RADU PREDA ii ataca devastator pe IPS IRINEU si pe PS SOFRONIE pentru “PORNIRILE EREZIARHE”, CARIERISTE SI “SEPARATISTE”articol incendiar despre resorturile murdare ale iminentei DESTRAMARI A MITROPOLIEI CLUJULUI

31-01-2012 3 minute Sublinieri

La exact 1 an de la plecarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

ps-irineu-pop-bistriteanul-si-andrei-andreicut

De la stanga la dreapta: IPS Irineu, PS Sofronie (in spate se vede si IPS Laurentiu Streza), IPS Andrei si PF Daniel, la inmormantarea Vladicai Bartolomeu

Urmaşii separatişti ai Mitropolitului

de RADU PREDA

În amintirea Mitropolitului Bartolomeu
la un an de la începutul călătoriei spre Împărăția lui Dumnezeu

[…]

Pe de altă parte, să nu uităm cum s-a ajuns la alcătuirea noii mitropolii de la Cluj, în 2005. Foarte pe scurt, după alegerea succesorului Mitropolitului Antonie în persoana Episcopului Laurențiu de Caransebeş, episcopii din Ardeal, cu excepţia celui de Harghita şi Covasna, au constatat că niciunul nu a votat cu cel cărora urmau să le fie sufragrani. În ciuda faptului că Biserica Ortodoxă din România este unica în Ortodoxia universală care menţine structura mitropolitană, aşa cum a fost aceasta articulată în secolele III și IV, nici vechiul Statut al BOR, dar nici actual, nu disting cu claritate între alegerea episcopului şi cea a mitropolitului. Or, chiar dacă nu mai are atribuţiile pe care le prevedea dreptul canonic bizantin, mitropolitul prezidează totuşi sinodul mitropolitan, motiv ca, la alegerea acestuia, adunările eparhiale din episcopiile sufragrane să aibă votul decisiv. În spiritul comuniunii și al consensului frăţesc, mitropolitul face corp comun cu sufragranii săi, cu episcopii din acel sinod. Întreaga eclesiologie ortodoxă este bazată pe acest sens al sinodalităţii ca expresie a unităţii în diversitate. Iată de ce, alegerea împotriva sufragranilor a PS Laurenţiu pentru Sibiu a pus fundamental sub semnul întrebării posibilitatea funcționării sinodalităţii la nivel mitropolitan. Soluția a părut să fie înfiinţarea unei structuri mitropolitane din care noul mitropolit ales era exclus. Spun că a fost doar aparent o soluţie deoarece, iată, a creat un precedent periculos de soluţionare a unor conflicte personale cu instrumente instituționale. De acest precedent fac uz inclusiv cei care, acum, doresc “rearondarea” mitropoliei de la Cluj, fără a mai fi însă în situația care a generat noua mitropolie. Un detaliu semnificativ: la votul Sfântului Sinod din 4 noiembrie 2005 privind înființarea noii mitropolii, PS Laurențiu a votat pentru! Au fost doar două voturi împotrivă: cel al între timp răposatului episcop Damaschin și cel al actualului patriarh.

Defectul “tehnic” de la înfiinţarea mitropoliei clujene este compensat cu asupra de măsură de însăşi recunoașterea statutului mitropolitan al centrului geografic şi cultural al Transilvaniei. Iată de ce punerea sub semnul întrebării a existenţei Mitropoliei Clujului este nu doar un atac la adresa memoriei vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, dar mai ales un gest profund anti-pastoral. Principial, echilibrarea din punct de vedere teritorial a celor două mitropolii ardeleneşti este o dorință până la un punct legitimă. Ceea ce este mai puțin de înţeles este modul cum se produce o asemenea reaşezare, grăbită şi evident marcată de presiunea plăcerii necamuflate de a plăti unele poliţe.

Abia instalat la Alba Iulia, după două decenii de vicariat la Cluj, bucurându-se de respectul constant al Mitropolitului Bartolomeu, fapt rar în raporturile dintre titulari și vicari, Arhiepiscopul Irineu se precipită spre Sibiu. Gestul lui este cu atât mai inoportun, cu cât cel pe care l-a moștenit a fost, tot timp de două decenii, arhipăstor în orașul unirii. Din orice unghi am privi situația, IPS Irineu confirmă “vocația” ereziarhă, faptul că este în posesia unui depozit inepuizabil de resentimente și frustrări. Figură tristă, incapabil să întrețină raporturi firești, umane, cu cei din jur, acest ierarh ilustrează dramatic patologia aferentă inter-regnului episcopatului de mâna a doua.

Și mai greu de înțeles, la limita inacceptabilului, este dorința, deja consemnată printr-o decizie a Adunării Eparhiale, a episcopiei Oradiei de a intra în jurisdicția Mitropoliei Ardealului de la Sibiu. Motorul acestei mișcări este episcopul Sofroniu, încurajat la vremea sa de însuși Mitropolitul Bartolomeu. Cum recunoștința este tradusă în termeni vindicativi, același Sofroniu, având în comun cu Irineu porniri ereziarhe similare, nu va pregeta să muște mâna care l-a hrănit. Prin acțiunile lui, el este inventatorul traseismului mitropolitan. Ambițios fără idealuri și luptător fără miză, vlădica Sofroniu întruchipează abjecția carieristică a parvenitului intelectual și spiritual, cultivând compensatoriu un delirant cult al personalității.

Așa cum Irineu nu a pregetat să maculeze memoria Mitropolitului Bartolomeu, de a cărui longevitate era disperat (sic!), Sofroniu nu a pregetat să își alunge înaintașul, episcopul Ioan Mihălțan, din reședință. Priveliștea celor doi este, într-adevăr, tristă. Nu ai cum să nu te amărăști văzând cum oameni chemați să propovăduiască Evanghelia sfârșesc prin a fi caricatura modelului de păstor și copia din ce în ce mai fidelă a lupului.

Deciziile din ultima vreme de la Alba Iulia și Oradea, la care se adaugă cea de la Deva, invocă o hotărâre luată la ședința reunită a sinoadelor mitropolitane din Ardeal din 16 decembrie 2011. Comunicatul oficial de presă nu menționează însă nimic despre o astfel de turnură. Ceea ce înseamnă că, la Alba Iulia și la Oradea, s-a mizat pe menținerea în necunoaștere a opiniei laice și publice. Concret, ierarhii știau ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, dar nu au comunicat nimic credincioșilor. Nu au dus lipsă de mijloace, Pastoralele de Crăciun fiind un vehicol ideal de informare a pleromei Bisericii locale. Nu, ierarhii nu au spus nimic. Au abuzat astfel de Adunările Eparhiale, punându-le în fața faptului împlinit și falsificând cu bună știință voința laicatului. O astfel de manieră de lucru compromite, că vrem sau nu, încrederea în ierarhie și accentuează impresia că aceasta acționează politicianist, nu părintește. Acum, unica speranță este la Sinodul din februarie și, să nu ne ascundem, la patriarh. Reorganizarea pe latura de sud a Ardealului, da. Bihorul, nu. În funcție de cum o să decidă, ierarhii îşi vor onora slujirea sau, obedienţi altei agende decât celei bisericeşti, vor confirma faptul că deficitul de legitimitate nu este caracteristic doar clasei politice. Dumnezeu să îi lumineze!

Integral la SURSA.

radu-preda


Categorii

Articolele saptamanii, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., IPS Bartolomeu Anania, IPS Irineu Pop, IPS Laurentiu Streza, Patriarhul Daniel, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, PS Sofronie Drincec, Radu Preda

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “RADU PREDA ii ataca devastator pe IPS IRINEU si pe PS SOFRONIE pentru “PORNIRILE EREZIARHE”, CARIERISTE SI “SEPARATISTE”articol incendiar despre resorturile murdare ale iminentei DESTRAMARI A MITROPOLIEI CLUJULUI

  1. fara cuvinte…!!!

  2. Stiam ca asa se va intampla de cand a fost ales IPS Andrei, mitropolit de Cluj. Cineva mi-a zis ca Alba va trece sub jurisdictia IPS Laurentiu pentru ca asta a fost conditia pentru a fi ales mitropolit. Despre Oradea nu stiam.

  3. Trist, foarte trist!

  4. Cat mi-as dori ca macar de data asta Patriarhul Daniel sa dea peste nas lui IPS Irineu si sa lasa Arhiepiscopia Albei la Cluj

  5. Murdare intentii, frumos articol…si adevarat.

  6. Nu sunt in masura sa analizez prea bine aceste lucruri, caci sunt in afara tarii, dar stiu ca parintele meu (arhimandrit)ce facea parte din Episcopia unde este Episcop Vicar PS Ioachim Bacauanul, acum fiind in cadrul Mitropoliei pentru Europa Occidentala, era foarte trist la moartea IPS Bartolomeu, si-mi zicea ” El tinea Mitropolia unita in Ardeal si Ortodoxia”, referindu-se probabil si la pericolul “catolicizarii” mai mare in Ardeal decat in alte zone ale tarii.

    Dumnezeu sa asculte rugaciunile IPS Bartolomeu si sa ierte slabiciunile unora dintre cei care se cheama urmasi ai Sfintilor Apostoli !

  7. Voi credeti ca IPS Bartolomeu Anania nu stia ce se va intampla dupa moartea lui , nu stia ca vor trage cu , coltii ca niste rechini, hiene si lupi de Mitropolia Clujului, oare lumea nu stia ca IPS Bartolomeu era oarecum separat de BOR si ca era in conflict cu PF Daniel dar a incercat sa se comporte normal , se auzea la Trinitas inainte de adormirea IPS Brtolomeu vro stire despre Arhiepiscopia Clujului despre unde va sluji ??? ; cand a venit la inmormantarea lui am vazut parca nepasare din partea unor ierarhi mai ca nu se bucurau sau radeau . Sa ne aducem aminte ca IPS Bartolomeu a lasat in testamentul lui scris asa “as dori ca dupa moartea mea sa vina cineva vrednic ca sa slujeasca “. Sa ne rugam pentru ierarhii nostri care ne conduc si ca sa il parafrazez pe un Pr. zicea asa “din mila Domnului inca mai avem ierarhi vrednici “. Sa ne rugam pentru ei si sa ii lumineze Dumnezeu. Amin.
    Parinte Bartolomeu roagate si pentru noi.

  8. @ Marian:

    Separat de BOR?! Probabil ai vrut sa spui altceva sau altfel.

  9. Da asa e , m-am exprimat gresit imi cer scuze.

  10. fara cuvinte, asa cum spune Stefan.
    Mi-am amintit cuvintele Parintelui Arsenie Papacioc: “…….. dar pare sceptic asupra desemnării persoanei potrivite care să se ridice la rangul lui Bartolomeu Anania. Şi drept răspuns ne recită câteva versuri din Scrisoarea I de Mihai Eminescu: “Iar deasupra tuturor va vorbi vreun un mititel/Nu slăvindu- te pe tine… lustruindu-se pe el”.
    Dumnezeu sa aibe mila de acest neam, care pare tare incercat in ultima vreme…

  11. @ admin
    Va rog adaugati comentariului: sa nu se inteleaga cuvintele mele cumva, ca facand referire le IPS Andrei, Dumnezeu sa-l aibe in paza.
    Gandul meu era la niste urmasi, in general, mai putin vrednici, atat. Foarte intristator.

  12. Este exact tipul de atitudine care conteaza,in stilul invatatorului, IPS Bartolomeu Anania.E ca o pancarda in mass-media:”Luati mana de pe Mitropolia Clujului!”.Conducerea partidului va trebui sa tina cont de aceasta reactie avizata la Sinodul din februarie.
    Ma surprinde increderea acordata IPS Irineu de Leul Ardealului.La asa nivel a fost o greseala majora…
    Si inca ceva.Stim ca totul e globalizat,masonerizat si ca lumea merge intr-o directie sigura.Dar asta nu ne indreptateste sa fim prizonieri de razboi cu sabia in teaca.Fara false patriotisme,Stefan cel Mare a murit intr-o tara libera inchinandu-si viata lui Dumnezeu si sfidand orice logica lumeasca,care spune ca nu poti porni intr-o lupta in care dusmanul e de 10 ori mai numeros.
    Hai ca am inceput sa seman cu locotenentul Alexandru Gheorghe…

  13. Trist si urat totodata,ma abtin sa spun alte lucruri care imi stau pe limba,sa ma ierte Bunul Dumnezeu,iar pe EI,sa-i lumineze macar in al-11-lea ceas.Doamne ajuta.

  14. Pingback: Patriarhia da lovitura Mitropoliei Clujului. PF DANIEL, DE PARTEA “URMASILOR SEPARATISTI” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Am citit cu atentie comunicatul Sinodului. Omisiuni,sofisme…Greu de tras o concluzie.”Acum când societatea românească este destul de tulburată… pentru binele comun al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania” cred ca Sinodul nu ar trebui sa ia in dezbatere problema Celor doua Mitropolii din Ardeal,sa nu se “grabeasca, ca in 2005”. Orasul “cel mai insemnat din punct de vedere numeric” paleste parca, in comunicat, in fata oraului “marilor ierarhi ardeleni” Ne aflam cumva in Imperiul condus de Viena? Primit-am dezlegare cu chiu cu vai la Rasinari? Saguna, astazi, sunt convins, ar prefera Clujul. Si linistea.

  16. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA DESPRE APOCALIPSA, vanzarea fratilor, rabdare si “profetii improvizati, cu pofta de publicitate” de pe internet (audio) -
  17. Sarguinta s-osteneala
    Pre om nu dau de sminteala.
    Un satean inavutit,
    Avand zile-amu putine,
    Au chemat pre fii la sine
    Si asa li au vorbit:
    Va paziti vodinioare
    A nu vinde-acele ogoare
    Ce parintii ni-au lasat,
    C-un odor e ingropat.
    Nu cunosc locul chiar unde
    Acel aur se ascunde,
    Dar sa stiti ca prin rabdare
    N-a fi in zadar lucrare.
    Sapati campul de cu vara,
    De la zori si pana-n sara,
    Ogorul de-o palma lat
    Nu ramaie nescurmat!
    Moare-apoi a lor parinte,
    Fiii zisa avand in minte,
    Pre odorul sa nu scape
    Campul tot incep sa-l sape,
    Incat lucrul timpurie
    Le aduce secerie.
    N-afla auru nicaire,
    Dar in loc de mostenire
    Sfatul fu mantuitor:
    Ca ostineala-i chiar odor!

  18. sper sa nu inceapa represalii asupra dlui prof Radu Preda.Biserica are nevoie de un laicat puternic, neaservit, iar vocea dlui Preda este …remarcabila!

  19. @ Ioan Mereu:

    Este, cu adevarat, dar nu e pericol de represalii, atata vreme cat… este implicat in Noua Republica basesciana.

  20. Pingback: Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului accepta trecerea eparhiei Alba Iuliei la Mitropolia Sibiului, nu si pe cea a eparhiei Oradiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Articol remarcabil despre ruperea Mitropoliei Clujului: ORGOLIILE IERARHILOR SI MISIUNEA BISERICII NOASTRE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Felicitari d-lui prof.Preda pentru acest articol.A punctat foarte bine evenimentul,in duh si adevar.Oamenii de rand vad si ei aceste lucruri dar ma bucur ca multi nu se smintesc si raman in dreapta credinta .

  23. Cred ca din vremea Sf.Ioan Gura de Aur nimic nu s-a schimbat si atunci erau mari lupte intre episcopi pentru putere ,multi isi cumparau posturile cu bani.Sfantul a avut de suferit pentru ca i-a destituit pe episcopii care obtinuse pe aceasta cale posturile.In ziua de azi lupta este si mai mare ,luxul si materialul predomina din pacate ,viata duhovniceasca in episcopii mai putin vezi si simti.Ma gandesc la Sf.Ioan Maximovici care era un episcop cu traire duhovniceasca adevarata ,iubea saracii si cerceta bolnavii in spitale.Doamne ajuta sa ia exemplu si cei din ziua de astazi de la acest mare sfant!

  24. Pingback: Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: Teologul RADU PREDA demonteaza pretextele ruperii Mitropoliei Clujului. RAZBOIUL ORTODOXO-ORTODOX si ”TRANSFORMAREA IERARHIEI IN OLIGARHIE?” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: Teologul RADU PREDA – noul sef al IICCMR. “Problema este sa aratam foarte clar ca vinovatia in istorie nu este doar generica sistemelor, ci si a unor oameni foarte concreti, cu nume si prenume” - Recomandari
  27. Pingback: UPDATE. Pe lista a fost adaugat si IPS IOAN SELEJAN. Mitropolia Banatului: singurii episcopi eligibili sunt PS LUCIAN MIC si PS SOFRONIE DRINCEC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare