SUA impune SANCTIUNI dure Bancii Centrale a Iranului, pe care Teheranul le considera ACT DE RAZBOI

1-01-2012 2 minute Sublinieri

In ultima zi a anului 2011, presedintele SUA, Barack Obama, a ratificat masuri care, intrate in vigoare, vor penaliza institutiile financiare care vor face afaceri cu Banca Centrala a Iranului, Bank Markazi – cele mai dure sanctiuni impuse vreodata din cauza programului nuclear Iranian. In saptamanile recente Teheranul a avertizat in mod repetat ca va considera aceste masuri ca un act de razboi ce va antrena reactii drastice, printre care si inchiderea stramtorii Ormuz.

Legea care priveste pe toti cei care au legaturi cu banca centrala a Iranului cauta sa forteze alte tari sa aleaga intre a cumpara petrol din Iran sau a avea tranzactiile blocate cu institutiile financiare ale SUA. Noile sanctiuni vor intra in vigoare in 60 de zile – iar cele mai dure nu mai devreme de sase luni, dand Teheranului timp sa coopereze cu cererile internationale de a isi inchide programul de dezoltare a armelor atomice. Presedintele va avea si o oarecare flexibilitate in aplicarea masurilor.

Sursele debkafile din Iran ne raporteaza ca, mai degraba decat sa foloseasca acest timp pentru a ceda, Teheranul pare ca se indreapta catre o coliziune cu SUA si ceilalti oponenti din Golful Persic si Orientul Mijlociu. Chiar sambata aceasta, 31 decembrie, Gen Masoud Jazayeri, unul din sefii Garzii Revolutionare, a scris pe siteul gruparii: ”Discutii despre inchiderea stramtorii Ormuz sunt deja de 5 ani. Dezbaterile din aceste zile, din Repulica Islamica Iran, contin noi date dar nu a venit timpul sa le divulgam”. […]

Sursele noastre raporteaza ca aceste comentarii ale gen. Jazayeri au fost facute ca un raspuns la Gen. israelian Benny Gantz, care a spus in cadrul unei adresari catre studentii de la Beersheba, vineri, 30 decembrie: “Un Iran nuclear este o amenintare pentru regiune si lume, nu doar pentru Israel. Cred ca cu o atitudine adecvata internationala si israeliana, pe care nu o voi detalia aici, putem invinge aceasta provocare.” […]

Dupa ce Obama a ratificat sanctiunile, oficialii americani au subliniat ca administratia intentioneaza sa mearga mai departe cu implementarea legii astfel incat sa nu dauneze economiei globale. “Credem ca putem face acest lucru”. Ei au mai adaugat: “Presedintele va cantari optiunile, insa intentia noastra – intentia noastra absoluta – este sa o facem in etape, programat”.

Sambata debkafile a informat ca Iranul a reusit sa inchida Stramtoarea Ormuz pentru cateva ore doar printr-o pacaleala mediatica, fara sa traga un singur foc.

Iranul a testat o rachetă cu rază medie de acţiune, duminică, în timpul manevrelor navale din apropierea strâmtorii Ormuz, a anunţat un purtător de cuvânt al acestor exerciţii, citat de agenţia oficială Irna, relatează agenţia France Presse, citată de Mediafax. “Această rachetă aer-sol cu rază medie de acţiune este echipată cu tehnologia cea mai recentă pentru a combate ţinte furtive şi sistemele inteligente care încearcă să întrerupă traiectoria rachetei”, a precizat amiralul Mahmoud Moussavi.

Acesta a fost primul test al acestui tip de rachetă, “concepută şi fabricată” în Iran, potrivit amiralului, care nu a precizat dacă racheta a fost lansată de pe o navă sau de la sol. Această demonstraţie de forţă intervine în momentul în care Statele Unite şi Occidentul sporesc presiunile asupra Iranului din cauza programului său nuclear controversat.

Manevrele navale, care au început la 24 decembrie, se desfăşoară în jurul strâmtorii Ormuz. Teheranul a ameninţat că va închide acest canal strategic pentru aprovizionarea cu petrol, în caz de noi sancţiuni asupra exporturilor sale de petrol. Preşedintele american, Barack Obama, a promulgat sâmbătă o lege de finanţare a Pentagonului care consolidează sancţiunile împotriva sectorului financiar al Iranului.

La rândul său, negociatorul şef iranian Said Jalili a afirmat că ţara sa este pregătită să reia discuţiile cu puterile mondiale asupra programului său nuclear controversat, ameninţând în acelaşi timp cu o “ripostă” în cazul unei ameninţări la adresa republicii islamice.


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SUA impune SANCTIUNI dure Bancii Centrale a Iranului, pe care Teheranul le considera ACT DE RAZBOI

  1. http://www.antena3.ro/externe/demonstratie-de-forta-a-iranului-a-testat-cu-succes-doua-super-rachete-in-regiunea-stramtorii-ormuz-149906.html

    Iranul a testat, luni, o rachetă cu rază scurtă de acţiune de tip Nasr, la scurt timp după racheta de croazieră Ghader, în ultima zi a manevrelor navale din regiunea strâmtorii strategice Ormuz, relatează AFP.

    Amiralul Mahmoud Moussavi, purtătorul de cuvânt al manevrelor navale organizate de Marina iraniană în regiunea strâmtorii Ormuz, a anunţat la televiziunea de stat “testarea cu succes” a unei rachete cu rază scurtă de acţiune Nasr.

    Anterior, în cursul zilei de luni, agenţia oficială Irna a anunţat că Iranul a “testat cu succes” o rachetă de croazieră sol-mare de tip Ghader.

    “Racheta sol-mare cu rază lungă de acţiune Ghader a fost testată cu succes pentru prima dată”, a precizat agenţia Irna.

    “Ghader este un sistem de rachetă ultramodern cu radar integrat, ultraprecis, a cărui rază şi sistem inteligent antireperare au fost ameliorate în raport cu generaţiile precedente”, a declarat amiralul Mahmoud Moussavi.

    http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2012/01/02/97001-20120102FILWWW00256-missiles-iraniens-tres-mauvais-signal.php

    La France considère que les essais iraniens de missiles de croisière lors de manoeuvres navales dans la région du détroit d’Ormuz, constituent “un très mauvais signal adressé à la communauté internationale”. “Nous regrettons le très mauvais signal adressé à la communauté internationale par les derniers essais de missiles annoncés par l’Iran, dans le cadre des exercices militaires actuellement menés par ce pays”, a déclaré Bernard Valero, porte-parole du ministère des Affaires étrangères.[…]

    La France considère par ailleurs que les mesures adoptées cette fin de semaine par les Etats-Unis, renforçant les sanctions contre la Banque centrale iranienne, “vont dans le bon sens”. Bernard Valero a rappelé que le 21 novembre, le président Nicolas Sarkozy avait proposé de geler les avoirs de la Banque centrale d’Iran et d’interrompre les achats de pétrole iranien, pour protester contre la dimension militaire du programme nucléaire iranien, évoquée par l’Agence internationale de l’énergie atomique (AIEA) dans son dernier rapport. “Dans un cadre européen, les discussions se poursuivent afin de mettre en oeuvre rapidement (ces) propositions. Ces discussions avancent bien”, a ajouté M. Valero.

  2. Pingback: IRAN ameninta SUA ca VA TRECE LA ACTIUNE. Franta face presiuni pentru SANCTIUNI - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: Iranul pregateste iar EXERCITII MILITARE ample in ORMUZ: cifre si analize [VIDEO]/ Ahmadinejad, convorbire telefonica cu Medvedev/ In Turcia continua EPURAREA armatei/ PRIORITATEA PENTAGONULUI: China, care avertizeaza SUA “sa nu-si umfle muschiiR
  4. Pingback: Leon Panetta (Pentagon): Israel ar putea ataca Iranul in aceasta primavara/ “RAZBOIUL SE COACE IN VAILE HERMONULUI” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare