CIPRU, SCANTEIE A RAZBOIULUI MONDIAL? Turcia, Grecia si Israel, angrenate intr-un posibil conflict asupra apelor teritoriale ale Ciprului

12-09-2011 7 minute Sublinieri

PROFETII ANTIHRISTICE ALE NEOPROTESTANTILOR, MESIANISM IUDAIC SI VIZIUNEA ORTODOXA ASUPRA CONFLICTULUI

Cuviosul Paisie Aghioritul: Ciprul va primi palma de la turci (pentru că acum este neatins), dar va fi vremelnică

“E posibil ca Turcia si Israel sa intre in conflict armat in Marea Mediterana.” Este ceva iesit din comun sa auzi aceste cuvinte din partea unui diplomat care si-a cheltuit mare parte din cariera construirii de relatii bune intre cele doua tari. Dar Alon Liel nu a exclus aceasta posibilitate. (…) Cea mai izbitoare decizie a Turciei a fost sa protejeze drepturile de navigatie libera in Mediteraneana, ceea ce a fost perceput drept recurs la forta de multi analisti. Conform lui Liel acest lucru ar putea duce la conflict armat intre cele doua tari:

“Cred ca Turcia si Israel ar putea intra in conflict nu pentru Gaza sau Liban, ci pentru Cipru. Certurile asupra drepturilor de exploatare a rezervelor de gaz si petrol, asupra navigatiei, demarcarea apelor marine ar putea produce un conflict. Ambele forte navale se cunosc, ceea ce ar putea impedica o criza, insa este posibil ca cele doua tari sa intre intr-un conflict armat.”

Prof. Efrahim Inbar vorbeste despre alte implicatii asupra relatiilor bilaterale. “Am ajutat Turcia sa preintampine adoptarea unei resolutii asupra genocidului armenian in Congresul American timp de multi ani. Eu insumi am lucrat in acest sens. Dar acum lobbisti din Washington sunt suparati pe Turcia.” (…) “Daca Israel si-ar fi cerut scuze pentru ucideri totul s-ar fi terminat”, a spus Liel. Dar Inbar este mai pesimist. El spune ca “atata timp cat Partidul AK sprijina “terorista” organizatie Hamas, lucrurile nu se pot imbunatati. Turcia este acum prieten al Hamas-ului si al Iranului, nu al Israelului”.

Bayraktar Bora

Recent, Ciprul a inceput sa caute dupa offshoruri de petrol odata cu descoperirile facute de Israel in Mediteraneana cu privire la existenta a doua mari rezerve de petrol. Turcia a amenintat Ciprul cu privire la astfel de actiuni, ministrul Ahmet Davutoglu spunand ca tara sa va da “raspunsul necesar” daca Cipru va indrazni sa mearga inainte. Cipru si Turcia sunt blocate intr-o disputa asupra proprietatii regiunii de nord a Turciei, guvernul de la Ankara pretinzand ca regiunea ii apartine, amenintand in mod repetat cu actiuni militare.

De cand a inceput conflictul, in urma cu cateva luni, atat SUA cat si Rusia au sprijinit pozitia Ciprului, aducand in sprijinul sau legea internationala. Ministrul de externe al Ciprului, Erato Kozakou-Marcoullis, a facut vizita in Israel cautand sprijinul guvernului israelian. Cererea i-a fost primita si atat ministrul de externe Avigdor Lieberman cat si premierul Benjamin Netanyahu au luat pozitie oficiala favorabila Ciprului, incurajand tara sa continue cu exploatarea petrolului.

Decizia Ciprului de a cere ajutor Israelului a fost surprinzatoare, avand in vedere ca pozitia tarii fata de Israel, in cadrul ONU, a fost extrem de critica in trecut. Multi au speculat ca miscarea este legata de deteriorarea relatiei Israel-Turcia de cand cu incidentul flotilei din 2010. Atat Israel cat si Cipru au respins astfel de zvonuri, spunand ca este legat de intrarea Ciprului in UE, in 2004, si de dorinta Israelului de a avea legaturi economice cu UE.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost invitat in Cipru, fiind prima oara cand o delegatie oficiala israeliana este invitata sa viziteze tara si are si intentia sa o faca in viitorul apropiat.

Ministrul Grec al Apararii, Panayiotis Beglitis, a spus ca Grecia este in masura sa apere drepturile suverane ale Republicii Cipru ce provin din legea marii, afirmand ca Grecia are datoria sa faca Turcia raspunzatoare fata de legea internationala. Comentand, in comisia de aparare si de relatii externe a parlaentului elen, asupra amenintarilor pe care Turcia le-a adus cu privire la cooperarea dintre Cipru si Israel, si asupra exploatarilor de gaz natural, Beglitis a spus ca “recunoastem si suntem in masura sa aparam drepturile suverane ale Ciprului ce provin din legea marii.”

“Republica Ciprului este inima pactului nostru de aparare si vom apara aceste principii, daca si atunci cand este necesar. Dincolo de amenintari…, avem determinarea necesara sa ne ocupam de aceasta problema. Avem o datorie, prin luarea unor masuri dinamice, sa facem Turcia responsabila fata de legea internationala.”

Tensiunile cresc intre Cipru si Turcia in ceea ce priveste planurile de a incepe explorarea gazului si a petrolului in estul Marii Mediterane. Forajul este planificat sa inceapa in doar patru saptamani. Minstrul Afacerilor al Turciei, Egemen Bagis, a spus ca daca Republica Ciprului va continua cu explorarea hidrocarburilor, Ankara va trimite vase navale in zona de foraj.

Bagis a spus ca atunci cand explorarile au mai fost facute in trecut, vasele Flotei Militare Turce au intervenit in zona cu rapiditate. “Pentru acest motiv ne-am construit si antrenat soldatii”, a spus Bagis, adaugand ca “este ilegal sa se exploreze ape care nu le apartin” (cipriotilor-n.n.)

Bagis a mai adaugat ca Turcia va face uz de toate drepturile internationale si va actiona in consecinta. “Ei stiu ca Turcia este serioasa si ca toate optiunile sunt luate in considerare”. (…)

Nota noastra:

Mai putin vizibil mediatic, cel putin la noi in tara, iata ca intre Turcia si Israel se mai afla un mar al discordiei – Cipru. De aceasta data implicatiile sunt mai ample si nu se leaga doar de mizele arabe, cum este cazul cu Fasia Gaza si Palestina, ci si de Grecia.

Este clar ca Turcia se simte frustrata ca ceea ce i se permitea pe vremea cand era o putere locala laica, aflata sub conducerea stricta a armatei, astfel de interventii ii sunt contestate, astazi, cand este condusa de un guvern islamic.

Situatia din Cipru este generata tot de calculele si de interesele celor puternici, in speta de SUA. SUA a permis Turciei sa manifeste ambitii asupra Ciprului de Nord si sa domine zona, contestand Ciprului, zona greceasca, sa emita pretentii in apele teritoriale respective. Motivul era ca SUA avea nevoie de o Turcie puternica si laica in coasta URSS.

Deocamdata Rusia pare ca sustine partea cipriota in conflictul cu Turcia. De altfel, tensiunile dintre Turcia, Cipru, Israel si Grecia nu trebuie numaidecat, in mod necesar, sa duca la un conflict militar, sau nu in aceasta forma. Varianta conflictului militar nu poate insa deloc exclusa, ba trebuie luata in serios, fara minimalizare, dar si fara exagerare.

Dincolo de mizele geopolitice, acest conflict este de interpretat si in cheie eshatologica.

Unele bloguri ale neoprotestantilor o vad ca o implinire a profetiei din Iezechiel, cap. 38-39. Conform interpretarii lor jubilatorii, aceasta profetie ar insemna un atac al Rusiei, alaturi de tarile arabe, asupra Israelului. Astfel, Magog ar fi Rusia, Mosoh sau alte denumiri din cele doua capitole, Turcia, iar Persia este Iranul.

Exista, intr-adevar, si in varianta iudaica a profetiei din Iezechiel, o viziune a razboiului dus de o alianta de natiuni “pagane din nord” asupra Israelului. Razboiul va fi devastator si va preceda instaurarea imparatiei milenare a lui ‘mesia’ iudaic (antihristul, conform invataturii ortodoxe). Dupa acest razboi, se va instaura domnia universala a lui ‘mesia’, care va cere “supunere si pocainta” din partea “neamurilor”.

Observam ca varianta neoprotestanta este aproape identica de cea iudaica (de altfel, se pare ca asteapta si ei acelasi mesia ca iudeii, cu diferente ce tin doar de unele semne in plus). Atat interpretarile neoprotestante ale profetiilor eshatologice, cat si cele iudaice prevad negru pe alb instaurarea unei imparatii milenare a lui ‘mesia’ pe pamant, adica un regat universal al armoniei, dreptatii si pacii universale.

Tot din categoria viziuni “profetice”, la fel de milenariste ca cele iudaice, insa de aceasta data cu caracter laic, fac parte si predictiile tot mai dese despre sfarsitul ordinii mondiale actuale, prin declansarea unei crize devastatoare, decisive, care va constitui “oportunitatea” perfecta pentru instaurarea unui nou model de societate in care relatiile de productie, de consum si de putere vor fi reinventate radical.

Conform invataturilor si profetiilor ortodoxe, va exista, intr-adevar, un al treilea (si ultim) razboi mondial, premergator sfarsitului lumii. La modul general, el va preceda instaurarea Antihristului ca imparat, conform Sf. Lavrentie de Cernigov si conform viziunilor multor altor parinti contemporani cu viata sfanta sau ale Cuviosului Paisie Aghioritul.

De altfel, ultimul a lasat si cateva profetii mai precise cu privire la desfasurarea acestui conflict, unele care includ in mod precis Ciprul. Iata una din variantele profetiilor sale:

“Focul care s-a aprins în Balcani se va extinde. Stăpânirea rusească de astăzi se va răsturna şi popoarele ortodoxe ale Balcanilor se vor ciocni cu popoarele din NATO, pe terenul Turciei, care va dispărea de pe hartă. Ciprul va primi o palmă vremelnică de la turci. (…) Ruşii vor acum să iasă la Marea Mediterană, acesta va fi imboldul. Însă nu va fi acesta adevărul, ci faptul că Dumnezeu îi provoacă precum instrumentele Lui. Aceştia coborând vor stinge şi vor pierde într-o săptămână vijelia turcească. Şi, când vor ajunge prietenii Turciei (adică urmaşii cruciaţilor), adică popoarele din NATO, ca s-o salveze, atunci acolo va fi marea conflagraţie şi vor fi nimiciţi. Ciprul va primi palma de la turci (pentru că acum este neatins), dar va fi vremelnică. Turcia se va stinge, şi nu va exista nicio pagină în istoria universală care să amintească faptul că a existat acest neam osândit.”

In alta varianta, acelasi Cuvios Parinte da de inteles ca nu va fi doar ajutorul Rusiei la mijloc, ci o conjunctura internationala favorabila:

… Dumnezeu va randui ca interesele celor mari sa se combine astfel, incat sa le convina sa avem noi Constantinopolul. Si Capadocia o vom lua. (…) ne vor ajuta englezii si americanii. (…) Gandul imi spune (si a accentuat gandul) ca vor face lucrul acesta pentru a avea control asupra stramtorilor, adica sa devina internationale.”

Sursa: Atanasie Rakovalis, Parintele Paisie mi-a spus, Ed. Evanghelismos

*

In alta redare, Parintele Paisie arata ca Rusia va ajunge chiar si pana la portile Ierusalimului:

“Turcii ne vor lovi, dar Grecia nu va suferi prea mult. Nu va trece mult timp dupa atacul turcilor si rusii ii vor lovi pe turci si ii vor casapi. Asa cum rupi o foaie de hartie, tot astfel va fi sfasiata Turcia. O treime din turci vor fi ucisi, o treime se vor increstina si o treime va merge in adancurile Asiei. Folosirea apelor EUFRATULUI de catre turci pentru irigatii va fi o preinstiintare ca a inceput pregatirea marelui razboi care va urma.

Dupa destramarea Turciei, Rusia va continua razboiul pana va ajunge in Golful Persic si isi va opri trupele langa Ierusalim. Atunci puterile occidentale ii vor soma pe rusi ca sa-si retraga trupele si le vor da sase luni. Rusia insa nu isi va retrage trupele si atunci puterile occidentale vor incepe sa aduca trupe pentru a-i ataca pe rusi.

Razboiul care va izbucni va fi mondial si in cele din urma vor pierde rusii. Se va varsa mult sange. Marile orase vor deveni ruine. Dar noi grecii, nu vom participa la acest razboi.Toti din jurul nostru se vor sfasia unii pe altii, insa noi vom sta deoparte. ” (…)

“Continuand discutia cu Staretul Paisie, l-am intrebat despre turci. Atunci el mi-a raspuns ca turcii isi au coliva pregatita. A spus ca va veni o putere – nu mi-a precizat-o – care va ocupa Turcia. O treime din populatie va fi ucisa, o treime se va retrage in adancurile Asiei, iar cealalta treime se vor boteza crestini ortodocsi. Inainte de acestea, ca va avea loc o ciocnire intre trupele turcesti si cele grecesti, dupa care turcii vor ocupa, temporar, doua insule grecesti. ”

Este demn de amintit, in acest context, ca scriitorul rus F.M. Dostoievski era convins ca Rusia, in cele din urma, va cuceri Constantinopolul, adica actualul Istanbul, aflat in Turcia. Conform acestor profetii din spatiul ortodox, terenul operatiunilor de razboi nu va fi, asadar, Israelul, ci chiar Turcia, ceea ce va duce in final la desfiintarea ei si, posibil, pentru o foarte scurta vreme, la revenirea Istanbulului sub autoritatea Greciei, deci sub autoritate ortodoxa. Este posibil ca, odata pornit, razboiul sa capete evolutii similare celor descrise aici. De altfel, capul ranit al fiarei, asa cum este aratat in Apocalipsa Sf. Ioan, ar putea foarte bine sa insemne si o cotropire sau o infrangere, mai degraba, vremelnica si parelnica a Israelului condus deja, pe plan local, de Antihrist.

Astfel, pare ca, intr-o prima faza, interventia Rusiei va fi oarecum in coordonare, sau cu acordul SUA, UE si Israelului. Ulterior, insa, se pare ca “aliatii” vor rupe buna intelegere cu Rusia, ceea ce o va determina sa atace Israelul, ajungand chiar pana la portile Ierusalimului, ceea ce inseamna ca va fi aproape de o cucerire totala.

Consideram insa ca este nefolositor sa incercam in mod exagerat sa potrivim profetiile sfintilor cu evenimentele in curs de desfasurare, pentru ca intotdeauna ele pot lua evolutii imprevizibile si suntem in risc de inselare. In plus, chiar si unele aspecte ale profetiei cuviosului Paisie sunt problematice, mai ales in privinta restaurarii Bizantului in zona actuala a Turciei, asa cum problematica era si convingerea lui Dostoievski ca Rusia va cuceri Constantinopolul pentru a-si pastra pentru sine orasul ca unica solutie la “problema balcanica”. Cel mai probabil, atat prabusirea Turciei, cat si posibilul protectorat international asupra Constantinopolului sau/si ocupatia ruseasca a sa, eventual urmate de revenirea sub autoritate greceasca, se vor derula cu repeziciune si nu sunt de prima importanta in finalitatea razboiului.

Am reamintit insa aceasta profetie si am prezentat, pe langa evolutia factuala, si diferitele interpretari eshatologice, pentru a vedea, inca odata, cat de aproape sunt vremurile proorocite, chiar pana in detaliile lor. Pe de alta parte, important, pentru noi, ortodocsii, este sa ne reamintim ca, potrivit profetiilor cuviosilor, ale Bisericii, va urma un razboi devastator ce va preceda instaurarea lui antihrist.

Singurul punct in care profetiile eshatologice care provin din interpretari diferite ale Bibliei se suprapun este, astfel, iminenta unui razboi in zona Orientului Mijlociu. Semnificativa este identitatea in ratacire intre neoprotestantism si iudaism (catolicismul recupereaza si el). Ei asteapta instaurarea unui imperiu milenar, deci pe antihrist. Noi nu avem ce sa mai asteptam, decat cel mult prelungirea nenumaratelor termene de amanare pe care Hristos ni le-a dat, pentru a ne pocai si a ne pregati. Iar pregatirea sa nu ne fie noua sminteala, adica refugiu sectarist in extremisme, precum fac sectantii care isi vand averile si se baricadeaza in casele lor, renuntand la orice viata sociala, strangand provizii si donand banii inselatorilor care ii pastoresc. Ci sa ne fie semn de inmultire a dragostei unul catre altul, caci aceasta este porunca cea noua pana la sfarsitul veacurilor si dincolo de ele!

Legaturi:

***

***


Categorii

Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, Israel, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Parinti greci si athoniti, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Sfantul Paisie Aghioritul

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

49 Commentarii la “CIPRU, SCANTEIE A RAZBOIULUI MONDIAL? Turcia, Grecia si Israel, angrenate intr-un posibil conflict asupra apelor teritoriale ale Ciprului

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU – nou interviu incendiar despre baze militare rusesti in Marea Egee pentru a neutraliza TURCIA si colaborarea cu ISRAEL (traducere integrala) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: PROFETIILE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL despre Turcia, Grecia, Cipru si CUM INCEPE RAZBOIUL MONDIAL -
  3. Pingback: Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: LEVIATHANUL SI AL TREILEA RAZBOI MONDIAL. Presiuni tot mai mari in Siria, explozii in Iran - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Fost ministru de externe francez: Israel ar fi planificat RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA inca din 2009. Primavara araba: STRATEGIA "BALCANIZARII" ADVERSARILOR STATALI AI ISRAELULUI SI MIZA "LEVIATHANULUI: hegemonia globala - Război întru Cuvân
  6. Pingback: Parintele Paisie Aghioritul despre RAZBOIUL MONDIAL. Profetii si apocrife despre DISTRUGEREA SIRIEI SI A DAMASCULUI - Recomandari
  7. Pingback: SEMNE, ASTEPTARI SI ACTIUNI “APOCALIPTICE”: Icoanele care plang din Ucraina, “luna insangerata” din Vinerea Mare, “profetiile” islamice despre “MARELE MACEL” din Siria si intoarcerea “IMAMULUI MAHDI
  8. Pingback: SEMNE, ASTEPTARI SI ACTIUNI “APOCALIPTICE”: Icoanele care plang din Ucraina, “luna insangerata” din Vinerea Mare, “profetiile” islamice despre “MARELE MACEL” din Siria si intoarcerea “IMAMULUI MAHDI
  9. Pingback: “Din Siria va incepe…”. Parintele Paisie Aghioritul despre AL TREILEA RAZBOI MONDIAL (si VIDEO). PROFETII si apocrife despre DISTRUGEREA SIRIEI SI A DAMASCULUI. “Rugati-va neincetat!” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare