“ANARHIA” CONTROLATA – PRETEXT PENTRU INSTITUIREA STARII DE NECESITATE SAU PENTRU REPRESIUNI (in perspectiva)?

17-01-2012 7 minute Sublinieri

Sefii Jandarmeriei au fost in Piata, printre manifestanti. Ce spune un martor-fotograf despre cum se comportau inaintea si in timpul incidentelor violente? (VIDEO)


 

Protestele violente din Capitală ar putea oferi Puterii pretextul impunerii stării de urgență. Grupurile de ”ultrași” pot fi la fel de bine provocatori antrenați să provoace dezordine, huligani de pe stadioane sau tineri disperați, cărora nu le mai pasă că își riscă viața în lupta cu un regim opresiv. Cert este că acțiunea lor a oferit pretextul declanșării contrareacțiilor, după un scenariu anunțat încă de sâmbătă.

Astfel, reprezentanții PDL au denunțat ”degenerarea” protestelor și au minimalizat importanța politică a mitingurilor antiprezidențiale. Pentru restabilirea ordinii, se va cere intervenția în forță, iar Traian Băsescu va fi privit ca un salvator al României de haos. Modelul a fost preluat de la Sarkozy, care a câștigat primul mandat după ce a reprimat cu mână forte o revoltă a magrebienilor din Paris.

De ce lipsesc reacțiile lui Băsescu [..] ?

Premierul ar putea fi sacrificat, în caz că operațiunea de ”pacificare” eșuează, iar intervenția sa nu ar fi însemnat oricum mai nimic, din perspectiva publicului. Traian Băsescu așteaptă o evaluare a serviciilor speciale, pentru a estima dacă actuala mișcare de protest riscă să se generalizeze, după modelul 1989, cu declanșarea unei greve generale și o explozie a protestelor la nivel național.

Există temerea că impopularitatea lui Traian Băsescu este atât de mare încât un singur discurs ar calma populația: cel de anunțare a demisiei. Orice alt mesaj al președintelui va duce la o nouă explozie populară. Lui Băsescu i s-ar fi recomandat să nu apară public, pentru a nu detona o nouă reacție în lanț. [..] Astfel, se va merge pe varianta temporizării, așteptând ca protestele să se stingă de la sine, odată cu răcirea vremii și epuizarea protestatarilor.

PDL nu renunță la fraudarea alegerilor, prin comasare

Mesajul regimului prezidențial a fost transmis de presa afiliată Puterii sau de lideri PDL cu oarecare priză la public, gen Prigoană. Aparatul de propagandă a încercat să limiteze protestul la cazul Arafat și la reforma Sănătății. S-a insistat [asupra] efectelor economice ale protestelor (afectarea turismului, scăderea ratingului), ceea ce ar justifica măsurile de forță prin prisma apărării interesului național. Cerința protestatarilor de a avea anticipate a fost respinsă, demonstrând că PDL își proiectează supraviețuirea strict pe fraudarea alegerilor comasate.

Totuși, majoritatea liderilor locali își dau seama că nu se va putea guverna un an întreg sub spectrul stării de urgență, iar apoi să reziste șocului emoțional de după fraudarea alegerilor. Manipulările institutelor sociologice, care arătau creșterea PDL, au fost aruncate în aer, iar economia nu va putea reporni cu un guvern menținut la putere de jandarmi.

[…]

– Sâmbătă seara au avut loc violenţe-n Piaţa Universităţii cu aşa-numiţii ultraşi în prim-plan. Duminică, Antena 3 a anunţat, încă de la ora 14, că aceştia vor reveni la 18. De ce nu au fost izolaţi de jandarmi preventiv?

– Astăzi, ultraşii şi-au anunţat public, de acum două ore, revenirea. E suficient timp pentru organizare sau îi rugăm frumos pe oamenii cu glugi şi fulare să ia pauză o zi?

– Membrii galeriei dinamoviste prezenţi duminică seară la manifestaţie sunt membri UNPR?

– Câţi dintre ei au participat la campania electorală a lui Neculai Onţanu?

– Serviciul Român de Informaţii (SRI) mai monitorizează activităţile grupărilor anarhiste şi/sau subversive?

– Dacă da, i-au scăpat ăştia din vedere sau a anunţat din timp Jandarmeria, care nu a luat absolut nici o măsură de prevenţie şi izolare?

– De ce n-au putut 1000 de jandarmi să apere Piaţa Unirii de câteva zeci de manifestanţi violenţi?

– De ce, sâmbătă şi duminică, jandarmii au ridicat de pe stradă oameni paşnici?

– De ce, în condiţiile în care erau devastate magazinele şi mobilierul stradal, tunurile cu apă au fost folosite abia la câteva ore de la primele violenţe?

– Unde erau scuturile?

– Autorităţile statului nu au convocat o celulă de criză, pe motiv că nu e o situaţie de criză. De la câţi răniţi în sus şi care-i numărul minim de cartiere în flăcări pentru ca situaţia din Bucureşti să fie considerată de criză?

– Vasile Blaga a fost forţat să demisioneze pentru câteva caschete aruncate în curtea Palatului Cotroceni. La Traian Igaş nu se aplică aceleaşi criterii de evaluare?

– Există intenţia instituirii stării de necesitate şi, pe cale de consecinţă, a limitării unor drepturi cetăţeneşti, printre care cel la organizarea de adunări publice?

– Când vine premierul Boc să-i viziteze pe răniţii Carmina Othman şi Petre Nichita?

– De ce continuă să tacă Traian Băsescu, preşedintele României şi şef al CSAT?

Într-unul dintre numeroasele clipuri postate pe internet în ultimele 24 de ore filmate la protestul de sâmbătă din centrul Capitalei apare şi liderul galeriei dinamoviste de la Peluza Cătălin Hîldan (PCH), Elias Bucurică.

Liderul galeriei, căruia i s-a interzis prezenţa pe stadioane, s-a aflat în fruntea unui grup de persoane, care par a fi membri ai galeriei echipei Dinamo, care s-au îndreptat către Piaţa Universităţii după ce au asistat la meciul caritabil organizat pentru fiica fotbalistului Iosif Rotariu, care suferă de o boală gravă de inimă.

În videoclipul postat pe Youtube apar mai multe persoane care au feţele înfăşurate în fulare şi strigă “Fără violenţă” şi “Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom câştiga libertatea noastră!” în timp ce jandarmii încearcă să-i potolească.

Printre protestatari poate fi observat şi liderul PCH, Elias Bucurică, la minutul 7 şi 55 de secunde al videoclipului, agitând spiritele alături de alţi ultraşi. Citiţi mai multe pe www.gandul.info.

Suporter dinamovist: Noi protestăm faţă de Legea 4. Nu avem nimic cu Arafat, nici măcar cu jandarmii

Unul dintre suporterii dinamovişti care a participat la incidentele din Capitală de duminică seară, a declarat, luni, că grupurile de fani de la mai multe echipe au protestat faţă de Legea 4, deoarece ei nu au nimic “nici cu Băsescu, nici cu Arafat, nici măcar cu jandarmii”, informează Mediafax.

Totul a început în Piaţa Universităţii. 50% din cei strânşi acolo erau martalogi, bătrâni, femei, cetăţeni şi restul suporteri. Eram de peste tot, nu numai de la Dinamo şi Steaua. Da, cei mai mulţi eram de la Dinamo şi Steaua. Au fost şi de la Peluza Nord de la Steaua, dar nu au vrut să iasă în faţă liderii. Liderii au interese, ca peste tot. Pe la ora 21.00 a ieşit o bătaie la TNB, provocată de jandarmi, apoi s-a extins până la Colţea, unde au făcut şi un rând ca să ne delimiteze pe noi de cetăţeni. Ăsta a fost scopul lor, să nu rămânem grupaţi cu ceilalţi pentru că e mai greu când strigă 2.000 de oameni decât câţi eram noi. Aşa s-a provocat puţin haos, cetăţenii au plecat şi am rămas noi să ne batem cu ei. Problema a fost când au băgat bruiaje la telefoane în toată zona Universităţii. Şi a fost verificată de mine, am avut tovarăşi care voiam să mă sune şi nu puteam să vorbim. Dădea ton de ocupat. Apoi pe drumul spre Unirii au dat cu gaze şi apă”, a spus suporterul citat sub acoperirea anonimatului.

Întrebat dacă nu crede că a fost o diversiune faptul că le-a fost permis accesul pe un spaţiu atât de mare, fanul a răspuns: “Pe stradă nu e la fel ca pe stadion, pe stadion e normal, ţi-a dat un spray în faţă şi în două minute te-a scos din stadion. Dar pe stradă e altceva, te poţi duce stânga-dreapta, aşa cum am şi făcut, de altfel. Mulţi au ajuns la Mitropolie, unii au intrat în Centrul Vechi, pe care au încercat să-l închidă, dar nu au putut. Jandarmii nu au vrut să intervină până la Unirii, au vrut neapărat să-i delimiteze pe ultraşi de cetăţeni pentru că altfel ţipa toată lumea cu noi. Strategia lor a fost să dea deoparte pe noi. Oricum şi între noi au fost mulţi jandarmi infiltraţi”.

Protestatarul spune că nu a fost “organizat nimic pe net”, s-a profitat de “faza cu Arafat” şi s-a ieşit în stradă. El susţine că fanii protestează faţă de Legea 4 şi nu au nimic cu Băsescu, Arafat sau jandarmii.

“Nu a fost organizat nimic pe net, s-a profitat de faza asta cu Arafat şi am ieşit în stradă. Noi nu avem nimic nici cu Băsescu, nici cu Arafat, nici cu jandarmii măcar, noi am protestat faţă de Legea 4, pentru că o torţă poate să-şi aducă 2-5 ani de puşcărie, e egală cu omuciderea”.

El a precizat că au fost prezenţi la proteste 300-400 de persoane care merg de obicei la meciuri.

“Toată lumea care a ieşit în stradă, toţi au fost împreună, în stradă nu e pe grupuri. De la Dinamo, de la Steaua au fost cei mai mulţi, apoi de la Rapid pe locul trei, au fost şi câţiva lupi galbeni de la Petrolul şi câţiva olteni. Dar oltenii au fost mai proşti pentru că au anunţat că pleacă organizat din Craiova şi au fost opriţi în gară. Au venit doar câţiva de la fan-clubul din Bucureşti. Şi lupii au făcut la fel, dar mulţi dintre ei au venit cu maşinile. Am fost 3-400 de inşi care mergem de obicei la meciuri”.

[…]

Şefii Jandarmeriei Române au fost în dispozitivul de la Piaţa Universităţii din Capitală încă de la începutul proteste anti-Băsescu, din ziua de vineri, 13 ianuarie. Sâmbătă seara, reporterii ZIUAnews au surprins un adevărat “punct de comandă” al şefilor Jandarmeriei, încropit lângă Troiţa de la Universitate.

Astfel, (foto 1) de la stânga la dreapta, sunt prezenţi col. Costel Angelică Gavrilă (al doilea, privind direct spre obiectiv), inspectorul general al Jandarmeriei Române, gen. brigadă Zoltan Balint (al patrulea), comandantul Brigăzii speciale de intervenţie “Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei, lt.col. Marinel Jâjâie, prim-adjunct al Jandarmeriei Bucureşti, şi gen.brig. Eugen Meran (cu spatele), şeful Jandarmeriei Bucureşti. Primul şi al treilea personaj din fotografie nu au putut fi încă identificaţi. Conform unor supoziţii, cei doi neindentificaţi ar putea aparţine structurilor Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) sau Serviciului Român de Informaţii (SRI).

De altfel, în toate cele cinci zile de proteste împotriva lui Traian Băsescu, agenţii SRI au colcăit printre manifestanţi, cu aparatură de înregistrare foto şi video, mulţi dintre ei echipaţi precum ziariştii şi fotoreporterii şi chiar precum manifestanţii. De asemenea, au fost şi mai mulţi agenţi ai “gărzii pretoriene” a preşedintelui Băsescu, condusă de doi foşti şefi ai Brigăzii de Intervenţie ai Jandameria Română, Lucian Pahonţu şi Gabriel Creţu.

De asemenea, la protestele din Capitală, îmbrăcat în echipament de antrenament, alerga haotic, de la un dispozitiv la altul, şi cam vesel, şi col. Cătălin Paraschiv (foto 2), prim-adjunct al şefului Jandarmeriei.


Nota noastra:

Asa cum o arata informatiile aparute in mass-media, la demonstratiile din Piata Universitatii au participat, inca de la bun inceput, ca supraveghetori, sefi ai institutiilor de mentinere a ordinii publice si a unor servicii din domeniu.

Cu toate acestea, intr-un mod suspect de facil, sambata, si, mai ales, duminica, vandalii s-au infiltrat printre protestatari, sub nasul respectivilor sefi, si au putut provoca confruntarile violente deja celebre.

Aproape instantaneu, portavocile puterii au scris furios despre “mahalaua violenta” si despre “spasmul gregar”, asociind intr-un mod absolut …iliescian demonstrantii din Piata Universitatii cu huliganii.

Aceste incidente s-au intamplat doar in Bucuresti, care este buricul tarii din punctul de vedere al concentrarii atentiei mass-media. Tot in aceeasi zi, au avut loc demonstratii in alte orase ale tarii, unde au participat bine mersi suporteri ai echipelor de fotbal (Timisoara, de pilda). Nicio violenta nu s-a inregistrat.

Asadar, recapitulam:

Sefii Jandarmeriei si ai serviciilor supravegheaza personal zona; au loc incidente violente cauzate de vuligani infiltrati si lasati sa isi faca de cap; o parte din propaganda puterii asociaza aproape automat protestatarii cu manifestarile violente.

O alta consecinta a acestei stari de fapt provocata in mod coordonat poate fi justificarea unei represiuni mult mai dure a protestarilor sau instaurarea starii de urgenta. In opinia noastra, la acest scenariu s-ar putea recurge doar intr-o ultima faza. Pana atunci, puterea are alte munitii in arsenalul de propaganda si manipulare prin care orice oligarhie se perpetueaza la putere: unele concesii punctuale (de genul retragerii Legii Sanatatii sau a rechemarii dr. Arafat), discutii despre consens national (alta strategie iliesciana a anilor ’90), eventual guvern tehnocrat (scenariul deja descris).

Legaturi:

***

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, Stat politienesc, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la ““ANARHIA” CONTROLATA – PRETEXT PENTRU INSTITUIREA STARII DE NECESITATE SAU PENTRU REPRESIUNI (in perspectiva)?

 1. Instituirea starii de necesitate si a limitarii unor drepturi cetatenesti, instalarea unui guvern de tehnocrati (de unde toata lumea are de castigat!!!) – dovezi clare ca TOTUL este controlat.

 2. Pingback: GRUPURILE DE DIVERSIUNE PRIN VIOLENTA SI VANDALISM – arma identica a regimurilor Ceausescu, Iliescu, Basescu (VIDEO). PIATA UNIVERSITATII – 1990-2012 - Razboi întru Cuvânt
 3. Ei , este exagerat sa credem ca “totul este controlat” , ca actuala situatie este provocata intentionat , ca cineva a provocat constient reactia poporului , ca sefii Jandarmeriei au pus umarul la amplificarea protestelor etc.
  Boala scenaritei ne cam caracterizeaza .
  De ce sa nu acceptam ca lucrurile se desfasoara in mod natural , fara dirijare explicita , predeterminata . Nu era firesc oare sa apara aceste proteste ? (vezi ca explicatii materialul de pe site apartinand lui Catalin Tolontan)
  Sigur ca acum , cei interesati incearca sa traga foloase mai mult sau mai putin morale de pe urma protestelor .

 4. @ioan r:

  Boala scenaritei o au cei care o si aplica in realitate.

  Ati citit, totusi, materialele? Sau aveti prejudecata, de la bun inceput, ca totul e spontan sau ca orice descriere a unor mecanisme controlate este “scenarita”?

 5. ioan r,
  as vrea sa cred ca nu e totul controlat, dar nu prea mai pot, la ce vad si aud in jurul meu.

  Era foarte firesc sa apara aceste proteste. Ele chiar au fost dorite de mai marii lumii acesteia. Au facut tot ce au putut ca sa scoata lumea in strada, in toata lumea nu numai la noi. Ce nu e clar?

 6. Pingback: DETURNAREA PROTESTELOR PUBLICE CATRE SOLUTIA “ANTI-SISTEM”? Cum se ascunde regimul Basescu in spatele LOZINCILOR ANTI-POLITICA - Razboi întru Cuvânt
 7. Ioana, Ion r:

  Sunt 2 extreme, 2 scheme cam simplificate, care nu ne lasa sa vedem situatia mai complexa, credem noi. Nu exista nici “totul controlat”, nici “totul spontan”. Mereu regimul politic si fortele ascunse, ideologice sau represive, cauta sa controleze si sa conduca pe directiile dorite de ei (cu plan A, B, C….) tot ceea ce se naste oarecum natural si spontan. Si in decembrie 89 a fost ceva autentic, natural, sponran, dar… cu un fitil aprins la momentul potrivit de undeva si, mai ales, cu deturnarea malefica facuta ulterior, infiltrarea si confiscarea energiilor sincere pentru legitimarea unei lovituri de stat.

  Iar dovezile si indiciile despre cum au procedat autoritatile (si cum procedeaza in general regimurile politice nedemocratice, cu precadere) sunt prea puternice si clare, ca sa ne amagim ca… nimeni nu ne vrea raul, toti sunt buni, frumosi si respecta legea si cetatenii 🙂 Hei, haideti sa nu ne prefacem… lipsiti de minte. Ca nu-i frumos sa… “profanam astfel de trivialitati” 🙂

 8. Sa ne reamintim, in acelasi timp: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/11/23/fmi-a-impus-austeritatea-in-anii-80-pentru-a-provoca-revolutia-romania-teren-de-experimentare-al-ingineriilor-social-financiare/

  Or acum FMI-ul are in Traian Basescu cel mai fidel aliat din Europa de Est, ca si UE. Ce interes ar avea euro-atlanticii sa scape de omul lor din partea asta a Europei, care le indeplineste ordinele in proportie de 500%, cu exces de zel nemaivazut?! Altceva este faptul ca, daca lumea nu mai suporta, pot sa recurga la planul B. Adica, daca tot au iesit oamenii in strada, haide atunci sa iasa pentru… ce vrem noi, nu pentru ce gandesc ei. Atentie mare de tot la diversiunile asa-zis “anti-sistem”, “anti-clasa politica”. Tocmai fiindca sunt foarte atragatoare!

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/18/deturnarea-protestelor-publice-catre-solutia-anti-sistem-cum-se-ascunde-regimul-basescu-in-spatele-lozincilor-anti-politica/

 9. “Fraudarea prin comasare”? Va fi o copilarie pe langa ceea ce doreau, cel putin la nivel ideatic, cu ceva vreme in urma si, desi au abandonat discutarea temei votului online, nu cred ca au si uitat de el.
  Cum oare de s-a realizat acel “record de votare pe secunda” la ultimile alegeri in circumsciptia electorala din Franta?!
  Masina de vot a depasit faza de manivela si a trecut la mouse si tastatura sau… la tableta.
  Daca vor reusi sa implementeze acest sistem de votare, atunci sa te tina curelele, draga romane! Vor aduce argumentul economic (nu se mai cheltuieste banul public pentru organizarea scrutinului) sau ecologic (nu se mai foloseste hartie pentru bultinele de vot si liste electorale – deci nu se mai taie padurea). In plus, “e mult mai comod, stai acasa la computer si votezi!”
  Nu le va pasa ca o mare parte dintre votanti nu vor mai avea posibilitatea de a vota. Nu-i nimic, voteaza ei si pentru dansii! Ia, ganditi-va, cati pensionari – de altfel cei mai constiinciosi electori – vor mai putea vota intr-un astfel de sistem? Istoria, care dupa spusele multora e repetitiva, a mai cunoscut votul cenzitar.
  Romanie, te iubesc! Am plecat de dimineata, ca sa ajung “departe”! (ei, nu chiar atat de departe).
  Intr-o tragicomedie finalul e mereu vesel. La fel va fi si pentru a noastra tara?

 10. admin,
  revin, cu riscul de a “profana aceste trivialitati” : cine stie, n-or mai putea tine pasul cu Basescu si cauta unul mai putin zelos 🙂

  Acum, serios vorbind, cred ca necontrolat este doar momentul izbucnirii revoltei, pt ca nimeni nu poate sti limita pana la care poate rabda omul/omenirea. Mai departe, daca situatia din teren nu corespunde planului A, B, C, etc., se rezolva din mers, ca doar au cu cine.

 11. Pingback: ULTRASII INFILITRATI LA PROTESTE – masa de manevra in mana autoritatilor. CAZ SCOALA DE PROVOCARE folosita pentru evacuarea Pietii Universitatii – seara, la ora 11 (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt
 12. Pingback: GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI, DIVERSIUN
 13. Pingback: DIVERSIUNEA LEGIONARA. Ponta si Basescu, umar la umar pentru CHEVRON, instiga la REPRESIUNEA protestelor, agitand spectrul VIOLENTELOR “LEGIONARE” si al AMESTECULUI RUSESC - Recomandari
 14. Pingback: DIVERSIUNEA BARBU. Agresarea verbala a ministrului Barbu si vandalizarea masinii sale, provocare premeditata pentru DISCREDITAREA SI REPRIMAREA PROTESTELOR ANTI-CORPORATISTE (video) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare