TURCIA INSISTA CU EXPEDITIILE NAVALE IN APELE DISPUTATE CU CIPRU, Israelul este in alerta militara iar Iranul face ce stie mai bine Ahmadinejad: sfideaza

24-09-2011 2 minute Sublinieri

 

  • Hotnews:

 

Presa in Diagonala: Ahmadinejad cere NATO sa-si retraga fortele navale din Golful Persic; Israelul, in alerta de teama unui posibil atac al gruparii Hamas; Turcia a retinut un vas care transporta arme catre Siria

Turcia a trimis o nava de exploatare a resurselor naturale in regiunea de nord a Ciprului. Turcia a trimis o nava de exploatare a petrolului si a gazelor naturale in regiunea de nord a Ciprului, controlata de turci, informeaza BBC. Turcia a avertizat ca va actiona in consecinta daca cipriotii greci nu renunta la planurile de exploatare a gazului natural in apele din sud. Pe de alta parte, Cipru insista ca este pe deplin indreptatita sa foreze pentru obtinerea de energie, in timp ce Turcia sustine ca resursele naturale apartin ambelor comunitati de pe insula divizata. Tensiunea regionala a crescut dupa ce guvernul cipriot a anuntat ca a inceput sa foreze pe coasta de sud-est, adiacenta unui camp gazeifer situat in apele teritoriale israeliene.(…)

Israelul, in alerta de teama unui posibil atac al gruparii Hamas. Fortele de securitate ale Israelului au fost puse in alerta maxima, vineri seara, de teama unui posibil atac militant la granita cu Egiptul, transmite RIA Novosti. Oficialii din securitate securitate au crezut, conform declaratiilor, ca grupul militant Hamas ar fi pregatit un atentat pentru a-l face de ras pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a depus la ONU cererea de aderare a Palestinei. Hamas considera ca palestinienii trebuie sa “elibereze mai intai teritoriul” inainte de instituirea unui “organism politic”. “Poporul palestinian nu cerseste lumii un stat, iar statul nu poate fi creat prin decizii si initiative”, a afirmat liderul gruparii politice Hamas, Ismail Haniyeh.

SUA ar fi vandut in secret bombe anti-buncar Israelului. Presedintele Barack Obama a autorizat in secret vanzarea a 55 de bombe anti-buncar catre Israel, potrivit revistei americane Newsweek, citata de AFP. Israelul ar fi cerut inca din 2005 sa i se furnizeze bombe GBU-28, cu o mare capacitate de penetrare, insa presedintele de atunci, George W. Bush, a refuzat. Pentagonul a inghetat, de asemenea, relatiile americano-israeliene, de teama ca Israelul sa nu furnizeze tehnologie militara avansata Chinei, dupa cum relateaza Newsweek. Cu toate acestea, fostul presedinte Bush l-a informat in 2007 pe premierul israelian Ehud Olmert ca bombele vor fi livrate in 2009 sau 2010, chiar daca Israelul le-ar fi dorit imediat. Obama ar fi trimis, de altfel, armele Israelului in 2009, potrivit revistei americane, care citeaza oficiali sub protectia anonimatului. Pentagonul a refuzat sa confirme sau sa infirme acest raport, insa a declarat prin intermediul purtatorului de cuvant ca Statele Unite isi mentine angajamentul de ajutorare a Israelului pentru mentinerea unei securitati militare superioare in regiune. Publicatia americana dezvaluie ca Israelul si-ar fi dezvoltat propria tehnologie anti-buncar, dar ca este mult mai ieftin sa achizitioneze arme americane, potrivit unor informatii furnizate de oficiali americani si israelieni. Bombele, care au o greutate de aproximativ o tona, sunt concepute pentru a distruge structuri rezistente sau centrale nucleare iraniene.

Ahmadinejad cere NATO sa-si retraga fortele navale din Golful Persic. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut fortelor navale NATO sa paraseasca Golful Persic, in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York. El sustine ca fortele militare reprezinta o amenintare pentru securitatea din regiune. De-alungul anilor, navele americane si europene si-au facut simtia prezenta in Golf in numar tot mai mare. Astfel, SUA dispune de o baza navala in Bahrein, in timp ce Franta a amplasat o alta in Abu Dhabi, in 2009, la aproximativ 250 de kilometri de coastele iraniene.

(…) Urmările acestui pas făcut de palestinieni sunt greu de anticipat. Israelul a ameninţat cu măsuri vindicative. Şi congresmeni americani au avertizat că vor tăia ajutoarele financiare pentru Autoritatea Palestiniană, cifrate la 500 de milioane de dolari anual. Khaled Elgindy, de la Institutul Brookings din Washington, crede însă că demersul palestinian nu este o catastrofă, aşa cum declară numeroşi observatori.

Elgindy a fost consilier al palestinienilor la negocierile cu Israelul în perioada 2004-2009. El argumentează că nu poţi să distrugi un proces de pace inexistent. “Vedem cum o mare parte din comunitatea internaţională realizează că abordările de până acum în acest dosar nu au funcţionat.” Gestul lui Abbas poate declanşa un proces care ar putea da rezultat, susţine Elgindy, aducând idei şi actori noi sau anulând anumite influenţe din prezent. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu nu mai este demult un mecanism efectiv şi este prea marcat de SUA, crede Elgindy. În opinia sa, acum vor deveni mai influente Franţa sau alte state europene. Totuşi, Elgindy nu se aşteaptă la reluarea prea rapidă a negocierilor israeliano-palestiniene.

Alternativă la statutul de membru ONU

Nici James Phillips nu crede că va exista un acord israeliano-palestinian în termen de un an. Expertul fundaţiei conservatoare Heritage opinează că situaţia s-a înrăutăţit din cauza iniţiativei lui Abbas. Mai mult, pacea este imposibilă atât timp cât Hamas conduce Fâşia Gaza. Chiar dacă Abbas şi Netanyahu s-ar înţelege perfect, acordul ar fi subminat rapid de câteva rachete lansate de Hamas. Nu are cine să intermedieze acest conflict. Dacă şi demonstraţiile paşnice ale palestinienilor vor derapa în violenţe, cum nu este exclus, atunci atmosfera se va tensiona şi mai mult, ceea ce va anula orice şansă de pace”, avertizează Phillips.

Netulburaţi de toate acestea, palestinienii au preluat deocamdată iniţiativa. Dacă cererea de a deveni membri ONU eşuează, ei au alte variante. Statutul de observator al Autorităţii Palestiniene ar putea fi consolidat sau aceasta ar putea solicita în Adunarea Generală statut de observator în calitate de stat nemembru. Aceasta le-ar da dreptul apoi să se adreseze Tribunalului Internaţional de la Haga. O astfel de solicitare va obţine fără probleme aprobarea Adunării Generale a ONU.

Autori: Christina Bergmann/Ovidiu Suciu
Redactor: Robert Schwartz


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “TURCIA INSISTA CU EXPEDITIILE NAVALE IN APELE DISPUTATE CU CIPRU, Israelul este in alerta militara iar Iranul face ce stie mai bine Ahmadinejad: sfideaza

  1. Pingback: RUSIA TRIMITE SUBMARINE NUCLEARE in apele teritoriale ale Ciprului
  2. Pingback: Turcia a trimis o nava de prospectii in zona disputata cu Cipru
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare