respondenţilor cred că oamenii le fac rău altor oameni ca urmare a educaţiei pe care au primit-o sau a fondului genetic. Cu toate acestea, sârbii consideră că principalul motiv ar fi traumele personale din experienţele anterioare. În rândul românilor, pe lângă educaţie şi trecutul personal, o altă explicaţie aleasă de 18% dintre aceştia este instinctul de supravieţuire.

Dacă ar fi posibil, aţi dori să trăiţi veşnic?

Chiar dacă este unul dintre cele mai populare subiecte în cărţile pentru copii şi filme, în realitate, studiul Discovery Channel ne arată că nemurirea nu este atât de atrăgătoare pentru oameni. Doar două din zece persoane intervievate din cele cinci ţări şi-ar dori să trăiască veşnic. 67% dintre respondenţii sârbi sunt multumiţi cu durata media de viaţă. Cei mai mulţi români sunt şi ei mulţumiţi cu o durată de viaţă normală. În acelaşi timp, peste 30% dintre croaţi, bulgari şi sloveni şi-ar dori să trăiască mai mult cu 100, 200 de ani, însă nici aceştia nu sunt foarte atraşi de ideea de a trăi veşnic.

Credeţi că ne-am putea întoarce la stilul de viaţă al oamenilor preistorici?

Aproximativ 31% dintre respondenţi consideră că oamenii nu s-ar putea întoarce la modul de viaţă al oamenilor preistorici datorită dependenţei de tehnologie fără de care nu pot concepe viaţa de zi cu zi. La o diferenţă de 3 procente, 28% din respondenţii din toate cele cinci ţări cred că s-ar putea întoarce la acea viaţă, numai dacă ar fi forţaţi. Croaţii, bulgarii şi slovenii sunt cei mai convinşi că se pot adapta în special pentru o viaţă mai sănătoasă.

Credeţi că evoluţia roboticii are un impact pozitiv sau negativ asupra omenirii?

Peste 50% din numărul total al respondenţilor consideră că roboţii sunt extrem de folositori în tehnologia modernă, în timp ce aproximativ 2 din 10 cred că au un impact negativ asupra vieţii oamenilor, considerându-i răspunzători pentru creşterea numărului de şomeri. În România, un procent semnificativ dintre cei care cred că roboţii au un impact negativ asupra oamenilor sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

Realizat în intervalul august – septembrie de către compania de cercetare de piaţă  Daedalus Millward Brown, studiul a fost implementat pe un eşantion alcătuit din 3000 de respondenţi (600 în fiecare dintre cele cinci ţări) cu vârste de 18 ani şi mai mult, din mediul urban.

Nota noastra:

Interesanta sondare a “starii de spirit” a Rasaritului European pe astfel de teme amestecate, in care sunt amestecate subiecte spirituale “clasice” cu fenomene “para-normale” de genul existenta extraterestrilor. Amestecul e atat de bizar si “studiul” e atat de sumar redat incat este imposibil sa iti faci o idee reprezentativa despre ce cred oamenii si care anume categorii sunt predispuse la unele sau altele dintre “credinte”. In plus, nu sunt detalii nici privitor la modalitatea cercetarii – prin telefon, prin chestionar direct etc.

Peste toate, retinem proportia insemnata de romani care ar crede in existenta extraterestrilor – 40% si, chiar mai rau decat atat, ar considera ca e benefic pentru lume luarea contactului cu astfel de “creaturi”. Altfel, romanii ar face o figura interesanta printre popoarele estice, cu procente insemnate care cred in crearea universului de catre Dumnezeu si in sfarsitul lumii conform Apocalipsei crestine, desi e neclar daca respondentii stiu, intr-adevar, ce spune ultima carte a Noului Testament. Pe de alta parte, multi romani inca se mai intreaba ce ne asteapta dupa moarte…

Asadar, nu am gresi prea mult daca am considera ca, mai degraba decat o conceptie crestina larg raspandita inca in societatea urbana romaneasca, avem de-a face cu o predispozitie fata de astfel de subiecte/teme speculabile intr-o directie aflata la granita dintre impostura cu chip de stiinta (unde intra extraterestrii), para-normalul si spiritualitatea “ezoteric”-new-agista.

Sigur ca, asa cum spuneam, e imposibil sa iti dai seama daca aceiasi romani care cred in creatia dumnezeiasca si Apocalipsa cred si in extraterestri sau au nelamuriri cu privire la starea de dupa moarte. Cu toate acestea, exista sigur si suprapuneri intre categoriile de respondenti. Or acest lucru este important, si probabil ca aici este interesul unor astfel de studii efectuate asupra populatiilor ortodoxe: in ce masura impartasesc si ele amalgamul de credinte new age/ocultiste/spiritiste/para-normale etc. care alcatuiesc aluatul invataturii antihristice.

Despre extraterestri, adica despre aparitii diavolesti, exista urmatoarele materiale pe site-ul nostru:

Si de pe alte site-uri:


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “40% DINTRE ROMANI AR CREDE IN EXTRATERESTRI SI 20% IN APOCALIPSA. Ce urmareste acest bizar “studiu” marca Discovery?

  1. Sigur ca, asa cum spuneam, e imposibil sa iti dai seama daca aceiasi romani care cred in creatia dumnezeiasca si Apocalipsa cred si in extraterestri sau au nelamuriri cu privire la starea de dupa moarte.

    Nu e deloc imposibil, sunt aceiasi. Sa ne aducem aminte de scrierile Cuviosului Parinte Serafim Rose…
    Una peste alta, cam pe aci ii starea natiunii crestine romane. Care se declara crestina si probabil chiar se crede asa insa…

    Vremuri grele, vremuri de (ras)cruce…

  2. @ Alin-7:

    Nah, n-or fi nici chiar toti, de vreme ce mai exista si ortodocsi cunoscatori, practicanti, etc 🙂

  3. Dupa ce au aruncat “semintele” minciunilor lor, intoxicand populatia prin tot felul de emisiuni “stiintifice”, literatura S.F., etc., acum vor sa vada rezultatul. Dar nu sunt sigura ca ceea ce ne prezinta ei este neaparat real.
    Oricum, parintii credinciosi ar trebui sa fie foarte atenti si la aceste aparent nevinovate carti si emisiuni “stiintifice” sau de divertisment.

    Am cunoscut pe cineva care, datorita literaturii S.F. de care era pasionat in tinerete, dupa ce, l-a maturitate, mai catre batranete, l-a (re-)gasit pe Dumnezeu si s-a intors in Biserica, nu mai reusea sa scape de gadurile si ideile obsedante care-i fusesera inoculate prin ea, desi incerca din rasputeri sa le alunge, realizand ca nu sunt conforme credintei noastre. Ele reveneau cu putere nelasandu-l sa doarma si odata cu ele o “ploaie” de intrebari de la care ii vajaia capul si la care era ispitit sa caute raspuns. Disperat, a mers la P.S. Vasile Somesanul sa stea de vorba cu el si si-a spus pasul crezand ca, poate, discutand cu el va primi si unele lamuriri.
    Spre mirarea lui P.S. nu i-a dat nici cea mai mica lamurire ci a spus doar atat: “Acum trebuie sa citim o rugaciune!” si punandu-i epitrahilul i-a citit din Molitfe iar omul, spre bucuria lui, a scapat de aceste ganduri de atunci incolo!
    Nici o discutie logica din lume nu ar fi putut alunga duhurile rele care se aflau in spatel;e acestor idei si ganduri si care-l chinuiau, de fapt, pe acest om.

  4. Pot exista crestini care cred in existenta extraterestrilor, pt ca acestia din urma isi fac simtita prezenta pe glob, din cate se pare, dar nu i-a intrebat insa nimeni ce parere au despre ET, caci pot fi constienti de faptul ca sunt aparitii de natura demonica, iar in acest caz, nu ar fi nicio contradictie. Insa cred ca cei care au facut studiul sunt la fel de aerieni precum sunt si intrebarile studiului, al caror singur punct comun este necunoscutul, un fel de concentrat la clasicele intrebari existentiale, care framanta omenirea de sute de ani: cine suntem, de unde venim, si incotro ne ducem. Nu au publicat si o concluzie la acest studiu? Ar trebui sa fie unul care sa sune cam asa: habar nu avem pe ce lume traim… 🙂

  5. Nah, n-or fi nici chiar toti, de vreme ce mai exista si ortodocsi cunoscatori, practicanti, etc 🙂

    @admin: Dom’le, nu stiu ce sa zic despre existenta acestora, am senzatia ca acestia is “extraterestrii” despre care romanu’ crede ca ei exista; nu de alta da’ ma simtzesc din ce in ce mai singur. 😀
    Si apoi, practicantii nu stau de raspuns la sondaje Daedalus, ei practica.

  6. @Alin-7,

    1. Avem un extraterestru printre noi. 🙂
    2. Ei practica, pe principiul, ei munceste, nu gandeste:mrgreen:

  7. Mi se pare gresit sondajul. Procentul celor care cred in extraterestrii este mult mai mare de 40%.

  8. http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii-nu-vor-viata-vesnica-si-cred-in-extraterestri-946713.html

    detalii aditionale despre emisiune si sondaj si un titlu in cel mai pur stil EVZ, desigur.

  9. „Extratereştrii” în vizită la Părintele Cleopa:

    http://www.youtube.com/watch?v=JRyRL6WrTIo

    Sfinţii Părinţi contemporani au avertizat că extratereştrtii sunt draci care iau această formă “modernă” pentru a-i duce mai uşor în înşelare pe oamenii care înţeleg lumea numai prin prisma raţională şi “ştiinţifică”. Dacă am încerca să explicăm oamenilor care nu cred în existenţa dracilor, că extratereştrii sunt tocmai manifestarea acestora, am fi priviţi cel puţin cu scepticism, dacă nu cu neîncredere şi ostilitate. Creştinii care cred în Dumnezeu, sunt conştienţi că există şi cel rău, şi că acesta poate lua diferite înfăţişări pentru a înşela pe oameni. Aşadar orice ateu, sau orice necredincios, sau orice om pe care nu-l interesează apropierea de credinţă, sau oricine este pur şi simplu indiferent în ceea ce priveşte viaţa spirituală şi învăţăturile bisericii, poate cădea uşor în capcana de a crede că „extratereştrii” există cu adevărat.

    Ăsta este într-adevăr un test care reflectă cât de cunoscători ai adevărurilor de credinţă sunt oamenii care se consideră creştini.

  10. Una din capcane este a considera ‘credinta’ partea pe care nu mi-o pot explica rational: in fapt’Dumnezeu’ devine tot ceea ce nu inteleg.
    Pentru cei cu educatia mintii apare auto-suficienta cunoasterii, eventual idolatria reflexiei in propria minte.
    Pentru cu cei cu resurse intelectuale putine apare compensator o asa zisa credinta, in fapt fie superstitie , fie credulitate.
    Si, fireste, intre extreme, clasa ‘de mijloc’, autoamagindu-se mult mai eficace si careia atat Hristos (Apocalipsa) cat si Apostolul Pavel ii atrag atentia sa nu fie caldicel, sa nu i se para ca sta si de fapt sa cada.

    Sondajul imi pare util pentru ne poate pune pe ganduri,fiecare pentru sine, tocmai despre eu cum cred.

  11. Cred ca titlul ales de dvs. reflecta starea actuala – romanii ar crede in existenta extraterestrilor. Se pare insa ca lucrurile nu stau chiar asa cu popoarele ortodoxe, reticente fata de asemenea aberatii, de aceea se si incearca influentarea oamenilor prin rezultatele sondajului.

    Intr-una dintre recomandari, http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/12/02/exista-extraterestri-raspuns-pentru-bombele-psihologice-ale-nasa-din-partea-cuv-serafim-rose-si-a-invataturii-ortodoxe-ocultismul-din-spatele-literaturii-s-f-natura-demonica-si-antihristica-a/ la un moment dat se exprima parerea unui psihiatru:

    “Când persoana este tulburată de elemente absurde sau contradictorii, pe care se luptă să le înteleagă, atunci psihicul său este foarte deschis si receptiv la transferul de idei, la vindecări miraculoase, si asa mai departe”.

    De aici si tot arsenalul de informatii contradictorii uneori, cu care avem de-a face zi de zi. Pentru ca se stie, nu-i asa, informatia inseamna putere.

    Ceea ce mi se pare insa ingrijorator, este tendinta actuala de a refuza realitatea, asa cum este ea (cu necazuri si greutati care au scopul de a ne reorienta gandurile, prioritatile, viata insasi) si de a iesi din corzile vointei alunecand spre o stare de asteptare, de anesteziere a simturilor si a instinctelor, de falsa pace si impacare, de acceptare in esenta, a unor lucruri si intamplari cu care ne vom confrunta probabil intr-un viitor nu prea indepartat:iluzii optice, minuni, etc.

  12. Pingback: Discovery ne pregateste pentru INVAZIA EXTRATERESTRILOR
  13. Pingback: DALAI LAMA ne “pregateste”: CONTACTUL CU EXTRATERESTRII SE APROPIE SI VA FI TRAUMATIZANT - Recomandari
  14. Pingback: ACESTI NEBUNI OCULTISTI CARE CONDUC LUMEA SI “ACTELE” LOR “RATATE”: Presedintele Comisiei Europene vorbeste cu (si despre)…. conducatori ai ALTOR PLANETE! Ce poate fi in spatele referintei lui Jean-Claude Juncker la EXTRATERE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare