DESCHIDEREA BISERICILOR in România (video): RAED ARAFAT si NELU TATARU nu le includ pe lista de “RELAXARI” de pe 15 MAI, ci abia din IUNIE, in timp ce premierul ORBAN si alti lideri liberali LASA LOC INCA DISCUTIILOR/ Dupa incheierea unui protocol cu guvernul, CATOLICII DIN ITALIA REIAU SLUJBELE CU PARTICIPAREA CREDINCIOSILOR DIN 18 MAI!/ S-a facut HOCUS-POCUS cu INCHIDEREA CIMITIRELOR?/ Comunicat din partea MANASTIRII PUTNA legat de monahul suspect de coronavirus

7-05-2020 8 minute Sublinieri

Digi24:

Ludovic Orban, anunț despre reluarea slujbelor din biserici. În ce condiții ar putea participa enoriașii la activitățile religioase

Ludovic Orban a vorbit despre reluarea activităților în biserici și în ce condiții ar putea merge cetățenii la lăcașurile de cult. Premierul a spus că încă se face o evaluare a riscului epidemiologic în ceea ce privește slujbele, dar cel mai probabil acestea vor avea loc în aer liber.

Premierul Ludovic Orban a spus, joi, referitor la posibilitatea redeschiderii bisericilor, odată cu relaxarea restricțiilor, după 15 mai, că cel mai probabil oficierea slujbelor se va face în aer liber, cu respectarea măsurile sanitare, respectiv cu necesitatea purtării măștilor.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: „Suntem în curs de evaluare pentru fiecare restricție pe care am impus-o, și aferent a fiecărei măsuri de relaxare a restricțiilor. Se face o evaluare a riscului epidemiologic, evaluare care se face în baza a patru criterii principale.

În funcție de aceste evaluări luăm deciziile când se vor deschide activitățile. Deschiderea se va face gradual, relaxarea măsurilor de restricție va fi graduală, vom aștepta două săptămâni, practic vor fi etape de câte două săptămâni.

Vom face o evaluare extrem de riguroasă a efectelor relaxării pentru fiecare măsură și continuăm în funcție de evoluția epidemiei.

Cel mai probabil, oficierea slujbelor nu se vor face în spații închise, ci în afara bisericilor, în curte. Oricum vine vara și ele se vor putea organiza în bune condiții în afara bisericilor. Sigur, în condițiile de respectare a distanței fizice sanitare, cu portul măștii și cu alte reguli care vor fi impuse.”

În data de 15 mai, România va ieși din starea de urgență și va intra în starea de alertă, din cauza epidemiei de COVID-19.

***

https://infoiasionline.ro/orban-arafat-si-cativa-ministri-prezenti-la-iasi-unde-o-delegatie-de-medici-pleaca-spre-republica-moldova/71582/

Capital:

Se deschid bisericile pe 15 mai?! Raed Arafat a risipit orice dubii: Ştiu că e foarte important

Credincioşii din România, indiferent de confesiune, îşi doresc să se poată reîntoarce în biserici după data de 15 mai, când preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încetarea stării de urgenţă în România. Ce spune însă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat?

Biserica Ortodoxă Română, dar şi alte culte creştine, au cerut insistent autorităţilor ca, după data de 15 mai, credincioşii să poată veni din nou la slujbe, având în vedere măsurile anunţate de relaxare.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, afirmă că, din păcate, acest lucru nu va fi posibil în acest moment, pentru că bisericile “reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”. Arafat a dat de înţeles că se analizează această posibilitate pentru valul al doilea de ridicare a restricţiilor, asta însemnând probabil dupa 1 iunie.

“Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai. Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri.

Ştiu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să ia măsuri de distanţare, dar nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc. Relaxarea va fi graduală. Cu siguranţă se va ajunge şi la deschidere”, a explicat Raed Arafat, într-o intervenţie la Antena 3.

***

Stirile ProTV:

Tot mai mulți credincioși cer deschiderea bisericilor: „N-am avut așa ceva. Ca și când biserica este pricina bolii”

Tot mai mulți credincioși, dar și reprezentanții Patriarhiei, le cer guvernanților să deschidă bisericile.

S-au alăturat demersului și colegi din partidul premierului, însă ministrul Sănătății ii îndeamnă pe toți la prudență. Oficialul spune că pericolul nu a trecut și cel mai devreme, lăcășurile vor fi deschise după 1 iunie.

Sunt două luni de când ușile bisericilor au fost zăvorâte pentru credincioși. Reprezentanții Patriarhiei Române sunt în discuții cu autoritățile pentru ca, odată cu relaxarea măsurilor pentru combaterea Covid-19, să se deschidă și bisericile.

Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal:Cel puțin, în primă instanță, accesul individual în clădirea bisericii cu respectarea tuturor normelor pentru rugăciune individuală ar fi un pas foarte important, poate participarea cu respectarea distanțelor în număr limitat la slujbe, în afara bisericilor sau în interior, unde spațiul permite.”

Marți seară, în biroul permanent al PNL, mai mulți lideri liberali au cerut deschiderea bisericilor sau măcar accesul credincioșilor în curțile lăcășurilor de cult, la slujbe.

Florin Roman, liderul deputaților PNL: „Au fost două discuții. Pe 50 și o sută de oameni.”

Reporter: „Și așteptăm un răspuns când?”

Florin Roman: „Zilele astea. Nouă ni s-a spus că următoarea ordonanță ar trebui să fie în data de 12, dar până atunci ei ar trebui să discute în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, să ia o decizie.”

Ministrul Sănătății spune însă, că deocamdată bisericile rămân închise și după 15 mai.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății:Din prima parte de relaxare nu va merge cu bisericile, cum nu merge nici cu restaurantele. În funcție de cum e evoluția primelor două săptămâni sau a primelor relaxări, putem să ne așteptăm la un 1 iunie sau 15 iunie, în funcție de cum evoluează. Ne gândim. Poți limita? Sau se poate duce cineva în biserică să îți spună: „Nu poți să stai decât la doi metri, nu te atingi de icoană” sau „Nu pupați aceeași icoană”? Sau ceva în genul ăsta. Sunt multe lucruri pe care lumea mă întreabă din punct de vedere medical: „Cum o vedeți?” N-o văd, distanțarea nu o putem lua așa.”

Arhiepiscopia Tomisului îndeamnă de câteva zile credincioșii să trimită petiții prefecturilor din toată țara pentru deschiderea lăcașurilor de cult. La Prefectura Constanța sunt peste 600 de solicitări.

IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului: „N-am avut niciodată așa ceva, să se închidă biserica într-un mod atât de nejustificat, ca și când biserica este pricina bolii, să o ținem închisă.”

Prefectul Constanței le-a răspuns petiționarilor printr-un comunicat și le-a cerut, cu argumente medicale și biblice, să dea dovadă de răbdare.

[…]

***

Vatican News:

Biserica catolică din Italia reia slujbele cu poporul din 18 mai 2020

Conferința Episcopală Italiană (CEI) a anunțat că din 18 mai 2020 se reia celebrarea sacramentelor cu participarea credincioșilor. Decizia a fost luată de comun acord cu reprezentanții guvernului italian, în timp ce un Protocol asemănător a fost încheiat și cu celelalte confesiuni religioase din Peninsulă. Unele restricții, însă, rămân în vigoare și după această zi mult așteptată.

7 mai 2020 – Vatican News. În Italia, începând cu 18 mai 2020, se reia celebrarea sacramentelor cu participarea fizică a credincioșilor: a anunțat astăzi Conferința Episcopală Italiană (CEI), printr-un comunicat în care se precizează că decizia a fost luată de comun acord cu Guvernul italian. Cele două părți au semnat joi, 7 mai, un Protocol care permite reluarea celebrărilor cu credincioșii. Textul Protocolului, se menționează în comunicatul CEI, este rezultatul unui parcurs de colaborare între Conferința Episcopală Italiană, Președintele Consiliului de Miniștri, Ministrul de Interne și Comitetul Tehnico-Științific.

Reluarea slujbelor cu poporul nu se face, însă, fără a menține unele restricții privind accesul la locurile de cult în această perioadă de stare de urgență. Printre măsurile care vizează ”reducerea și gestiunea” pandemiei de coronavirus se află igienizarea locurilor și a obiectelor, precauții de respectat în timpul celebrărilor liturgice și a sacramentelor, informații de pus la dispoziția credincioșilor, precum și unele sugestii de ordin general.

Potrivit Protocolului, capacitatea maximă a locului de cult trebuie să garanteze distanțarea dintre persoane pentru ”cel puțin un metru lateral și frontal”; aghiazmatarul trebuie să rămână în continuare gol, în timp ce va fi omis pe mai departe gestul liturgic al dăruirii păcii.

Cel care merge în biserică pentru celebrările liturgice este obligat, totodată, să poarte o mască sanitară care să acopere nasul și gura, în timp ce se interzice accesul în locurile de cult pentru cei care prezintă simptome de răceală sau respiratorii, cei care au febră de și peste 37,5 grade sau care au fost în contact cu persoanele afectate de coronavirus.

Protocolul intră în vigoare din ziua de 18 mai 2020 și este semnat de președintele CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti, de președintele Consiliului de Miniștri, Giuseppe Conte, și de ministrul de Interne, Luciana Lamorgese. Protocolul este rodul unei profunde colaborări și sinergii dintre Guvern, Comitetul Tehnico-Științific și CEI, fiecare îndeplinindu-și partea sa cu responsabilitate”, a evidențiat cardinalul Bassetti, reiterând ”angajarea Bisericii de a contribui la depășirea crizei actuale”. La rândul său, premierul Conte a subliniat că măsurile de siguranță prevăzute în textul Protocolului ”exprimă modalitățile cele mai adecvate pentru a permite reluarea în cele mai sigure condiții a celebrărilor liturgice cu participarea poporului”. Premierul italian și-a exprimat gratitudinea față de Biserica catolică din Italia ”pentru susținerea morală și materială pe care o dă întregii colectivități naționale în acest moment greu pentru țară”. În privința colaborării, în fine, ministrul Lamorgese a afirmat că ”munca făcută împreună a dat un rezultat optim. Un angajament asemănător”, a încheiat ministrul de interne italian, ”a fost asumat și în raport cu celelalte confesiuni religioase”.

Restricțiile adoptate de autoritățile politice și sanitare în Italia au dus la închiderea temporară, din 9 martie a.c., a locurilor de cult pentru toate religiile. Unele regiuni au permis redeschiderea graduală a bisericilor, dar numai pentru rugăciunea personală, în timp ce participarea comunitară la Sfintele Liturghii a fost suspendată. Biserica a dat astăzi mult așteptatul anunț cu privire la reluarea, din 18 mai a.c., a slujbelor cu participarea credincioșilor.

***

Jurnalul.info:

Guvernul se milogeşte de BOR să doneze tablete pentru copii

După ce a luat decizia stupidă să oblige elevii să participe la cursuri online, în condiţiile în care zeci poate sute de mii de copii nu au văzut vreodată cum arată o tabletă, Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, se milogeşte de Biserica Ortodoxă Română să doneze tablete copiilor pentru a putea participa la cursurile online. Nesimţirea doamnei ministru este cu atât mai mare cu cât vine în contextul în care, din cauza Ordonanţelor Militare date de guvernul din care face şi dânsa parte, bisericile au fost închise publicului!

De asemenea, nesimţirea atinge cote extreme dacă ne gândim la un gest făcut chiar zilele trecute de Guvernul din care doamna mai sus menţionată face parte: 1.2 milioane de euro au fost date către Google pentru a promova „ştirile corecte”! Cam câte tablete se puteau cumpăra din 1.2 milioane de euro? Asta ca să nu mai menţionăm şi alte sume care au fost direcţionate în mod stupid către zone ce nu aveau nicio noimă. Bani să dăm la bogaţi avem din belşug, dar să ajutăm copiii amărâţi nu se găsesc fonduri.

Linguşeală greţoasă faţă de Patriarhul Daniel

Oare din cele 120 de milioane de euro date ca amenzi populaţiei în perioada stării de urgenţă nu s-ar putea direcţiona o mică parte spre achiziţionarea de tablete pentru copiii sărmani? Sigur, veţi spune că nu s-a încasat atât de mult, dar cu siguranţă măcar 10% dintre cei amendaţi au plătit deja amenzile fie la jumătate fie în integralitate. Deci bani se pot găsi dacă se doreşte.

Foto: dantomozei.ro

Cum se găsesc bani pentru toate bazaconiile pe care le visează noaptea Guvernul Orban se pot găsi şi pentru lucruri utile. Mersul cu miloaga la biserică, o instituţie care funcţionează în principal pe bază de donaţii din partea enoriaşilor, este dezgustător. Când ajungi ca Guvern să te milogeşti pentru donaţii atunci ştii că ai eşuat în misiunea ta! Iar modul greţos în care îl linguşeşte pe Patriarhul Daniel ca să-şi atingă scopul este încununarea unei ipocrizii desăvârşite!

***

Dr. Vasile Astărăstoae:

Covid-19 și strigoii/moroii

M-am tot întrebat, am întrebat, care este suportul științific care a stat la baza deciziei de închidere a cimitirelor. Singura explicație logică este că s-ar fi demonstrat științific existența strigoilor/ moroilor. Aceștia ies din morminte, fără mască, scuipă și împrăștie virusul Sars-CoV 2. Cu alte cuvinte, sabotează măsurile de combatere a epidemiei și transformă cimitirele în focare comunitare. Cum nu puteau să fie amendați sau arestați strigoii/moroii, s-a ales alternativa închideri cimitirelor și a amendării/arestării complicilor (cei care merg în cimitire și aprind o lumânare la mormântul celor dragi).

Înarmat cu această teorie, într-o discuție privată, l-am întrebat pe unul dintre membrii Grupului tehnico-științific (care sprijină Comitetul strategic, care la rândul lui sprijină Guvernul și pe Președinte în elaborarea măsurilor) dacă această teorie este corectă. Vădit jenat mi-a răspuns că strigoii nu există și că nu a plecat o asemenea recomandare din grupul lor. Am tras concluzia că decizia a fost la nivel politic. Am fost din nou o dezamăgit. Întrebat de liderii PNL din teritoriu când se pot duce românii la cimitir, la mormintele rudelor, Marcel Vela a ținut să le precizeze că accesul este permis, doar de Paște au fost luate „măsuri speciale”, adăugând că „Nu a fost dată nicio Ordonanță Militară care să interzică acest lucru”.

Putem să mergem la mormintele rudelor. Dar, întotdeauna există un dar, vom avea două probleme: ce vom completa la motivele deplasării în declarația pe proprie răspundere (știut fiind că nu putem bifa decât motivele precizate de autorități) și cum vom deschide porțile cimitirelor păzite de cerberi locali.

În concluzie, putem fi liniștiți: nu există strigoi/moroi, există doar isteria pandemică. De jure cimitirele sunt deschise, de facto au porțile încuiate și polițiști la poartă, care te așteaptă cu chitanțierul de amenzi pregătit.

P.S.1. Dacă cimitirele sunt din punct de vedere juridic deschise, de ce primarul Mircea Gatau a fost anchetat pentru că a aprins câte o lumânare pe fiecare mormânt în noaptea de Înviere?

P.S.2. Deși nu există nicio Ordonanță militară, care să interzică căsătoriile civile, în baza unei radiograme a Ministerului Afacerilor Interne (nr. 3220473/27.03.2020), toate direcțiile județene de Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date au suspendat depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor civile. Personalul Serviciului Stare Civilă a fost reorganizat astfel încât să se ocupe prioritar de înregistrarea nașterilor și a deceselor, nu de căsătorii. Sunt mirii agenți sub acoperire ai Covid-19?

https://www.stiripesurse.ro/ce-le-a-promis-ministrul-de-interne-liderilor-liberali-in-sedinta-online-nu-a-fost-data-ordonanta_1461301.html

***

Manastirea Putna:

Comunicat

Din cauza suspiciunii de infecție cu noul coronavirus a unui viețuitor din Mănăstirea Putna, facem următoarele precizări:

1. Monahul respectiv (care nici el, nici familia sa nu sunt de acord cu publicarea datelor personale) are un istoric de boală pulmonară severă încă din copilărie, fiind sub supraveghere medicală de specialitate;

2. Începând cu 24 aprilie a.c. s-a autoizolat la domiciliu, având simptome specifice bolii sale pulmonare;

3. De la data declarării pandemiei COVID-19, în incinta mănăstirii și în toate spațiile comune (biserică, trapeză) au fost amenajate zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți);

4. Din ziua de 25 martie a.c., ora 12, și până în prezent, Mănăstirea Putna a intrat într-un regim de autoizolare. În vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus, accesul credincioșilor în mănăstire a fost restricționat, conform dispozițiilor legale în vigoare, iar deplasările în exterior ale viețuitorilor au fost făcute doar în scopul aprovizionării cu alimente, fiind limitate la maxim;

5. Viețuitorii care se deplasează în afara mănăstirii iau măsuri de protecție prin purtarea de mască și mănuși și prin decontamire ulterioară;

6. De la data declarării pandemiei COVID-19, persoanele din comunitatea monahală care au acuzat simptome de răceală s-au autoizolat la domiciliu, mănăstirea dispunând de spații adecvate;

7. În incinta mănăstirii funcționează un cabinet medical, deservit de ierodiaconul Sebastian (Cătălin Mircea), de profesie medic de familie, și de monahul Luca (Florin Alupoaei), de profesie asistent medical, care monitorizează în permanență starea de sănătate a obștii.

Starețul Mănăstirii Putna
Arhimandrit Melchisedec Velnic

Medic de familie
Ierodiacon Sebastian (Cătălin) Mircea

6 mai 2020

sursa: Basilica.ro

Legaturi:

PREASFINȚITUL IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, APEL LA RAȚIUNE ȘI ÎNȚELEPCIUNE CĂTRE AUTORITĂȚI: “Nu mai țineți creștinii departe de bisericile lor! Altfel, nu ne vor ajunge toate medicamentele să-i tratăm de depresie, de disperare, de sărăcie și câte pericole nu mai pot fi enumerate”

APELURI LA DESCHIDEREA BISERICILOR si RESPECTAREA LIBERTATII RELIGIOASE. Vasile Bănescu: “Biserica Ortodoxă Română va face demersuri firești și riguros argumentate pentru a găsi căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică, la starea de normalitate”

APELURI IMPORTANTE ALE PREȘEDINTELUI ACADEMIEI ROMÂNE: “Reintrarea românilor în biserici ar spori și eficiența luptei contra acestei teribile molime”. IOAN-AUREL POP cere REDESCHIDEREA BISERICILOR ȘI CIMITIRELOR și atrage atenția asupra pericolului protejării excesive, prin “IZOLAREA DISCRIMINATORIE A BĂTRÂNILOR”: “Izolarea îndelungată ucide ființa umană la orice vârstă. Nu împingeți „bunăvoința” aceasta față de bătrâni și după 15 mai, pentru că ar fi dureros și grav!”

REDESCHIDEȚI BISERICILE! Arhiepiscopul Teodosie: “BISERICA A FOST ȘI ESTE MARGINALIZATĂ! Relaxarea trebuie să înceapă cu bisericile, pentru că destul au stat închise” (VIDEO)/ CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII se poate intra în biserici și participa la slujbe în CIPRU și GRECIA? ÎPS IEROTHEOS: “Biserica este tratată mai rău decât supermarketul și decât salonul de coafură”/ GERMANIA: Ramadanul musulmanilor determină ceea ce Paștile creștinilor nu a putut…


Categorii

1. DIVERSE, Manastirea Putna, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Papa (Papism), Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Vasile Astărăstoae, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “DESCHIDEREA BISERICILOR in România (video): RAED ARAFAT si NELU TATARU nu le includ pe lista de “RELAXARI” de pe 15 MAI, ci abia din IUNIE, in timp ce premierul ORBAN si alti lideri liberali LASA LOC INCA DISCUTIILOR/ Dupa incheierea unui protocol cu guvernul, CATOLICII DIN ITALIA REIAU SLUJBELE CU PARTICIPAREA CREDINCIOSILOR DIN 18 MAI!/ S-a facut HOCUS-POCUS cu INCHIDEREA CIMITIRELOR?/ Comunicat din partea MANASTIRII PUTNA legat de monahul suspect de coronavirus

  1. Ma iertati, nu este ‘on-topic” este putin pe langa, dar are o oarecare tangenta.

    Stiu ca s-a incetatenit, dar eu tot vreau sa am o pledoarie pentru o limba romana corecta. De ce sa spunem ca parintele ierodiacon deserveste cand se poate spune simplu, serveste? Va dati seama cum ar fi sa ne deserveasca cu placere?

    Eu zic ca asta cu deservirea tine strict de mai marii zilei. Ei ne deservesc toate interesele.

  2. @TitusL

    pe mine mă zgârie la ureche ambele forme. Zici că-i vorba de chelneri sau instituție de utilitate publică din seria apă, canalizare, gaze.

  3. @admin: Exact! 🙂

  4. care sunt sansele de deschidere a bisericilor?
    Trebuie facute demersuri pe toate caile posibile, este vital sa obtinem macar un minim de facilitati posibile, dar sa-l obtinem. Altfel riscam sa ramanem asa, rupti de biserica, pentru ca urmeaza scenariile urmatoare, valul 2, 3 … cu toate restrictiile ce decurg de aici. Lumea nu va mai fi cum a fost. Nu ne putem intoarce la normalitatea de dinainte.
    Acum se hotaraste viitorul nostru. Dupa, va fi prea tarziu, lumea se obisnuieste asa, deja au aparut comentarii ca e mai comod pe facefook in timp ce altii, paralizati de frica, nu mai pot iesi din case!

    Trebuie propuse catre autoritati masuri clare si asumarea respectarii lor :

    – macar 50-100 de persoane in aer liber la distanta de 1,5 m, cu locurile desenate ca in Georgia;
    – batranii sa meaga la biserica in cursul saptamanii, cand se pot face slujbe pentru ei; —— – duminica sa mearga la biserica cei sub 60 de ani, tinerii si familiile cu copii;
    – sa se ofere masti;
    – fiecare biserica sa aiba voluntari pentru ordine;
    – in marile catedrale si manastiri intrarea sa fie permisa dupa testarea temperaturii;
    – program individual de rugaciune si de spovedanie in biserica;
    – parintii sa faca cateheza cu oamenii pe facebook;
    – nu in ultimul rand, post si rugaciune pentru deschiderea bisericilor.

    @admin
    Cuvantul-ortodox ar putea face o scrisoare deschisa catre autoritati in acest sens? Va sustinem.
    Nu vad un motiv pentru care sa nu va implicati in aceasta problema vitala. Ne asculta, sau nu, ne facem datoria, altfel o sa ramanem cu speranta desarta de la Inviere. Am sperat sa se permita macar 10 persoane la slujba. N-a fost, dar nici nu ne-am implicat.
    Romanii nu pot fi uniti, fiecare are parerea lui si binele lui si de aceea am ajuns aici. La referendumul pentru familie am facut tot ce puteam face?

    Acestea sunt momentele cruciale, in care conteaza ce face fiecare. Multi nu inteleg unde ne aflam. Acum suntem testati sa vedem cat putem duce.
    Consider ca trebuie sa fim mult mai vocali si mai implicati in problema accesului nostru in biserica, fara patima, cu responsabilitate si constientizare a situatiei.

    Iertati-ma pe mine pacatoasa, Dumnezeu sa ne lumineze sa facem voia Lui si ce este mai bine pentru noi toti!

  5. @Dorina:

    In acest moment, sansele sunt totusi destul de mari, dupa informatiile noastre. Fiti linistita, masurile s-au propus deja dinspre Biserica si s-au discutat, inca se vor mai discuta detalii. Foarte probabil din Duminica samarinencei se va putea sta in curtea bisericilor, , iar din iunie va fi o deschidere si mai mare. Din punctul nostru de vedere, si pana atunci se poate sta macar in jurul bisericilor, in fata curtilor, acolo unde acestea sunt incuiate (nu peste tot). Nu e nevoie si de scrisoarea deschisa dinspre noi. Implicarea noastra oricum a existat si exista, asumand si toate riscurile de rigoare.

    Doamne, ajuta!

  6. https://www.realitatea.net/stiri/actual/bisericile-se-redeschid-dupa-15-mai-recomandari-oficiale-pentru-populatie-ce-este-interzis-si-ce-este-permis-in-lacasurile-de-cult_5eb68a70bb9a7534275d30b2

    – Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;

    De fapt asta se vroia… alterarea Sfintelor Taine… va aduceti aminte ca zicea fratele @eucred de caderea multor ierarhi, preoti…mireni… De aici se va incepe… ne vor indemna sa acceptam aceste schimbari ale sfintelor taine, mai ales a Sfintei Euharistii!

    Sa vedem… poate le incurca Dumnezeu planurile! Doamne nu ne lasa…. fara tine nu putem face nimic!

  7. https://m.facebook.com/361342783884945/posts/3456826904336502/?sfnsn=mo

    Presupun ca ati aflat despre asta. 8 m!! Discriminare fatisa, fara masca si manusi! De ce 8 si nu 12?? Sau 5?? Sau 88i? Care e baza stiintifica a acestui 8?

    N avem voie sa ATINGEM icoanele!!!! Am voie adica sa ating in supermarketuri toate pachetele vehiculate prin toate mainile si mijloacele de transport posibile, dar….NU icoanele!! Nu mai vb de fast-food-uri – sunt deschise si celebrele shaorme se ruleaza bine-mersi cu….manutzele!!!

    Nu.mai vorbesc de Sf. Impartasanie…. Aici – stiu ca o sa imi sara lumea in cap – cred la randul meu, cum spunea cineva, ca tr sa fim intelepti ca serpii. Pahare de unica folosinta poate fi o solutie (cum primim si Pastile de multe ori). Nu vreau sa deschid un front de discutie, dar tr sa fim.constienti ca tr sa venim noi cu propuneri inteligente, pt ca cei necredinciosi nu pot intelege Taina Sf. Impartasanii.

    Probl este ca acest document efectiv este FATIS DISCRIMINATORIU.

    Aia de la institutul lui peste spun ca putem face propuneri, dau si o adresa.

    Sper sa nu am dreptate, dar Hristos trebuie marturisit in primul rand, nu negociat. Strategia Bisericii nu cred ca a fost cea buna -drept dovada “roadele”. Simplul fapt ca isi asuma oamenii de rand riscul de a denunta abuzul clar impotriva Bisericii iar tu, ierarhie bisericeasca, ditai reprezentanti ai Bisericii TACI lasandu i singuri, nesustinuti, este imoral. Ca sa nu zic ca miroase a DEZICERE.

    Sa dea Domnul sa nu am dreptate. Ii cer iertare anticipat, si voua daca va smintesc. Dar propunerile sunt…NERUSINATE.

  8. Draga frate @admin… am o presimtire rea…

    Ma tem ca vara asta multi preoti vor respinge aceasta oroare… si vor impartasi dupa Legea Dumnezeiasca…
    Insa, am ascultat o predica a Vladicai Longhin (din acest post Mare care tocmai s-a incheiat) in care spunea ca ei cauta sa dea vina pe biserica pentru aceasta epidemie… mi-e ca in toamna/iarna, cand va veni al doilea val, printr-o presiune mediatica si cel mai probabila fabricata, sa nu dea vina pe biserica pentru asta.. Si atunci… la anul, sa vedeti ce schimbari se vor face la sfintele Taine… ”pentru siguranta credinciosilor”… poate atunci si va fi acea ”invalmaseala in biserica” – de care ne vrobea Parintele Selafiil cel orb, si atunci vom vedea acele caderi… caci lumea speriata si indopata cu stiri apocaliptice (cu internet oprit cel mai probabil, pentru a opri gura adevarului) – nu va mai cerceta cu inima (si chiar ratiunea) cele spuse de autoritati… atunci cred, se vor incepe slujirile prin case a celor care vor mai tine adevarul…

    Poate eu ma insel… sa dea Dumnezeu… insa … am inima intoarsa…

  9. Tr. inteles clar: orice ingradire a unui drept fundamental – cum e de ex cel de a ti practica religia (libert religioasa, Art. 9 CEDO) – trebuie sa fie JUSTIFICATA de un obiectiv LEGITIM si PROPORTIONALA in raport cu obiectivul urmarit. Ceea ce inseamna, mai exact, LIMITATA LA STRICTUL NECESAR pt atingerea acelui obiectiv.

    In aceasta idee, ‘specialistii’ care au propus 8 m trebuie EI sa JUSTIFICE PRIMII cum au gandit aceasta propunere care limiteaza drastic accesul la lacasul de cult si la ritual. Trebuie EI sa lamureasca argumentat stiintific ca aceasta limitare e JUSTIFICATA si PROPORTIONALA (adica se reduce la strictul necesar). NU NOI TR SA PROPUNEM AIUREA 5 IN LOC DE 8 SAMD. Adica astfel de cifre nu se negociaza aleatoriu, ci tr stabilite pe consuderente STIINTIFICE, OBIECTIVE.

    Daca cei care au propus aceasta cifra precum si interdictia atingerii icoanelor nu sunt in stare sa le justifice RIGUROS ARGUMENTAT (fiind vorba de ingradiri ale dr fundamentale care, alaturi de separarea puterilor, controlul reciproc, domnia legii etc reprezinta STALPI AI DEMOCRATIILOR CONSTITUTIONALE) atunci SA ISI DEA DEMISIA sau SA FIE DESTITUITI DIN FUNCTII. De ce? Nu din “rautate”, ci pt ca se dovedeste ca NU AU CE CAUTA ACOLO.

    Daca nu vom pune ACUM cum se cuvine piciorul in prag – adica DEMN, FERM, OBIECTIV, LEGAL – acesta va fi doar inceputul.

    Sper – cu tot respectul – ca preotimea sa se trezeasca. Noi ii sprijinim cu rugaciunea si chiar si cu actiunea, dar tonul EI trebuie sa il dea, ca de aia sunt PASTORI. Cinste celor care o fac, dar e nevoie de actiune comuna, concertata, nu negocieri de culise intre ‘capetenii’, fara ca restul clerului si mirenii sa stie ce se intampla.
    Iertare pt tonul vehement, dar sincer nu cred ca spun prostii. Daca da, va rog sa ma contraziceti, mi as dori mult sa gresesc si sa ma linisteasca cineva ca strategia Bisericii e cea buna.

  10. @Alexa

    Si eu cred intocmai. E foarte posibil ca vara aceasta sa fie ultima in care se va mai putea sluji cat de cat “normal”, in biserici. Chiar si vara aceasta pare sa fie sub semnul intrebarii posibilitatea reala pe care o vom avea de a ne inchina asa cum se cuvine in Biserica si de-a ne impartasi. Daca nu se reactioneaza prompt, mai ales la nivel institutional de catre Ierarhie, vom fi umiliti si restrictionati in continuare si pentru totdeauna. Sa nu fie!

  11. Chiar azi am primit pe wapp (de la un necredincios – sic! – ca de ce zic eu ca per asta a prins bine multora) un fragment din relatarile par. Calciu despre felul in care oficia in inchisoare Sf. Liturghie. Povestea parintele acolo ca intr o Duminica a ramas fara bucatica de paine necesara pt a sluji Taina (era de fapt sambata seara). De serviciu era cel mai crunt dintre caralii, cel care nu doar il batea, dar il si injura cumplit (de familie, de cele sfinte s.a.), incat parintele spunea ca ar fi preferat sa fie batut.
    Nestiind ce sa faca, parintele s a decis totusi, cand caraliul a deschis usa, sa ii ceara cele cateva grame de paine, DAR – amanunt important! – desi a oscilat o clipa, i a zis si pentru ce cere painea!! El insusi era mirat de propria lui reactie: i a zis pe sleau ca are nevoie pt Taina Sf. Liturghii. Nu de foame, nu din alt motiv. Pe scurt: A MARTURISIT.
    Surpriza: usa s a inchis (incet, nu ca in alte dati, cu bubuit de tunet) si dupa un timp s a redeschis la fel de gratios iar caraliul a adus nu 20 de gr, ci 125 de gr de paine!! Ceea ce era nemaivazut pana atunci, mai ales la el care refuzase cereri intemeiate pe.. foame!
    Cu alte cuvinte, cand ai curajul sa marturisesti pe Domnul ferm, si EL te ajuta altfel!!
    Si par.Steinhardt avea relatari asemanatoare.
    Nu tr sa fim agresivi, NU!, dar FERMI DA!
    S a cedat reduta cu reduta iar acum dusmanul a ajuns in cetate. Aud ca abia acum a aparut o reactie ferma si oficiala. Din pacate exact pe subiectul cel mai delicat.

    Dar nu una sau alta din interdictii tr atacate, ci toate. “Logica” stramba, discriminatorie, fara temei legal si fara temei stiintific, din spatele acestor interdictii este cea care tr atacata in primul rand. Si tr atacata CONCERTAT, de toti ierarhii. Inclusiv in uniune cu alte biserici! Cei care propun restrictii tr sa le justifice! Legile trebuie motivate riguros, nu formal.
    In plys, domle, cand sare unul si te apara, nu faci un pas inapoi si il lasi singur!! Nu se face! Este IMORAL. Pt oricine, daramite pt ditai Biserica!

  12. Eu nu inteleg faza cu trierea. Cine si cum o face? E trecut in diateza pasiva:’ se va face’ la intrarea în biserica, înainte de împărtășire. Cine, cum? Presimt că vom avea o vara de fierbinte tulburare… Doamne, fii cu noi!

  13. @Doroteea

    fratii admini au postat zilele trecute anuntul facut de Platforma Impreuna referitor la o procedura prealabila actionarii in instanta pentru încalcarea exercitiului libertatii de credinta.
    Chiar daca se pare ca se va permite deschiderea bisericilor, totusi, nivelul restrictiilor propuse este aberant. Prin urmare, procedura initiata de cei de la Platforma Impreuna s-ar putea sa trebuiasca sa fie dusa pana la cap, cu nuantarile de rigoare.
    Cred ca aceasta initiativa ar trebui sustinuta de cat mai multi crestini la modul concret, si mai ales de catre avocatii crestini.
    Prin urmare, daca aveti in vedere aspecte concrete si propuneri legate de felul in care pot fi contracarate in justitie posibilele incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, i-ati putea contacta pe dl Mihai Gheorghiu si pe cei de la Platforma Impreuna. Cred ca e foarte important sa strangem randurile la modul concret in aceste zile.

  14. vorbeam cu cineva: ei zic 8 mp, probabil in logica ‘suprafetei’, adica in logica potrivit careia tu, individul, stai in centrul unui patrat cu latura de 3 m. Problema este ca aceasta ‘logica’ de fapt dubleaza distanta de 1,5 m, pt ca atunci cand obligi oamenii sa se raporteze la suprafete, si nu la distanta in metri, in realitate impui o distanta de 3 m intre ei, nu de 1,5.

    Pe scurt, e un truc (voit sau nu). In realitate, daca ar fi sa reprezentam figurativ oamenii ca centre ale unor cercuri, avand in vedere ca distanta dintre centre (puncte) tr sa fie de 1,5 m, rezulta ca raza fiecarui cerc (suprafata in care tr sa stau) tr sa fie de 0,75 m (1,5/2), deci supraf cercului ‘propriu’ ar tr sa fie de fapt pi×r la patrat aduca 3,14 × 0,75× 0,75 care da de fapt 1,77 mp, nicidecum 8 mp.

    Bref: problema nu tr pusa in mp, ci – ca peste tot pana acum – in lungime. E mult mai simplu de inteles si, in plus, nu duce la calcule gresite si distantari mai mari decat norma ‘universal valabila’ (ca sa folosesc termenii lor).

  15. Draga Elena, iti multumesc pt sugestie, o sa tin cont. Chiar imi povestea adineauri cineva ca a vorbit superb la Antena 3 avocatul Daniel Ionascu.
    Da, se pot strange randurile pornind de la aceasta initiativa. Asa e!
    Doamne ajuta!

  16. Sunt 2 aspecte f critice care imi dau fiori reci:
    1. Cei 8 m nu se regăsesc nicăieri, nu numai la noi, dar nici in alte tari. In Italia au spus că în biserica se va ține distanta de 1 m. Care e argumentul ca in bisericile noastre sa fie altfel?
    2. Trierea. Nici asta nu se regăsește nicăieri!
    Ptr ca aceste 2 masuri sunt cu un scop precis, sa ma ierte Dumnezeu de banuieli, dar nu vad alt raspuns: sa descurajeze, sa limiteze accesul si chiar sa creeze animozitati.
    Fratilor, multa rugaciune ptr ierarhi, sa le dea Dumnezeu curaj, înțelepciune și putere!
    Degeaba ne lamentăm noi; numai cu rugăciunea vom putea birui.
    Si daca dam in judecata, cand se va soluționa??? Se amână la nesfârșit.

  17. Nu cred ca va sta cineva in biserica sa ne trieze, sa ne distanteze, etc…
    Mie imi displac profund acele recomandari care incep cu ” se va evita”. Daca le evit pe toate, inclusiv Sf. Împartasanie, de ce mai vin la biserica?
    Ce sa mai zic de preotii care vor impartasi credinciosii (cei incapatanati, care nu vor evita) cu masca si manusi?
    Nu mai amintesc de lingurite si procovat sterilizate, ca mor.

  18. @Ileana2:

    E nevoie si de rugaciune si de fapta, eu asa cred. Rugaciunea tr urmata de fapta. Dumnezeu implineste ce NU poate omul, dar nu e in regula sa Ii cerem sa implineasca IN LOCUL nostru. Cand veneau turcii marele Stefan se ruga, da, dar se SI lupta! Se ruga pentru a fi sprijinit in lupta. Nu astepta ingerii sa lupte in locul lui. Adica trebuie sa ne facem partea de lucrare.

    Rareori sunt situatii in care omul efectiv e redus la neputinta absoluta (ca in inchisori de ex). “Fara Mine nu puteti FACE nimic”. Asa e. Dar de facut trebuie sa facem ce ne sta in putinta. Cu rugaciune, da, dar rugaciunea nu tr sa tina loc faptuirii, ci sa o insoteasca.

    In rest, eu sper sa nu se ajunga la judecata. In prima faza insa trebuie pusa corect problema.

  19. Pingback: ÎPS TEOFAN (video + text): “MARE ESTE NERĂBDAREA NOASTRĂ SĂ NE REVEDEM, participând la Sfânta Liturghie, împartășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului – NU DUPĂ ALTE MODALITĂȚI PE CARE NI LE INSPIRĂ UNII ȘI ALȚII, ci după râ
  20. Pingback: Cât ne mai țineți flămânzi? - DESCHIDEȚI BISERICILE! RESPECTAȚI CONSTITUȚIA ȘI LEGEA!/ Medici creștini iluștri și preoți verticali își STRIGĂ INDIGNAREA în CUVINTE PUTERNICE ȘI GRELE adresate inclusiv confraților SLUGARNICI: "Înge
  21. Pingback: Reacția unui tânăr musulman din Iași: Cum să ceri Bisericii să se înregimenteze în ceea ce va fi SOCIETATEA PENITENCIARĂ a lumii de mâine?/ Protest al pastorilor români din Illinois. Amintind persecuția comunistă, pastorii REFUZĂ să se conf
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare