(video) AUSTERITATEA NE INGROAPA ECONOMIA, contrar propagandei FMI (Financial Times)/ Cehia si Ungaria ATACA ACORDUL FISCAL EUROPEAN

17-12-2011 2 minute Sublinieri

In timp ce Financial Times comenteaza negativ efectele pe care le va avea austeritatea FMI asupra economiei romanesti, tara noastra fiind deja pe ultimele locuri ale performantelor economice, in ciuda propagandei oficiale, Cehia (cu o foarte buna performanta economica, de altfel) si Ungaria resping acordul fiscal atins la ultimul summit UE.

Guvernele ceh şi ungar spun că armonizarea fiscală convenită la Bruxelles nu e bună, iar în Polonia manifestanţii vor ca ţara să se opună Berlinului. Gâlceava franco-britanică atinge apogeul.
Pactul pentru salvarea euro, iniţiat săptămâna trecută de cancelarul german, Angela Merkel, se clatină. Între ţările UE se conturează o „răscoală” împotriva principiului-cheie al acestui pact. Liderii Ungariei şi Cehiei au declarat, într-o conferinţă de presă comună la Budapesta, că sunt pregătiţi să respingă măsurile ce duc la un sistem fiscal mai centralizat. Premierul ceh, Petr Necas, a declarat că e „convins că armonizarea fiscală nu ar însemna nimic bun”.

Premierul ungar, Viktor Orban, a spus că Europa Centrală are potenţialul să devină cea mai competitivă regiune a Europei. „Singura cooperare pe care o putem avea cu zona euro este una care nu afectează competitivitatea Ungariei”, a  spus el.  În  Polonia, manifestanţii au ieşit în stradă cu bannere  pe care scria: „Vrem suveranitate, nu euro”, relatează cotidianul britanic „Telegraph”. Ei au protestat faţă de acordul de la Bruxelles potrivit căruia ţările europene, inclusiv cele din afara eurozonei, ar putea fi penalizate dacă încalcă regulile dure privind cheltuielile.

Irlanda şi Suedia au avut de la început dubii în privinţa pactului, spunând că îşi vor da acceptul numai după ce vor vedea forma finală a acordului.  Marea Britanie şi-a atras critici dure la Bruxelles pentru neparticiparea la acest acord. […]

Zelul austerităţii riscă să împingă din nou Europa în recesiune, iar spirala reducerii de cheltuieli, în contextul unei perspective economice slabe, subminează ţintele bugetare şi creşte povara îndatorării, spune o analiză Reuters. Atitudinea Europei de a încerca să rezolve criza datoriilor suverane prin sacrificii riscă să exacerbeze problemele uniunii, sufocând chiar creşterea de care este nevoie pentru a obţine banii necesari plăţii datoriilor, potrivit unei analize Reuters.

De la Atena la Dublin, şi aproape peste tot între, guvernele impun tot mai multe măsuri de austeritate şi majorări de taxe pentru a convinge investitorii că iau în serios îmbunătăţirea situaţiei finanţelor publice, iar aceştia să începă să împrumute din nou statele din zona euro. Zelul austerităţii riscă să împingă din nou Europa în recesiune, iar spirala reducerii de cheltuieli, în contextul unei perspective economice slabe, subminează ţintele bugetare şi creşte povara îndatorării, situaţie care face necesare noi măsuri de austeritate.

“Povestea contracţiei şi expansiunii fiscale spune că arăţi că eşti serios prin reduceri de cheltuieli, după care zâna încrederii va veni şi va atrage investiţii private. Povestea aceasta este o minicună. Nu susţii creşterea prin reduceri”, a afirmat Stephen Kinsella, profesor de economie la University din Limerick, Irlanda.

Criza se extinde cu rapiditate în zona euro, urcând costurile de împrumut ale statelor până la niveluri nesustenabile, iar ţările recurg tot mai mult la reduceri de cheltuieli în locul unor reforme structurale dificile. Urmările sunt cozile mai mari pentru ajutor de şomaj, prăbuşirea companiilor şi presiunea foarte mare asupra serviciilor publice.

Înainte de adoptarea euro, devalorizarea monedei era modalitatea rapidă de a restabili economiile crescute artificial. În prezent este necesară o devalorizare internă, pentru reducerea salariilor şi preţurilor, dar dacă toată lumea taie cheltuieli, de unde să vină cererea de consum?, se mai spune în analiza Reuters.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “(video) AUSTERITATEA NE INGROAPA ECONOMIA, contrar propagandei FMI (Financial Times)/ Cehia si Ungaria ATACA ACORDUL FISCAL EUROPEAN

  1. Pingback: Ungaria a primit ultimatum de la Barroso
  2. Pingback: UE si FMI PUN CONDITII MAI GRELE pentru ROMANIA si GRECIA/ Ungaria: “FMI NU E COMANDANTUL NOSTRU”/ Ne imprumutam inca 1 miliard la BANCA MONDIALA iar Traian Basescu primeste COMPLIMENTE DE LA WASHINGTON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare