Fostul consilier economic al presedintelui Barack Obama apreciaza ca Europa trebuie sa-si recapitalizeze bancile imediat, pentru a evita riscul unui colaps financiar. Austan Goolsbee a declarat, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ca actuala criza a datoriilor din zona euro constituie o amenintare majora pentru economia si exporturile Statelor Unite, insa bancile centrale incearca sa previna o contagiune.
Problema datoriilor suverane va continua sa afecteze capitalul bancilor, iar ipoteza falimentului nu este exclusa. Liderii europeni vor fi nevoiti, in cele din urma, sa recapitalizeze aceste banci, a declarat fostul consilier al lui Obama, precizand ca masura este vitala pentru a preveni prabusirea sistemului financiar.

“Va fi, intr-adevar, scumpa. Am vazut cat de nepopulara a fost masura in Statele Unite si in celelalte tari in care a fost aplicata. Dar recapitalizarea este vitala. Orice Guvern si-ar putea recapitaliza bancile in mod direct sau Europa ar putea oferi Bancii Centrale Europene bani pentru a crea un fond pentru a sprijini statele datoare si pentru a acoperi golurile bancilor cu probleme. (…) In primul rand, cu cat asteptam mai mult, cu atat costurile vor fi mai mari. In al doilea rand, in lipsa unei strategii de dezvoltare pentru sudul Europei, aceste probleme vor aparea din nou”, a avertizat Goolsbee.

“Dar ne jucam cu focul aici. Pentru ca in cazul in care Grecia intra in incapacitate de plata, vor avea probleme si institutiile financiare care detin titlurile de stat grecesti. Acest lucru ar provoca, probabil, intrarea in insolventa a catorva banci”, a adaugat aceasta, referindu-se la un eventual faliment al Greciei. Economistul a adaugat ca “actuala criza financiara diferita de cea din 2008. Este una creata de Europa, nu de Statele Unite”.Daca Europa nu rezolva problema bancilor subcapitalizate, situatia poate deveni explozibila si se poate transforma intr-un razboi la nivel global“, a conchis fostul consilier.

Trei somităţi în materie de economie vorbesc despre un posibil război. Declaraţiile au fost prezentate, joi seara, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3. Un fost consilier pe probleme economice al preşedintelui american Barack Obama susţine că omenirea este aproape de un posibil război. “Dacă Europa nu rezolvă problema băncilor subcapitalizate, situaţia poate deveni explozivă şi se poate transforma într-un război la nivel global”, a spus Austan Goolsbee.

Declaraţia lui este susţinută şi de ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski. “Trebuie să salvăm Europa cu orice preţ. Pericolul unui potenţial război, în următorii zece ani, deşi acum nu facem planuri pentru următorii zece ani, este un scenariu la care ar trebuie să ne gândim”, a spus ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski, în Parlamentul European.

Şi un laureat al Premiului Nobel pentru Economie a vorbit despre acest posibil pericol. “Avem nevoie, de fapt, de echivalentul financiar al războiului. Ceea ce a pus capăt cu adevărat Marii Depresiuni a fost programul enorm de cheltuieli publice, cunoscut şi sub numele de Al Doilea Război Mondial”, a spus Paul Krugman, laureat al Premierului Nobel pentru Economie.

Legaturi: