Proteste si la Atena (GRECIA): AFARA UE SI FMI!

17-01-2012 1 minut Sublinieri

sursa foto: reuters

Inspectorii Uniunii Europene şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au început marţi, la Atena, o nouă reevaluare a finanţelor Greciei, în timp ce mii de demonstranţi au protestat în faţa Parlamentului, cu banere pe care se putea citi “afară UE, FMI”,informează Reuters.

Reprezentanţii UE, FMI şi BCE se află la Atena pentru discuţii privind un nou program de sprijin de 130 de miliarde de euro.  Creditorii privaţi ai Greciei au avertizat pe de altă parte, luni, că guvernul elen trebuie să deblocheze urgent negocierile de reducere a datoriilor ţării pentru evitarea unui default necontrolat la sfârşitul lui martie, când ajung la maturitate obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

Acordul cu creditorii privaţi pentru reducerea la jumătate a datoriilor Greciei către aceştia trebuie convenit înainte de al doilea program de sprijin din partea instituţiilor financiare internaţionale. În lipsa acestui acord, UE şi FMI au avertizat că vor considera că datoriile Greciei nu intră pe un trend sustenabil şi nu vor mai ajuta statul elen.

Grecii de rând, afectaţi de majorările de taxe şi reducerea cheltuielilor bugetare, incluse în primul plan de salvare convenit în 2010, se tem că al doilea program va fi însoţit de noi măsuri de austeritate şi de reduceri ale salariilor.   “Vrem să plece. Împing ţara în prăpastie cu aceste măsuri. Vând Grecia”, a declarat Yannis Tsalimoglou, un docher de 51 de ani al cărui salariu a scăzut cu 30% din cauza crizei.

Grecia a intrat în al cincilea an de recesiune provocată de austeritate, cu un şomaj care a atins 17,7% în trimestrul trei al anului trecut.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Proteste si la Atena (GRECIA): AFARA UE SI FMI!

  1. Ginditi-va putin! Cu toata tevatura facuta in jurul Greciei, oamenii nu au fost dati afara din servicii (din sectorul public), pina acum. Acolo inca mai exista prima de Craciun si prima de Paste, reduse, dar inca mai exista. Rata aceea a somajului se refera la faptul ca sectorul public este inghetat in privinta angajarilor iar cel privat, care nu a acoperit nici in vremuri mai bune forta de munca nici cantitativ, nici calitativ este si el in reflux. Dar somajul nu a crescut ca urmare a concedierilor (pina acum, evident)

    Exista un contrast intre cele doua situatii si modul in care ele au fost prezentate, gestionate si in care s-a reactionat. In Grecia masurile de austeritate au fost dure dar in nici un caz atit de dure ca in Romania.Si totusi in Romania nu s-a protestat absolut deloc pina acum, in timp ce Grecia a luat foc, si totusi in presa straina nu s-a vorbit aproape nimic de masurile draconice de aici in timp ce Grecia a facut prima pagina aproape in fiecare saptamina cu cite o stire mai piperata. Sigur, noi nu sintem in zona euro, ei sint. Dar e mai mult de atit…Ca pina la urma si la ei se va ajunge la micsorari ale sectorului public, cu concedieri, etc,foarte probabil ca da….dar, nu stiu cum se face ca foarte multe alte taieri si masuri drastice anuntate de un an se amina, se amina… Pina la urma chiar si putinul timp pe care-l cistiga este pretios. Cit despre “viermi” si “mahala” (eventual “fanar” mai apropiat de ei)…ma gindesc la pumnii si ouale incasate de diversi politcieni si, atentie, lideri sindicali, de la populatie NU de la koukoulofori. Ma gindesc la kir Papandreu care a renuntat, in mod clar de teama reactiei populatiei.

    Si apropo de modelul grec. Daca Basescu va ceda nervos ca Papandreu, se va scoate din mineca jolly-joker-ul “tehnocrat”, dupa cum spuneam noi aici. Dar Basescu nu va ceda nervos si mai ales nu in fata unor demonstratii inca firave, daca le comparam cu cele grecesti, in care demonstrantii sint perchezitionati si fotografiati (adica intimidati). Asa ca, numai Dumnezeu stie ce va mai urma mai exact….sint mai multe posibilitati dar, parerea mea, mai toate duc la o fundatura mai devreme sau mai tirziu….

  2. Gracii stiu ce sa ceara! Noi inca nu am invatat ce trebuie sa cerem!

  3. @sanziana. Si poate ca mai stiu sa se si organizeze. De fapt la ei implicarea politica a fost dintodeauna cea mai mare din Europa (ex: prezenta la vot cea mai mare), sint cei mai putin blazati din punctul asta de vedere. Grevele si demonstratiile se tineau lant la ei in vremuri normale. Studentii protestau tot timpul pentru ceva si Universitatile erau cel putin 1 luna pe an in greva…era, asa, ca o traditie…nu trecea anul fara cel putin o greva studenteasca de cel putin o saptamina si rar trecea o luna fara cite o demonstratie in centrul Atenei. Si nu exagerez. Nu stiu de ce, din punctul asta de vedere ei si-au pastrat vivacitatea intr-o masura mult mai mare decit a oricaror alti europeni blazati si indiferenti la fenomenul politic…dar asta ese si o explicatie pentru modul in care reusesc cu usurinta sa se organizeze si sa protesteze atit de masiv in vremuri cu adevarat dificile. Au antrenament zdravan 🙂

  4. @Petra
    Din pacate la noi oamenii nici macar nu realizeaza care este cauza principala care duce la nemultumiri. Oamenii au iesit in strada ca s-au saturat. Este bine ca macar au realizat ca o shimbare a partidului de la guvernare nu schimba lucrurile. Dar sunt destui care asteapta sa ne vina binele din exterior, adica de la UE. Grecii au pus insa punctul pe “i”. Si rezultatul este ca nu-si permit sa le faca ceea ce-si permit cu noi. Isi vand scump pielea si bine fac. Apoi si ierarhii lor nu sunt obedienti fata de putere (cu unele exceptii pe care le-am vazut). La noi insa bietii oameni sunt atat de scarbiti de tot ce s-a intamplat in ultimii ani incat nu mai vad speranta decat in puterile straine. Si asta ne va fi fatal, ca probabil vor accepta fericiti jugul pe care-l va impune UE. Daca s-ar striga si la noi “afara UE si FMI” ar fi o dovada de maturitate. Cata dreptate a avut parintele Iustin Parvu in interviul din 23 octombrie! Ne-a ramas doar rugaciunea si cumintenia!

  5. @Petra
    Noi avem si o pozitie geografica dezavantajoasa. Teama de rusi ne-a aruncat in bratele UE. Grecii nu au o putere mare in coaste. Dar chiar si asa nu este o justificare pentru cei care ne conduc de a accepta orice, neconditionat.

  6. @Sanziana
    <>, Excelenta observatie, intr-adevar!!!!

    De fapt ochelarii de cal pe care-i avem, apropo de cauzele situatiei, faptul ca se da vina NUMAI pe factorii domestici, chiar daca perceptia este corecta, ea este totusi foarte limitata, ingusta, insuficienta. Ceea ce vad grecii la nivel de masa nu vedem noi, din nou, la nivel de masa. O explicatie este faptul ca structural si istoric noi am fost mult mai “ecstatici”, mai admirativi fata de factorul occidental extern, inca de pe vremea pasoptistilor decit au fost si sint grecii, care au avut mult mai multe avantaje de la occidentali decit am avut noi, spus, asa, rudimentar.

  7. @adm.
    Sugestie: ar fi interesant sa se faca o comparatie intre manifestatiile grecesti si cele romanesti, ratiunile pe care le invocam noi si cele pe care le invoaca ei, organizare, reactia politicienilor lor si ai nostrii s.a.m.d. Poate asa am intelege mai bine niste lucruri apropo de noi….(poate cer prea mult, stiu ca aveti o gramada de lucruri de facut, dar mi s-ar parea interesant)

  8. @ Petra:

    Nu-i da “sefului” idei, ca te pune sa le faci. Deci… be our guest 🙂

  9. Multumesc pentru oferta :). Problema este ca nu o sa am timp sa fac nimic in sensul asta decit cam peste o saptamina. Insa chiar mi se pare o idee foarte buna (care mi-a fost sugerata de observatia comentatoarei sanziana)….si cred ca am sa ma stradui s-o pun in aplicare pentru ca ma conduce la o serie de alte idei care ar putea sa-mi foloseasca concret in ceea ce lucrez eu acum. Deci OK..pentru mai tirziu.

  10. Grecii stiu cu adevarat ce sa ceara! N-am vazut pe nimeni in Romania sa ceara asa ceva…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare