Ultimele trupe americane retrase din Irak. SPRE URMATOAREA “STATIE” A RAZBOIULUI?/ TURCIA IN SCANDAL CU FRANTA/ Iran, mega-contract cu RUSIA si INCA O CAPTURA americana: “spionul CIA”

18-12-2011 3 minute Sublinieri

Ultimii soldaţi americani au părăsit Irakul la primele ore ale acestei dimineți, îndreptându-se spre Kuweit. Astfel, se pune punct retragerii totale din această ţară invadată în urmă cu aproape nouă ani, a confirmat un ofiţer american pentru un jurnalist al AFP la frontieră.

La 20 martie 2003, forţele americane au pătruns masiv în Irak pentru a-l răsturna pe fostul dictator Saddam Hussein, apoi executat. Nu vor mai rămâne în această ţară decât 157 de soldaţi americani însărcinaţi să antreneze forţele irakiene şi un contingent de puşcaşi marini pentru a proteja ambasada SUA la Bagdad. Ultimul convoi compus din 110 vehicule transporta aproximativ 500 de soldaţi majoritatea aparţinând Brigăzii a 3-a a Primei Divizii. El a trecut frontiera la 7.30 (4.30 GMT).

Armata americană, care a numărat până acum 170.000 de oameni în plină luptă împotriva insurecţiei, a abandonat 505 baze în Irak. Preşedintele american Barack Obama a salutat miercuri ”reuşita extraordinară” a Statelor Unite în Irak şi a adus un omagiu soldaţilor pentru munca dură şi sacrificiul lor. Liderul de la Casa Albă a subliniat de asemenea ”preţul ridicat” al acestui război faţă de care s-a opus când nu era încă în fruntea SUA şi a afirmat că ţara sa trebuie să tragă ”învăţăminte” din acest conflict.

Peste 1,5 milioane de americani au servit în Irak, peste 30.000 de americani au fost răniţi, aproape 4.500 de americani şi-au pierdut viaţa, a amintit acesta.

Americanii lasă însă Irakul într-o criză politică fără precedent, după ce blocul laic Iraqiya, al fostului premier Iyad Allaoui, a anunţat că-şi suspendă începând de ieri participarea la lucrările parlamentului. Iraqiya a lansat de asemenea un dur rechizitoriu la adresa premierului irakian Nuri al Maliki, acuzându-l că ignoră împărţirea puterii, controlează forţele de securitate ale ţării şi a arestat sute de persoane în ultimele săptămâni.

Primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat dur Franţa pentru un proiect de lege care ar transforma negarea genocidului armean din timpul Primului Război Mondial într-o infracţiune. Erdogan a declarat că Franţa ar trebui să-şi investigheze propria istorie murdară şi pătată cu sânge din Algeria şi Rwanda şi a ameninţat că Turcia va riposta prin toate mijloacele diplomatice dacă proiectul de lege va fi aprobat, relatează Associated Press.

Istoricii estimează că turcii au ucis aproximativ 1,5 milioane de armeni atunci când Imperiul Otoman s-a prăbuşit. Majoritatea experţilor internaţionali consideră acţiunea turcilor ca fiind un genocid, iar Franţa l-a recunoscut ca atare în anul 2001. Liderii turci resping termenul de „genocid”, afirmând că cifra este exagerată, că au existat decese în ambele tabere şi că cei ucişi au fost victimele războiului civil.

Pe data de 22 decembrie, camera inferioară a Parlamentului francez va dezbate un proiect de lege prin care cei care neagă genocidul armean vor fi pedepsiţi cu până la un an de închisoare şi o amendă de 45000 de euro. Negarea genocidului armean ar fi pusă, astfel, pe aceeaşi treaptă cu negarea Holocaustului, amendată în consecinţă începând cu anul 1990.

Erdogan a criticat Franţa, în timpul unei conferinţe de presă comune cu Mustafa Abdul-Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie al Libiei, spunând că există rapoarte conform cărora Franţa este responsabilă pentru moartea a peste 45.000 de oameni în Algeria, în 1945, şi pentru masacrarea a peste 800.000 de oameni în Rwanda, în 1994.

Nici un istoric, nici un politician nu poate vedea vreun genocid în istoria noastră”, a declarat Erdogan. „Cei care vor să vadă genocidul ar trebui să privească la propria lor istorie murdară şi sângeroasă. Adunarea Naţională franceză ar trebui să facă lumină în cazul Algeriei şi Rwandei”.

Franţa nu a avut o reacţie imediată faţă de cele declarate de către premierul turc. Relaţiile dintre cele două state sunt, deja, tensionate din cauza opoziţiei preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, faţă de aderarea Turciei la UE. Declaraţiile premierului turc au venit la o zi după ce liderul turc l-a avertizat pe Sarkozy cu privire la consecinţele grave pe care adoptarea legii l-ar avea asupra relaţiilor dintre cele două ţări.

Erdogan consideră că proiectul de lege este un act populist, sugerând că scopul acestuia este cel de a atrage voturile francezilor de etnie armeană în cadrul alegerilor din 2012. O delegaţie turcă va ajunge, duminică, în Franţa pentru a face lobby împotriva proiectului de lege. Turcia susţine că nu parlamentarii sunt cei care ar trebui să decidă dacă respectivele crime constituie un genocid, ci un comitet independent care ar avea misiunea de a analiza evenimentele care au început în anul 1915.

Mai multe ţări au recunoscut genocidul armean, printre acestea numărându-se Rusia, Canada, Liban, Belgia, Grecia, Italia, Elveţia, Slovacia, Olanda, Polonia, Lituania şi Cipru. În anul 2007, un tribunal elveţian a condamnat şi amendat un politician turc pentru negarea faptului că uciderea armenilor a fost un genocid. Cazul a dus la escaladarea tensiunilor diplomatice între Turcia şi Elveţia.

Tatneft, unul dintre cei mai mari 10 producători de petrol din Rusia, şi compania petrolieră iraniană NIOC intenţionează să semneze duminică un contract de 700 de milioane de dolari, pentru extracţia de ţiţei de la Zagheh, din sudul republicii islamice.

În baza contractului, din câmpul petrolifer Zagheh, din provincia Buchehr, vor fi extraşi 7.000 de barili de ţiţei pe zi în prima fază de dezvoltare. Producţia va fi crescută la 55.000 de barili pe zi în a doua fază, potrivit postului iranian de televiziune Press TV. Tatneft nu a comentat oficial informaţiile.  Iranul este al doilea exportator de petrol din OPEC şi ocupă a patra poziţie ca producţie petrolieră. Exporturile de ţiţei reprezintă circa 80% din veniturile ţării.

Televiziunea iraniana de stat a difuzat duminica imagini cu un tanar barbat prezentat drept agent CIA de origine iraniana, arestat de Teheran, si care a marturisit ca avea drept misiune infiltrarea ministerului Informatiilor, transmite AFP.

Cateva scurte extrase au fost difuzate pentru a anunta un video de o lungime mai mare legate de acest barbat si de arestarea sa, si care va fi difuzat ulterior. Barbatul, barbierit, parea sa aiba in jur de douazeci de ani si a fost prezentat ca fiind un agent CIA care, potrivit unui comunicat publica sambata, a fost reperat pentru prima oara la baza americana Bagram din Afghanistan. Ministerul anuntase sambata arestarea unei persoane “de origine iraniana” care ar lucra pentru CIA si care ar avea drept misiune infiltrarea serviciilor secrete iraniene.


Categorii

1. DIVERSE, America, Batalia pentru resurse, Irak, Iran, Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Ultimele trupe americane retrase din Irak. SPRE URMATOAREA “STATIE” A RAZBOIULUI?/ TURCIA IN SCANDAL CU FRANTA/ Iran, mega-contract cu RUSIA si INCA O CAPTURA americana: “spionul CIA”

  1. Pingback: Turcia si-a RECHEMAT ambasadorul din Franta/ IRAN arata cine-i stapanul STRAMTORII ORMUZ iar SUA se pregateste de RAZBOI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare