O Uniune Europeana cu prea multi ortodocsi? Editorialist al Le Monde comentand alegerile din România: “DACA ORTODOCSII VOR DEVENI PROTESTANTI, MAI E O SPERANTA”. Ortodoxia – tapul ispasitor perfect

3-12-2014 4 minute Sublinieri

Captura-le-monde

Celebrul cotidian francez Le Monde a publicat, pe 19 noiembrie, editorialul “O Uniune Europeana prea ortodoxa“, semnat de Arnaud Leparmentier (poate fi ascultat integral aici). Asa cum tine sa sublinieze inca de la inceput, subiectul articolului il constituie amenintarea ortodoxa asupra Europei (si nu vreun comentariu asupra “ortodoxiei monetare” care duce Franta la grave probleme economice si sociale, aceasta cauza structurala e total neglijata).

Care este nemultumirea francezului nostru? In timp ce Europa catolic-protestanta este adanc ancorata in modernitate si valorile sale, Europa ortodoxa cumuleaza, si inca cum, de-a dreptul “furios”, toate problemele continentale. Cu alte cuvinte, Europa valorilor si a binelui este cea protestant-catolica, pe cand Europa problemelor este cea ortodoxa. Vreti sa scapati de probleme? Trageti concluzia, e simpla, logica. Dar de ce sunt ortodocsii atat de problematici? Pai pentru ca Rusia ameninta pacea prin invadarea Ucrainei, Romania si Bulgaria sunt minate de coruptie (nu ca Franta, in care acuzatiile de coruptie la adresa marilor politicieni sunt lasate balta sau finalizate cu pedepse simbolice) si departe de a fi democratii exemplare (cum e Franta, unde Frontul National, cica formatiune fascista, este in plin avant electoral) si, in plus, ameninta spatiul Schengen cu tiganii lor (ce conteaza ca Franta e macinata periodic de revolte incendiare ale magrebienilor). Stati linistiti, editorialistul Le Monde nu a uitat de Grecia! Grecii, prin minciunile si fraudele lor, aproape ca au dus la faliment proiectul euro. Asadar…:

“Pacea, Schengen si moneda unica sunt amenintate de popii ortodocsi, iata niste tapi ispasitori foarte usor de gasit.”

Autorul pare, prin aceasta afirmatie (doar aparent autoironica!) ca isi va nuanta punctul de vedere, insa e doar o iluzie. Caci continua prin a lauda primul proiect al Uniunii Europene, restrans doar la statele occidentale laicizate inca din sec. XVII. Cu cat UE s-a largit, cu atat problemele de diferentiere cauzate de ritmul tot mai lent al modernizarii ies la suprafata. Este citat un specialist in “frontiere”, Michel Foucher, care considera ca:

“Precum Biserica Catolica in sec. XIX, ortodoxia nu este un factor de modernizare”.

Cu alte cuvinte, in ciuda initiativelor generoase si bine intentionate care au venit atat din partea liderilor politici occidentali, mai cu seama francezi, cat si din partea celor crestini (papa Ioan Paul al II-lea si apropierea de ortodocsi), aceste tari ortodoxe, tocmai pentru ca sunt ortodoxe, au ramas in urma.

Dupa alte consideratii despre rolul diversilor lideri francezi in procesul de largire al UE (oricum supraestimat), autorul mentioneaza “parteneriatul Putin-Kirill”, ofensiva rusa din Ucraina si alte tari din regiune atrase de proiectul Eurasiatic (in treacat e mentionata, ca exceptie!, deriva antidemocratica a catolicului Viktor Orban). Rusia s-ar afla in plina extindere a sferei de influenta pe filiera ortodoxa si nu numai, singura care ii tine piept fiind Merkel, pentru ca e protestanta, modernizeaza si tine euro in viata prin austeritate.

Autorul incheie editorialul fulminant, comentand rezultatelor alegerilor prezidentiale din Romania:

“Daca ortodocsii devin protestanti, ne vom putea permite, fara indoiala, sa speram.”

Deci asa? Cum, si noi care inteleseseram ca doar noi, romanii, suntem nationalisti si intoleranti fata de celelalte confesiuni? Ah, sau occidentalii au voie, ei pot sa stearga pe jos cu ortodocsii fara sa se numeasca obscurantism, fundamentalism, intoleranta, extremism chiar? Va inchipuiti ce efect ar fi avut un editorial semnat de un roman, intr-un cotidian central din Romania, despre cum au fost si sunt catolicii sursa tuturor problemelor tarilor din Estul Europei prin imperialismul lor prozelit? Sau unul care ar fi opinat despre legatura dintre protestantism si nazism? Cum e posibil sa fie reincalzite teze de propaganda papistasa dintre cele mai turpide si amestecate cu teze atlantist-huntingtoniene de genul “razboiului civilizatiilor”?

Articolul din Le Monde este pur si simplu anti-ortodox. Fara niciun fel de dubiu. E un soi de rasism religios la mijloc, daca putem folosi un astfel de termen. Singura explicatie pentru ca un astfel de editorial poate sa apara fara a fi sanctionat, supus oprobriului public este: pentru ca se poate. Pentru ca ei pot. Noi nu putem (noi, esticii). Noi nu avem voie nici macar sa mai afirmam Ortodoxia in spatiul public, oricat de ne-polemic.

Singurele reactii critice au fost pe platforme alternative, cum ar fi AgoraVox: Après la question juive, le problème orthodoxe? Autorul demonteaza principalele acuzatii aduse de Leparmentier, aratand ca, de pilda, Grecia nu a fraudat de capul ei, ci cu ajutor “fratesc” si civilizat de la americani, iar principalul corupator al elitelor grecesti a fost o companie nemteasca (asa cum a fost cazul si la noi, de altfel, corupatorii fiind marile companii vestice). Problema romilor este abordata complet irational, considera autorul de pe AgoraVox, aratand ca Romania, odata intrata in UE, nu are niciun drept sa restranga drepturile de circulatie ale acestora, de vreme ce sunt si ei cetateni europeni! La final i se da lui Leparmentier si o mica lectie de istorie ad-hoc, ca tot se vorbea de civilizatii:

“Trebuie spus ca autorul din Le Monde are scuze, de vreme ce istoria bizantina este marea absenta din manualele de istorie ale frumoaselor noastre capete blonde. Ei invata doar ca Evul Mediu incepe si se termina cu Constantinopolul. De ce? Asta ramane un mister… (…)

Cauza profunda a schismei rezida in refuzul, de catre Orient, al suveranitatii pontifului roman care incalca principiul separarii autoritatii temporale de cea religioasa, a celei ce apartinea Cezarului de cea ce apartinea lui Dumnezeu.

In sistemul bizantin, religia nu guverneaza [politic], insa suveranul se modereaza prin influenta autoritatii morale a Bisericii. Astfel, in sec. XI, imparatul Ioan Comnenul abolea pedepesele corporale si pedeapsa cu moartea.

Evul Mediu nu a fost o perioada obscurantista pentru Bizant. Constantinopolul a fost, din contra, dupa pierderea Alexandriei, noul far al civilizatiei. Cand ultimele ore ale orasului s-au apropiat, intelectualii bizantini s-au regasit in curtile regale din Europa pentru a preda acolo limba greaca uitata de occidentali, aducand cu ei mii de manuscrise. Daca e adevarat ca unele ne-au parvenit prin arabi, nu trebuie sa uitam ca Biblioteca Nationala a Frantei a fost co-fondata de printul imperial bizantin Ioan Lascaris.(…)”

Revenind, insa, la titlul articolului critic de pe AgoraVox, care e sensul acestuia? Ca, dupa ce au fost, in trecut, evreii gasiti drept tapi ispasitori ai tuturor problemelor europenilor occidentali, a venit randul ortodocsilor?

Pentru mare parte din occidentali, da. Caci editorialistul din Le Monde nu a facut altceva decat sa dea glas unei convingeri pe care, poate, pana acum, multi se fereau sa o exprime atat de “pe fata”: Ortodocsii sunt o problema pentru UE. Erau si inainte, dar odata cu conflictul din Ucraina, sunt cu atat mai mult. De aceea, concluzia care ne priveste direct nu e deloc doar ceva metaforic: acesti oameni chiar se asteapta ca rezolvarea problemelor UE (coruptie, tigani, autoritarism etc.) sa vina dintr-o conversie “culturala”, dintr-o disparitie a Ortodoxiei.

Mai grav este faptul ca aceasta gandire o manifesta, poate chiar mai agresiv, atatia intelectuali si lideri de opinie de la noi…

Aminteam, la inceputul articolului, de faptul ca Le Monde neglijeaza cauza structurala a problemelor sociale, a disparitatilor si inegalitatilor din UE. Problemele neoliberalismului, neocolonialismului, raportului dintre centru si periferie, sunt complet absente din acest cotidian, cica, de stanga. In schimb, avem o mostra infecta de occidentalocentrism si de explicatie prin raportare la “valori” de o obtuzitate rara. Nu-i de mirare: in documentarul Les nouveaux chiens de garde, amintit de noi aici, este aratat cum Le Monde a devenit unul din organismele mediatice eurocentrice cele mai angajate in propaganda pro-UE, pro-austeritate, pro-reforma capitalista.

Sa ne asteptam, tot mai mult, sa auzim un astfel de discurs replicat si la noi: de vina pentru toate relele este Ortodoxia! Este, intr-adevar, tapul ispasitor perfect: este un dusman impotriva caruia pot fi canalizate energiile haterilor “democrati” si “liberali” si ascunde toate problemele structurale ale Romaniei. Tot de la bolsevici citire….

Cuvantul Ortodox

*

*

*


Categorii

Alegeri in Romania, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “O Uniune Europeana cu prea multi ortodocsi? Editorialist al Le Monde comentand alegerile din România: “DACA ORTODOCSII VOR DEVENI PROTESTANTI, MAI E O SPERANTA”. Ortodoxia – tapul ispasitor perfect

  1. Asta-i obraznicie.Sa creada ei ca voi deveni protestanta?Eu sincer il iubesc pe Domnul, asa in felul meu(si nu ma laud) , dar sa protestez impotriva LUI?OF DOAMNE.Inseamna ca noi ortodoxii suntem cosmarul vestului.Hristos sa ne apere.

  2. Sa se modernizeze UE si fara o ortodoxa ca mine.Eu una nu am votat pentru UE.Vreau sa fiu lasata asaa,, inapoiata” dar cu Hristos in mintea si sufletul meu.Ei, vestul, deja il hulesc pe Domnul de mult.Nu vreau sa fiu partasa la aceste nenorociri pe care le-a adus vestul.Iisus este Fiul LUI DUMNEZEU, intrupat fizic .Este si persoana , nu neant.Odata ce L-ai cunoscut nu mai cum sa-L pierzi.

  3. nu m-ar mira dacă românii ar fi puși să aleagă între păstrarea religiei ortodoxe ca religie de stat a româniei și intrarea în spațiul Schengen ar alege a doua variantă

  4. A trecut demult timpul cand in Occident, cea mai mare parte a jurnalistilor erau cu adevarati oameni “cu carte” si cu o serioasa cultura generala.
    A trecut de asemenea de mult vremea, cand si Profesorii Universitari de la marile universitati occidentale aveau cu adevarat “parcursa” in mod aproape exaustiv bibliografia de specialitate a domeniului lor, si in virtutea careia cunosteau aproape toate operele si tratatele “colegilor lor”, care predau acelasi domeniu la celelalte mari si vestite unversitati ale lumii.
    Dar a ramas atat din PRESA Occidentala, cat si din Universitatile Occidentale, BRANDUL si “EMBLEMA” si “BLAZONUL”, insa calitatea este tot mai departe de ceea ce atat presa occidentala, cat si invatamantul universitar occidental a fost candva…
    Si atunci sa nu ne miram de ce in paginile unor celebre publoicatii de presa occidentale, precum este “Le Monde” se pot regasi si articole care contin asemenea INEPTII si prostii…
    Occidentul este in “putrefactie”, este in “descompunere” culturala…Ceea ce in Occident TRAIESTE si se perpetueaza este un mod de viata bazat pe patimi si instincte si mai putin pe ratiune sau comportare etica.
    Nu este departe timpul, cand si civilizatia occidentala va reflecta in toata organizarea ei, stilul de viata tot mai brutal si animalic al oamenilor care isi traiesc viata in Occident.
    Si cand privim catre Orient, in special catre China si Koreea de Sud, sau Japonia, ba chiar catre India, vedem ca tineretul care se ridica, este mult mai “viguros”, atat in convingeri, cat si in conceptii…
    Aceste tari ale Orientului, si cu deosebire primele trei pe care le-am amintit, arata ca se poate sa existe o societate civilizata, fara ca VICIILE occidentale sa fie copiate sau “perpetuate” in viata lor.
    Asta nu inseamna ca in aceste tari nu se fac mari pacate, sau tinerii nu sunt afecatati de vicii, dar societatile asiatice nu sunt CORUPTE si IMBOLNAVITE de imoralitate intr-un asemenea hal, asa cum sunt cele occidentale…
    Intorcandu-ne la LIPSA DE CULTURA a jurnalistilor occidenatali, spunea cineva ca in timpul Razboiului din Bosnia, o echipa de jurnalisti germani a facut un interviu, in care a “masluit” cu buna stiinta adevarul, prezentand un cimitir in care erau chipurile inmormantati toti “muslmanii” care au fost omorati de crestini.
    A venit mai tarziu in acel loc din Bosnia o alta echipa de jurnalisti, de data asta francezi, care au spus ca ceea ce au prezentat jurnalistii germani este fals, fiindca mortii din cimitirul despre care fusese vorba erau CRESTINI, care fusesera omorati de fanatici musulmani.
    Si nu-si explicau jurnalistii francezi doua lucruri: 1. Cum de jurnalistii germani NU OBSERVASERA ca toate mormintele mortilor din acel cimitir AVEAU CRUCI?, si prin urmare trebuiau sa isi dea seama ca mortii din mormninte sunt CRESTINI, si 2. Cum de PUBLICUL German nu a observat acest lucru, si cum de NU A REACTIONAT, la prezentarea publica a unei informatii false…?
    Se pare ca in prostie, unii occidentali europeni sunt depasiti doar de americani…!
    Asa ca SA NU NE MAI MIRAM…de CONFUZIA in care zac multi occidentali, si pe care o mentin cu buna stiinta in societatea lor, ci mai bine sa ne DEPLANGEM pe noi, REGRETAND nebunia pe care am ales-o de a TRAI impreuna cu niste dobitoci…in devenire!

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  5. De unde se vede, că încet-încet menșevicii se transformă în bolșevici. Ceea ce înseamnă că cei de sus de tot au început ca să fie mult mai încrezători în reușita planului lor diabolic, sau pur și simplu doar se grăbesc, știind că nu mai au mult timp la dispoziție….

  6. Dumnezeu Atottiitorul in iubirea sa nemarginita a lasat prostia nedureroasa,astfel cum ne ichipuim ca diavolul asa a batjocorit poporul francea incit in l789 au facut comuna din Paris.L-au trimis pe Iisus Hristos in transcandent iar drept religie au inceput sa se inchine Ratiunii,declarindu-se stat ateu.In asemenea context au inceput sa-si permita (francezii) absolut orice inlusiv de a-si manifesta aroganta de a se declara modele de cultura.Saracii.Jurnalistul semnatar al articolului din Le Monde este deranjat ca ortodoxia este o piedica in a prosti si spolia pamantul romanesc.Sunt deranjati de ortodoxie?Sa scoata tarile ortodoxe(grecia si Romania} din UE.Romanii au sperat ca intrand in UE vor putea pleca in Europa fara vize,spre a calatori si ulterior de a face muncile grele si dezonorante pentru europeni.Domnii jurnalisti sa-si aminteasca cum apreciau zisele baronesei Nicholson cu ca Romania ii discrimineaza pe tigani si ca romanii sunt vrednici de tot dispretul “lumii civilizate””Si acum ce se petrece? ortodocsii si tiganii sunt o problema pentru ei.Pe noi romanii ortodocsi sa ne scuteasca atfel de”” lipitori de etichete “.In rest nimic altceva decat incercarea se a-i prosti pe prosti.

  7. +++DOAMNE AJUTA!

    La prima citire.., am simtit senzatia de “greata” in stomac…; aceasta este partea fizica! Apoi, recunosc, respingerea emotionala fata de unii care, inca mai fac parte din rasa umana…; apoi.., m-am inveselit pe dat’ la gandul ca..,
    DUMNEZEU TACE SI PRIVESTE CU OCHII LUI PREAFRUMOSI LA NOI TOTI SI ORANDUIESTE CUM CREDE EL CA ESTE MAI BINE PENTRU NOI, ORTODOCSII ATAT DE HULITI ACUM….deci, sentimental, este foarte cald si plin de iubire inlauntrul si in jurul meu!….

    Le Monde ar trebui sa se numeasca “CONTRE DIEU” or “CONTRE Les THEOTOKOS, VIRGIN, MERE” or.. “CONTRE L’ORTHODOXIE”…asa, direct pe fata, si nu ascunsi in spatele lui “le monde”…

    Pana la urma, nu mai conteaza ce vor, ce sustin sau ce cred ei, Le Monde ca ar putea obtine din publicatiile lor, IMPORTANT ESTE CE VREA SI CE ARE IN PLAN SI CE VA OBTINE DUMNEZEU SI MAICUTA DOMNULUI DE LA NOI ORTODOCSII, nu-i asa fratilor???

    Imi vine sa zambesc numai la gandul asa.., marunt.., cum, daca DUMNEZEU AR VREA, i-ar sterge intr-o clipita de pe fata pamantului pe astia, cu Le Monde al lor cu tot cu radacini si fabulatii bolnave!
    DAR, Dumnezeu ii ingaduie si pe acestia, pentru un mare SCOP…Pentru-ca, STIE DOMNUL CE STIE….
    Totul este scris in CARTILE VEACURILOR inca, de la facerea lumii….

    “EU SUNT CU VOI SI NIMENI IMPOTRIVA VOASTRA”….Spune, mangaietor si incurajator, Maicuta Domnului si a noastra a tuturor ….

    Asadar, TRAIASCA ORTODOXIA!!!+ VIVRE L’ORTHODOXIE!” “LIVE, GO ON ORTHODOXY! ORTODOXIA EN DIRECTO! ORTODOSSIA VIVO! в прямом эфире православие!, ζωντανή ορθοδοξία!, ライブ正統!, s.a.md. in toate limbile si dialectele pamantului!

    AMIN! +

    ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU! +++

  8. Eu nu stiu de ce se tot spune ca Europa occidentala este catolic-protestanta, cand de fapt este ateist-nihilista. A fost odata catolica si protestanta, dar acum nu se mai poate caracteriza prin asa ceva. Acuma iese la iveala bascalia unor – chipurile- “jurnalisti”, fata de ortodoxie, dar asta nu e nimc nou. E in sangele lor de la 1789 sa-si bata joc de preoti si de religie. A venit randul ortodoxiei si pentru ca pentru ei e ceva mai nou, de care au luat cunostinta si datorita emigrantilor din Rasarit. Dar, in orice caz, nici vorba ca francezii sa poata fi caracterizati ca fiind protestanti, ceea ce ar presupune, in logica jurnalistului scolit pe la Bruxelles ca chiar ei sunt lipsiti de speranta…

  9. TRAIASCA ORTODOXIA! +++

    Frati ortodocsi:

    IMPORTANT ESTE CE DORESTE SI ASTEAPTA DUMNEZEU DE LA NOI ORTODOCSII SA INFAPTUIM SI, CUM TREBUIE SA ACTIONAM NOI TOTI, IMPREUNA, CA SA NE INTARIM IN CREDINTA SI SA RAMANEM UNITI, ASTA DOAR MAI CONTEAZA ca si raspuns lui Le Monde!

    Aici, se pune problema unei PUTERNICE UNITATI din toate p-ctele de vedere, nu se poate manifesta doar individual…
    “Menghina” tacit si perfid, strange putin cate putin si nu doar psihologic…deci, nici noi, nu putem sta cu mainile in san..

    Adevaratii pastori de sus, BOR-ul trebuie sa treaca la actiune, noi, poporul, sa-i urmam!..

    ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU! +++

  10. Victorieee!!
    in sfarsit ,incepe ortodoxia sa se simta !si ,iata ,cam acestia sunt termenii ,ca mai sus ,in articolul lui Arnaud ,adica religiosi ,nu ambigui sociologizanti (pseudo-sociologizanti n.n.)…in sfarsit baricadele incep sa se vada se “praful in ochi “aruncat smechereste de “niste protestanti cumsecade “numit Uniune si valorile ei ,din care chiar democratia ,iata ,lipseste ,adica barem edictul de milan ,cu pluralismul lui religios ,sic…..au uitat frantujii nostrii ca prosperitate unionala inseamna o exceptional de mare feuda peste orient si resursele de orice fel …ia sa taie orientalii accesul la resurse si sa vedem “ortodoxia” protestantilor ….basca ,ca mai transpira urat mirositor si invitatia la “carul cu erezii”,nereprosat inca occidentalilor ,din foruri cat de cat cu mare audienta …auzi ,”to be or not to be ..protestant or catholic …
    frumoasa ortodoxie o sa ne invete catusi de curand cum se lupta in astfel de fronturi in care slabiciunile unui ortodox incult sau neinformat ,dar mai ales hiper-retras si automultumit ,fac loc rusinii si neputinciosiei …”avem Harul dar negam Puterea Lui …”
    admin,sa ne mai postati astfel de luari de pozitie pana cand spiritul combativ curat ortodox se va fortifica pe un teren foarte deosebit de cel al “capsunarilor “care inghit orice “cult”-ura …Doamne ,intareste-ne in marturisirea Adevarului Tau !

  11. Oricum tot vestul este o babilonie.Pai regina a venit la Papa, deci a devenit catolic-protestant.

  12. Le Monde mesteca intr-o forma mai jurnalistica si mai dura teza lu Huntington cu falia civilizatiilor.

    Personajul este redactor sef la Le Monde si a fost atasat de guvernul Sarkozi. In general, astfel de personaje in astfel de publicatii mainstream aflati in astfel de pozitii nu scriu pentru ca asa le trazneste lor si li se pare lor interesant. Abordarea unui subiect sau altul de o maniera sau alta vine la ordin. Faptul in sine ca a aparut UN articol de acest fel nu ar fi o problema. Cu o floare nu se face primavara. nenorocirea este ca presa occidentala corporatista se manifesta exact ca o turma bine dresata: behaitul uneia este imediat preluat de celelalte si rezultatul este un concert de behatituri pe o tema….impusa de ciobani.

    Este interesant ca atitudinea aceeasta crescand anti-ortodoxa merge in paralel cu “dialogul ecumenic”. Ecumenismul s-ar putea sa fie pretul pe care ortodoxii ar trebui sa-l plateasca tocmai pentru a ridica de pe ei presiunea crescinda a mediului occidental.

  13. Obiectiv vorbind, occidentul este civilizat in totalitate de catre Bizantul ortodox, inclusiv renasterea si iluminismul cu care se lauda occidentalii actuali sunt practic operele imigrantilor bizantini.

  14. Pai cum sa nu fie Ortodoxia cumulul tuturor problemelor continentale cand lor, europenilor supravalorosi le sta Hristos in gat.Probabil cand aud numele acesta tusesc sau injura, adica il hulesc. EL este modern si actual de 2000 de ani, iar noi ortodocsii suntem vii si vom fi deoarece credem in viata vesnica pe care ne-o ofera in schimbul ghenei pe care o ofera Papa si vestul.Nu stiu cum sa ne faca sclavii lor in propria tara.Pai un taran roman acum cateva sute de ani era mult mai civilizat decat un englez .Taranul avea WC-ul in fundu curtii ferit(nu glumesc cand spun asta), iar el englezul isi avea canalizarea(adica WC-ul) pe mijlocul drumului, care uneori refula datorita ploilor.Pai cine era mai civilizat?

  15. O asemenea idiotenie nu mi-a fost dat de mult sa citesc. Jurnalistul asta chiar se ia in serios?! Credeam ca numai unii analfabeti sau atei de pe la noi mai aduc argumentul asta ridicol, ortodoxie versus civilizatie. Ortodoxia este crestinismul primelor secole pana la urma, este leaganul civilizarii Europei, scoaterii din barbarie (adevarata civlizatie, nu cea pervertita, pe care o invoca acesti indivizi). Cu ce incurca (in mod practic) dogma si traditia crestin-ortodoxa civilizatia din occident?! Ce anume din practicile si traditia Bisericii ataca “civilizatia” occidentala? Ah, opozitia la desfrau si homosexualitate? Da, asta e civilizatia pe care o invoca ei, libertinajul si dispozitia spre compromisuri morale. Ma mir ca nu dau vina direct pe Dumnezeu…

  16. +++DOAMNE AJUTA!

    In taranul care avea WC-ul in fundu’ curtii, lucra Harul Lui Dumnezeu ce cauta sa-l pastreze curat, la propriu si la figurat cat despre englez.., cine stie ce Luther protestant sau papa abdicat il mai lucrau”…

    Colateral de subiect vorbind:
    Acum, una este cand te nasti, esti botezat si educat intr-o religie si NU stii nimic despre : DOOR TO PARADISE JESUS CHRIST IN ANCIENT ORTHODOXY (Usa spre Paradis, Iisus Hristos in Ortodoxia veche) si alta este cand, te nasti orthodox si treci la protestanti sau catolici (adica devii eretic sau schismatic) pentru-ca ti se da un blid de mancare la adunarile lor (momeala perfecta pentru roman!), deci ei, sectantii, sunt foarte generosi…, si totul pare asa de roz.., de usor si chiar, la moda!…

    Si aici, ma gandesc cu tristete la cunostinte ce au trecut la protestanti si catolici, cu cea mai mare usurinta, doar pentru-ca, Solo Scriptura este f. lejera, calea larga si comoda.., iar in unele tari, baza este catolicismul si deci, tre’ “sa fie si ei in rand cu lumea!” Asadar, botez la greu copiilor lor in biserici catolice, fara prea multa sinchiseala ori remuscare.
    Si lucrurile astea, le stiti cu totii!
    Normal ca faptele astea ale fardelegii au lasat urme adanci.., gropi in pamantul asta romanesc care s-au largit pe masura ce numarul celor care au parasit ortodoxia a crescut.., de aceea si gandesc cei din afara ca ar fi momentul sa ne “atace” presupunand ca, am devenit destul de vulnerabili…

    Cand eram micuta si mergeam la tara la bunici, am cunoscut gainusele si cucoseii aceia care, fara sa te astepti.., si cu o viteza uimitoare (!!!) iti sareau direct in cap daca se aflau in primejdie ori li se invada teritoriul…; ei bine, noi nu am fost neam de “razboinici”, dimpotriva, insa la nevoie.., cine stie daca, din unele unghere foarte curate.., de unde te astepti chiar mai putin.., nu vor aparea, neamul acela de cucosei si gainuse care, nevoiti fiind sa-si apere credinta, isi vor “lua zborul cu viteza aceea uluitoare, direct in capurile cainilor turbati”..,” a la -le monde-“… cine stie?!…..

    ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU! +++

  17. +++ DOAMNE AJUTA!

    pentru Mirela@

    Le Monde este blah…, blaah…, blaaah….; daca vrei, este doar un alt element intr-un angrenaj devenit deja f. disperat care, lucreaza de veacuri impotriva Lui HRISTOS.

    Ce este insa DE LUAT AMINTE.., sunt, Sfanta Scriptura despre Apocalipsa, proorocirile tuturor duhovnicilor ortodocsi cu har, ale Sfintilor si, macar, psihologic, sa ne pregatim cum putem, fiecare, dupa masura lui, pentru-ca, pe plan fizic, numai Dumnezeu stie cand si cum, va trebui sa facem fata cu ajutorul LUI, asa, voiniceste, oricat de marunti, firavi si neformati am parea unii acum, la prima vedere…

    ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU SI MAICUTA SFANTA! +++

  18. este o invitatie la dispute rostita in termenii :”voi ortodocsii sunteti prosti si involuati ,spiritul vostru se va lovi de litera noastra postmoderna in care Christ este doar “un simplu ortodox de rand”,doar om …va invitam sa fiti ca noi ,liderii pe piata credintelor sincretiste si agnostice ,foarte putin la moda chiar si ele ..ce stiti voi despre mondializare ?care este mersul vostru vis a vis de culturalismul panreligios ?voi ;”doamne miluieste “ca rusii si grecii ,respingand orice primat al ratiunilor politice …”etc..ce vremuri !ce dispute !de recomandat un gand bun :trebuie sa urmam exemplul grecilor care tin stindardul ortodoxiei inaintea uniunii europene ,experienta lor duhovniceasca sa ne fie un mic far calauzitor !este cunoscut ca experienta comunista a impietat asupra marturisirii ortodoxiei romanesti la nivel european ;suferim mult ,insa din postura de invatacei !… Doamne ajuta

  19. Renasterea si iluminismul n-au de-a face deloc cu ortodoxia si deci nici Bizantul. Din contra asi spune, reprezinta tot ceea ce poate fi mai diferit de spiritualitatea rasariteana.

  20. Cââtă dreptate avea Părintele Adrian când zicea: scapă cine poate!

    Diavolul nu suportă că mai există oameni care cunosc și merg pe calea mântuirii, a sfințeniei, a vieții veșnice. Vrăjmașul lui Dumnezeu vrea să-i amețească pe toți, mai ales pe prunci să-i spurce de mici, dar nici cei mari nu sunt ocoliți…

    Să ne amintim a treia ispitire a Mântuitorului (Matei 4, 8-10):
    „Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor. Şi I-a zis Lui: Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie. Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: “Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui singur să-I slujeşti”.”

    Deci să ne educăm mintea să nu alegem păruta avere/plăcere/putere trecătoare, ci să-I slujim mereu lui Dumnezeu. Maare lucru este să mai vezi pădurea întreagă și nu copacii!…

    Dumnezeu să ne lumineze și să ne întărească!

  21. Observ, pe zi ce trece, o cernere continua. Suntem cercetati, incercati in credinta,in iubirea de Dumnezeu sau de starea materiala( votare, carduri).
    E atat de usor exclus Dumnezeu când e vorba de a renunta la ceva(mamona).
    Au strigat cu totii: “vrem Johannis” precum evreii au ales Sa- L rastigneasca pe Iisus(“sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri”), netinand cont, desigur, de ceea ce va urma. E dureros, de dureros!

  22. pe mine cel mai tare ma doare ca tot un francez este cel care i-a raspuns.

  23. Undeva dupa 2005, nu mai tin minte anul exact, calatoream cu trenul spre Bucuresti. La Craiova in gara au urcat in compartiment doi tipi care vorbeau si franceza, dar si o romana impecabila din ce auzeam eu. La un moment dat, asa cum cineva ar rosti rugaciunea inimii, unul din ei a inceput sa rosteasca in franceza *** m’habite. Am pus *** in loc de numele aluia rau care incepe cu s. Pareau atat de normali tinerii aia si aratau atat de civilizat incat am ramas foarte surprinsa.

  24. @Ileana:

    bine, nu se poate generaliza. Era un caz, nu cred ca intalnesti asta la toti francezii 🙂

    In plus si pe la noi, *** bantuie devastator limbajul unora. Ca sa nu mai orbim de niste injuraturi absolut unice, alea cu ‘mortii’, al caror echivalent nu cred ca il gasesti prin multe alte locuri… Ori intr-o tara declarat ortodoxa astfel de lucruri cu adevarat imi par inacceptabile.

  25. toate societatile asa zis civilizate sint la pamint din punct de vedere spiritual si ceeace este foarte trist este ca nu realizeaza acest lucru. O lume care are ca suprema valoare banul isi aroga dreptul de atotstiutor si atotjudecator. Finalul nei asemenea lumi nu poate fi decit dezastrul si nenorocirea. Iarta-i doamne ca nu stiu ce fac.

  26. @ Părintele Mihail

    “Cââtă dreptate avea Părintele Adrian când zicea: scapă cine poate! ”

    Cu tristete as adauga: scapa cine stie si vrea !

    Am impresia ca oamenii nu mai vad pericolul urias pentru mintuire al integrarii Romaniei in lumea inchegata a lui antihrist,ma refer la trinomul UE/SUA/Israel ( conduceri politice,economice,religioase,” justitie “,politici interne si internationale…),ca duhul acesta lumesc si vadit impotriva lui Hristos intra si in Biserica,nu numai in intreaga societate si pe toate nivelele.

    Si nici nu le spune nimeni,nici macar din Biserica suficient,din cite stiu sau poate nu stiu eu.Au spus-o sfintii si marii duhovnici,dar astazi cine o mai spune,public ?

    Poate revin,acum trebuie sa-mi duc fetita cea mica la scoala…

  27. În legătură cu nemţii, nu fac propagandă politică, însă am citit la unii părinţi ortodocşi că germanii după unele evenimente vor trece la Ortodoxie.
    În filmul “Sarea pământului” partea a treia, se spune, nu mai ştiu exact la ce minut, că stareţul Nicolae Gurianov le spunea credincioşilor ruşi că ar fi mai bine ca Rusia să fie de partea Germaniei decât de partea SUA. Probabil că până la aceste evenimente ţara noastră va trebui să treacă prin multă suferinţă şi foc, cum s-a întâmplat şi în celelalte războaie mondiale. Se pare că noi românii nu ne putem îmvăţa minte decât prin durere şi suferinţă, fiindcă altfel ne intră pe o ureche şi ne iese pe cealaltă, şi suntem foarte uşor manipulabili. Ce-am învăţat noi din evenimentele regimului comunist? Cu ce ne-am folosit din trecutul istoric, am acumulat vreo experienţă de care să ne folosim? După cum se vede n-am învăţat nimic şi se pare că va mai trebui să luăm câteva bâte peste bot, până să ne trezim din somnul euforic al păcatelor şi tânjirii după bucurii străine – “o ţară ca afară”!!! Grecii sunt mult mai atenţi, mai înţelepţi, mai analitici, nu se aruncă precum disperaţii şi nici nu poftesc orice li se serveşte. Probabil că au rămas cu oarecare trăsături de la vechii filozofi.
    Şi, apropo, Mr. Putin cunoaşte foarte bine limba germană ca fost spion KGB în Germania de Est. Iată şi o demonstraţie: https://www.youtube.com/watch?v=8hGma8CyDKA

    În cartea “Hrismos” scrisă de ieromonahul Ieronim Agataghel şi în cartea “Sfârşitul Omului” scrisă de ieromonahul Zosima Pascal se vorbeşte despre faptul că Germania va trece la credinţa cea adevărată:

    Agatanghel

    Vai, ticăloase Răsărite, asemenea vei fi robit la a opta sută deplin, pentru că te vezi tare silit şi vândut de către neprietenia cea latinească. Dar mai îngăduieşte încă, intăreşte-te pentru că slava veşnicului Dumnezeu după aceasta la tine se va arăta. Fii credincios, fii statornic (în credinţă) până la moarte şi vei lua cununa vieţii veşnice.

    Tâlcuire

    Aici Agatanghel prooroceşte pentru Germania.

    „Noaptea va fi luminată şi lină, pentru că tu vei pierde mândria cea latinească, şi vei vedea mândria ei smerită căzând cu durere, ca să cânte cântare împreună la răsărit (care este locuinţa Mea). Amin.”

    Aici se arată că Germania are să silească pe Papă ca să meargă la Constantinopol să se închine şi să se unească cu Biserica Răsăritului, ca Biserica să fie una, după cum una a fost de la începutul creştinismului până la anul 1054.

    Din profeţia Sfântului Aristokle:

    “You will hear in other states that have started riots similar to those in Russia. We hear about war, and there will be wars. But wait until the Germans take up arms because they have been elected as the weapon of God to punish Russia, but also as a weapon later to release.”

    Surse:
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/38369515/Agatanghel/agatanghel.pdf
    https://archive.org/details/Zosima_Pascal-Sfarsitul_omului-cules_din_Sfintele_Scripturi
    http://www.johnsanidopoulos.com/2011/08/saint-aristokles-of-moscow-1918-and-his.html
    https://www.youtube.com/watch?v=weHuEZGZWzw

  28. @petra:

    Este interesant ca atitudinea aceeasta crescand anti-ortodoxa merge in paralel cu “dialogul ecumenic”. Ecumenismul s-ar putea sa fie pretul pe care ortodoxii ar trebui sa-l plateasca tocmai pentru a ridica de pe ei presiunea crescinda a mediului occidental.

    Cred că ceea ce își doresc tovarășii aceștia este o ortodoxie în duh protestant (modernă, pe limba ‘mnealor) și “presiunea” se aplică nu pentru a forța plătirea unui preț, a birului ecumenismului, ci pentru a realiza această convertire a estului – ortodocși, pe hârtie, protestanți în duh.
    Hearts and minds, remember? Ecumenismul va veni apoi de la sine.

    Cât despre tovarăși din ăștia, din Le Monde sau de pe Marte, nu mi-aș face așa mari probleme cu ei…o să vedeți cât de dificil vă va fi, la un moment dat, să fiți ortodocși printre “ortodocși”, aci, acasă.

  29. @Doroteea

    Iertare daca s-a inteles ca generalizez. N-am mai intalnit chestia asta draceasca si s-ar putea ca tinerii aceia sa fie romani de fapt, dar oricum originea fenomenului o vad in Franta, din moment ce se inchina la diavol in franceza. N-as insista prea mult, pentru ca peste tot pe unde am umblat erau si satanisti prin jur probabail, dar nimeni nu facea chestia asta public.

  30. +++DOAMNE AJUTA!

    Pentru I.L @ si nu numai…

    Pentru-ca, NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR!
    M-am bucurat sa citesc mesajul tau si, mai fericita as fi ca acele proorociri, din Mila Lui Dumnezeu sa se si implineasca!

    Mereu am credinta ca, DUMNEZEU ARE UN MARE PLAN pentru “unsii lui”, care, adevarat, nu pot ajunge la desavarsire si mantuire decat prin suferinta, pentru-ca, aceasta este calea. SUFERINTA va naste SMERENIA si FRICA CEA BUNA iar acestea doua, , ne vor intoarce si pune pe drumul CREDINTEI ADEVARATE..
    Nu va fi usor, dar, focul curatitor spiritual doar asa presupun, poate fi intretinut, eliberator si mantuitor pentru-ca, pana la urma, mantuirea la nivel individual si la nivel de neam (uri) este scopul primordial.

    Deci, inca o data, multumesc mult pentru mesajul postat! Astfel, putem invata, mangaia si sustine unii pe altii in vremuri de restriste…Numai in CUVANTUL LUI DUMNEZEU si, MARTURISIREA LUI!…+

    ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU! +++

  31. Pingback: SENSUL OPERATIUNII “LISTA LUI DUGHIN”: “Nu te încolonezi: te radem definitiv cu orice mijloace prin calomnie de cea mai joasa speta” - Recomandari
  32. Ultima reduta trebuie cucerita! papistasi, protestanti, musulmani, budisti… NO PROBLEM! Dar ORTODOCSI…? Fug ca dracul de tamaie! Cine sa vada raul din tot daca nu adevarata cruce a lui Hristos?

  33. Pingback: PATRIARHIA doneaza 500.000 euro CRESTINILOR PRIGONITI din SIRIA si alte zone din ORIENTUL MIJLOCIU. Rezultatul? Reactii anticrestine socante ale “haterilor” pe retelele sociale si pe siteurile de stiri - Recomandari
  34. Tema reamestecata si aici:

    http://adevarul.ro/news/politica/un-presedinte-neortodox-1_548b4725448e03c0fdb15217/index.html

    http://qmagazine.ro/uncategorized/klaus-iohannis-un-presedinte-neortodox/

    Vi s-a întâmplat vreodată să fiţi felicitaţi pentru alegerea unui preşedinte? Mie, nu. Nu până în acest final de noiembrie, când, imediat după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, colegii de birou, la Courrier International, s-au bucurat sincer pentru mine. Wow, aveţi un preşedinte german, şi protestant, ce tari sunteţi! Am resimţit doza de invidie din glasul lor: ar fi vrut şi ei, da, un preşedinte cu nume german sau origini germane măcar, o etică protestantă sub braţ, o prietenie cu Angela Merkel…

    Cum va face el oare pentru a „aplica” etica protestantă a capitalismului într-o tară care a crescut din comunism si care are greutăţi în a ieşi din această optică? „Răspunsul la întrebarea dumneavoastră îşi are originea în rezultatul din 16 noiembrie. La 25 de ani de la Revoluţia din 1989, cei mai mulţi români m-au votat pe mine drept Preşedintele lor, dând, în acelaşi timp, un vot care are semnificaţia despărţirii definitive de acel model învechit de comportament politic şi public care a întârziat ţara din dezvoltare în acest ultim sfert de secol. Votul românilor este un vot de încredere în ei înşişi, un vot că doar împreună putem să facem România aşa cum ne-o dorim – normală, funcţională, justă. Cred că pe 16 noiembrie românii au descoperit cât de mare şi de puternică este această comunitate a celor care vor o schimbare profundă. Aceşti oameni şi-au asumat deja, fără echivoc, un parcurs occidental pentru ţara noastră. Mă bazez pe forta acestei comunităţi – atât în interiorul, cât şi în exteriorul graniţelor – , pe idealul lor pentru România şi pe capacitatea noastră ca, împreună, să antrenăm până la urmă întreaga societate în acest efort de construcţie a României normale”.

    “Avem nevoie de încă un german care să conducă ţara”, a explicat, convins, un profesor universitar, istoric, din Iaşi, Sorin Bocancea. ” România are nevoie de un neamţ sub conducerea căruia să câştige războiul de independenţă faţă de corupţia şi minciuna care o macină de 25 de ani. Este a doua oară în istoria sa modernă când România are nevoie de un neamţ. Cu regele Carol I, tânărul stat a intrat în familia europeană. Poate va ieşi la fel de bine şi cu preşedintele Klaus Iohannis”.

    Asa ceva….

  35. Spectacolul este penibil, personajele sunt jalnice.Oful venerabilului este Biserica. https://www.privesc.eu/arhiva/55630/Conventul-de-iarna-organizat-de-Marea-Loj–National–Roman–fondat–1880-si-UMMT

    Le Monde este ziarul de suflet si nu numai, al domnului Mirel Bran…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare