Iulian Capsali: CAZUL EFREM/ Parintele Florin Botezan da marturie pentru STARETUL VATOPEDIN

5-01-2012 5 minute Sublinieri


Mănăstirea Vatopedu, din Sfîntul Munte Athos, trece printr-o grea încercare, din care ne rugăm să iasă întărită: Stareţul acesteia, Părintele Efrem, a fost încarcerat preventiv. Acuzaţiile sînt cele cunoscute, şi aici lăsăm justiţia greacă să facă lumină, însă atît cît am cercetat, este departe ceea ce se declară în presă – avidă de a terfeli demnitatea unui lider creştin – de realitatea curentă.  Problemele de patrimoniu în legătură cu un teren şi un lac, certificate de hrisoave şi acceptate de mai multe guverne greceşti cu componenţe diferite, s-au folosit ulterior, în mod turpid, în lupta politică internă. Chestiunea aceasta a fost, dintru început, instrumentată.

Cert este că măsura arestării preventive a unui Stareţ în zilele Crăciunului – deşi ancheta ţine de cîţiva ani, iar Părintele Efrem a plecat de mai multe ori din Sfîntul Munte fără să se gîndeasca vreodată să-şi părăsească obştea ca să se sustragă urmăririi penale – face din aceast act o silnicie, un abuz de putere fără mască, un act voit provocator. De asemenea, nu este de înţeles cum o speţă de drept civil a fost trecută în penal. Motivaţiile pămîntesti ale acestuia ţin de dorinţa autorităţilor greceşti de a abate atenţia de la problemele grave cu care se confruntă ţara, dar şi de posibile implicaţii internaţionale, dată fiind misiunea Părintelui în Rusia, unde a purtat recent Sfîntul Brîu al Maicii Domnului (una dintre cele mai preţioase relicve ale mănăstirii şi ale lumii ortodoxe în general), şocul acestei vizite fiind resimţit de tot poporul pravoslavnic.

Acest fapt  a făcut conducerea actuală a Rusiei  să-l primească pe Părinte la cel mai înalt nivel. Evident că Părintele Stareţ, grec cipriot fiind, a cerut sprijinul economic al Rusiei pentru o Grecie în colaps economic, iar acest ajutor a fost promis de Vladimir Putin însuşi. E posibil ca acest gest să fi deranjat anumite cercuri de interese, care au determinat şi urgentat încarcerarea Stareţului Efrem, pentru că se doreşte o Grecie zdrobită, incapabilă să-şi mai hotărască propriul destin.

Prin aceste gînduri fac un gest de mărturisire: l-am cunoscut pe Părintele Stareţ Efrem şi am văzut lucrarea pe care o face în Sfînta Mănăstire Vatopedu. Toate drumurile pe care le-am făcut în Athos au trecut pe la această mănăstire, de care sînt prins cu multe legături sufleteşti. În mozaicul etnic – unic în Sfîntul Munte – pe care l-a alcătuit Stareţul de la Vatopedu, românii au un rol major, fiind probabil al doilea neam ca prezenţă în mănăstire – au fost mereu peste 10 monahi români în obştea de aproximativ 120 de vieţuitori.

Doi dintre ei mi-au fost prieteni înainte de a pleca în oastea vatopedină, pe alţii i-am îndrăgit pe parcurs, la faţa locului, prin vizitele din fiecare an pe care le fac, astfel că gîndul îmi este călăuzit adeseori de dragostea ce le-o port. Şi ştiu – iar aceasta mă întăreşte – că primesc putere de la rugăciunile lor.  Sînt legat şi de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Pantanassa – ale cărei puteri harice mi-au fost arătate înainte de a pune piciorul în Athos, chiar la Bucureşti, atunci cînd Părintele Stareţ, escortat de cîţiva monahi, a adus spre închinare o copie pictată în atelierele mănăstirii şi donată obştii de la paraclisul Universităţii Bucureşti – Biserica Rusă.

Despre  Părintele Stareţ Efrem am crezut iniţial că este doar un mare teolog şi un excepţional organizator. Dumnezeu a vrut să-mi risipească într-un mod neaşteptat neputinţa de a vedea în el sfinţenia: eram în curte, după masă, şi Părintele m-a chemat, dîndu-mi un sfat duhovnicesc ce ţine de o intimitate sufletească pe care nimeni nu ar fi avut cum să o ştie, în afară de Dumnezeu.  Apoi dovezi ale vederii sale duhovniceşti s-au înmulţit, făcîndu-mă să mă căiesc de neputinţele mele. Nu ar fi putut să facă din Vatopedu cea mai importantă mănăstire a Ortodoxiei la această dată, cu o forţă de iradiere nemaiîntîlnită în ultimele decenii, dacă ar fi lipsit tăria şi prisosul harului.

[…]

Este o mănăstire care a înflorit de la an la an, vizibil şi spectaculos, din 1990, de cînd a fost preluată, în ruine, de un „desant” monahicesc ce-l avea ca duhovnic pe Părintele Iosif Vatopedinul. Mica obşte îl punea ca prim Stareţ, după o lungă perioadă de decădere din pricina modului idioritmic (individual) de vieţuire, pe Părintele Efrem, care a început o reconstrucţie nu numai a mănăstirii, dar şi a ideii de obşte mănăstirească. Acum lavra este în plină eflorescenţă şi poartă pecetea duhovnicească a Stareţului ei.

Aici stă, de fapt, cheia „cazului Efrem”, în afara aspectelor lumeşti:  mănăstirea aflată sub ascultarea sa a irumpt în lume, amprentînd-o cu puterea dată de Sfînta Cruce în numele Sfintei Treimi şi sub ocrotirea Maicii Domnului. Această lucrare cu perspectivă eshatologică nu putea să nu întărîte pe diavol, care îşi vedea puterile slăbite şi, implicit,  ameninţată dominaţia. Cum să lase el asemenea lucrare să hrăneasca o lume în care desacralizarea este normă, iar Adevărul este eliminat din viaţa cetăţii, făcînd din oameni nişste indivizi gregari, obedienţi faţă de ideologii şi utopii în care Hristos este principalul obstacol? A început, aşadar, să acţioneze prin cozile de topor, aruncînd în spatele unui om cu viaţă sfîntă cele mai insidioase defăimări, doar-doar o să se prindă ceva în erodata conştiinţă publică grecească (şi nu numai). Prin lapidarea morală şi publică a Părintelui se doreşte slăbirea încrederii oamenilor în Ortodoxie, iar asta prinde mai ales la o majoritate care vede în mănăstiri un fenomen turistic mai degrabă decît o realitate de credinţă vie. S-a lovit, deci, în punctul tare al Sfîntului Munte, în încercarea evidentă de a săpa la  izbînda în lume a acestei mănăstiri din ultimii ani şi la sensul ei proniator. Probabil că nu se vor opri aici, iar demantelarea monahismului athonit se va încerca să fie continuată fără scrupule, aşa cum a fost pornită.

Scriind aceste rînduri, mă gîndeam, la răstimpuri, ce merit am eu, un nevrednic oarecare, să dau mărturie pentru un om pe care îl văd precum un leu duhovnicesc, care îşi păstrează măreţia chiar dacă diavolul se chinuie să-l ţină între zăbrele? Am făcut-o la îndemnul unui bun prieten şi pentru că sînt momente în care este o necuviinţă să taci. Căci dacă noi, spune Domnul Hristos, cei care ştim, „vom tăcea, atunci pietrele vor striga” (Luca 19, 40)

Aceasta îmi dă putere să strig: Vai ţie, Grecie, care îţi prigoneşti sfinţii în vreme de libertate!

[…]

Iulian CAPSALI

Integral la SURSA

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia
Parohia Ortodoxă „Mihai Viteazul”
cu hramul „Sfânta Treime” şi „Sfântul Siluan Athonitul”
Alba Iulia, str. Mitropolit Simion Ştefan, nr. 5

Către obştea Sfintei Marii Mănăstiri Vatoped,
Sfântul Munte Athos,

Cu multă durere am aflat despre întemniţarea total nejustificată, chiar de Crăciun, a Părintelui Egumen Efrem. Cunoscând remarcabila personalitate duhovnicească şi darurile Duhului Sfânt ale acestui om al lui Dumnezeu, am înţeles că arestarea Părintelui Efrem nu este nici pe departe un act de justiţie ci o lovitură dată lui personal, obştii Mănăstirii Vatoped, Sfântului Munte şi întregii Biserici.

De peste 15 ani am avut binecuvântarea ca, în aproape fiecare an, împreună cu alţi pelerini, să ne bucurăm de ospitalitatea Mănăstirii Vatoped şi să ne întărim duhovniceşte adăpându-ne de la izvoarele tradiţiei ortodoxe prin participarea la slujbe şi integrarea în viaţa mănăstirii. În toată aceasta perioadă dragostea şi rugăciunile Părintelui Efrem, precum şi cuvintele sale de învăţătură, ne-au încălzit inima şi ne-au călăuzit viaţa. Am fost martorul sprijinului duhovnicesc şi material pe care Părintele Efrem, Mănăstirea Vatoped, le-au acordat Arhiepiscopiei Alba Iuliei, mănăstirilor, şcolilor teologice, parohiilor, inclusiv parohiei noastre. Ca director al Seminarului Teologic Mitropolit Simion Ştefan din Alba Iulia am participat direct la acordarea de către această mănăstire a unui premiu în bani celui mai bun elev al şcolii precum şi la sprijinirea elevilor şi studenţilor teologi de a vizita Sfântul Munte şi a petrece anumite perioade de timp la Mănăstirea Vatoped.

În aceste momente de grea încercare pentru obştea Mănăstirii Vatoped, împreună cu enoriaşii parohiei suntem întru totul alături de Părintele Efrem şi de obşte, rugându-ne ca Dumnezeu să vă dea răbdare şi să vă ajute să depăşiţi întăriţi duhovniceşte această încercare. În acelaşi timp ne rugăm ca Dumnezeu să dea înţelepciune şi pocăinţă celor care au avut iniţiativa şi au pus în aplicare acest cumplit act de nedreptate care este arestarea Părintelui Efrem, astfel încât această nedreptate să fie cât mai curând îndreptată.

Preot Florin Botezan
Alba Iulia
29.12.11

 

***

***

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Iulian Capsali, Parintele Efrem (Vatoped), Preoti si duhovnici romani, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “Iulian Capsali: CAZUL EFREM/ Parintele Florin Botezan da marturie pentru STARETUL VATOPEDIN

  1. Pingback: CU CE A DERANJAT STARETUL EFREM PE STAPANII LUMII? (I) “Puterile intunericului, sionistii, vor sa loveasca in Ortodoxie! Kissinger, om intunecos” (VIDEO)
  2. Pingback: Sihastria Putnei, parintele Eftimie Mitra si Schitul Sfintii Romani: scrisori de sustinere pentru STARETULUI EFREM VATOPEDINUL - Razboi întru Cuvânt
  3. Frumoasa marturia lui Iulian Capsali! In acelasi timp, mi se pare ca are o foarte clara intelegere a situatiei si a cauzelor ei.

    “Părintele Stareţ, grec cipriot fiind, a cerut sprijinul economic al Rusiei pentru o Grecie în colaps economic, iar acest ajutor a fost promis de Vladimir Putin însuşi. E posibil ca acest gest să fi deranjat anumite cercuri de interese, care au determinat şi urgentat încarcerarea Stareţului Efrem…”

    Cred ca, intr-adevar, cu acest gest si-a semnat Parintele Efrem “condamnarea”. Oh si cat s-au grabit! Si cat de putin le-a pasat ca ceea ce fac este ilegal si este un abuz, evident pentru o lume intreaga! Iata spiritul “european” la treaba, sub masca dreptatii!

    “…pentru că se doreşte o Grecie zdrobită, incapabilă să-şi mai hotărască propriul destin.”

    Pai, daca nu e Grecia zdrobita, si nu doar Grecia, asa cum stim!, daca statul national grec nu dispare, ca toate celelalte state nationale, de altfel, atunci nu se poate manifesta plenar spiritul european in SUE! Spiritul acela “oprimat” despre care ne vorbea cu mult elan dl. Baconschi. iata ca el incepe sa muste si sa lase sa i se vada din ce in ce mai mult coltii, ghearele, copitele si coada!

    “Prin lapidarea morală şi publică a Părintelui se doreşte slăbirea încrederii oamenilor în Ortodoxie…”

    Dincolo de orice alte implicatii si mize politice, asta se urmareste. Se loveste Ortodoxia! Vedem bine cat se lucreaza in acest sens si cu cat sarg, pe toate planurile!
    Caci ceea ce-l “oprima” pe duhul cu pricina, si care nu e altul decat duhul lui antihrist care se straduieste sa se prezinte sub masca libertatii, dreptatii si demnitatii europene, stim Cine este.

    Dumnezeu sa-l ajute si sa-l intareasca pe parintele Efrem iar pe noi toti sa ne lumineze si sa ne ocroteasca!

  4. Pingback: DE CE ESTE ATACAT ATHOSUL? De ce are nevoie Gheronda Efrem Vatopedinul? - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: SOLIDARITATE ROMANEASCA PENTRU STARETUL EFREM DE LA VATOPEDI - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: Manastirea Putna: IMPREUNA-PATIMIM ALATURI DE PARINTELE EFREM SI OBSTEA MANASTIRII VATOPED - Razboi întru Cuvânt
  7. Pingback: Sinodul Permanent al Bisericii Greciei: arestarea Staretului Efrem a RANIT AUTORITATEA BISERICII. Arhiepiscopul Ieronim il va VIZITA LA INCHISOARE - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: CU CE A DERANJAT STARETUL EFREM PE STAPANII LUMII? (II) “Eu sunt impotriva Europei! Ma rog din tot sufletul sa nu intrati niciodata in UE!” (VIDEO)
  9. Pingback: Mitropolitul Hrisostom al Messiniei ATACA VIRULENT SI INVENINAT SINODUL BISERICII GRECIEI PENTRU SUSTINEREA PARINTELUI EFREM! - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: Parintele Efrem de la Vatopedi in Romania. Cuvinte din Sfantul Munte: INTOARCERE LA TRADITIE SI LA PARINTI, LEGATURI STRANSE CU MANASTIRILE! -
  11. Pingback: Staretul Efrem Vatopedinul in Romania (2000) despre RUGACIUNEA LUI IISUS si NADEJDEA IN IUBIREA LUI DUMNEZEU SI IN GRIJA MAICII DOMNULUI -
  12. Pingback: ARESTAREA UNUI STARET (Emisiune TVR-info cu Rafael Udriste si Iulian Capsali). Egumenul Efrem si Parintele Daniil Cotescu la “Ora de Stiri”, in 2007 (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: PS SOFIAN BRASOVEANUL, al doilea episcop roman care vorbeste public despre ARESTAREA STARETULUI EFREM, evocand prigoana din inchisorile comuniste - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Parintele Efrem Vatopedinul a cerut eliberarea conditionata din inchisoare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: STARETUL EFREM RAMANE IN INCHISOARE, tot mai bolnav, dar slujindu-i pe detinuti… PERSECUTIA SI RAZBUNAREA MASONILOR CONTINUA! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: “Scandalul Vatoped” si arestarea preventiva a staretului Efrem: scurt istoric al unei MARI PRIGONIRI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Noi evolutii in procesul parintelui Efrem Vatopedinul. PRIVEGHERI SI RUGACIUNE PENTRU STARETUL INTEMNITAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: SCRISOARE DIN TEMNITA A STARETULUI EFREM VATOPEDINUL: “Sa continuati sa va rugati sa rabdam aici in inchisoare, unde e greu pentru oricine!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: SCRISOAREA PARINTELUI EFREM FILOTHEITUL (Arizona) CATRE STARETUL EFREM VATOPEDINUL: “Ceva bun va iesi din aceasta incercare prin care treceti” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: UPDATE/ Parintele Efrem e liber si s-a intors la Manastirea Vatopedi. LACRIMILE REGASIRII: “Ii iubesc si ii iert pe toti”. - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: MANASTIREA VATOPEDI – “LUMINA CEA NEINSERATA” (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: PARINTELE AGAPIE CORBU – cea mai profunda si mai duhovniceasca pozitie in cazul STARETULUI EFREM, “INLANTUITUL LUI HRISTOS”! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: PARINTELE EFREM, egumenul de la Vatopedi, in conferinta de la Atena (VIDEO): “Nu va ascund ca in Sfantul Munte parintii se roaga, cu multa durere, pentru incercarile care stau in fata noastra”. HRISTOS – SENSUL CARE LIPSESTE LUMII -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare