Lumea araba fierbe: PROTESTE VIOLENTE IN EGIPT, SIRIA IN VRIA RAZBOIULUI CIVIL

20-11-2011 6 minute Sublinieri

Doi protestatari a murit, iar alte 676 de persoane au fost rănite în confruntări violente izbucnite sâmbătă seara, între manifestanţi şi poliţie, în Piaţa Tahrir din Cairo, anunţă Ministerul egiptean al Sănătăţii, citat de AFP. Peste noapte, violenţele s-au extins şi în alte oraşe ale ţării. Un protestatar a fost împuşcat în piept şi a murit la Cairo, a declarat un medic prezent în Piaţa Tahrir, zona unde au avut loc revoltele de la începutul anului încheiate după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak. Un altul a fost ucis în cursul nopţii, în oraşul Alexandria. Confruntările de sâmbătă s-au soldat şi cu 676 de răniţi, a declarat Mohamed Sherbini, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Potrivit Ministerului de Interne, printre răniţi se numără 40 de agenţi de poliţie, precum şi doi jurnalişti.

Mii de manifestanţi au protestat sâmbătă în Piaţa Tahrir cerând demisia Consiliului militar aflat la putere în Egipt şi organizarea de alegeri democratice. Alegerile din Egipt sunt programate pe 28 noiembrie.


UPDATE 0.15 Manifestanţii, în cea mai mare parte islamişti şi tineri activişti, au protestat împotriva unui proiect de lege, prin care armata îşi poate menţine puterea decizională în stat, chiar dacă va fi ales un guvern civil peste nouă zile, precizează BBC.

UPDATE 0.30 Potrivit canalului de ştiri RT, violenţele din Egipt au început încă din cursul zilei de sâmbătă, după ce poliţiştii au venit în zonă să evacueze şi să demoleze mai multe corturi instalate în piaţă. Potrivit sursei citate, oamenii legii au atacat iniţial 200 de demonstranţi paşnici, veniţi încă din timpul zilei în zonă, pentru a comemora victimelor ucise în timpul revoltelor anterioare din Egipt şi pentru a cere demisia Consiliului Militar.

UPDATE 0.40 Tinerii protestatri i-au urmărit pe poliţişti şi soldaţi şi i-au atacat pe oamenii legii cu bâte şi pietre, informează The Huffinton Post.

“Jos cu Feldmareşalul!”, au scandat manifestanţii, cerând demisia generalului de armată care conduce acum Egiptul. După ce poliţiştii şi soldaţii au fost goniţi de protestatarii violenţi, autorităţile au revenit în Piaţa Tahrir, înarmaţi cu gaze lacrimogene.

UPDATE 0.50 În timpul violenţelor, o maşină a poliţiei a fost incendiată de manifestanţi, informează BBC. Martorii oculari le-au dezvăluit jurnaliştilor că Piaţa Tahrir nu este singurul loc de desfăşurare a revoltelor. Potrivit acestora, manifestări violente au loc şi-n Alexandria şi Suez, alte două oraşe importante din Egipt.

UPDATE 1.15 RT a publicat un video despre altercaţiile din Egipt. Protestul din Piaţa Tahrir este una dintre ştirile principale ale buletinului informativ.

UPDATE 1.20 Unul dintre demonstranţii din Cairo, Ali Abdel Aziz, a declarat agenţiei de ştiri AFP că forţele de securitate egiptene i-au bătut crunt pe protestatari. “Ne-au bătut aspru, nu le-a păsat dacă erau bărbaţi sau femei“, a declarat Aziz jurnaliştilor. Un alt manifestant, Sahar Abdel-Mohsen, le-a spus jurnaliştilor că “violenţa naşte violenţă”, iar egiptenii s-au săturat de acest lucru. Potrivit BBC, în ambuscadă au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc şi doi jurnalişti. Numărul răniţilor a fost confirmat şi de agenţia de ştiri egipteană Mena.

UPDATE 1.50 Reuters a publicat o fotografie din mijlocul evenimentelor desfăşurate în timpul zilei de sâmbătă. În imagine, sunt surprinşi mai mulţi manifestanţi care încearcă să se protejeze de gazele lacrimogene răspândite de poliţişti. Oamenii folosesc eşarfe, fulare, glugi pentru a se feri de contactul cu substanţele toxice. Un bărbat a venit pregătit cu o mască.

UPDATE 2.00 transmite în direct de la locul faptelor. Ajunsă în Piaţa Tahrir după ce protestele erau pe sfârşite, jurnalista Sherine Tadros spune că nu a surprins multe ciocniri între oameni şi poliţişti. Pe fundal, pot fi observate mai multe persoane care mişună pe străzile capitalei egiptene, în apropierea pieţei. Până în momentul de faţă, situaţia exactă din celelalte zone de conflict, Suez şi Alexandria, nu a fost dată publicităţii.

UPDATE 2.30 Oamenii nu sunt indiferenţi faţă de manifestările violente din Egipt. În urma postării mai multor filmuleţe pe Youtube care redau scene din Piaţa Taherir, zeci de oameni sunt “conectaţi” la evenimente. Unele comentarii postate de internauţi preconizează o nouă revoluţie în Egipt, asemănătoare “primăverii arabe”, în timp ce alţii scriu că “ştiau că aşa ceva se va întâmpla”. “Ce democraţie vor protestatarii să obţină? Ei nu au avut niciodată democraţie în Egipt”, notează un internaut.

UPDATE 3.00 Getty Images a dat publicităţii o serie de fotografii din timpul protestelor din Cairo.

O maşină aparţinând Poliţiei este incendiată în Piaţa Taherir

Manifestanţii egipteni continuă protestele în stradă

Forţele de ordine încearcă să restabilească ordinea pe străzile capitalei egiptene

Spray-uri lacrimogene şi revolte pe o stradă din Cairo

Protestatari în Piaţa Tahrir

Atacul cu pietre al civililor asupra forţelor de ordine

UPDATE 4.00 Un protestatar a fost ucis în Alexandria, în urma confruntărilor dintre forţele de ordine şi alţi manifestanţi, informează BBC.

UPDATE 6.00 Având în vedere faptul că manifestările din Cairo s-au extins şi în Alexandria şi Suez, numărul oficial al răniţilor – 676 – ar putea fi mult mai mare. Deocamdată, bilanţul publicat de presa internaţională a rămas neschimbat.

Trei persoane au murit asfixiate, duminică, în Piaţa Tahrir din Cairo, după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, anunţă surse medicale, citate de AFP. “Trei persoane au murit asfixiate în timpul confruntărilor cu poliţia”, a declarat Abdallah Abdelrahman, şeful spitalului din apropierea Pieţei Tahrir, potrivit Mediafax.

Forţele de ordine au intervenit duminică, scurt timp, în Piaţa Tahrir, pentru dispersarea protestatarilor. Mii de egipteni au continuat duminică protestele în Piaţa Tahrir din Cairo, după violenţele de sâmbătă seara, soldate cu doi morţi şi sute de răniţi, în capitală şi în Alexandria. Poliţia foloseşte frecvent gaze lacrimogene, iar zeci de protestatari au ridicat baricade în apropierea instituţiilor guvernamentale.

Protestatarii cer demisia mareşalului Hussein Tantaui, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate, structura militară care conduce Egiptul după înlăturarea fostului regim. Doi manifestanţi au murit, iar alţi 750 au fost răniţi în cursul violenţelor înregistrate sâmbătă seara. Ahmed Mahmoud, 23 de ani, a murit după de a fost împuşcat în piept în Piaţa Tahrir din Cairo, iar Baha Eddin Mohamed Hussein, 25 de ani, a fost împuşcat mortal în Alexandria.

Violenţele izbucniseră iniţial în Piaţa Tahrir din Cairo, zona unde au avut loc revoltele de la începutul anului încheiate cu înlăturarea de la putere a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, şi s-au extins apoi în oraşele Alexandria, Asuan şi Suez.

În Cairo, pe strada Libertăţii (Al-Tahrir), în spatele cunoscutei Pieţe cu acelaşi nume, într-o clădire impunătoare, pe malul Nilului, se află sediul Ligii Arabe. O instituţie prăfuită până prin primăvară, în care şefii diplomaţiilor din cele 22 de ţări membre îşi omorau timpul la şuete. Iată că, după aproape şapte decenii de când funcţionează, instituţia prinde viaţă şi se agită. Mai întâi, în martie – încurajarea intervenţiei în Libia, Acum, suspendare şi ultimatum Siriei. Cel mai vocal membru al Ligii a devenit micuţul şi durduliul Qatar. Şeicul Hamad Bin Jassim, premierul de la Doha, nu se rezumă să ceară vehement oprirea măcelului din Siria (au murit peste 3000 de oameni), ci cheamă la cartierul general din Cairo reprezentanţii opozitiei siriene (pe care, în alte condiţii nu i-ar fi primit nimeni, nici măcar la un ceai), pentru a discuta proiectul viitoarei tranziţii a ţării. Acest ultim demers chiar că iese din toate uzanţele…

Am citit sute de mărturii, am rătăcit pe bloguri, pe forumuri, ca să înţeleg cum a început revolta în Siria. Nu vă pot povesti cum, ceea ce ştiu însă e că şi presa a avut rolul ei (altfel de ce ar fi transmis Al-Jazeera, de pildă, imagini de mase revoltate din Egipt, prezentându-le ca fiind din Siria). Cum a început revolta – mă întreb şi acum – într-o ţară cu un preşedinte occidentalizat (cu studiile de oftalmologie la Londra), foarte popular, aproape un reformist faţă de vecinii lui. Corupţie – da, la cote înalte, autoritarism – da, după obiceiul locului, dar altiminteri nimic n-ar fi prevestit nici furtuna, nici baia de sînge care i-a urmat. Propaganda Puterii invocă tot soiul de diversiuni, răstoarnă realităţile până la a ajunge să declare că armata e cea împuşcată pe străzi. Că există şi susţinători ai autorităţilor – există. Mai mulţi decât în Egipt şi incomparabil mai mulţi decât în Libia. Încă pătura de mijloc a societăţii (mulsumani sunniţi, în majoritate) nu s-a urnit, iar funcţionarii de stat, ademeniţi cu o creştere a lefurilor de 30 la sută, nu se prea amestecă. Dar toate aceste adevăruri au culoarea sângelui care curge în valuri… Sunt mulţi ofiţeri care au dezertat din armată – ei formează acea aripă a opoziţiei care se cheamă Armata Liberă Siriană. Sunt destule arme în mâna civililor (nu suficiente, constată d-na Clinton, însă speră ca vecinii să trimită şi arme, şi fonduri, şi lasă pe seama Turciei amănuntele). Toate astea ne duc spre concluzia că acolo deja e râzboi civil în toată regula.

Cineva spunea că un război, ca un tablou, trebuie privit de departe. Şi ce vedem? Că regimul Assad se va prăbuşi (fiecare zi în plus se numără în victime). Dacă acceptă planul impus de Liga Arabă (aşa cum declară surse diplomatice), iar Puterea îşi retrage forţele armate din stradă, căderea regimului e o chestiune de ore. Ce se va întâmpla după? Opoziţia, destul de şubredă şi pe deasupra dezbinată (e vorba de mai sus invocata Armată Liberă Siriană şi de Consiliul Naţional, fondat la Istanbul pe 2 octombrie), va trebui să-şi desemneze liderii. Există o diasporă foarte numeroasă (în jur de 20 de milioane, cam tot pe atât cât populaţia ţării), care are personalităţi puternice şi active. Una dintre ele este chiar unchiul actualului preşedinte, Rifaat al-Assad, aflat la Londra (având susţinere saudită şi americană; viaţa lui e un roman). Ar mai fi şi Muhammad Riad Shakfa, liderul în exil al Fraţilor Musulmani sirieni, care declara joi la Istanbul că o intervenţie a Turciei în Siria ar fi, în acest moment, salutară. Dacă, prin debarcarea lui Bashar al-Assad, hegemonia alawită (religia minoritară a păturii conducătoare) va lua sfârşit, şiiţi din Iran îţi vor pierde aliatul din lumea arabă. Hezballah, Hamas, Jihadul Islamic Palestinian îşi vor pierde sponsorul. Si, totuşi, nici Statele Unite, nici Israelul, n-ar trebui să salte, prea devreme, de bucurie.

Cu Siria într-o tranziţie spre nu se ştie unde, cu Turcia dominând zona, Levantul devine scânteia care se poate transforma într-o flacără pârjolitoare.

Post Scriptum. În urmă cu luni de zile, vă spuneam: există un personaj, care se cheamă Sayf al-Islam (Sabia Islamului), urmăriţi-l cu atenţie când va intra în lumina reflectoarelor. Ieri, fiul lui Gaddafi a fost prins, în sfârşit, în oaza Ubari. Nu cred că, la vârsta lui, va apuca să ajungă în faţa Tribunalului Penal Internaţional. Sau, dacă totuşi va ajunge în boxa acuzaţilor, va fi răpus de o tuse rebelă sau călcat de o cămilă rătăcită.


Categorii

1. DIVERSE, Egipt, Revolte populare, revolutii, Siria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare