IRANUL, acuzat in raportul AIEA (ONU) ca detine capacitatea de a FABRICA ARME NUCLEARE. Presiunile pentru un nou razboi se intensifica
UPDATE
Nota noastra
Precedat de o serie de declaratii taioase ale oficialilor Israel, SUA si Marea Britanie, de stiri despre cum preseaza premierul Netanyahu pentru o interventie militara si dat anticipatoriou, ”pe surse”, de Washington Post, Raportul AIEA, agentia de experti nucleari ai ONU, despre capacitatile nucleare ale Iranului, nu mai este un secret pentru nimeni, desi inca nu a fost prezentat la ONU.
Practic, se forteaza mana ONU si se creeaza un zgomot de fundal pentru opinia publica pentru a se justifica o interventie militara in Iran, cam pe acelasi model cu precedentul Irak si armele inexistente ale lui Saddam de distrugere in masa. Acum Iranul este acuzat ca ar fi avut o serie de cercetari pentru a produce bomba nucleara, chiar daca nu o are inca. Insa acest raport este emis pentru a intensifica, in primul rand, presiunea din politica internationala si de a polariza si mai mult pozitiile marilor puteri. Si, eventual, pentru a provoca si mai mult Iranul.
Roiul de declaratii razboinice ale figurii Nobelare a lui Shimon Peres, asistat de diverse declaratii ale unor oficiali din SUA si Marea Britanie, are rolul de amplifica perceptia Iranului nuclear si periculos. Asta pentru ca raportul AIEA, chiar daca e un “progres” fata de precedentul (ce constata ca Iranul nu are arme nucleare) este inca prea putin. Adica, a spune ca Iranul s-a gandit cum ar veni sa aiba o arma nucleara chiar nu inseamna deloc mare lucru. Mai avansat in astfel de testari pare ca e acel suedez care voia dispozitiv nuclear in propria bucatarie decat persanii nostri recalcitranti.
Iar acum asistam la jocul de glezne si de fente al marilor puteri, care astazi, printr-o voce, declara razboi, iar maine, prin allta, declara necesitatea solutiei diplomatice. Dincolo de acest joc, insa, raportul AIEA marcheaza un pas important in evolutia tensiunii internationale din Orientul Apropiat catre razboi.
Dincolo de razboi, care este indispensabil economiilor occidentale si complexului de putere militaro-bancaro-industrial, marota nucleara a Iranului este necesara si pentru a intretine, la nivel mondial, o stare de frica si chiar de teroare care sa justifice derularea programelor anti-teroriste ce suspenda libertatile civile, cheltuielile militare si inarmarea marilor puteri. Iranul nuclear este necesar pentru intretinerea psihozei teroriste, a mentalitatii de cetate asediata care a fost dintotdeauna apanajul puterilor totalitare.
Si adevarul este ca Iranul presedintelui Ahmadinejad da o mana de ajutor cat se poate de temeinica acestui joc, prin actiunile si declaratiile sale provocatoare.
Curios este momentul ”vesel” inregistrat, chipurile accidental, intre presedintele Frantei, Sarkozy, si cel al SUA, Obama. Probabil un mod de a se spala de maini de orice complicitate cu Israelul, de a arata lumii ca ei nu ar vrea acest razboi. In acelasi timp, pentru israelitii animati de profetiile rabinice, un astfel de dialog ar putea fi inteles ca un act de jignire al ”necredinciosilor” care, iata, s-ar alia impotriva Israelului, asa cum se zice ca se va intampla inainte de aparitia antihristului (mesia iudaic).
(…) Ameninţările israeliene privind atacarea unor instalaţii nucleare iraniene reprezintă ‘o retorică cât se poate de periculoasă’, care ar putea genera o veritabilă ‘catastrofă în Orientul Mijlociu’, a apreciat marţi, la Berlin, preşedintele rus Dmitri Medvedev.‘Părţile implicate ar trebui să revină la calm, evitând ameninţările şi acest gen de comentarii belicoase‘, a declarat şeful statului rus într-o conferinţă de presă la Berlin. El a subliniat că această atitudine ‘ar putea conduce la un conflict de amploare, ceea ce ar fi o catastrofă pentru Orientul Mijlociu’. (…)
- Gandul:
Iranul a ajuns la capacitatea de a fabrica arme nucleare cu ajutor din străinătate. GALERIE FOTO
Oficialii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) au fost informaţi, cu documente şi alte dovezi obţinute de serviciile secrete şi de experţi în activităţi nucleare, de faptul că regimul de la Teheran a atins, pe ascuns, capacitatea tehnologică de a fabrica o armă nucleară. Săptămâna aceasta, agenţia ONU care supervizează activităţile nucleare globale va publica un raport privind eforturile nucleare ale Iranului, despre care experţii se aşteaptă să fie extrem de dur, relatează Washington Post.
Documentele puse la dispoziţia AIEA scot la iveală noi detalii privind dezvoltarea unui detonator de mare precizie, un obstacol pe care iranienii s-au chinuit ani de zile să îl depăşească şi se pare că au reuşit, cu ajutorul unui fost savant sovietic, dar şi cu tehnologie din Coreea de Nord şi din Pakistan. Temerile privind posibilitatea dobândirii bombei atomice de către Iran au condus la noi ameninţări de conflicte armate. Grupuri americane au declarat că temerile asupra acestui raport ar putea fi prea mari, insistând că încă mai este timp pentru a face Iranul să se răzgândească. David Albright, şeful Institutului de Ştiinţă şi Securitate Internaţională, un grup de cercetători cu care AIEA colaborează îndeaproape, a declarat că noile dovezi duc la concluzia că Iranul “are suficiente informaţii pentru a crea şi a produce un mecanism funcţional de implozie nucleară”. Acest mecanism se bazează pe uraniu puternic îmbogăţit.
Specialistul citat de Washington Post descrie mecanismul, denumit generatorul R265, drept o carcasă hemisferică de aluminiu care conţine o combinaţie de explozibili care detonează cu o precizie de sutimi de secundă. Acest mecanism care conţine o mică sferă de uraniu sau plutoniu îmbogăţit declanşează la rândul său o reacţie nucleară în lanţ.
Cine a ajutat Iranul să dezvolte programul nuclear
Dovezile pe care AIEA le are acum la dispoziţie arată că cercetările nucleare iraniene au avut nevoie de sprijin extern, care ar fi venit din partea fostului om de ştiinţă sovietic Vyaceslav Danilenko, care a colaborat cu Centrul pentru Cercetări Fizice din Iran în anii 1990.
Documentele arată că Danilenko i-a ajutat pe iranieni pentru cel puţin cinci ani, ţinând cursuri pentru aceştia şi oferindu-le documente de cercetare despre dezvoltarea şi testarea explozibilelor, pe care iranienii le-ar fi inclus în focoasele rachetelor.
Danilenko a fost contactat de oficialii AIEA pentru colaborare în vederea întocmirii raportului. El şi-a asumat cooperarea cu Iranul, însă a declarat că munca sa a fost limitată la asistarea proiectelor de inginerie civilă. Nu există dovezi că oficialii guvernului de la Moscova au susţinut activitatea savantului, însă cererile oficiale de explicaţii adresate Rusiei au rămas fără răpuns.
Iranul s-ar fi folosit de ajutor venit şi din Coreea de Nord, de unde a beneficiat de formule matematice şi de coduri, dar şi din partea părintelui programului nuclear din Pakistan, Abdul Qadeer Khan. Se pare că proiectul său de fabricare a unui “iniţiator de neutroni” a fost găsit în Iran. Khan a furnizat planuri de dezvoltare nucleară şi Libiei. Mecanismul pakistanezului lansează un lanţ de particule atomice în miezul unei arme nucleare, pentru a declanşa reacţia nucleară în lanţ.
Iranul are destul material pentru 4-5 bombe atomice
Iranul îşi dezvoltă programul de arme nucleare la baza militară din Parchin, situată la 30 kilometri de capitala Teheran, conform unor surse din AIEA, citate de Haaretz. Baza de la Parchin serveşte la dezvoltarea de arme şi de material explozibil, fiind formată din sute de structuri şi de tunele şi buncăre fortificate, pentru a experimenta exploziile.
Iranul nu a dat voie oficialilor AIEA să inspecteze baza de la Parchin. Conform surselor Haaretz, raportul AIEA va conţine 12 pagini cu detalii, inclusiv documente şi fotografii, care sprijină ideea că Iranul dezvoltă pe ascuns arme nucleare, violând obligaţiile internaţionale.
Rapoartele anterioare ale AIEA au arătat că Iranul dispune de 4,5 tone de uraniu îmbogăţit în proporţie de 3,5%. Dacă această cantitate ar fi îmbogăţită la 90%, ceea ce Iranul este capabil să facă, ar exista suficient material pentru 4 sau 5 bombe atomice.
Oficialii de la Teheran resping acuzaţiile privind cercetările asupra bombei atomice
Oficialii iranieni s-au arătat indiferenţi la constatările raportului. “Lăsaţi-i să publice ce vor ei şi vom vedea“, a declarat ministrul iranian de Externe, fost oficial de vârf al programului nuclear, Ali Akbar Salehi. El susţine că programul nuclear al Iranului este o controversă “100% politică” şi că AIEA este “sub presiunea puterilor străine”.
“Da, avem capabilităţi militare care sunt diferite de ale oricărei alte ţări din regiune. Iran îşi măreşte capabilităţile şi avansul şi de aceea putem să concurăm cu Israelul şi cu Vestul şi în special cu Statele Unite. SUA se tem de capabilitatea Iranului. Iranul nu va permite nimănui să facă o mişcare împotriva sa“, a declarat preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, în cotidianul egiptean al-Akhbar, citat de Reuters. Deşi AIEA a atras atenţia Iranului de ani de zile să înceteze programele de dezvoltare nucleară, noile dezvăluiri arată un program de cercetare secret mai ambiţios şi mai bine organizat decât s-a presupus până acum.
“Programul iranian nu s-a oprit niciodată”, spune David Albright, fost oficial al AIEA. “După 2003, au fost alocaţi bani unor programe de cercetare nucleare, mascate în instituţii civile”, a adăugat el. Statele Unite ale Americii urmăresc să sporească presiunile internaţionale asupra Iranului, incluzând lărgirea sancţiunilor aplicate sectoarelor financiar şi bancar din Iran, dar şi creşterea presiunii politice asupra Teheranului.SUA speră că eforturile Washingtonului vor fi susţinute de organizaţii internaţionale, precum ONU, în vederea izolării diplomatice a Iranului.
Noi sancţiuni la adresa Iranului. Rusia se opune
Deşi SUA iau în considerare sancţionarea Băncii Centrale Iraniene, impactul asupra preţului petroului ar putea fi dramatic, în contextul crizei economice mondiale, conform CNN. Oficialii americani au declarat că preşedintele Obama va folosi raportul AIEA pentru a face lobby pentru noi sancţiuni din partea comunităţii internaţionale, împotriva Iranului. Obama a declarat că a vorbit cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, în cadrul întâlnirii de la Cannes, cu ocazia summitului G20, pe marginea acestei teme. Preşedintele american susţine că ei “s-au înţeles asupra necesităţii menţinerii unei presiuni internaţionale fără precedent pentru ca Iranul să îşi respecte obligaţiile”.
Informaţiile din raportul AIEA vin în contextul acuzaţiilor recente ale SUA către Iran privind complotul de asasinare a ambasadorului saudit din Washington. Există, de asemenea, posibilitatea ca Israelul să lanseze un atac armat asupra instalaţiilor nucleare iraniene, aşa cum s-a arătat în ziarele israeliene de săptămâna trecută, care susţin că există sprijin la nivel guvernamental pentru o acţiune împotriva Iranului. (…)
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-ar fi spus omologului său american Barack Obama că nu îl mai “suportă” pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi crede că acesta “este un mincinos”, relatează site-ul ynetnews.com. Potrivit site-ului franţuzesc Arret sur Images, după ce au susţinut o conferinţă de presă, joi, la summitul G20, cei doi preşedinţi s-au retras într-o cameră privată pentru a discuta în continuare despre subiectele zilei.
Conversaţia ar fi început cu preşedintele Obama care l-a criticat pe Sarkozy pentru că nu l-a avertizat că Franţa va vota în favoarea aderării palestiniene la UNESCO, în pofida obiecţiilor Statelor Unite. Discuţia s-a îndreptat apoi către Netanyahu, moment în care Sarkozy a declarat: “Nu îl mai suport. Este un mincinos”. Potrivit aceleiaşi surse, Obama ar fi replicat: “Tu te-ai săturat de el, dar eu trebuie să tratez cu el în fiecare zi!”.
Aceste remarci ar fi trebuit să fie confidenţiale, însă microfoanele celor doi lideri au fost lăsate deschise în mod accidental. Problema de comunicare a rămas neobservată câteva minute, iar discuţia celor doi lideri, care a deviat rapid către alte subiecte, a putut fi ascultată de câţiva jurnalişti, care încă aveau în posesia lor căştile oferite de preşedinţia franceză pentru traducerile simultane din timpul conferinţei de presă. Reporterii prezenţi la eveniment ar fi convenit să nu publice aceste comentarii din cauza naturii lor sensibile, ceea ce explică lipsa acestui subiect din presă.
Ministrul Apararii din Israel, Ehud Barak, a dezmintit speculatiile care au creat dezbateri in ultimele zile referitoare la intentia Israelului de a ataca programul nuclear al Iranului, spunand ca nu s-a decis o operatiune militara in acest caz, relateaza Reuters. “Razboiul nu este ceva usor. Noi vrem ceva usor. Nu vrem razboi”, a spus Barak la Israel Radio.
Agentia Internationala de Energie Atomica urmeaza sa publice, marti sau miercuri, raportul asupra activitatii nucleare din Iran, pe care Teheranul deja l-a negat. La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele israelian Shimon Peres a declarat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formule la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijiniul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului. “Israelul nu a decis sa porneasca nicio operatiune”, a spus Barak. El a facut aceste declaratii in contextul in care pe aceasta tema s-a starnit o dezbatere la nivel international.
O actiune militara impotriva Iranului ar fi “o greseala foarte serioasa, cu consecinte imprevizibile”, a avertizat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul de la Moscova a spus ca diplomatia, si nu bombardamentele cu rachete, reprezinta singura cale de a rezolva dosarul nuclear iranian. De asemenea, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a precizat ca discutiile privind o lovitura militara impotriva Iranului sunt periculoase si intaresc conducerea Republicii Islamice in loc sa o slabeasca.
Duminica, ministrul de externe al Frantei, Alain Juppe, a declarat ca un atac militar asupra programului nuclear al Iranului ar crea o situatie “total destabilizatoare” in regiune. “Putem sa intarim sanctiunile, pentru a pune presiune si vom continua pe acest drum, pentru ca o interventie militara ar crea o situatie total destabilizatoare in regiune“, a spus el la postul de radio Europe1. “Trebuie sa afacem tot ce putem pentru a evite ireparabilul”.Saptamana trecuta, presedintele Nicolas Sarkozy a criticat ceea ce el a numit “dorinta obsesiva” a Iranului de a dezvolta arme nucleare si a afirmat ca Franta nu va sta deoparte daca Israelul este amenintat.
Puterile occidentale suspecteaza Teheranul de faptul ca urmareste sa obtina arme nucleare si au impus mai multe sanctiuni in incercarea de a pune capat programului. Iranul neaga acuzatiile si insista, pe de alta parte, ca programul sau are doar o componenta civila si anume generare de energie electrica. Vineri, presedintele Shimon Peres a afirmat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica.
El si-a reluat pozitia si duminica, intr-un interviu pentru cotidianul Hayom, precum si la postul de radio public. “Agentia (Internationala pentru Energia Atomica) are dovezi ca iranienii vor produce armament nuclear, in pofida dezmintirilor lor. Pana in prezent, Agentia a acordat prezumtia de nevinovatie Iranului. Acest raport, daca va fi publicat, va inlatura indoielile”, a adaugat presedintele, preconizand o inasprire a sanctiunilor “economice si petroliere” impotriva Teheranului.
AIEA urmeaza sa isi publice raportul marti sau miercuri, iar Iranul deja a respins, in avans, acuzatiile din el, afirmand ca sunt bazate pe “documente false”, potrivit ministrului iranian de externe, citat de presa. Ipoteza unui atac preventiv al Israelului impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului a castigat teren in ultimele zile, in contextul scurgerilor de informatii organizate catre presa privind o dezbatere care divizeaza membrii cabinetului lui Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.
Potrivit Haaretz, majoritatea celor 15 membri ai cabinetului israelian de securitate se opun in prezent unui atac impotriva Iranului. Numai aceasta instanta poate opri o decizie atat de grava. Numerosi oficiali israelieni subliniaza ca Israelul nu este in masura sa lanseze o asemenea operatiune fara aprobarea si coordonarea prealabila cu Statele Unite. Haaretz citeaza in editia de duminica oficiali americani care spun ca, in timpul vizitei efectuate in Israel, la 3 octombrie, de secretarul american al Apararii, Leon Panetta, Netanyahu si Barak au raspuns in termeni vagi cand acesta le-a cerut sa se coordoneze cu Washingtonul inaintea oricarei actiuni impotriva Iranului. Opinia publica israeliana este divizata practic la egalitate intre sustinatori (41 la suta) si opozanti (39 la suta) ai unui atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, conform unui sondaj.
Legaturi:
ha-ha ce tare e poza!! de unde ati luat-o? faina rau 🙂 foarte graitoare…
Dupa parerea mea atacarea Iranului nu va avea loc in viitorul apropiat. Mai degraba se va incerca, prin toate mijloacele, o destabilizare din interior.
Oricum, intre Irak si Iran nu se poate face o comparatie. Iran-ul este o tara f. mare (are aproape o treime din populatia SUA), bine organizata, cu armata bine echipata, servicii secrete puternice, cu o populatie ostila fata de americani si evrei si cu o conducere extrem de bine consolidata ce se bucura de sprijin masiv din interior (si chiar exterior, daca este sa ne gandim la Rusia si China).
Mai mult decat atat, spre deosebire de Irak, conducerea Iran-ului este pregatita de ani de zile pentru a riposta serios in cazul unui atac.
Deci, daca in Irak, care era o tara haotica cu o armata aproape inexistenta, americanii au avut problemele pe care le-au avut (americanii, nu evreii, care sunt, cu tot sprijinul pe care l-ar primi, mult mai slabi dpdv militar), in cazul Iranului situatia ar fi MUUULT mai complicata, putand deveni chiar dramatica pt. atacatori.
Nu`s expert militar, dar cred ca USA a pregatit acest razboi de pe vremea lui Saddam Husein, care a dovedit ca un stat mai mic, recte Irakul, poate tine in sah persia.
Iar daca speculez, scopul nu e sa invinga in mod direct Israelul sau io mai stiu cine. Scopul poate fi tocmai brambureala in sine, cu atat ca mai sunt de vanzare niste tone de armament, si nu prea are cine le cumpara.
Caricatura e geniala. Mie imi place cel mai mult capatzana bine hranita si nevinovata , asezata peste pijamaua aia pioasa. Ma intreb, oare cand ma rog, asa arat si eu ?
@c2:
Tare…
@ c2
Situatia militara si politica a Iranului din anii 90 nu se poate compara cu situatia lui actuala, la fel cum situatia militara si politica a Rusiei sau a Chinei din anii 90 nu se poate compara cu situatia lor actuala …
dupa parerea mea umila si nepriceputa este mult mai probabila o invalmaseala in Siria decat in Iran…
@sceptik:
De pe internet… nu la toate pozele retinem si sursa, mai ales ca la multe nu ele sunt sursa originala.
http://www.ziare.com/international/iran/medvedev-cere-calm-in-privinta-iranului-si-avertizeaza-asupra-unei-catastrofe-1132422
@fane:
Stirea respectiva este si in postare.
Dar israelul care nu semneaza tratatul de neproleferare nucleara ce inseamna ? Stiu doar sa acuze pe altii cand de fapt ei sunt raul in zona , si nu numai .