“Egalitate” si “diversitate” in Europa pentru toti! DAR NU SI PENTRU ORTODOCSI. Plus: „Intre ce ore e Pastele la voi?” Ca sa bombardam Serbia…

8-11-2011 6 minute Sublinieri

 

Cam asa ne vad europenii pe noi, rasaritenii…

Analizând şi recitind atât interviul făcut cu Jean Quatremer, autor al blogului Coulisses de Bruxelles, la Bruxelles, cât şi reacţia avută de Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, adăugând opiniile prompte ale colegilor de breaslă la posibilitatea unei implozii a UE, mă gândesc cu tristeţe că nimeni numai ştie cum şi ce se va alege de Europa noastră. O supă primordială?

Fără echivoc, Quatremer vorbea de un federalism născând al viitoarei Europe, trimitea la colţ tendinţa spre naţionalism a unelor state membre dar nu ezita să privească sceptic adeziunea Turciei la UE: o totală contradicţie, de acord, atât pe fond cât şi pe formă. Cristian Ghinea a răspuns, într-un articol apărut în Dilema Veche, via unei diatribe intitulate “Cum îmbină un federalist de stînga diversitatea cu tribalismul”. Îl reproduc, fragmentat, în continuare:

Dl Quatremer este un federalist european de stânga, aşa se prezintă. Onestitatea asumării unor valori este de apreciat. Să vedem ce înseamnă această lentilă a sa de citire a realităţii. Dl Quatremer este convins că soluţia la problemele UE este mai mult federalism. Nu e o poziţie excentrică, multă lume spune acest lucru în aceste zile, iar argumentele sale sunt plauzibile până la un punct.

Pe de altă parte, jurnalistul francez pledează pasionat pentru ideea post-naţională. Şi spune aşa:Ideea de naţionalitate se bazează pe ideea de excludere a celuilalt: străinul este cel care nu aparţine naţiunii, este Celălalt, diferitul care nu se bucură de toate drepturile. Naţiunea s-a definit mereu prin raport a ceea ce nu este, în loc să o facă în raport cu ceea ce este. Naţiunea este un concept exclusiv şi discriminant. Europa intenţionează să construiască cu totul altceva decît naţiunea. Nu ne definim în raport cu exteriorul, ne definim în raport cu ceea ce împărtăşim“. Quatremer susţine depăşirea graniţei stricte, tribală i-aş spune, definită de ideea naţională: noi vs ei, noi vs străini. Ce idee frumoasă! Ce idee generoasă!

Să vedem cum o aplică dl Quatremer în practică. Este întrebat dacă Turcia ar trebui să intre în UE. Tonul se schimbă brusc: „Cred că este urgent să oprim extinderile, dată fiind criza pe care o traversează Uniunea. Politica extinderii nu a fost deloc un succes, contrar celor afirmate la Bruxelles, şi în nici un caz pentru toată lumea. Astfel, Grecia nu ar fi trebuit să adere niciodată la UE şi chiar mai puţin la euro, fără a fi efectuat în prealabil profunde reforme structurale. Grecia este o ţară ortodoxă, unde separaţia sferei publice de cea privată nu a fost încă efectuată şi unde ocolirea adevărului face parte din modul normal de funcţionare a statului. Este adevărat şi pentru România şi Bulgaria, unde problemele sunt absolut identice. Există o linie de ruptură în Europa, cu lumea ortodoxă, pe care o putem trece, dar în timp. Imaginaţi-vă atunci fractura care ar exista cu o ţară musulmană.

Ups! Ce s-a întâmplat cu depăşirea barierelor „noi“ vs „ei“? Brusc apare nu o barieră, ci o prăpastie pe graniţa de vest a României sau între insulele greceşti şi cele italiene din Mediterana. Ce s-a întîmplat cu generozitatea de mai sus? Înţelegem de aici că dl Quatremer este pentru depăşirea excluziunilor – dar nu pentru greci, români, bulgari şi cu atît mai puţin pentru turci. Ăştia sînt altfel, sunt ortodocşi şi musulmani, nu sînt pregătiţi pentru frumosul club european, trebuie să-i ţinem afară măcar pînă se spală de praful ortodox şi islamic. Ce frumos exemplu de ipocrizie stângist-tribală: proclamăm principii frumoase, apoi le facem praf la o primă întâlnire cu clişeele etniciste pe care le digerăm sub aparenţa de europenitate non-exclusivistă. Şi cât de cuprinzător este bigotismul dlui Quatremer! De obicei, europenii occidentali strâmbă din nas când vine vorba despre extinderea din 2004, către Europa de Est. Dl Quatremer reuşeşte să se întoarcă în timp până la Grecia, care a intrat în UE în 1981. De ce Grecia, şi nu Spania, care a intrat ulterior? Pentru că grecii sunt ortodocşi, nu au despărţit sfera publică şi privată. Sunt sigur că acesta nu este un clişeu retoric ieftin de cafenea şi dl Quatremer are studii comparative serioase care arată că ortodocşii sunt mai primitivi şi mai incapabili de europenizare decît, de pildă, catolicii din Italia, Polonia sau Malta. Domnia sa doreşte să facă o Europă federală, asta e clar. Însă cu cine? Ortodocşii pe afară. Înţeleg că ar fi un club al virtuoşilor protestanţi şi catolici. Sau nici catolicii nu se califică?

În plus, înţelegem că extinderile au împiedicat federalizarea, au fost o idee proastă, de asta are UE probleme, pentru că s-a extins. Înainte de 2004 se vorbea despre faptul că procesul decizional în UE se va bloca după primirea atâtor ţări. Este fals. Dimpotrivă, merge chiar mai bine, alianţele la vot sunt mai mobile, Europa nu mai este mereu captiva binomului Franţa – Germania. Criza datoriilor nu a plecat din est, ci din sud (apropo, Italia se califică? Ştiţi, ţara aceea catolică care înconjoară Vaticanul şi care este membră fondatoare a Comunităţilor Europene!). Estul Europei are în medie deficite bugetare mai mici, datorii mai puţine şi ajustarea a fost mai uşoară decât în „vechea Europă“. Bulgaria şi Estonia erau campioane la macrostabilitate anul trecut. Estonienii au dat un semnal de încredere monedei euro făcând sacrificii să o adopte la începutul acestui an, cînd lumea se îndoieşte de această monedă, ar merita să primească o medalie de la federaliştii europeni. Polonia e o oază de creştere economică într-o Europă în cădere. România a luat la începutul crizei un împrumut de la FMI şi Comisia Europeană şi pare că a depăşit hopul, ceea ce nu e clar pentru ţări din celălalt capăt al UE. Acestea sunt realităţi măsurabile. Habar nu am la ce se referă dl Quatremer când vorbeşte despre separaţia spaţiului public de cel privat în ţările ortodoxe şi cu atât mai mult nu ştiu la ce se referă când leagă asta de extinderea UE.

Nu vreau să fiu greşit înţeles. Acest articol nu este un strigăt de enervare naţionalistă pentru că un francez a spus ceva urât despre români. Conduc un Centru de Politici Europene care e critic faţă de autorităţile române în ce priveşte corupţia, milităm la nivelul UE pentru politici comune împotriva corupţiei. Am scris în presa română critic faţă de autismul social al Bisericii Ortodoxe Române. Ce critic eu aici este poziţia schizoidă a stângii europene, perfect ilustrată de Quatremer: pe de o parte, libertate civic-europeană, egalitate post-naţională şi fraternitate federală, pe de altă parte, clişee facile legate de ortodocşi şi de estici, în general. De altfel, nu e prima dată cînd am senzaţia că est-europenii sînt ultimele grupuri pe care discursul public occidental le poate abuza public fără nici o jenă.

Corectitudinea politică nu ni se aplică şi nouă. Noi nu am fost colonii, pentru noi occidentalii nu simt vreo vinovăţie istorică. Dacă ar vehicula clişee de acest gen faţă de africani, dl Quatremer ar simţi oarecare frisoane, genul de întrerupător automat bine şi frumos educat în Occident care spune că nu e frumos să generalizezi brutal faţă de categorii de oameni. Ei bine, faţă de ortodocşi şi faţă de est-europeni pare OK să arunci cu clişee, să trasezi hărţi cu „ăştia buni“/„ăştia pe afară“. Şi asta imediat după ce ai vorbit despre logica defectă a naţionalismului care se defineşte prin excluderea altora. Dl Quatremer spune că „naţiunea este un concept exclusiv şi discriminant“ şi apoi ne exclude din Europa sa federală şi fericită, făcând-o exclusivă şi discriminantă.

(…) Ştiţi că Belgradul a fost bombardat de Paşte. Mi s-a părut potrivit să telefonez doamnei Albright şi să o previn că nu e o idee bună să bombardezi o ţară ortodoxă de Paşte! Aşa cum nu bombardezi o ţară musulmană de Ramadan. „Va fi – spuneam – o reacţie negativă şi în România.Şi atunci, dânsa mi-a pus o întrebare care m-a năucit: „Dar câţi catolici aveţi în România?”. „Vreo 4%” – zic eu, perplex. „Păi, atunci nu e nicio problemă!” Şi am înţeles că doamna ministru nu era informată asupra creştinismului răsăritean. Ne credea musulmani. Ea fiind născută, totuşi, prin preajmă, în Cehoslovacia! (Nu ştiu dacă ştiţi că tatăl ei a fost ambasadorul Cehoslovaciei la Belgrad în aceeaşi perioadă în care Tudor Vianu a fost ambasadorul nostru tot la Belgrad, încât Ionel Vianu, fiul lui, se va fi jucat cu doamna Albright în curtea ambasadei…)

De altfel, cu acelaşi prilej, am fost contrariat şi de Javier Solana, care e spaniol, catolic şi profesor universitar. L-am sunat şi pe el, cu acelaşi mesaj: „Domnule, bombardamentul de Paşte nu e o idee bună”. Şi el zice: „Între ce ore e Paştele la voi?”. Ca şi cum Paştele e de la 3 la 5!

Cam aici suntem… (…)

NOTA NOASTRA:

Evident, autorul primului articol este un pro-european convins, cum se si revendica. Insa este foarte sugestiv ca pana si acesti euro-entuziasti observa diferenta de tratament si mega-ipocrizia europeana cand vine vorba de ortodocsii din rasarit. Si nu, nu e vorba de faptul ca nu ar vrea tarile din rasarit in UE. Explicatia pentru asa-zisele date marco-financiare pozitive din tarile nou intrate in UE arata doar ca tarile bogate din vest au avut nevoie de debusee pentru bancile lor si de colonii pentru euro.

Deci de aceste tari au nevoie, insa, asa cum a spus limpede Quatremer, NU SI DE ORTODOXIA DIN ELE. De ceea ce au ele specific. Aceea trebuie “spalata” prin “reforme structurale” aplicate in timp. Si nu este vorba aici doar de stangism, ci de FEDERALISM EUROPEAN a la Bruxelles, fie el de stanga sau de dreapta, neoconservator sau socialist.

Pur si simplu este punctul de vedere european/occidental.

Si al maimutelor lor din Rasarit, toti cei carora, printr-un fel de apostazie existentiala subtila, le e rusine ca s-au nascut rasariteni, ca sunt romani si ortodocsi, si ar vrea sa traiasca o viata clonata dupa tiparul occidental.

Micul episod despre bombardarea Iugoslaviei de Pasti, povestit de ministrul Plesu (care, tipic pentru “elasticitatea” in principii a Domniei sale, nici nu a mers pana la capat in opinia sa despre bombardamentul ”nepotrivit” al NATO) este si el la fel de revelatoriu.

Asta suntem noi pentru europeni/occidentali, niste popoare mizere, care au obiceiuri bizare, cum ar fi sa se inchine, sa aiba icoane, sa mearga la Biserica si sa stea la Moaste, care nu au deprins inca automatismul, ipocrizia bine deghizata a Vestului, care inca nu au invatat sa ucida cu manusi si in numele democratiei!

In plus, noi, rasaritenii din Estul Europei, mai avem un dezavantaj in ochii acestor stapani de colonii: nici macar nu suntem rusi! Pentru ca de rusi Europa a prins oarece frica. Fata de greci are oarece respect pentru Platon si Aristotel si pentru povestea cu democratia si comertul.

Dar fata de noi? Noi nici macar nu suntem ortodocsi de Gazprom!

Noi suntem ortodocsi si saraci… Deci fata de noi europeanul nu simte decat un profund, total si irevocabil dispret!


Categorii

Articolele saptamanii, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la ““Egalitate” si “diversitate” in Europa pentru toti! DAR NU SI PENTRU ORTODOCSI. Plus: „Intre ce ore e Pastele la voi?” Ca sa bombardam Serbia…

  1. ” Deci fata de noi europeanul nu simte decat un profund, total si irevocabil dispret! ”

    Multumesc pentru concluzie , admin . Nu ca n-as fi stiut asta , dar fiecare confirmare care vine , ma face un pic mai fericit . Ma bucur sincer ca asta-i impresia lor despre noi . O sa ma ingrijorez insa cand si-o vor schimba , fara ca ei sa se schimbe . Pana atunci sunt linistit . Inseamna ca inca n-am murit de tot .

    Doamne , ajuta-ne !

  2. Nu degeaba mai inatai Cuviosul Sofronie si mai actual Arh Zaharia spun ca prin Sfantul Siluan Dumnezeu trimit un mesaj umanitatii. Actual. Pragmatic si concret pana la os.

    TINE MINTEA IN IAD ! pentru noi (ca si pentru rusi de altminteri) nu a fost numai mintea. A fost, pentru muncenicii sfinti ai inchisorilor cu toata fiinta.

    SI NU DEZNADAJDUI ! , aici iarasi in suferintele acelor ne putem lauda si noi. Au fost (si avem inca traitori ai acelor experiente) si dintre aceeia care N-au deznadajduit, care s-au tinut credinciosi pana la capat.

    Un cuvant spus de Cuviosul Sofronie, anume ca `suferinta NU e o nenorocire ci O ALEGERE`. O alegere, ca `sortii mi-au cazut intre cei puterni`..de asta `mostenirea mea este puternica`. Sort (soarta)=CLER=preotie imparateasca, neam ALES

  3. Cam asa e,cam asa suntem vazuti.

  4. bogdan,
    si ce importanta are asta, pentru noi, pentru fiecare din noi, luat individual, personal? cine ne poate lua bucuria cunostintei lui Dumnezeu celui viu, prezent, intrupat, iubitor, mult milostiv, mangaietor?? un pumn de arginti?

  5. Vai voua cand toti oamenii va vor vorbi de bine. Caci tot asa faceau proorocilor mincinosi parintii lor. (Luca 6:26)

  6. Btw, felicitari pt nota, excelent (“ortodocsi de Gazprom” 🙂

  7. Coperta revistei “Time”: Un atac masiv cu bombe deschide calea catre pace … Incredibil si totusi adevarat la ce nivel au ajuns cu manipularea… Pentru cine a vazut filmul 1984: “War is peace”… Termeni ca Eurasia, Oceania sunt vehiculati din ce in ce mai mult prin canalele media.
    Nu stiu daca acest film este intr-un fel “vizionar” sau daca este un model la care se doreste sa se ajunga, care este urmat pas cu pas.

  8. Totusi eu nu am simtit niciodata dispret din partea occidentalilor (oameni de rand) din Canada, de toate natiile: chinezi, arabi, indieni, canadieni. Ci mai degraba o curiozitate amestecata cu putina frica poate . Majoritatea cand le ziceam de Romania, asociau rapid cu Rusia. Chinezii in schimb stiau si erau f. bucurosi in primele 5 minute de Romania, apoi isi aminteau de “Ceaucescu” si se suparau amarnic ca l-am omorat, degeaba le explicam ca nu noi l-am omorat, ca a fost o treaba politica.

    Probleme am vazut la o vedeta din Romania, nu-i dau numele ca nu-i important, care a aparut la o emisiune pt nemti pe Multicultural Channel si a inceput sa spurce Romania ca-l trateaza ca pe un gunoier. Vorbea cumplit de Romania si romani, fara sa-si dea seama ca el poate e singurul roman pe care-l stiu sau vad unii oameni si toate relele pe care le spunea fix pe el cadeau. La emisiunea romaneasca pe acelasi Canal a vorbit frumos si chiar despre Dumnezeu! Am ramas cu un gust amar. Si tot de rau mi-a zis un coleg canadian insurat cu o rusoaica modernizata si care probabil isi vorbea tara de rau.

    In rest nimeni nu avea ceva cu Romania, unii batrani chiar imi mai spuneau bucurosi ca ar avea ceva radacini prin Romania, altii erau chiar compatimitori.

  9. Pingback: BILDERBERGII SUNT LA PUTERE, OFICIAL: Mario Monti, noul premier al GUVERNULUI ITALIEI, este MEMBRU BILDERBERG, iar Lucas Papadimas, noul sef al GUVERNULUI GREC, este membru al COMISIEI TRILATERALE
  10. Pingback: Sași reveniti in Romania pentru a face agricultura de subzistenta: UNIUNEA EUROPEANA E DE-A DREPTUL MALEFICA! Nu noi am aderat la UE, ci UE ne-a cucerit
  11. Doamne ajuta Adrian,

    Eu am avut si am aceeasi banuaial legata e cartea lui Orwell 1984, mai ales ca am inceput aceasta cartea, m-am oprit pentru ca am descoperit marturiile celro care au trecut prin iadul inchisorilor comuniste.

    Dupa asta am continuat cu 1984, eram doar la inceput ca pe parcurs sa descopar in aceasta cartea ce marturiseau martirii neamului roamensc si ai Lui Iisus Hristos, Ioan Ianolide, Virgil Maxi, Dumitru Bordeianu, mai mult, cum se planifica crizele, cum se manipuleaza adevarul. Am rams socat. L-am sunat imediat pe un prieten care citea si el cartea si mi-am exprimat uimirea: cartea asta parca a fost scrisa dupa desfasurare criemlor de la noi, parca autorul a stiut exact ce urmeaza sa se intample, si mai mult, cu detalii precise.

    Banuielile mele mi-au fost intarite chiar si de autorul cartii Pitesti, centru de reeducare studenteasca, Dumitru Bacu, care in editia scoasa de curand Editura Christiana, se intreaba si dansul (la fel trecut prin iadul comunist, dar pazit de reeducarea de la Pitesti), oare autorul cartii 1984, nu a stiut ce urma sa se intampla la noi, si in comunism in general?

    Din pacate europenii sunt oarecum pregatiti pentru planul lor maret, o tanara belgianca mi-a spus ca nu o deranjeaza ca este libera DOAR in interiorul unei cutii (uniunea demonica europeana) daca in cutie are tot ce-i trebuie.Am rams masca, deci cred ca m-am bucurat pentru ca destui romani nu vad cu ochi buni uniunea raului.

    Din pacate tara noastra a devenit poligon de tragere, cred ca testeaza pe noi fix cum au testat pe studentii de la Pitesti care erau “elementele cele mai rezistente, cu credinta adevarata in Dumenezeu si dragoste de neam, daca nici astia nu rezista la ce le pregatim, nimeni nu o sa o faca”. Am reprodus in mod aproximativ doar idei din cartea marturia a Domnului Bacu.

  12. Pingback: Serbia ameninta: daca nu suntem primiti in UE, VOM GAZDUI BAZE MILITARE RUSESTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: WESLEY CLARK, seful NATO si al operatiunilor de BOMBARDARE A SERBIEI, noul consilier al premierului Ponta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: DECONSTRUCTIA ROMANIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: VA RECUNOASTE ROMANIA INDEPENDENTA KOSOVO? Ministrul de externe Titus Corlatean vrea "DESCHIDERE" in dosarul SECESIONISMULUI albanez - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: GERMANIA TINE BOCANCUL SCHENGEN PE CAPUL ROMANIEI SI BULGARIEI. Esticii: cainii alungati de la masa stapanilor lor. SI DE CE POATE DISPAREA ROMANIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Un text de acuta actualitate: Toleranta şi “corectitudinea politica”: NOUA MILITIE A GANDIRII (“SPIRITUALA”) SI NOUA REEDUCARE TOTALITARA ANTICRESTINA. Directivele staliniste se aplica la litera astazi. Se intorc anii `50? -
  18. Pingback: “ADEVARATA FATA A UNIUNII EUROPENE“- [VIDEO - subtitrare in limba romana]. Un film documentar britanic despre istoricul si agenda MEGA-GUVERNULUI de la Bruxelles - Recomandari
  19. Pingback: INUNDATIILE CATASTROFALE DIN SERBIA SI DUBLA MASURA A OCCIDENTULUI. Sarbii – popor de “fascisti” care nu merita CAMPANII UMANITARE? - Recomandari
  20. Pingback: O Uniune Europeana cu prea multi ortodocsi? Editorialist al Le Monde comentand, printre altele, alegerile din Romania: “DACA ORTODOCSII VOR DEVENI PROTESTANTI, MAI E O SPERANTA” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare