LUPTA PENTRU UNIFICAREA ECONOMICA SE ASCUTE. Soros si Barroso vor trezorerie comuna europeana. OFICIALII EUROPENI NE COLINDA APOCALIPSA: Europa este in pericol, criza zonei euro ar putea duce la razboi in Europa

15-09-2011 6 minute Sublinieri

  • ZF:

Olli Rehn: Default-ul Greciei ar avea costuri dramatice pentru întreaga lume

Default-ul (incapacitatea de plată) Greciei sau ieşirea din zona euro ar avea costuri dramatice pentru statul elen, pentru regiune şi economia mondială, a declarat miercuri comisarul pentru Afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, transmite Reuters. Rehn a afirmat în Parlamentul European că obligaţiunile zonei euro vor fi introduse numai dacă vor fi însoţite de o supraveghere fiscală mai strictă a celor 17 state membre.

“Permiteţi-mi să spun o vorbă celor care sugerează că Greciei i-ar fi mai bine în afara zonei euro. Sunt în dezacord total cu aceştia. Greciei şi zonei euro nu i-ar fi mai bine”, a spus Rehn. El a arătat că, indiferent din ce direcţie ai privi, este absolut sigur că default-ul sau ieşirea Greciei din zona euro ar avea costuri economice, sociale şi politice dramatice, nu doar pentru statul elen, dar şi pentru ceilalţi membri ai uniunii monetare şi ai UE, precum şi pentru partenerii globali. Rehn a adăugat că criza datoriilor suverane, care durează de aproape doi ani, are impact asupra economiei reale, cu “presiuni extreme” asupra creşterii şi pieţei muncii.

Scenariu apocaliptic: Prăbuşirea zonei euro ar putea conduce la un război în Europa

Ministrul polonez de Finanţe, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE, a avertizat asupra producerii unui război pe continent în următorii zece ani dacă zona euro se prăbuşeşte, relatează EUObserver, în ediţia electronică. El a făcut aceste declaraţii miercuri, la Strasbourg, în faţa europarlamentarilor, pe care i-a avertizat că trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni un pericol major pentru UE. Referindu-se la un raport recent intitulat “Prăbuşirea zonei euro – consecinţele”, realizat de gigantul financiar elveţian UBS, el a declarat: “Fără îndoială suntem în pericol. Europa este în pericol”.

Documentul UBS, o instituţie cunoscută pentru analizele sale sobre, a avertizat că din punct de vedere istoric, uniunile monetare nu se prăbuşesc fără un război civil sau alte forme de reacţii autoritare. Ministrul polonez a mers până la a avertiza asupra dublării ratei şomajului în doi ani “chiar şi în ţările bogate”.

El şi-a încheiat comentariile relatând o conversaţie recentă cu un vechi prieteni care conduce în prezent o bancă mare. “Vorbeam despre criza din zona euro. El mi-a spus: Ştii, toate aceste şocuri politice, economice, ar fi foarte neobişnuit ca în următorii zece ani să evităm un război. Un război doamnelor şi domnilor. Mă gândesc într-adevăr să obţin carte verde pentru copiii mei în Statele Unite“, a declarat el.

George Soros avertizează că criza datoriilor de stat din zona euro ar putea declanşa o nouă Mare Depresiune dacă liderii europeni nu vor adopta mai multe măsuri “radicale”, inclusiv crearea unei trezorerii comune a uniunii monetare, informează Mediafax, care citează Reuters.

Soros a arătat, într-un articol pentru New York Review of Books şi Reuters.com, că autorităţile trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Grecia, Portugalia şi, posibil, Irlanda, să fie nevoite să intre în default (incapacitate de plată) şi să iasă din zona euro. “Se pare că autorităţile au ajuns la capătul drumului cu politica de amânare dusă până acum. Chiar dacă o catastrofă poate fi evitată, un lucru este sigur: presiunea de a reduce deficitele va împinge zona euro într-o recesiune prelungită. Acest scenariu va avea consecinţe politice incalculabile”, comentează cunoscutul investitor. Tot mai mulţi politicieni şi economişti consideră că intrarea Greciei în default este o chestiune de timp, deoarece guvernul elen rămâne constant în urma ţintelor fiscale convenite în acordurile cu UE şi FMI.

Italia şi Spania, afectate de datorii publice mari, de un grad ridicat de îndatorare a sistemului bancar şi de o creştere economică slabă, s-au confruntat în ultimul timp cu presiuni pe pieţele obligaţiunilor de stat. Ambele economii sunt prea mari pentru a putea fi salvate de Fondul European de Stabilitate Financiară, folosit în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Pe lângă pregătirea pentru intrarea în default şi ieşirea din zona euro în cazul “ţărilor de la periferie”, Soros a recomandat patru măsuri “radicale” de combatere a crizei, respectiv protejarea depozitelor bancare în statele cu probleme, salvarea unor bănci din ţările falimentare pentru a nu risca blocarea activităţii economice, recapitalizarea sistemului bancar european şi plasarea instituţiilor financiare sub supraveghere europeană, şi nu naţională, şi protejarea obligaţiunilor guvernamentale ale celorlalte ţări cu deficite mari.

“Toate acestea costă bani. Nu există alternativă la crearea ingredientului lipsă: o trezorerie europeană cu puterea de a taxa şi de a se împrumuta, a arătat Soros, adăugând că aceasta ar fi singura soluţie de evitare a prăbuşirii sistemului financiar şi intrării într-o nouă Mare Depresiune. Miliardarul admite că ideea ar fi foarte controversată, în special în Germania. “Publicul german încă crede că are de ales în privinţa susţinerii euro sau abandonării monedei unice. Aceasta este o greşeală. Moneda euro există, iar activele şi datoriile din sistemul financiar sunt atât de dependente de ideea unei monede unice încât prăbuşirea euro ar cauza o criză care nu ar mai putea fi controlată de guverne. Cu cât le va lua mai mult germanilor să-şi dea seama, cu atât preţul plătit de ei şi de lumea întreagă va fi mai mare”, conchide Soros.

  • Parlamentor:

UPDATE Jose Manuel Barroso: CE va prezenta in curand variante pentru crearea de obligatiuni comune pentru zona euro

Comisia Europeana va prezenta in curand variante pentru crearea de obligatiuni comune pentru zona euro, a declarat miercuri, la Parlamentul European, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. El a avertizat ca acest lucru nu va pune capat crizei datoriilor suverane, care ameninta viitorul economic si politic al Europei.

Potrivit Reuters, Barroso a mai aratat ca zona euro se confrunta in prezent cu cea mai mare provocare din ultima perioada. Barroso, la Parlamentul European: “Aceasta este o lupta pentru locurile de munca si prosperitatea familiilor din toate statele membre. Aceasta este o lupta pentru viitorul economic si politic al Europei. Aceasta este o lupta pentru ceea ce Europa reprezinta in lume. Aceasta este o lupta pentru integrare europeana”.

El a spus parlamentarilor ca CE va prezenta in curand variantele pentru introducerea obligatiunilor zonei euro, asa cum a promis anterior. Barroso a mai spus ca singurul mod de a opri ciclul negativ de pe pietele financiare este o integrare mai profunda a pietelor europene. Jose Manuel Barroso a cerut ca aceasta integrare sa nu vina din partea Germaniei si Frantei, si alte state mai mici sa le urmeze, ci prin ceea ce oficialii UE numesc “metoda comunitara”, unde Bruxellesul are initiativa.

Jose Manuel Barroso:Un sistem bazat exclusiv pe cooperare interguvernamentala nu a functionat in trecut si nu va functiona in viitor”.

Moneda euro s-a apreciat in raport cu dolarul, iar actiunile europene au revenit pe plus dupa comentariile oficialului european. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel s-au declarat la mijlocul lunii august ca se opun crearii unor obligatiuni comune pentru zona euro, care sa inlocuiasca bonurile de tezaur emise de fiecare stat, o masura ceruta de mai multe state, dar si de Comisia Europeana, pentru a restabili calmul pe piata datoriilor.

Angela Merkel a spus ca nu crede ca “euroobligatiunile pot fi de ajutor in acest moment”. La randul sau, Nicolas Sarkozy a apreciat ca aceste obligatiuni comune ar pune “intr-un grav pericol” tarile mai bine situate si nu pot reprezenta decat “momentul culminant al procesului de integrare”.

Inalti oficiali UE: Fara unitate, Europa este in pericol. Daca zona euro se destrama, UE nu ii va supravietui mult timp

Tarile europene trebuie sa fie unite in fata crizei ce afecteaza zona euro, altfel existand riscul ca Europa sa nu mai supravietuiasca mult timp, au avertizat, miercuri, mai multi eurodeputati si inalti reprezentanti ai forurilor europene, in cadrul unor dezbateri pe tema crizei economice, care au avut loc la Parlamentul European. “Daca zona euro se destrama, UE nu ii va supravietui mult timp”, a spus, intre altele, ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski.

Acesta este doar unul dintre oficialii care au atras atentia, in cursul dezbaterilor de azi, cu privire la criza economica ce ameninta, dupa cum au spus vorbitorii, chiar viitorul Uniunii Europene. Ministrul polonez de Finante, Jajek Rostowski, a avertizat ca UE este in pericol de colaps, daca aceasta criza nu este solutionata rapid, iar Europa trebuie salvata cu orice pret, dupa cum relateaza Warsaw Business Journal. “Nu trebuie sa ne dezamagim, daca euro se prabuseste, Europa nu va supravietui socului prea mult timp”, a afirmat el. Tot Rostowski este citat si de AFP spunand ca nu este exclusa aparitia unui razboi in Europa, daca problemele financiare actuale slabesc extrem Uniunea Europeana, fondata pe ruinele celui de-al doilea razboi mondial.
Ce au spus europarlamentarii, potrivit informarilor PE

Joseph Daul (liderul Grupului Partidului Popular European – Crestin Democrat): Cetatenii europeni sunt ingrijorati pentru faptul ca trebuie sa faca mereu sacrificii, in timp ce guvernele nu au reusit sa opreasca aceasta criza. Adoptarea pachetului legislativ privind guvernanta economica ar arata angajamentul guvernelor UE pe termen lung pentru o integrare europeana al carei centru este zona euro

Martin Schulz (liderul Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor): “Am crezut ca masura de salvare a monedei euro, asupra careia am cazut de acord pe 21 iulie, era adecvata. Dar sefii guvernelor care au luat aceasta decizie si politicienii din statele membre incearca acum sa-si salveze propria piele. Numai daca actionam impreuna avem sansa de a salva moneda euro. Disciplina bugetara trebuie sa fie corecta. Oamenii de rand nu-si permit sa plateasca singuri costurile”.

Guy Verhofstadt (liderul Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa): “Sa nu facem greseala de a considera aceasta criza o criza a Greciei (…) Grecia a declansat o criza profunda, a intregii zone euro, precedata de o greseala dubla: absenta uniunii economice si fiscale in paralel cu uniunea monetara si absenta unei guvernante economice reale. De aceea avem nevoie de propuneri pentru o adevarata guvernanta, pentru obligatiunile europene, pentru un pact de crestere si ocupare a fortei de munca si un rol mai important al Comisiei in guvernanta, in locul statelor membre”.

Rebecca Harms (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana): UE ar trebui sa opteze pentru mai multa integrare, deoarece pietele vor folosi orice slabiciune pentru a specula impotriva euro. “Inegalitatea este in crestere, iar costurile crizei sunt platite de oamenii de rand, nu de cei bogati”.

Derk Jan Eppink (Conservatorii si Reformistii Europeni): “Falimentul Greciei este doar o chestiune de timp. Unii doresc obligatiuni europene. Asta inseamna ca germanii vor trebui sa plateasca. Partidul Liber Democrat din Germania se opune ideii, in timp ce liderul lor politic de la Parlamentul European este in favoarea acesteia”.

Nigel Farage (Grupul Europa Libertatii si Democratiei, Regatul Unit): “Ajutati Grecia sa isi reia vechea moneda si sa-si replanifice datoria”.

Presedintele frances, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au declarat ca sunt convinsi ca Grecia va ramane in zona euro, in contextul in care se confrunta cu presiuni din partea liderilor internationali, care solicita Germaniei si Frantei sa isi intensifice eforturile impotriva crizei datoriilor suverane. Moneda euro s-a apreciat, imediat dupa anuntul facut de liderii celor mai mari economii din Europa, dat publicitatii dupa ce au discutat cu prim-ministrul grec George Papandreou. Acesta si-a luat angajamentul ca statul elen va indeplini obiectivele de reducere a deficitului, o conditie principala, impusa de autoritatile internationale, inainte de a oferi Greciei un nou plan de salvare. Planul a fost promis grecilor de reprezentanti ai guvernelor de la Atena, Berlin si Paris. Declaratiile facute de Merkel si Sarkozy sunt un lucru bun, este de parere John Doyle, un strateg din cadrul firmei Tempus Consultaning Inc, de la Washington. “In acest moment sunt doar cuvinte, dar datorita lor, vedem cum euro se apreciaza, in raport cu dolarul”.

Guvernele europene si-au propus sa ratifice intelegerea de la 21 iulie, referitoare la consolidarea fondului destinat reducerii datoriilor din zona euro si la extinderea planului de salvare destinat Greciei. “Sarkozy si Merkel sunt convinsi ca viitorul Greciei este in zona euro”, se arata in declaratia franceza, citata de Bloomberg. Moneda euro a avansat, in raport cu dolarul, pana la un curs valutar 1,3752 dolari/euro, la ora 4 p.m., in tranzactiile desfasurate la New York, in timp ce contractele futures in euro au castigat 2,6%. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “LUPTA PENTRU UNIFICAREA ECONOMICA SE ASCUTE. Soros si Barroso vor trezorerie comuna europeana. OFICIALII EUROPENI NE COLINDA APOCALIPSA: Europa este in pericol, criza zonei euro ar putea duce la razboi in Europa

  1. http://www.adevarul.ro/adevarul_europa/Angela_Merkel-criza_datoriilor-Grecia_in_faliment-eurobonduri-criza_Euro_0_554944944.html

    http://www.adevarul.ro/international/europa/Tensiune_in_Europa-_Berlusconi_o_jigneste_intr-un_mod_umilitor_pe_Angela_Merkel_0_554944640.html

    ***

    Preşedintele Traian Băsescu a reiterat joi, în timpul unei declaraţii pe care a susţinut-o alături de omologul său italian, necesitatea creării Statelor Unite ale Europei, afirmând că nu este timp de tergiversări, iar calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns.

    “Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns”, a declarat Traian Băsescu.

    La rândul său, şeful statului italian, Giorgio Napolitano, a afirmat că Statele Unite ale Europei sunt un mare ideal.

    “Statele Unite ale Europei sunt un mare ideal, care trebuie să ne conducă pe acest drum către o mai strânsă integrare, care de acum a devenit un obiectiv şi este adevărat că este o nevoie să se accelereze, pentru că trebuie să ajungem cât mai repede la unele decizii şi să punem unele baze, în special prin deciziile Consiliului European din 21 iulie, pe care le respectăm şi pentru aplicarea cărora colaborăm”, a afirmat Napolitano.

    De asemenea, preşedintele român a spus că “niciunul dintre statele UE nu poate face singur faţă procesului de globalizare, fie că vorbim de Germania, fie că vorbim de România”.

    “Deciziile în ceea ce priveşte o Europă care să aibă o politică fiscală comună pentru a ne putea permite o politică monetară comună… Cum putem concepe o monedă unică cu politici fiscale diferite, cu grade de dezvoltare total diferite? Eu văd ca soluţie a problemelor noastre, indiferent de rapoartele OECD, FMI, Europa nu poate avea decât un singur răspuns: mai multă, mai multă, mai multă integrare. Trebuie să începem cu integrarea fiscal bugetară”, a mai spus Băsescu.

    Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 22 august, la TVR, că nu are certitudinea că actualii oameni politici europeni îşi pot convinge popoarele că Statele Unite ale Europei nu le afectează tradiţiile, cultura şi individualitatea.

    “Marea problemă este dacă avem în momentul de faţă, la nivel european, liderii politici care să convingă popoarele că asta este soluţia. Răspunsul meu este îndoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea că oamenii politici de astăzi au forţă să-şi convingă popoarele că realizarea Statelor Unite ale Europei nu le afectează cultura, tradiţiile, personalitatea fiecărui popor. Nu cred că în momentul de faţă această generaţie de oameni politici poate să convingă popoarele”, a spus Traian Băsescu.

    Preşedintele a precizat că acest proiect trebuie făcut pentru cetăţeni, nu pentru politicieni. “Probabil că politicienii ar duce-o la fel de bine şi într-o Europă unită şi într-o Europă individualizată, şi în Statele Unite ale Europei şi în Europa aşa cum este ea acum”, a adăugat şeful statului.

    El a spus însă că proiectul trebuie realizat în maximum trei ani, ulterior putând fi prea târziu. “Oamenii politici vor trebui să ia această decizie (…) în maxim 2-3 ani. Dacă nu o vor lua şi nu se va trece la o complementare a procesului de unificare, nu numai monetară, dar şi fiscală, dincolo de trei ani s-ar putea să fie prea târziu”, a avertizat preşedintele.

    Preşedintele a reiterat afimaţia potrivit căreia Romania nu renunţă la obiectivul de a intra în zona euro în 2015.

    El a mai spus că un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv politicile monetare, dar şi cele fiscale. “Nu ştiu dacă este soluţia pe care poporul român şi clasa politică o va adopta. O astfel de decizie nu poate fi luată decât printr-un referendum”, a spus şeful statului.

    El a admis că opinia sa ar putea fi greşită sau prea devreme lansată.

    “Sună rău că TVA-ul nu mai e stabilit de guvernul României, ci la Bruxelles, că va fi o cotă unică de 20%, nu de 16%. Sună extrem de rău acum pentru orice om din România. Şi totuşi, va trebui să înghiţim această pastilă dacă vrem ca Europa să fie viabilă în faţa procesului de globalizare. Poate opinia mea e greşită, poate e prea mult şi prea devreme lansată, dar am obligaţia să spun concluziile la care Preşedinţia a ajuns. Ce se va întâmpla mai departe nu depinde de România. Noi putem fi parte din decizie, în niciun caz nu putem influenţa decisiv o astfel de decizie – este responsabilitatea Franţei şi Germaniei în primul rând”, a spus şeful statului.

    Preşedintele Traian Băsescu susţinuse, în 18 august, la Sulina, necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei, el precizând că acesta este punctul său de vedere şi avertizând că “numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară”.

    http://www.gandul.info/news/basescu-nu-ma-jenez-sa-reiau-teza-nevoii-de-a-crea-statele-unite-ale-europei-8755749

  2. “Poate opinia mea e greşită, poate e prea mult şi prea devreme lansată, dar am obligaţia să spun concluziile la care Preşedinţia a ajuns. Ce se va întâmpla mai departe nu depinde de România. Noi putem fi parte din decizie, în niciun caz nu putem influenţa decisiv o astfel de decizie – este responsabilitatea Franţei şi Germaniei în primul rând”, a spus şeful statului.

    Are obligatia sa spuna concluziile la care a ajuns… Nu l-a intrebat nimeni dar se simte obligat. Cand esti ultimul din Europa, cat de putin simt al ridicolului sa ai ca sa emiti hotarari asupra viitorului Europei? Neinfricatul comandant Traian, la carma fregatei “Europa” infruntand furtunile crizei si pericolele globalizarii…

  3. “Parintele Dumitru Staniloae, cunoscand radacinile masonice ale acestei idei, cu discernamantul duhovnicesc care il caracteriza, spunea despre aceste State unite ale Europei ca sunt o utopie deoarece ele nu se pot realiza decat pe un fundament crestin al pacii si iubirii, caci numai acesta ar pute impiedica patima vointei de putere a statelor mari de a le necaji pe cele mici, fapt care este imposibil de realizat in lumea aceasta.
    Nota:Vezi articolul “Statele unite ale europei?”, aparut in Telegraful Roman, nr.47/1939, republicat in volumul Dumitru STANILOAE, Natiune si crestinism, Ed.Elion,Bucuresti, 2004, pg.98-101″

    (“Zeul tolerantei” si descrestinarea crestinismului)

  4. @admin,

    Da. (am memoria scurta :mrgreen:

  5. Pingback: CRIZA SI TEORIA CONSPIRATIEI la romani. Printre hatisurile manipularilor CAPITAL(E). De la stanga si de la dreapta...
  6. Pingback: Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI/ Angela Merkel vrea SANCTIONAREA TARILOR CU DATORII. Care ar fi consecintele?/ Uniunea Europeana sau AL PATRULEA REICH/ Grecia incotro?
  7. Pingback: (video) Barroso, seful Comisiei Europene: AVEM NEVOIE DE O SOLUTIE GLOBALA
  8. Pingback: "NOUA REPUBLICA" = noua diversiune cu pretentie de "alternativa", pusa in slujba regimului BASESCU-CIA-FMI. Despre manipularea miscarilor "ANTI-SISTEM"
  9. Pingback: Barroso: UE TREBUIE SA DEVINA O FEDERATIE. Nu e de ajuns cedarea de suveranitate economica, UE vrea sa IA DECIZII POLITICE IN LOCUL STATELOR NATIONALE. Madam Reding ii tine isonul si vrea sa dicteze total in JUSTITIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: INALTA POARTA U.E. si PASALACUL ROMANIA. Mecanismele ocupatiei pasnice, prin cozi de topor. MIZELE FEDERALIZARII “GERMANE” si ASASINAREA DEMOCRATIEI. Momentul crucial despre care nu se vorbeste! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: REFERENDUMUL DIN GRECIA E VALID – REZULTATE LIVE. Estimarile dau un usor avans TABEREI ANTI-TROICA. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare