SIRIA: exclusa din Liga Araba, “tradata” de Turcia, vizitata de Patriarhul Kirill. SE REPETA SCENARIUL LIBIA?

14-11-2011 3 minute Sublinieri

A se citi in loc de democracy… hypocrisy

  • Hotnews:

Liga Araba suspenda Siria din randul statelor membre. Damasc: Decizia tradeaza supunerea Ligii in fata “agendei vestice si americane”

Liga Araba a cerut sambata Siriei sa opreasca atacurile armatei asupra populatiei civile anuntand decizia de a suspenda tara araba din randul gruparii regionale, titreaza Reuters. Miscarea neasteptata pune presiuni asupra presedintelui sirian Bashar al-Assad. Reprezentantul Siriei in Liga Araba a declarat ca decizia contravine protocoalelor organizatiei si ca tradeaza supunerea in fata “agendei vestice si americane”.

Liga Araba va impune sanctiuni economice si politice asupra guvernului de la Damasc si le-a cerut statelor membre sa isi retraga ambasadorii din Siria. “Am fost criticati pentru faptul ca a durat atat de mult [n.r. sa se ia decizia], insa nu ne preocupa lucrul acesta in ceea ce priveste Siria. Aveam nevoie de o majoritatea pentru a aproba o astfel de decizie”, a declarat prim-ministrul Qatarului Sheikh Hamad Bin Jassim.  “Invitam toate partidele de opozitie siriene la o intalnire la sediul Ligii Arabe pentru a ne pune de acord asupra unei viziuni unificate cu privire la perioada de tranzitie”, a afirmat Jassim. Acesta a adaugat ca suspendarea Siriei intra in vigoare incepand cu 16 noiembrie.

Puterile vestice au sperat in repetate randuri ca Siria va fi izolata de vecinii ei arabi insa este prima data cand acest lucru se intampla. Unii lideri arabi au ezitat sa se intoarca impotriva unei alte natiuni arabe gandindu-se la felul in care un astfel de mesaj va fi receptionat de propriile popoare, sustin diplomatii. Presedintele sirian a decis insa sa continue cu actiunile militare de reprimare a revoltei populare fara precedent impotriva regimului in ciuda planului de pace negociat de Liga Araba pe 2 noiembrie. Actiunile guvernului de la Damasc s-au soldat cu peste 3.500 de morti in cele 7 luni de violente. potrivit ONU.

Prim-ministrul Qatarului a lansat si posibilitatea ca Liga Araba sa ceara ajutorul ONU pentru a proteja drepturile sirienilor. Daca violentele nu inceteaza, Secretarul General va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru drepturile omului, inclusiv al Natiunilor Unite“, a declarat Jassim. Yemen si Liban s-au opus suspendarii Libiei, iar Irakul s-a abtinut. Suspendarea Libiei din Liga este vazuta si ca o oportunitate pentru o interventie internationala in tara afectata de violente, dupa ce misiunea NATO in Libia, care a contribuit la indepartarea lui Muammar Gaddafi de la conducerea tarii, a primit aprobarea Consiliului de Securitate al ONU dupa ce Libia a fost suspendata din Liga.

Acest pas aduce posibilitatea unei interventii straine, deschide usa pentru a angaja comunitatea internationala in caz si ne aminteste de ce s-a intamplat cu Libia, a explicat pentru Reuters Nabil Abdel Fattah, un analist politic din cadrul Centrului pentru Studii Politice si Strategice Al-Ahram, din Cairo.

In jur de 100 de persoane adunate in fata sediului din Cairo al organizatiei, unde s-au adunat ministriii de externe al tarilor arabe, au strigat “Bashar trebuie sa plece, Siria este libera”, arborand steaguri si pancarte pe care scria “Poporul vrea protectie internationala“. Seful delegatiei siriene la Liga Araba, Youssef el-Ahmed, a declarat sambata ca armata siriana a inceput sa se retraga din orase si a condamnat SUA pentru “amestec provocator” in afacerile interne ale tarii sale. Dupa anuntarea deciziei Ligii, Reprezentantul guvernului de la Damasc a declarat ca decizia contravine protocoalelor organizatiei si ca tradeaza supunerea in fata “agendei vestice si americane”.

Contestarea lui Bashar

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat “Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011”, care cerea manifestari pentru “o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale”.

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani. Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%. La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza proprii cetateni.

Ministrul de externe al Turciei a facut apel global pentru luarea unei atitudini unite impotriva represiunii violente a disidentilor de catre Siria, dupa ce amasada sa a fost atacata de sustinatori ai presedintelui sirian in functie. De altfel, recentele violente stradale impotriva reprezentantelor diplomatice ale

Syrians protest outside the Qatari Embassy in Damascus on Nov. 12, 2011. AFP Photo

Turciei, Frantei, Qatarului si Arabiei Saudite au atras puternice condamnari, pe masura ce regimul presedintelui Al-Assad devine din ce in ce mai izolat.

Dupa suspendarea Siriei din Liga Araba, sute de suporteri ai lui Asad au atacat amasadele, in special a Turciei. In plus fata de ambasada Turciei din Damasc, Consulatul turc din Aleppo si consulatul onorific din Latakia au fost de asemenea vizate.

Ankara a protestat energic fata de Siria, evacuand 68 de persoane, familiile diplomatilor sai din Siria. Turcia a folosit aceeasi metoda cand criza din Libia a escaladat, completand gradual evacuarea cetatenilor turci din tara din Nordul Africii.

Intr-o miscare surprinzatoare, Ministrul de Externe turc Ahmet Davutoglu ar fi trebuit sa se intalneasca, ieri seara, cu liderii opozitiei din Siria.

  • RiaNovosti:

Siria face apel la intrunirea unui summit de urgenta dupa suspendarea din Liga Araba

Rusia isi va continua livrarile de arme catre Siria

  • Itar Tass:

Ortodocsii sirieni il intampina pe Patriarhul Kirill

Rezumat: In vizita facuta la Damasc, Patriarhul Kirill s-a intalnit cu Patriarhul Ignatie al Antiohiei, impreuna cu care a savarsit Liturghia la Catedrala Adormirii Maici Domnului, rugandu-se pentru binele popoarelor sirian si rus. Patriarhul a mai amintit ca Siria se afla, alaturi de Belarus si Ucraina, in teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei. Patriarhul Ignatie a declarat, la randul sau, ca Biserica Ortodoxa Rusa este cea mai mare biserica ortodoxa din lume si ca Patriarhia Antiohiei a intretinut mereu legaturi fraterne cu ea. Patriarhul Kirill se va mai intalni, in vizita sa, si cu presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, dar si cu premierul Adel Safa si Marele Muftiu Shiekh Ahmad Badreddin Hassoun.

Delegatie a Consiliul National Sirian (opozitie) va vizita Moscova intre 14-15 noiembrie

Opozitia siriana, respectiv Consiliul National Sirian, va trimite o delegatie la Moscova pentru a se intalni cu ministrul de externe al Rusiei, Serghiei Lavrov. (…) Acesta a declarat ca Moscova “va convinge reprezentantii opozitiei asupra nevoii de a fi mai constructivi si de a gandi la viitorul tarii si al poporului. Aceasta este principala sarcina. Ne simtim responsabili pentru orice pas de incepere a dialogului inter-sirian ce implica toate grupurile opozitiei siriene”.

Rezumat: Autorul prezinta implicarea puternica a Turciei in tulburarile actuale din Siria, duse pana acolo incat structura Consiliului National al opozitiei este o creatie a turcilor, dupa modelul Consiliului Libian Revolutionar, si pana la a adaposti o asa-zisa Armata Siriana Libera, formata din ofiteri refugiati din Armata Siriana. Scopul tuturor acestor manevre ar fi depunerea lui Al-Assad si transformarea Siriei intr-o marioneta turceasca in regiune.

Legaturi:

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Opinii, analize, Patriarhul Kirill, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SIRIA: exclusa din Liga Araba, “tradata” de Turcia, vizitata de Patriarhul Kirill. SE REPETA SCENARIUL LIBIA?

  1. Turcii ii cam infurie pe rusi bagandu-si coada in Cipru si in Siria… Si cand il superi pe urs, s-ar putea sa te sfasie in trei bucati…

  2. As zice ca prostia turcilor e nemasurata

  3. @Danielo:

    Corecta observatie.

  4. Am mai scris pe blog, eu unul nu cred ca turcii sunt de capul lor. Toate actiunile lor lovesc in interesele rusesti si grecesti. Aparent ar exista si un conflict major cu statul evreu. Cred ca e doar o aparenta, poate pt. a masca planul general.

  5. Iar planul general probabil ca se refera la acapararea resurselor energetice, eliminarea influentei rusesti in zona, si nu stiu daca turcii sunt prietenii Iranului. Intr-adevar, cred ca rusii sunt extrem de iritati.

  6. Pingback: Lumea araba fierbe: PROTESTE VIOLENTE IN EGIPT, SIRIA IN VRIA RAZBOIULUI CIVIL
  7. Pingback: Sfarsitul "RESETARII" relatiilor dintre RUSIA si SUA sau PASI CATRE RAZBOIUL MONDIAL
  8. Pingback: RUSIA schimba strategia cu SIRIA? Moscova propune O REZOLUTIE ONU care condamna violentele TUTUROR PARTILOR implicate in razboiul civil sirian
  9. Pingback: Ieromonahul Martir Vasile (Nassar) – PREOT ORTODOX UCIS IN SIRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: IPS Ilarion despre “revolutiile arabe”, radicalizarea islamului si persecutarea crestinilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Patriarhul Ignatie Antiohiei şi al Intregului Orient a adormit intru Domnul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: SUA. Cinismul politicii internationale a "DREPTURILOR OMULUI" si "LIBERTATII RELIGIOASE". LIBER LA ANIHILAREA CRESTINILOR ORTODOCSI DIN SIRIA SI TURCIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Fost ministru de externe francez: Israel ar fi planificat RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA inca din 2009. Primavara araba: STRATEGIA "BALCANIZARII" ADVERSARILOR STATALI AI ISRAELULUI SI MIZA "LEVIATHANULUI: hegemonia globala - Război întru Cuvân
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare