REUTERS: austeritatea FMI, programul de guvernare al REGIMULUI Basescu, DEZASTRU pentru Romania

10-02-2012 2 minute Sublinieri

romania moare

sursa imagine

Abordarea dură a FMI poate fi dezastruoasă în România, potrivit unui articol publicat de doi analişti ai Reuters pe blogul agenţiei, care comentează că “rigoarea excesivă” promovată de instituţia financiară ar putea provoca daune pe termen lung.  

Condiţiile draconice impuse de FMI au dus la reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, mai mult decât oriunde în altă parte.Premierul Emil Boc a demisionat, iar “forţele anti-reformă au prins curaj”, astfel încât răul provocat de rigoarea excesivă a Fondului ar putea fi de lungă durată, avertizează autorii articolului, Martin Hutchinson şi Christopher Swann, care şi-au exprimat punctul de vedere personal.

FMI a încercat între timp să îşi atenueze imaginea fioroasă, iar directorul general Christine Lagarde a argumentat că Fondul ar trebui să fie mai puţin dur, admiţând că “o consolidare prea rapidă a bugetelor poate afecta redresarea şi înrăutăţi perspectivele pieţei muncii”.

Din păcate, în tratamentul aplicat României FMI a revenit la reputaţia sa de “vampir”, se arată în articol, care enumeră între măsurile cerute de FMI desfiinţarea a 100.000 de locuri de muncă, reducerea salariilor şi majorarea TVA, care au afectat direct populaţia săracă.

Astfel de măsuri dure ar putea să aibă însă un efect contrar. Prin întărirea forţelor politice anti-reformă, FMI ar putea îndepărta România de strategiile pe care le încurajează, avertizează autorii.

În mod evident, România nu are nevoie de măsuri extreme. Deficitul de cont curent a atins 14,5% din PIB în 2007, dar problema a fost corectată cu o depreciere de 30% a leului, în perioada 2007-2009, în timp ce cheltuielile publice, de 36% din PIB, nu sunt excesive, notează cei doi analişti.

Austeritatea fiscală nu reuşeşte, pe de altă parte, să rezolve problema corupţiei endemice şi alte probleme structurale, care contribuie la menţinerea PIB-ului pe cap de locuitor pe penultimul loc în UE.

FMI ar putea să ajute ţara să scape de moştenirea regimului Ceuşescu. În schimb, severitatea exagerată riscă să submineze democraţia fragilă din România, iar protestele de stradă au contribuit la căderea guvernului.

Asprimea FMI faţă de România provoacă îngrijorarea că Fondul operează cu standarde duble. Naţiuni mai bogate, precum Irlanda şi Portugalia, au beneficiat de termeni mai toleranţi în acordurile de sprijin financiar.

Irlandei i s-a cerut să reducă salariile angajaţilor publici cu 10% şi numărul angaţilor cu 8.000 de persoane, în timp ce Portugalia scăpat cu tăieri ale salariilor de 5% şi restrângerea personalului prin plecări naturale.

FMI şi-a atenuat condiţiile când a împrumutat statele mai bogate şi, pentru a reuşi în misiunea sa, ar putea fi nevoie să ofere clienţilor mai săraci un tratament similar, au conchis autorii articolului.

Nota noastra:

Este doar un exemplu, printre multele altele, care arata ca si cei care accepta rolul FMI si al “reformei” critica masurile pe care Fondul le ia in tara noastra, punctand lucruri subliniate si de noi:

anume, ca masurile au fost EXCESIVE, brutale si fara precedent in Europa, ca nu erau justificate pentru ca tara noastra nu avea problemele “macro” ale altora nici INAINTE de acordul cu FMI (daca tot se face caz de macrostabilitate. De aici decurge, pe cale de consecinta, ca destabilizarea au facut-o chiar cei care au bagat tara in acord); adica, din punct de vedere economic, NU ERAU NECESARE

– si ca sunt DEZASTRUOASE, inclusiv pe termen lung.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Articolele saptamanii, Criza datoriilor suverane, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “REUTERS: austeritatea FMI, programul de guvernare al REGIMULUI Basescu, DEZASTRU pentru Romania

  1. Ma gandesc tot mai mult ca politica FMI incepe sa semene cu tartorii primilor crestini si ca rabdand toate umilintele, saracia si aceste masuri inumane ce ni se impun sunt pentru ispasirea noastra ca neam; ma gandesc ca multi vor muri, dar pentru ca au rabdat se vor mantui ca si mucenicii; ma gandesc ca Dumnezeu ii va intari pe alesii Lui din aceste vremuri, cum totdeauna a facut-o de-a lungul timpului, pentru ca alesii Lui sa propovaduiasca mai departe Evanghelia. Sa ne rugam Domnului ca si primii crestini ce aveau pururea inaintea lor doar prigoana si nimic din cele ale lumii nu nadajduiau.
    Pe pielea mea vad ca e foarte greu, insa nu pot sa nu dau marturie ca speranta si credinta noastra se pot alimenta din dragostea unuia pentru alta, in numele lui Hristos, prin mijloacele pe care le avem inca la dispozitia noastra. E greu, dar nu imposibil. Cu credinta sa ridicam capul si sa ne rugam Domnului sa-i cerem harul Sau ca sa ne intareasca in credinta si ne ierte pacatele.
    Dumnezeu sa ne ajute! Doamne miluieste-ne!

  2. Pingback: Deputatul Iulian Iancu despre noul guvern Ungureanu: ZAMISLITI IN FARADELEGE… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: INCREDIBIL! Raport al FMI care admite, dupa 2 ani, ca AUSTERITATEA aplicata in Romania A FOST EXAGERATA si a DAUNAT economiei! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Traian Basescu in plin delir de grandomanie si populism grosolan - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: DE CE UN CRESTIN CARE ISI IUBESTE TARA TREBUIE SA VOTEZE ASTAZI LA REFERENDUM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: ROMANIA: de 40 de ani COBAI IN LABORATORUL SOCIAL FMI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: De ce Basescu a taiat salariile cu 25%, desi FMI ceruse mai putin? MIRCEA DIACONU: “NU DE BANI A FOST VORBA, CI DE OAMENI…” (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare