Leon Panetta, seful Pentagonului, considera CHINA amenintare pentru SUA

18-11-2011 1 minut Sublinieri

Secretarul american al apărării, Leon Panetta, a produs rumoare joi când, vorbind despre ascensiunea Indiei şi Chinei, a spus că acestea reprezintă o ‘ameninţare’ pentru Statele Unite, afirmaţii imediat minimalizate de colaboratorii săi, notează AFP. În cursul unei vizite efectuate pe un şantier naval din Connecticut unde sunt construite submarinele nucleare de atac, şeful Pentagonului a trecut în revistă diversele ameninţări pentru securitatea Statelor Unite, printre care Iranul, Coreea de Nord şi ciberatacurile. Apoi, pe neaşteptate, a abandonat retorica tradiţională a responsabilor americani, adăugând China şi India listei amintite.

‘Facem faţă ameninţării puterilor emergente – China, India -, alte ţări faţă de care trebuie fim atenţi şi să facem în aşa fel încât să avem întotdeauna suficientă putere în Pacific pentru a le lăsa să înţeleagă că nu ne vom mişca de acolo’, a afirmat el în prezenţa muncitorilor. În cursul unei deplasări efectuate în această săptămână în Pacific, preşedintele Barack Obama a reafirmat angajamentul american în regiune. Dar Washingtonul a avut întotdeauna grijă să nu descrie China ca o ameninţare, chiar dacă uneori relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate.

În ce priveşte India, responsabilii americani o văd ca pe un partener din ce în ce mai important în regiune şi cu care Pentagonul caută să colaboreze. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de vas John Kirby, a precizat jurnaliştilor care îl însoţeau pe ministru că Panetta nu consideră nici India şi nici China ca ameninţări. ‘El se referea la provocările cărora sunt supuse aceste puteri emergente, provocări pe care le împărtăşim cu ele, în timp ce încercăm să ne ameliorăm relaţiile într-un mediu turbulent şi dinamic pe planul securităţii’, a insistat el.

Australia şi-a dat acordul pentru a găzdui 2.500 de militari americani. Este o mişcare a SUA cu scopul de a contrabalansa influenţa tot mai mare a Chinei în Oceanul Pacific. Şefa guvernului australian, Julia Gillard, a declarat azi după o întrevedere cu preşedintele SUA Barack Obama că este de acord cu gătduirea a 2.500 de puşcaşi marini. În jur de 250 de puşcaşi  vor sosi încă de anul viitor, prezenţa militară americană urmând să crească apoi până la nivelul agreat.

Detaşarea importantului dispozitiv militar are rolul de a contracara influenţa tot mai mare a Chinei în Oceanul Pacific, scrie BBC. Obama a subliniat că prezenţa militară în Australia are rolul de a demonstra angajamentul SUA faţă de întreaga regiune Asia-Pacific. “Cred că ideea potrivit căreia ne temem de China este greşită. Cred că ideea potrivit căreia încercăm să izolăm China este greşită”, a insistat el.

Anunţul făcut de liderii australian şi american la Canberra a îngrijorat China. “Intensificarea şi extinderea alianţelor militare ar putea să nu fie tocmai potrivită şi în interesul ţărilor din această regiune“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. Oficialul a subliniat totuşi că Beijingul nu crede că mişcarea SUA ar avea rolul de a ţine China sub control.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Leon Panetta, seful Pentagonului, considera CHINA amenintare pentru SUA

  1. Americanii au esuat sa sufle in primavara araba pana in Iran, Pakistan si China. Putini realizeaza cat de periculos este urmatorul pas: saltul in Australia si concentrarea pe Pacific ii pune pe americani si chinezi aproape fata in fata. In Pacific nu prea mai e loc de miscari geostrategice deoarece e prea putin geo … culoarul este liber.

  2. Ce retorică curioasă. America îşi transferaă de ani de zile “welfare-ul” prin “outsource” tocmai în China şi India, care ca să vezi devin peste noapte nişte ameninţări. Oricum sărăcirea programată a SUA în favoarea extremului orient este cea mai “convenabilă”, aşa că riscurile care apar sunt bine “calculate”.

  3. Cu o scanteie doua incepe un foc nou; asta deja e cam a doua, prima a fost Pakistanul unde americanii au dat inapoi.

  4. Pingback: Va fi al treilea razboi mondial intre SUA si CHINA? Se intreaba Daily Mail
  5. Pingback: Iranul pregateste iar EXERCITII MILITARE ample in ORMUZ: cifre si analize [VIDEO]/ Ahmadinejad, convorbire telefonica cu Medvedev/ In Turcia continua EPURAREA armatei/ PRIORITATEA PENTAGONULUI: China, care avertizeaza SUA “sa nu-si umfle muschiiR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare