OCUPATI WALL-STREET: sindicatele si studentii se alatura “miscarii”, interventii dure ale politiei. CA SA ATATE MAI TARE? (video)

6-10-2011 5 minute Sublinieri

Cele 7 revendicari ale miscarii

Politistii din New York s-au confruntat miercuri seara cu demonstrantii ce participa de aproape trei saptamani la actiunea “Occupy Wall Street”, transmite Daily News, care precizeaza ca mai multe persoane au fost arestate dupa ce au incercat sa treaca peste gardurile de protectie aflate in jurul Bursei din Manhattan (NYSE). Mii de sindicalisti au luat parte la marsul de miercuri in Districtul Financiar din metropola americana.

Daily News scrie ca demonstratia de miercuri a fost pasnica in cea mai mare parte. Imediat dupa caderea serii insa, circa 200 de manifestanti au incercat sa treaca peste gardurile de protectie aflate pe Wall Street si in jurul NYSE.  Martorii au declarat ca politistii au folosit gaze lacrimogene si au recurs la plase portocalii pentru a-i impiedica sa ajunga pe Wall Street. De asemenea, unii dintre demonstranti au fost loviti cu bastoane de cauciuc. Confruntarile dintre manifestanti si fortele de ordine au contrastat insa cu “atmosfera de sarbatoare” ce a inconjurat demonstratia de miercuri, cea mai mare de la inceputul protestelor impotriva “lacomiei corporatiste”.

Asa cum anuntasera saptamana trecuta, reprezentanti ai celor mai mari sindicate din metropola s-au alaturat protestatarilor ce denunta influenta banilor in politica americana si excesele clasei bogate, care reprezinta 1% din populatia SUA. “Noi suntem cei 99%. La fel esti si tu!”, au strigat demonstrantii ce au marsaluit spre piata Foley Square, aflata in imediata apropiere a Primariei din New York. Organizatorii au declarat ca numarul demonstrantilor de miercuri a fost intre 10.000 si 20.000 de persoane. La miting au luat parte cel putin 39 de sindicate si grupari liberale, intre care MoveOn.org, the Coalition for the Homeless, the United Federation Teachers, United Auto Workers, United Healthcare Workers si Public Employees Union DC37.

Bob Masters, lider al sindicatului Communications Workers of America, a declarat ca revolta spontana a americanilor este similara cu revolutiile care au avut loc in acest an in intreaga lume.Occupy Wall Street a exemplificat spiritul vremurilor noastre”, a declarat el, in timp ce John Samuelsen, presedinte al sindicatului Transport Workers Union Local 100, a spus ca “este un mars istoric”. La randul sau, regizorul Michael Moore, care i-a vizitat recent pe demonstrantii din Zuccotti Park, a afirmat ca “bancherii umflati” sunt “responsabili pentru ruinarea vietii a milioane de oameni. Nu s-au multumit sa fie doar ingrozitori de bogati”.

Daily News scrie ca participarea sindicalistilor la protestul din New York a ajutat la creionarea unui mesaj economic, spre deosebire de protestele anterioare “haotice”, majoritatea din ele fara o tinta clara. Reactionand la protestele celor din New York, unul dintre cei mai importanti lideri republicani, Herman Cain, a declarat ca manifestantii sunt “instrumente ale presedintelui Obama”: “Daca nu aveti o slujba si nu sunteti bogati, dati vina doar pe voi insiva!”. Cain este CEO al companiei Godfather’s Pizza, pe care el a creat-o.

In Washington, politicienii democrati si-au exprimat solidaritatea cu manifestantii. “Masele tacute nu mai sunt deloc tacute”, a declarat John Larson (Connecticut), in timp ce Louise Slaughter (New York) a spus ca “timp de 30 de ani, clasa de mijloc a Americii a privit cum standardele sale de viata s-au erodat, in timp ce cei 1% bogati au strans averi care i-ar face pe baronii jafurilor sa roseasca”.

Tot miercuri, studentii de la mai multe universitati din intreaga SUA au iesit de la cursuri, in semn de solidaritate cu demonstrantii anti-banci. De asemenea, demonstrantii continua sa protesteze si in fata Primariei din Los Angeles, pentru a cincea zi consecutiv, strigand sloganuri anti-corporatiste printre care: “Hei, hei, lacomia Wall Street trebuie sa dispara!” si “Oamenii uniti nu vor fi niciodata infranti!”. Cateva zeci de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park din New York incepand din 17 septembrie. Actiunea “Ocupati Wall Street” a debutat in urma cu 18 zile in Districtul Financiar din metropla americana, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba. (…)

„Să se dea înapoi Departamentului  Trezoreriei SUA puterea de a emite dolari“ – este una dintre cele 7 revendicări ale mişcării sociale „Ocupaţi Wall Street!“. Acestea sintetizează esenţa protestelor care tulbură liniştea cartierului financiar al New York-lui de mai bine de o săptămână. Diseară, sindicatele americane vor da amploare protestelor. Conţinutul revendicărilor explică, într-o anumită măsură, de ce mai multe sindicate şi-au exprimat susţinerea faţă de mişcarea de protest de la Wall Street şi intenţionează să se alăture manifestanţilor, diseară, potrivit NewsIn.

“Este foarte simplu. Aceşti tineri de pe Wall Street exprimă multe probleme cu care se confruntă forţa de muncă din America în ultimii ani”, a declarat preşedintele sindicatului Amalgamated, care are 20.000 de membri în zona New Yorkului. “Aceşti tineri vorbesc pentru majoritatea americanilor care sunt frustraţi de bancherii şi brokerii care au profitat de pe urma oamenilor care muncesc din  greu. “, a adăugat Larry Hanley. Comunicatul sindicaliştilor are retorica perfectă a protestului anticapitalist: „În timp ce noi ne luptăm în fiecare zi, în fiecare lună, milionarii şi miliardarii de pe Wall Street stau, neatinşi, şi ne ţin lecţii despre sacrificiu“.

Intrarea în scenă a sindicatelor vine pe fondul cristalizării unor revendicări concrete ale protestatarilor, în ciuda naivităţii aparente a unora dintre acestea, chiar când sunt expuse de analistul pieţei aurului Jason Hamilton în Goldstockbull.com. De pildă, a treia dintre  „Cele 7 revendicări al Mişcării Ocupaţi Wall Street“, este:

„Daţi înapoi Trezoreriei SUA (ministerul finanţelor, n.red.) puterea de a bate monedă şi daţi înapoi banilor sănătatea“.

Argumentul „pro“ este acela că, de fapt, acesta este sensul Constituţiei SUA şi că nu ar fi fost amendate în alt sens prevederile Constituţiei SUA, care spun că „Congresul are puterea de a bate monedă, de regla valoarea acesteia şi a monedelor străine“. Mai mult, în interpretarea protestatarilor, Constituţia SUA ar spune că Statul nu ar trebui să emită decât monede de aur şi argint. Este acuzat însuşi sistemul american al celor 12 bănci de emisiune care formează Federal Reserve, şi care este făcut responsabil pentru necazurile SUA.

„La originea necazurilor noastre financiare este dreptul unor bănci private de a face bani din nimic“. Ignorându-se preceptele Keynesiene, care au merite proprii la fundamentarea economiei moderne,  sistemul Federal Reserve este făcut responsabil şi pentru „ciclurile de creştere şi recesiune, şi pentru inflaţia care a condus la pierderea de către dolar a 95% din valoarea sa de la crearea Rezervei Federale (FED)“, scrie Hason Hamilton în articolul citat, rezumând revendicările mişcării „Ocupaţi Wall Street“.

Tratamentul indicat ar fi naţionalizarea Rezervei Federale: „Atâta vreme cât 1% dintre americani controlează mai multă bogaţie decât 90% dintre concetăţenii lor, este firesc să ne adresăm capului bestiei bancare. Ar trebui să aducem FED sub controlul total al poporului“, conchide rezumatul lui Hamilton.

Sistemul

Sistemul Federal Reserve a fost înfiinţat abia în 1913, după o criză financiară severă şi a trebuit să ţină seama de particularităţile sistemului monetar american din acea vreme. De aceea, atunci puterea de emisie de monedă a fost concentrată în… numai 12 bănci regionale de emisie, care constituie sistemul FED, împreună cu Consiliul Guvernatorilor lor, care formează o agenţie guvernamentală. FED este independentă, deciziile sale trebuie aplicate fără amendamente din partea preşedintelui SUA sau a Congresului, dar raportează în faţa acestuia.

Simplificând lururile, cele 12 bănci de emisiune regionale au dreptul de a emite dolari în funcţie de necesităţile locale (ale regiunilor pe care le reprezintă), dar şi în limita unei fracţiuni decise de Comitetul de operaţiuni de piaţă deschisă al Consiliului Guvernatorilor, care conduce de fapt ceea ce este banca centrală a SUA. Cele 12 bănci de emisiune a dolarilor sunt Federal Reserve of Boston, respectiv din New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas şi Federal Reserve of San Francisco.

Complexitatea sistemului monetar american este rezultatul raţionalizării ideilor de libertate şi democraţie americane, prin implicarea intereselor locale, dar şi al pragmatismului american, care implică marile cercuri financiare ale ţării. Nu întâmplător, Jason Hamilton, devenit susţinător al Mişcării „Ocupaţi Wall Street“, îşi citează pe un membru al familiei Rothschild:

„Daţi-mi controlul banilor unei naţiuni şi nu îmi va mai păsa cine face legile“.

Revendicări şi „Flower Power“

Astfel, în celelalte 6 revendicări se amestecă argumentele economice şi juridice cu accente de tip „flower power“, privitoare la dreptatea socială.

Iată titlurile revendicărilor:

1. Să se oprească modul de cumpărare a alegerilor de către marile corporaţii prin limitarea drastică a capacităţii de finanţare a campaniilor electorale;

2. Să se investigheze conduceriler instituţiilor financiare de pe Wall Street pentru fradudele care au distrus averile a milioane de oameni;

3. Dreptul de emisiune să fie înapoiat Departamentului Trezoreriei;

4.Să se limiteze mărimea, scopurile şi puterea băncilor, astfel încât niciuna să nu mai crească până într-atât încât să se invoce pretextul „Este prea mare ca să dea faliment“;

5.Să se elimine interpretarea juridică potrivit căreia o companie este o persoană şi, prin urmare, ar avea aceleaşi drepturi ca o persoană umană;

6. Să se aplice al 4-lea Amendament la Consituţie,care protejează oamenii şi proprietăţile lor de orice cercetare şi confiscare fără un motiv temeinic;

7. Încetarea războaielor de agresiune, întoarcerea acasă a soldaţilor americani din toate ţările, reducerea bugetului militar şi limitarea rolului militarlor la apărarea ţării.

Toate revendicările ca şi întregul articol al analistului aurului Jason Hamilton + altfel foarte priceput în meseria sa, sunt numai bune de comentat.

Nota:

Din partea diametral opusa, cea a dreptei libertariene intruchipata de Ron Paul, revolta fata de Fed se materializeaza in revendicarea desfiintarii acesteia.

Din partea stangii, revendicarea este nationalizarea Fed-ului, ceea ce denota oricum o ignoranta crasa: s-ar transforma pur si simplu intr-o banca centrala de stat, asa cum au statele europene, care ar face exact acelasi lucru ca si pana acum. Doar ca se va numi “banca de stat”.

Prima varianta ar duce la haos. A doua la un fel de oficializare a molohului birocrat ce a devenit SUA.

A se observa cum se cauta, aproape cu disperare, provocarea unor incidente tipice violente care sa fie transpuse apoi in clipuri Youtube care sa devina virale si sa provoace indignare. Adica se cauta, prin astfel de filmari si provocari, laolalta cu exagerarea dimensiunii celor care se alatura “miscarii”, crearea acelui efect al bulgarelui de zapada.


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Inscenari, facaturi, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “OCUPATI WALL-STREET: sindicatele si studentii se alatura “miscarii”, interventii dure ale politiei. CA SA ATATE MAI TARE? (video)

  1. Pingback: Seful BILDERBERG si miscarea Occupy Wall Street (OCCUPY BUCHAREST) viziteaza Romania
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare