“Revolutia mondiala” 15 octombrie OCCUPY BUCHAREST, O PARODIE? In ce conditii poate avea loc o revolutie in Romania?

15-10-2011 3 minute Sublinieri

În mediile internautice miroase a boicot şi cei mai mulţi susţin că se doreşte o nouă demonstraţie care să arate că românii sunt dezbinaţi şi nu se pot organiza pentru un protest. “Occupy Wall-Street”  se extinde în întreaga lume mâine, iar fenomenul ajunge şi în Bucureşti. Vor fi organizate 2 mişcari de protest. Una în Piaţa Universităţi şi o alta în Piaţa Unirii, dar amblele vor avea acelaşi subiect: dărâmarea sistemului bancar.

Dezbinarea pe care am observat-o la ultimele adunări publice de protest este speculată din plin în acest moment. Cei care au interes să organizeze şi un alt eveniment mizează tocmai pe faptul că acesta fost organizat prin internet  în acest caz. Primul eveniment care a fost anunţat a fost “Ocupăm Piaţa Universităţii”  şi a fost promovat intens pe reţelele de socializare, în special pe Facebook. La scurt timp a mai fost anunţat un eveniment care va avea loc în Piata Unirii promovat în paralel tot pe aceleaşi reţele de socializare. Ca simbolistica piaţa Universităţii ar fi locul pentru o astfel de mişcare, având în vedere antecedentele. Piaţa Unirii ar fi un loc nou, unde nu au mai avut loc proteste de amploare.

Cine are interesul să spargă un astfel de protest

Primii la care te poti gândi sunt chiar cei din sistemul bancar. Ar fi firesc să încerce un boicot, doar protestul se organizează tocmai împotriva lor. Nici servicile secrete nu ar fi de neglijat. Având în vedere măsurile de austeritate şi situaţia tot mai grea din ţară, încearcă să se asigure că nu se vor aduna foarte mulţi oameni la un loc. Tactica pare una foarte bine cunoscută: divide şi cucereşte. Evenimentele vor avea loc în data de 15 octombrie cu începere de la ora 10.

(…) Sâmbătă, pe 15 octombrie, activiştii din mai multe ţări lansează o mişcare de solidaritate cu cea americană, îndemnând la ocuparea simbolică a câte unui mare oraş. În România, utilizatorii Facebook sunt îndemnaţi să “ocupe Bucureştiul” în dimineaţa de sâmbătă, începând cu orele 10.00. Punctul de start este Piaţa Unirii. Mişcarea “15 octombrie” ( 15october.net) se laudă că sunt anunţate proteste în 951 de oraşe din 82 de ţări.

Scopul şi durata vizitei “ocupanţilor”: cei 99% care s-au săturat de cei 1%

Mişcarea “Occupy Wall Street” este una paşnică, se declară fără lideri sau sponsori şi reuneşte oameni din toate păturile sociale şi de toate culorile. Unii au calificat-o de stânga, alţii drept anarhistă sau pur şi simplu fără un scop bine definit.

În SUA, cererile iniţiale i se adresau preşedintelui Barack Obama şi vizau înfiinţarea unei Comisii Prezidenţiale care să “pună capăt influenţei pe care banii o au asupra reprezentanţilor noştri din Washington“. Lozincile şi pancartele protestatarilor se referă însă la inechitatea socială din America, unde s-a ajuns ca 1% din cetăţeni să deţină bogăţia şi influenţa asupra afacerilor şi politicii. Mulţi participanţi fac referire şi la planul de salvare din 2008 a instituţiilor bancare de pe Wall Street, care a costat cetăţenii americani sute de miliarde de dolari.

De aici, sloganul adoptat de foarte mulţi susţinători şi participanţi la mişcare: “Suntem cei 99% care nu vom mai tolera lăcomia şi corupţia celor 1%”. În rest, nu există o listă de cereri sau o agendă publică a acestei mişcări.

Sâmbătă dimineaţa, în timp ce oameni din întreaga lume se vor reuni în oraşele lor să sprijine mişcarea, manifestanţii de pe Wall Street au anunţat că vor mărşălui la banca CHASE, unde îşi vor închide conturile şi îşi vor muta banii la instituţii bancare deţinute de sindicate sau de asociaţii de muncitori. Ei vor să amendeze astfel faptul că banca respectivă a concediat 14.000 de oameni, după ce a primit un ajutor de aproape 95 de miliarde de dolari din partea statului american. […]

NOTA:

Pana acum nu exista niciun motiv serios sa consideram miscarea Ocupati Bucurestiul drept ceva cu potential riscant “de-adevaratelea”. O simpla harmalaie pe internet nu produce o revolutie, asa cum spuneam si in alta parte. Trebuie atins un anume punct critic in tensionarea maselor, in mobilizarea lor, trebuie ca si contextul international sa fie in fierbere... Pur si simplu, cine are o minima luciditate si experienta isi da seama ca nu asta e momentul, ci e doar un exercitiu de acomodare cu ideea, un test si o prima repetitie pentru “acordarea” instrumentelor la nivel global; si inca una destul de parodica, cel putin pana acum, in orice caz foarte palida in afara Statelor Unite. Daca ar fi fost intentia sa se dea acum lovitura revolutionara, atunci mass-media facea din subiect breaking news perpetuu si subiect principal, asa cum se face ori de cate ori agenda o impune. Asa, 1) fara context, fara 2) punct de fierbere social, fara 3) media (enumerarea nu este exhaustiva, ci minimalista), de unde sa iasa revolutia? Doar din internet (punctul 3), cel putin in Romania, nu se poate (ceea ce nu inseamna ca subestimam rolul internetului – sunt nenumarate postari in care am atras atentia asupra potentialului urias de manipulare dar si de mobilizare pe care il are acest performant instrument de “perforare” si conectare a mintilor umane la acelasi centru de comanda).

De parca nu era de ajuns, parodia este si nehotarata. Nu stiu, revolutionarii, unde sa se adune mai multi – in Piata Universitatii sau in Piata Unirii? Iar unele site-uri de stiri mai sarmane deja isi inchipuie ca este lucratura a serviciilor si a bancilor… Vi se pare ca ar avea Isarescu vreun tremolo cu privire la miscarea Ocupati Bucurestiul?

Dar, daca acum o astfel de miscare este ridicola, nu inseamna ca ea va fi asa si peste putin timp, avand in vedere rapiditatea transformarilor. Parerea noastra este ca o revolutie in Romania ar putea avea loc in aceleasi conditii ca in ’89 – ca o miscare de domino care matura anumite structuri ce trebuie inlocuite, adica:

1) intr-un context international “propice” creat de…

2)  interese specifice straine care ar opera in Romania pe baza altei agende decat cea actuala.

Deocamdata, se vede treaba ca mai mult cantaresc, pentru tara noastra si nu numai, chermezele facute de Comisia Trilaterala, Bilderberg si Council of Foreign Relations decat marsurile Revolutiei Mondiale – chit ca ambele sunt animate din aceleasi centre de putere. Cu alte cuvinte, actuala putere si actualul sistem sunt bine infipte in agenda noii ordini mondiale, deci… nu prea exista un interes actual in a darama regimul basescian, ci de a-l fortifica! Sigur ca, dupa ce-si vor fi facut treaba, le va fi foarte usor sa se descotorseasca de el cum s-au descotorosit si de alte marionete. Dar inca au muuuulte de facut impreuna…

Pana atunci, avem mult joc de glezne, multe false alarme si multa dezinformare. Intr-un astfel de context e nevoie mai mult ca oricand de luciditate, prudenta si realism. Pentru ca daca vom intra in zilele greutatilor – care ne asteapta dupa colt – cu mintea zapacita de alarme false dupa alarme false, atunci chiar ne va fi greu sa ne orientam in tulburarile si evenimentele bulversante care se vor derula la o scara strivitoare fata de… furtuna in pahar cu apa ce a constituit subiectul acestei postari.


Categorii

Criza mondiala, Facebook, Inscenari, facaturi, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la ““Revolutia mondiala” 15 octombrie OCCUPY BUCHAREST, O PARODIE? In ce conditii poate avea loc o revolutie in Romania?

  1. Iata un scenariu posibil: cele doua mase de protestatari aflate in locuri diferite vor dori la un moment dat sa se uneasca, insa din cauza scutierilor care le supravegheaza si care se interpun intre ele, nu pot. Ce urmeaza din acest moment e simplu de anticipat.

  2. Mai intii, puternicii lumii, au delegitimat nationalismul, prin nazism, apoi ideea de comunitate, prin comunism, iar acum ideea de solidaritate, prin revolutii care servesc doar scopul Noii Ordini Mondiale.
    De sute de ani, o minoritate de eretici bogati, lucreaza la preluarea puterii pentru folosul lor personal, si, mai ales pentru Antihrist.
    Ar fi cazul sa ne reorganizam si noi crestinii. Fara conducatori autentici crestini vom fi straini in propria tara.

  3. @Petre:

    Care mase? 🙂

    @Miron Stelian Daniel:

    Care conducatori autentici? Si… care crestini?

  4. Este posibil sa fie doar o repetitie, este posibil sa fie doar o testare a capacitatii de mobilizare prin internet (a gradului de indoctrinare cu increderea si supunerea fata de persoane pe care nu le cunosti, despre care nu sti nimic si care este posibil sa nici nu existe in lumea reala), este posibil sa fie o incercare de ai obisnui pe oameni sa se stranga in grupuri mari tocmai pentru a fi mai usor de realizat eventuale “rasturnari de situatie”, este posibil sa nu se intample nimic acum, cu scopul de ai decredibiliza pe toti cei care indeamna oamenii sa nu iasa in strada … poate fi orice, dar in nici un caz nu este ortodox.

    Singura cale ortodoxa este pocainta, postul ortodox si rugaciunea. Fara acestea, degeaba vom iesi in strada sa manifestam, sa ne expunem nu stiu ce puncte de vedere lumesti, sa rasturnam pe nu stiu cine( fie o persoana sau un sistem), nu vom rezolva nimic, ci din contra, ne vom atrage asupra noastra o si mai mare urgie.

    5. Acestea zice Domnul: blestemat este omul care are nadejde spre om si va rezema de dansul trupul bratului sau, si de la Domnul se va daparta inima lui. (Ieremia cap.17)

    Noi, crestinii ortodoxi sa stam cuminti, sa stam cu frica de Dumnezeu si sa ne rugam ca El sa randuiasca lucrurile inspre smerire si inspre apropierea noastra catre voia Lui.

    1. Fiule! Nu uita legile mele si cuvintele mele sa le pazeasca inima ta.
    2. Ca lungimea vietii si anii zilelor si pace vor adauga tie.
    3. Milostenia si credinta sa nu-ti lipseasca, infasura-le pre ele imprejurul grumazilor tai, si le scrie pre lespezile inimei tale si vei afla har.
    4. Si sa gandesti bune inaintea Domnului si a oamenilor.
    5. Fi nadajduind cu toata inima spre Dumnezeu, iar cu intelepciunea ta nu te mari.
    6. Intru toate caile tale sa o cunosti pre dansa, ca sa se indrepteze caile tale.
    7. Nu fi intelept intru tine singur, ci te teme de Dumnezeu si te fereste de tot raul.
    8. Atunci va fi vindecare trupului tau si odihna oaselor tale.
    (Pildele lui Solomon cap.3)

    […]

  5. @ Un crestin ortodox:

    Suntem total de acord. Dar ti-am editat mesajul fiindca nu avem incredere deloc in respectiva sursa si in autenticitatea acelui interviu. Chiar daca este corect ceea ce se spune. Si nu dorim sa promovam astfel de surse, nu te supara. Putem discuta privat, daca vrei, detalii.

  6. Nu ma refer la nici una dintre paiatele care ocupa abuziv, acum, discursul public.
    Modelul meu este cel bicefal bizantin. O conducere laica pentru gestionarea problemelor materiale, recrutata dintre intelectualii crestini (gen Vulcanescu, Steinhard, Sandu Tudor, etc.) si una ecleziastica pentru gestionarea problemelor morale, formata din traitori ai Ortodoxiei Patristice.
    Eu cred ca avem si acum o generatie de intelectuali cu valori crestine, doar ca nu este organizata.

  7. @ MSD:

    Teoretic poate ca da, dar practic ce rost are sa ne amagim ca asa ceva s-ar putea? Trebuie sa fim foarte constienti in ce lume traim si cat de avansate sunt lucrurile.

    Unde o fi generatia aceea ascunsa, de nu o vedem si noi? Ce a ramas neconfiscat si nedistrus prin infilitrare, deturnare, faramitare totala sau compromitere, etc.?

  8. Exact in situatia in care suntem noi acum erau ei acum citeva sute de ani.
    In tot timpul asta au macinat, in ascuns, tot ceea ce le statea in cale si acum culeg roadele. Vechea orinduire nu stia ca ei exista si care este scopul lor. Ei nu isi cunosteau dusmanul. Noi da, prin faptul ca ii stim scopurile. Asta este un avantaj strategic.
    Nu am propus o revolutie crestina, stati linistiti, dar inactivitatea asta totala este autodistrugere.
    Pina si o armata invinsa daca se reorganizeaza evita distrugerea totala.
    Stiu ca Dumnezeu ne poarta de grija, dar asta nu ne legitimeaza sa nu colaboram cu El spre salvarea noastra.
    Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in straiță!

  9. Si sa mai vrei sa traiesti…in atare mizerie.Dar sa induram, nu?Sa mergem mai des la cimitir si sa-i intrebam pe cei de acolo unde sunt toate cele de care au fost legati pe acest pamant?Unde sunt gloria,functiile,maretia, bogatia,trufia,slava desarta,goana dupa vant?Si totusi de ce ne legam atat de mult de aceasta viata daca tot trebuie sa murim?Manifestam,impinsi de interese meschine si scapam din vedere esentialul.

  10. Pingback: ”Revolutia” Occupy Bucharest: ca o PARADA HIPSTER. La Roma GASTILE VIOLENTE AU PROVOCAT VIOLENTE (FOTO+VIDEO)
  11. citind mesajul lui Miron Stelian, ma gindeam ca ideea necesitatii unei reactii crestine concrete, a existentei unui lider, a unei organizari coerente si a unui porgram de actiune, de opozitie, ideea de ” a face ceva”, este o foarte de inteles reactie care tine de cel mai de baza instinct uman: auto-conservarea. Mi se pare natural ca majoritatea sa gindim in acest sens.Este o reactie aproape automata. Am observat-o la mine insami, de multe ori. M-am trezit gindind/visind in acest sens sau admirind manifestari in aceast sens.

    Exemplul sfintilor din inchisorile comuniste arata insa foarte clar un lucru: ca timpul unor astfel de reactii a trecut. Ca ceea ce ni se cere nu este implicarea politica ci o intoarcere in sine si spre Dumnezeu daca vrem sa rezistam. Sufletul uman este ultima si cea mai importanta reduta.

  12. O mare fasaiala, dupa cum era de asteptat. Iar asta pt. ca situatia nu este inca intr-adevar grava.

    Eu asta nu inteleg: daca “elitele” isi doresc manifestari de strada pt. a avea motive sa (…) atunci de ce nu le provoaca ? Ar fi suficient sa lase cateva banci sa intre in faliment adevarat, unde adevarat inseamna ca oamenii sa se duca la bancomat si sa nu mai aiba ce scoate, transportatorii sa se duca la pompa de benzina si sa nu mai aiba ce pune, magazinele sa-si deschida portile si sa nu mai aiba cui vinde, samd.

    Atunci cu siguranta s-ar iesi in strada. Si ar iesi toata lumea, nu numai grupurile de anarhisti sau anti-sistemisti, care oricum nu sunt repezentativi, la nivel sociologic, pentru nivelul de iritabilitate al comunitatii din care fac parte (deci nu se poate “testa” nimic pe ei).

    Cu toate astea, asemenea falimente intarzie sa se intample. Oare de ce ?

  13. @Lucian:

    Intarzie, desi sunt mereu anuntate, in stilul alarmistului care striga lupul si lupul (inca) nu a venit. Intarzie pentru ca sunt folosite ca arma psihologica de intimidare si presiune in negocieri.

    Ne-am gandit ca sunt totusi testari pentru ca au avut loc la nivel mondial si, dintr-o data, ai imaginea globala a oraselor care au produs astfel de manifestari. Asta nu inseamna ca asta e testul solid si temeinic pentru a sonda starea de spirit a intregii populatii.

  14. @ Petra // De nu ambele?

  15. @Lucian:

    momentan e vizibila o decuplare intre mesajele (declaratiile) elitelor politice (si a armatei de “experti”, conglomerate media si alte elemente ce fac propaganda agendei de lucru) si realitatile din teren. era sa zic, de la firul ierbii. haha, ce glumetz is. mda…

    De ce?
    Mie unuia, mi se pare totusi destul de evident. Nu e vorba nici de “teste” sau “testari”, acestea au avut loc deja. Nu e vorba nici ca nu ar putea impinge lucrurile mai puternic decat atat, pentru ca pot. Nu e vorba ca nu exista masa critica, pentru ca nu mai au nevoie (pentru asta exista micile grupari de “anarhisti”/”extremisti” si, desigur, metode de a strange laolalta multimi suficient de mari).

    Ceea ce nu exista momentan (si repet, momentan) este un cadru legislativ.
    Un cadru legislativ care sa permita represaliile, eliminarea “incomozilor” si urmarirea sistematica a celor care nu vor ceda cu nici un chip. In esenta, e vorba de un cadru care sa permita instaurarea si perpetuarea unei societati de tip totalitar (nu atat de “evidenta” precum comunismul dar la fel de totala si totalitara – o mana de fier acoperita cu o manusa de catifea) si o acoperire perfecta d.p.d.v. legal pentru executia unor actiuni/fapte ce contravin (sau vor contraveni) in mod flagrant drepturilor omului.

    Ca o paranteza, s-a pedalat destul de mult pe ideea de a mai renunta la o serie de drepturi si la a limita libertatile omului pentru a castiga o securitate sporita. Insa, pentru orice om sanatos la cap, este evidenta iluzia. Si la fel de evident ca orice cedare in acest sens nu face decat sa deschida cutia Pandorei creand un precedent pentru alte si alte cedari. Usor, usor, pe masura ce pericolele (percepute) cresc, nevoia de siguranta creste si ea direct proportional iar drepturile si libertatile invers proportional. Calculul este extrem de simplu.

    Revenind, daca e sa fac o “metafora” asa, ca sa ilustrez ce se intampla acum (desi e vorba de o schema veche de cand lumea):
    imagineaza-ti ca, pentru a pune mana pe cetate, trebuie sa ii dau foc mai intai. insa, nu ii pot da foc pana nu ma asigur ca o voi avea in gheare. dar, ca sa o am in gheare, trebuie sa ii dau foc.
    Pare paradoxal, dar nu e. Initial ma fac ca ii dau foc, inscenez spectacolul catorva incendii pe ici pe colo. Scot trompetele si din tzantar fac armasar chiar daca e oarecum evident ca tzantarul nici macar nu sboara. Zgomotul trompetelor acopera bunul simt si logica simpla.
    Asa ca, obtin ce vreau; oricum, multi vad ce se intampla dar tac din varii motive (prostie, ignoranta, nepasare, le convine, nu le vine sa creada etc) iar cei care nu au de gand sa taca si sa inghita, ei bine, de astia se va vea grija… Am obtinut ce-am vrut, e timpul sa ma folosesc de asta pentru a crea un cadru propice preluarii cetatii in cazul in care vine Marele incendiu. Iar odata ce am obtinut asta nu-mi ramane decat sa pregatesc napalmul. V-ati ars!

  16. Cu mintea mea putina, de om plin de patimi si pacate, tind sa cred ca nu s-a dorit nici-o revolutie, nici-o rasturnare a cuiva sau a ceva, nici lupte de strada, cu exceptia a mici violente care sa “scoata in evidenta” saturarea maselor si dorinta lor catre o schimbare globala.

    Asa cum am observat eu din stirile alarmiste inaintemergatoare, cu privire la bancile si institutiile care chipurile, doar ele singure, de capul lor, au gestionat prost, au furat si au saracit “omenirea”, din propaganda facuta doar pe internet, in favoarea acestei asa zise revolutii mondiale, dar mai ales din deturnarea voita a mesajului revolutionar “Vrem schimbare globala, 99% impotriva celor 1%, cred ca s-a urmarit si s-a obtinut deja, legitimarea maselor in favoarea inceperii prigoanei celor ce sunt impotriva unei noi ordini mondiale.

    S-a urmarit doar ca, multi sau putini oameni din diverse orase, dar la nivel mondial, sa iasa in strada si sa strige ca vor o schimbare globala.

    In primul rand, s-a organizat aceasta criza, tocmai pentru ai aduce pe oameni intr-o stare disperata. Pentru ca nu poti sa scoti niste oameni in strada, fara sa le arati un vinovat, li s-a aratat un vinovat: bancile.

    Pe urma, s-a pus la punct actiunea de manipulare a unei demonstratii mondiale. S-a stabilit data, dar nu s-a mediatizat intens, prin televiziune, radio si presa scrisa, ci doar prin internet, deoarece “sforarii” acestei revolutii nu doreau o participare prea intensa. In cazul unei participari intense, ar fi fost posibil ca lucrurile sa degenereze. Dar ei, “sforarii”, nu doreau sa piarda fraiele si fara voia lor sa se schimbe scopul acestei manipulari.

    Urmarind putinele stiri din timpul acestei demonstratii, dar mai ales cele de dupa, am observat ca singurul lucru care a ramas din aceasta manipulare a maselor si care a fost oarecum mediatizat, este:

    “Noi cei 99% care vrem schimbare globala contra celor 1% care nu vor”.

    Daca sunt 99% sau nu, cine sunt cei 99%, nu are nici o importanta. Mai important este de acum incolo, cine vor fi cei incadrati ca apartinatori ai celui 1%.
    Si aici, in aceasta zisa categorie minoritara (1%), care reiese din mesajul revolutionar ca s-ar opune schimbarii globale, binelui comun, fericirii umanitatii, bla bla bla …, vor putea fi incadrati si aratati cu degetul, absolut toti impotrivitorii noii ordini mondiale, fie ele, persoane, institutii, guverne sau chiar popoare.

    Una din cele mai mari viclenii, este aceea de a atata mase contra mase.
    In decursul istoriei recente avem destule exemple de asemenea manipulari prin care, cu ajutorul practic sau doar cu aprobarea unor mase, s-au prigonit si exterminat zeci de milioane de oameni.

    De acum, lozinca care va putea fi folosita in parcurgerea etapelor catre o noua ordine mondiala, va fi:

    “99% din omenire doreste aceasta schimbare globala, ia restul de 1% se opune”.

    Bineinteles ca, nici vorba de o majoritate care sa vrea o schimbare globala si nicidecum, o schimbare, asa cum o vor sforarii. Dar asta nu mai conteaza.
    Masinaria de manipulare, foarte vicleana si foarte bine pusa la punct, va sti cum sa rastalmaceasca si sa foloseasca in interes propiu acest “mesaj”.

    Dar toata aceasta speculatie, de mai sus, este doar o presupunere a mintii mele mici si neintelptite.
    Sper ca, toata aceasta speculatie, istorisita mai sus, sa nu fie reala, caci daca are un sambure de adevar, ne-am ars cu totii. Cererea si legitimarea schimbarii globale, a venit chiar din partea “omenirii”.
    Si nu din partea oricarei parti a omenirii, ci din partea a 99%. Deci vor putea invoca chiar si principiul democratiei, putandu-se folosi de orice fel de mijloace, pentru a duce la bun sfarsit aceasta “schimbare”.

    Repet, sper ca toata aceasta speculatie sa fie doar un rod al imaginatiei mele.

  17. Pingback: OCCUPY WALL STREET: protestatarii vor... "uciderea evreilor"?! NOILE DIVERSIUNI TIN CALDA O FACATURA DEZUMFLATA
  18. Pingback: ANONYMOUS contribuie la deturnarea protestelor in directia antisistem tip OCCUPY [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt
  19. Pingback: “Revolutia” anarhistilor si activistilor ecologisti incepe pe 1 septembrie. Pentru ROSIA MONTANA SI GAZELE DE SIST - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare