Patriarhia da lovitura Mitropoliei Clujului. PF DANIEL, DE PARTEA “URMASILOR SEPARATISTI”

2-02-2012 2 minute Sublinieri

PF Daniel cutit in spate


Referitor la comentariile apărute în mass-media din ultimele zile în legătură cu hotărârile Adunărilor eparhiale ale unor eparhii din Transilvania de revenire sub jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului, Patriarhia Română face următoarele precizări: Hotărârile Adunărilor eparhiale respective nu reprezintă destrămarea sau ruperea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, aşa cum eronat s-a afirmat în mass-media, ci au ca scop echilibrarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii ortodoxe din Transilvania.
În anul 2005, hotărârea de înfiinţare a Mitropoliei Clujului a fost luată în grabă de către Sfântul Sinod, fără consultarea prealabilă a clerului şi credincioşilor din eparhiile desemnate să depindă jurisdicţional de Mitropolia nou înfiinţată.

Intenţia actuală de echilibrare teritorială a celor două Mitropolii îşi are originea în hotărârea comună a Sinoadelor mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Albei,Crişanei şi Maramureşului, reunite în şedinţă de comună de lucru la mănăstirea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, din 16 decembrie 2011, urmată de consultarea membrilor clerici şi mireni din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi Episcopiei Oradiei, la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului. Celor două Adunări eparhiale dornice de a reveni la Mitropolia Ardealului, li s-a adăugat Adunarea eparhială a Episcopiei Devei şi Hunedoarei care a primit în acest sens aprobarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului.

Prin urmare, modificarea apartenenţei canonice la cele două Mitropolii reprezintă dorinţa ierarhilor, clerului şi credincioşilor din eparhiile respective de care Sfântul Sinod trebuie să ţină cont atunci când va analiza propunerea înscrisă pe ordinea de zi a şedinţei de lucru din 16-17 februarie 2012.

Din punct de vedere bisericesc, cele două Mitropolii au aceeaşi importanţă pentru că, pe de o parte Mitropolia Clujului îşi are reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca, cel mai însemnat oraş din punct de vedere numeric, economic şi cultural din Transilvania, unde funcţionează cea mai prestigioasă Universitate din acestă regiune a ţării, iar pe de altă parte Mitropolia Ardealului, a marilor ierarhi ardeleni apărători ai demnităţii naţionale, îşi păstrează importanţa sa istorică de mitropolie mamă din care s-a desprins în anul 2005 Mitropolia Clujului. În orice caz, totdeauna modificările de jurisdicţie teritorială şi înfiinţare de noi eparhii trebuie să fie mai întâi discutate şi acceptate de către Adunările eparhiale şi de Sinoadele mitropolitane din zona respectivă şi apoi prezentate Sfântului Sinod spre aprobare.

Ca atare, Patriarhia Română preţuieşte în acelaşi timp ambele Mitropolii şi îndeamnă ierarhii, preoţii, mirenii şi jurnaliştii din Transilvania să nu agite spiritele în mod alarmist şi nejustificat, acum când societatea românească este destul de tulburată, ci să coopereze practic, în duh de frăţietate şi unitate, la nivel pastoral-misionar, social şi cultural pentru binele comun al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania.

Patriarhia Română susţine reorganizarea, respectiv echilibrarea teritorială a celor două Mitropolii din Transilvania. Într-un comunicat se arată că Patriarhia sprijină scoaterea arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi Episcopiei Oradiei de sub jurisdicţia Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Comunicatul vine după ce zilele trecute conducerile Arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi Episcopiei Oradiei au votat ieşirea de sub jurisdicţia Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 16 – 17 februarie 2012 ar urma să aprobe trecerea sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului de la Sibiu a Arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi Episcopiei Oradiei, aflate acum la Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. De asemenea, îşi va schimba subordonarea ierarhică şi Episcopia Devei şi Hunedoarei, aflată acum la Mitropolia Banatului. […]


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., IPS Andrei Andreicut, IPS Bartolomeu Anania, IPS Irineu Pop, IPS Laurentiu Streza, Patriarhul Daniel, PS Sofronie Drincec

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Patriarhia da lovitura Mitropoliei Clujului. PF DANIEL, DE PARTEA “URMASILOR SEPARATISTI”

  1. PARTIUM:
    Cred ca Patriarhia vede ca azi este inevitabil un nou “DIKTAT ca cel dela Viena” prin care Clujul(si ce tine de el) a fost rupt din Romania si incearca “sa forteze” pastrarea macar a Bihorului si Albei in componenta Romaniei. Sper sa fiu inselat.

  2. @Nicolae:

    E fantasmagoric ce spuneti, ne iertati. 🙂 Motivele sunt aratate limpede chiar in comunicatul de aici, chiar daca in cuvinte diplomatice: distrugerea modului in care IPS Bartolomeu Anania a organizat pastoral Ardealul.

  3. Din moment ce se banuia de mult timp ca Arhiepiscopia Alba Iuliei se va desprinde de Mitropolia Clujului pentru mine este foarte interesant faptul ca acum au intrat in discutie si Bihorul si Hunedoara.
    Oare nu este asta o miscare strategica de a se inainta pretentii aberante ca apoi sa se castige ceea ce s-a vrut de fapt? Poate strategii acestei miscari s-au gandit ca dupa anuntarea rearondarii precipitate a 3 eparhii toata lumea va rasufla usurata cand se va decide ca DOAR una (cea de la Alba Iulia) va fi de fapt cedata Sibiului – ceea ce era de fapt in planul initial.
    Vom vedea daca este asa dupa decizia Sfantului Sinod.

  4. Ce novoie mai avem noi de vrăjmașii cei dinafară când ”războiul cel dintre noi” e suficient pentru autodistrugere? … Din păcate, păstorii au ajuns să vâneze scaune și nu virtuți, titulaturi cât mai lungi și nu înțelepciunea Duhului, cârdășii dubioase și nu prietenii sincere, lux egoist și nu cruce slujitoare…

    Mai pe scurt, și-au întors privirile și lucrările de la PUTEREA IUBIRII spre IUBIREA PUTERII…

  5. Dacă ”hotărârea de înfiinţare a Mitropoliei Clujului a fost luată în grabă de către Sfântul Sinod, fără consultarea prealabilă a clerului şi credincioşilor din eparhiile desemnate să depindă jurisdicţional de Mitropolia nou înfiinţată” cum rămâne cu ”părutu-sa nouă și Duhului Sfânt”? Decizia de acum pare mai degrabă o una politică și nu m-aș mira să corespundă și unei eventuale reorganizări teritoriale. Justificarea este contradictorie – ”modificarea apartenenţei canonice la cele două Mitropolii reprezintă dorinţa ierarhilor, clerului şi credincioşilor din eparhiile respective de care Sfântul Sinod trebuie să ţină cont” – dar în același timp ”îndeamnă ierarhii, preoţii, mirenii şi jurnaliştii din Transilvania să nu agite spiritele în mod alarmist şi nejustificat, acum când societatea românească este destul de tulburată, ci să coopereze practic”.

    Dacă este adevărat, că Mitropolia Clujului s-a înființat fără consultarea prealabilă a clerului și credincioșilor, de ce avem tocmai acum nevoie la îndemnul de ”cooperare practică” din partea ierarhilor, preoților și mirenilor de a nu ”agita alarmist spiritele”, când totul s-a făcut la ”dorința ierarhilor, clerului și credincioșilor din eparhiile respective”?

  6. Laurentiu Streza (la Parastasul de 40 de zile al Vladicai Bartolomeu) facea niste afirmatii avand parca…”premonitie”:
    http://www.stiridecluj.ro/social/ips-laurentiu-streza-mitropolitul-ardealului-clujul-este-sub-mine-video

    (Sa nu uiti, Laurentiu Streza, ca la inscaunarea ta ca Mitropolit al Ardealului, voturile iti erau numarate de Sorin Frunza-Verde, mason fruntas, cu rang “inalt” ca si tine. Nu-i de mirare daca sunteti… “colegi” in Loja!)

  7. http://www.ziuaveche.ro/opinie/s-a-consfintit-pentru-totdeauna-mitropolia-clujului-26759.html

    Mitropolia, care acoperă opt judeţe din Transilvania a fost creată tocmai ca urmare a glamoroasei alegeri ca mitropolit al Ardealului la începutul lui noiembrie 2005 a lui Laurenţiu Streza. În realitate, la primul scrutin, IPS Andrei Andreicuţ a avut cu un vot în plus, dar s-a cerut refacerea scrutinului.

    Un rol aparte la numărarea voturilor “a la Pristanda” a avut atunci Sorin Frunzăverde, deputat în Adunarea Bisericească din partea Caransebeşului lui Laurenţiu Streza. O scenă rămasă în analele Sinodului a fost strigătul de la balcon al PS Laurenţiu: “Sorine, fii atent acolo la numărătoare!”

  8. Si la ce ne asteptam, oare?! Daniel sa fie de partea mostenitorilor lui IPS Bartolomeu?!!! Lupul isi schimba parul, dar naravul…?

  9. Pingback: Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului accepta trecerea eparhiei Alba Iuliei la Mitropolia Sibiului, nu si pe cea a eparhiei Oradiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Articol remarcabil despre ruperea Mitropoliei Clujului: ORGOLIILE IERARHILOR SI MISIUNEA BISERICII NOASTRE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Teologul RADU PREDA demonteaza pretextele ruperii Mitropoliei Clujului. RAZBOIUL ORTODOXO-ORTODOX si ”TRANSFORMAREA IERARHIEI IN OLIGARHIE”? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare