MANASTIREA VATOPEDI – “LUMINA CEA NEINSERATA” (video)

2-02-2012 36 secunde Sublinieri

TEZAURUL MUZICII PSALTICE AUTENTICE

Legaturi:

***

***


Categorii

Documentare/ Reportaje, Muzica, Parintele Efrem (Vatoped), Parinti greci si athoniti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “MANASTIREA VATOPEDI – “LUMINA CEA NEINSERATA” (video)

  1. Care este semnificatia rotirii candelabrelor din Biserica?Chiar am vazut asta aseara,la privegherea Intampinarii Domnului.
    Doamne,ajuta!

  2. @magda s.

    Cred ca miscarea candelabrelor simbolizeaza miscarea Sfintilor Ingeri. (nu sunt sigur)
    In documentarul CBS despre Muntele Athos se poate vedea aceasta traditie foarte frumos.
    De asemenea, il putem vedea si pe STARETUL EFREM.

    Partea 1: http://youtu.be/zLBY148-X-4

    Partea 2: http://youtu.be/y81H0QAy1VY
    (pe la minutul 4:20 se poate vedea Pr. Efrem, dupa care miscarea candelabrelor)

  3. @ magda s.

    In unele biserici sub turla principala se afla un candelabru mare care se numeste Polieleu, simbolizand pe Hristos cel Multmilostiv. Acesta este aprins în general la sfinţii mai importanţi, în timpul privegherilor de noapte, când se cântă psalmii despre multa milostivire a lui Dumnezeu (Polieleul).

    In manastirile athonite, in deosebi, putem observa ca exista un candelabru-polieleu care este inconjurat de un altul in forma de cerc, si care se numeste horos (dans, horă în greceşte). Acesta are icoane ale sfintilor, in special ale Sfintilor Apostoli si lumanari sau candele care se aprind. In momentele mai inaltatoare ale slujbelor mari candelabrele sunt puse in miscare, simbolizând hora sfinţilor, semn al participării la slujbă a Bisericii din cer alături de cea de pe pământ. În tălmăcirea Sf. Simeon al Tesalonicului, horosul mai închipuie şi „tăria cerului şi a planetelor”.

  4. @IoanC si mai ales Roman Ortodox in Franta

    Va multumesc pt osteneala de a-mi raspunde!Domnul sa va rasplateasca, raspunzandu-va si El,la rugaciunile voastre!

  5. http://youtu.be/c41P3Zt7Ew0

    La inceput, se vorbeste in mod explicit despre miscarea candelabrelor, ca simbolizeaza miscarea Cereasca a Sfintilor Ingeri. Cred ca in jurul lor este acea hora a Sfintilor.

  6. As Dori si EU adresa Manastirii Vatopedu VA rog.Multumesc

  7. deoarece sint nedeplasabil,cum pot intra inposesiaunei cordelute dela racla sfintului briu al maici domnului?dela manasirea vatopedi si contra cost.adres este balazs iosif,loc-richis,nr-244,jud-sibiu,cod 55-70-47. telf,,0269-258-467.vamultumesc si va doresc sarbatori lionistite

  8. Pingback: SFÂNTUL MUNTE ATHOS. Călugării români aflați "cu un picior în lumea de dincolo", la: "UN MUNTE DE CREDINȚĂ" - Reportaj de sărbătoare la "România, te iubesc" cu Alex Dima (ProTV) în prima zi de Paști (VIDEO, TEXT)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare