GRECIA, conform Financial Times: “PRIMA COLONIE EURO”; VA SANGERA PANA LA MOARTE daca nu iese din zona. Problema: zona euro a fost construita FARA IESIRI

20-02-2012 7 minute Sublinieri

grecia colonie euro

sursa caricatura

  • Gandul:

Editorial FT: Germania are o strategie de suicid asistat pentru Grecia, “prima colonie a zonei euro”

Strategia Germaniei pentru Grecia pare să vrea să le facă viaţa grecilor atât de insuportabilă încât aceştia să ceară ei înşişi să iasă din zona euro, o strategie de suicid asistat în “prima colonie a zonei euro“, scrie editorialistul Financial Times (FT) Wolfgang Munchau, informează Mediafax. “Strategia germană pare să urmărească să facă viaţa grecilor atât de insuportabilă, încât aceştia să vrea singuri să iasă din uniunea monetară. În mod cert, Merkel nu vrea să fie prinsă cu arma crimei în mână. Este o strategie de suicid asistat, una extrem de periculoasă şi iresponsabilă”, scrie editorialistul FT.

Afirmaţiile foarte dure ale editorialistului FT, care până la preluarea acestei poziţii în septembrie 2003 a fost timp de doi ani editor al Financial Times Deutschland, vine în urma declaraţiilor de săptămâna trecută ale ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schauble, că Grecia ar trebui să amâne alegerile, programate pentru luna aprilie, ca o condiţie pentru un nou ajutor extern.

“Ne aflăm într-un punct în care succesul nu mai este compatibil cu democraţia. Guvernul german vrea să împiedice o alegere democratică «greşită». Similară este şi sugestia de a lăsa alegerile să se desfăşoare, dar să existe o largă coaliţie politică indiferent de rezultat. Zona euro vrea să impună guvernul pe care îl doreşte în Grecia – prima colonie a zonei euro”, scrie Munchau.

Schauble se confruntă cu o dilemă. Este responsabil pentru finanţe în faţa Parlamentului german şi i se cere să semneze un program despre care se îndoieşte că va funcţiona. Eliberarea fondurilor înainte de alegeri este riscantă. “Ce poate opri un nou guvern elen să schimbe unilateral înţelegerea?”, întreabă editorialistul FT. Grecia are un istoric nefericit în implementarea politicilor convenite. Neîncrederea este de înţeles, dar pentru a depăşi această problemă, zona euro caută asigurări “incredibile”.

Provocările la adresa Greciei durează de mai mult timp. Prima a fost proiectul de a impune un comisar fiscal Atenei, cu putere de veto asupra deciziilor de politică economică. După respingerea acestui plan, oficiali au propus înfiinţarea unui cont de tip escrow, astfel încât zona euro să poată bloca accesul Greciei la fonduri din pachetul de salvare fără a băga însă ţara în faliment.Cea mai extremă propunere este însă cea de a amâna alegerile şi de a menţine guvernul tehnocrat al premierului Lucas Papademos mai mult timp.

Amânarea alegerilor şi izolarea guvernului de rezultatul alegerilor democratice nu s-ar putea întâmpla în Germania. Recent, Curtea Constituţională din Germania a decis că suveranitatea Parlamentului este absolută, că nu trebuie să transfere suveranitate unor instituţii externe şi nu trebuie să limiteze puterile următorului legislativ. Propunerile încalcă principiile constituţiei Germaniei. Pe scurt, nu sunt etice, scrie Munchau.

“Un înalt oficial german mi-a spus că Schauble ar prefera să forţeze Grecia într-un faliment imediat. Astfel, pot să înţeleg propunerea ministrului de amânare a alegerilor doar ca o provocare menită să declanşeze o reacţie extremă din partea Atenei. Dacă acesta a fost scopul, pare să dea rezultate. Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a răspuns «insultelor» lui Schauble. Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, a afirmat că unele forţe încearcă să scoată Grecia din zona euro. Teorii ale conspiraţiei abundă. Nu prea trece o zi fără caricaturi în ziarele elene cu Merkel şi Schauble în uniforme naziste. Parlamentarii germani au reacţionat cu indignare la indignarea grecilor. Cotidianul german de largă circulaţie Bild cere aruncarea Greciei în afara zonei euro. Mă îngrozeşte gândul vreunui act de violenţă împotirva germanilor în Grecia sau împotriva unor greci în Germania. Acesta este genul de conflict care poate escalada uşor”, se arată în editorialul FT.

Motivele pentru care actualul sistem din zona euro se prăbuşeşte este lipsa de încredere. Neîncrederea este motivul pentru care pachetul financiar destinat Greciei a fost amânat până în ultimul moment şi pentru care conţine atât de multe condiţii: termene de implementare, cont escrow, reprezentare permanentă a creditorilor şi FMI. În curând vor urma noi măsuri de austeritate. Într-un final cineva nu va mai putea suporta şi va ceda, notează Munchau.

GRECIA NU POATE PĂRĂSI UŞOR ZONA EURO pentru că a fost CONSTRUITĂ FĂRĂ IEŞIRI – ministru britanic

Grecia va întâmpina probleme majore dacă încearcă să părăsească zona euro, iar una dintre acestea este că uniunea monetară a fost construită fără ieşiri, a declarat ministrul britanic de Externe, William Hague, la o emisiune TV. “Trebuie să fie pregătiţi să adopte măsuri pentru a împiedica sume în euro să iasă din ţară, posibil să apeleze la controale la graniţă. Nu au vechea monedă pregătită în seifuri gata să fie distribuită. Nu este atât de direct să ieşi din zona euro. A fost construită fără ieşiri”, a spus Hague, citat de BBC.

Zona euro are nevoie de o integrare mai puternică pentru a funcţiona, a spus ministrul britanic. “Este necesară o integrare fiscală mai amplă, este nevoie de integrare politică – nu poate funcţiona fără. Când Germania face parte dintr-o uniune monetară impune asupra celorlalţi disciplina germanică dacă vor să rămână membri mult timp”, a adăugat el. Miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni luni pentru a discuta al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia de 130 de miliarde de euro.

Scenariul falimentului şi ieşirii Greciei din zona euro a fost mult dezbătut, dat ca soluţie pentru rezolvarea problemelor statului sau criticat de presă, analişti şi oficiali. Publicaţia britanică The Telegraph analizează însă această posibilitate prin prisma celor mai recente evenimente, a opoziţiei tot mai mari şi mai violente pe care grecii o arată faţă de austeritatea propusă de finanţatorii internaţionali şi a cerinţelor tot mai stricte ale creditorilor în schimbul salvării statului elen de la faliment.

“Într-un faliment, standardele de viaţă ale grecilor s-ar prăbuşi, Ţara s-ar prăbuşi într-o lungă spirală a recesiunii, instabilităţii şi şomajului”, a avertizat premierul grec Lu­cas Papademos pentru a convinge populaţia să accepte austeritatea.

Ieşirea din zona euro nu este un scenariu pe care un guvern să nu-l privească cu teamă. Intrarea Greciei în incapacitate de plată ar iniţia procesul falimentului naţional care ar însemna, în primul rând, că salariile, pensiile şi contractele statului nu vor fi plătite. Insolvenţa s-ar propaga adânc în sectorul privat, iar pentru multe afaceri va fi foarte dificil să supravieţuiască, scrie The Telegraph. Renunţarea la euro ar devasta economiile populaţiei prin devalorizare şi valuri de falimente. Ar urma rapid o scădere economică violentă, urmată de un tsunami al inflaţiei.

Primul val de inflaţiei ar veni din devalorizare, al doilea din compensarea cererilor privind majorarea salariilor, iar al treilea din monetizarea, de către banca centrală, a deficitului bugetar. “Nu este de mirare că tehnocraţii Greciei şi majoritatea politicienilor refuză să accepte un astfel de curs”, notează publicaţia britanică.

Pe de altă parte, rundele repetate de austeritate nu fac decât să slăbească economia, iar Grecia este nevoită să ceară tot mai mult. “Ce or să ceară atunci finanţatorii? Ca populaţia să plătească pentru păcatele şi greşelile politicienilor şi elitei din afaceri? Grecii deja se revoltă. Să ceri mai mult nu poate fi o strategie economică, ci o formă sadică de răzbunare care are ca scop punerea la zid a ţării”, subliniază The Telegraph.

Pentru a readuce competitivitatea la periferia Europei, ţările trebuie să recurgă la inflaţia tolerată de Germania, iar aceasta nu va accepta un nivel mai mare de 2%. Astfel, majoritatea statelor cu probleme sunt condamnate la deflaţie, austeritate şi depresiune pentru foarte mult timp. Experienţa Argentinei şi a altor ţări care au trecut prin faliment sugerează că şo­curile economice cauzate de ieşirea dintr-un regim al cursului valutar fix sunt de scurtă durată. Odată restaurată competi­tivitatea prin deva­lorizare şi default, pers­pec­tivele de creştere economică se îmbu­nătăţesc dra­matic.

“Şocul scurt, dar acut, al renunţării la euro este, foarte probabil, de preferat morţii din cauza celor o mie de tăieturi pe care le-ar implica rămânerea în zona euro.”

Clasa de mijloc a fost decimată, tot mai mulţi greci recurg la supa săracului, mulţi şi-au pierdut casele şi locuiesc sub cerul liber.

Al doilea pachet de salvare din partea UE şi FMI în valoare de 130 de miliarde de euro va fi mai mult ca sigur acordat Greciei de miniştrii de Finanţe din eurozonă, dar nu va rezolva mare lucru. Banii vor merge în mare parte către rostogolirea datoriilor scadente. Mai tragic este, susţin analiştii, că nici noile măsuri de austeritate impuse de guvernarea Papademos nu rezolvă nimic, ci doar acutizează problemele şi pentru că opoziţia grecilor faţă de programul de sărăcire şi tutelare a ţării lor este mare.

Situaţia de zi cu zi a milioane de greci este tot mai dificilă. Clasa de mijloc a fost prima care a fost decimată de măsurile de austeritate, şomajul a trecut de 20%, iar economia va scădea în acest an cu mai mult de 8%. Oamenii învaţă să supravieţuiască. Trocul a luat locul banilor, iar numărul celor fără un adăpost deasupra capului, al celor care recurg la supa săracului şi al celor care se sinucid a urcat.

„Este ca în timpul războiului”, scrie Panagiotis Grigoriu, istoric şi etnolog, pe blogul său. A pierdut tot. Contractul său de muncă la un centru de cercetare nu i-a fost reînnoit din cauza tăierilor de la buget. Nu a mai putut plăti chiria şi s-a mutat la prieteni. Ultima dată când a făcut un plin de benzină la maşina sa veche a fost pe 26 decembrie. El foloseşte ori de câte ori se poate transportul public pentru că este mai ieftin. Panagiotis face parte din cei o treime de greci care trăiesc sub pragul sărăciei, adică mai mult de trei milioane de oameni, potrivit Eurostat. Numai în Europa de Est situaţia economică este mai rea.

 

Clasa de mijloc, prima lovită

saraci greciaClasa de mijoc a fost prima afectată de această criză. În această categorie intră şi Lambros Zacharatos. Până anul trecut a lucrat ca designer de interior şi câştiga până la 4.000 de euro pe lună. Acum este nevoit să locuiască împreună cu alţi doi colegi de suferinţă într-o cameră micuţă pusă la dispoziţie de organizaţia caritabilă Klimaka, scrie „Der Spiegel”.

Dar aici toţi rezidenţii trebuie să ia parte la activităţile de zi cu zi: gătesc, curăţă, ce este nevoie. Numărul celor care nu mai au un acoperiş deasupra capului după ce şi-au pierdut locul de muncă este mult mai mare decât statisticile oficiale pentru că mulţi, mai ales tinerii, s-au mutat la rude. Aproximativ 100.000 de firme au dat faliment şi multe altele sunt pe punctul de a se prăbuşi. Rata sinuciderilor este în creştere, numărul crimelor şi jafurilor s-a dublat, iar zeci de mii de oameni au rămas fără locuinţe.

Viaţa în regiunile rurale, unde s-a revenit la schimburile tradiţionale de produse, este mai suportabilă. Mulţi fermieri au decis să ofere gratuit produse alimentare pentru cantinele săracilor.

Trocul a luat locul banilor

Oamenii încearcă să înveţe să se descurce. Trocul, chiar şi în privinţa serviciilor, a luat locul banilor. Oamenii refuză să plătească taxa suplimentară inclusă în factura pe electricitate, impusă din octombrie de guvern, chiar dacă au fost ameninţaţi cu întreruperea furnizării electricităţii. Compania de distribuţie DEI a încercat să facă acest lucru de câteva ori, dar sindicatul electricienilor s-a opus. 500.000 de gospodării refuză să plătească acest impozit.

Terapie de grup pentru datornici

În centrul capitalei funcţionează centrul de ajutorare pentru datornici Ekpizo. Cu chipuri tensionate, participanţii la şedinţă schimbă câteva saluturi inhibate înainte de a se sprijini de pereţi. De parcă le-ar fi teamă să se aşeze pe scaunele dispuse în cerc, ca pentru o terapie de grup. Sau poate le e greu să admită că, prăbuşindu-se sub greutatea datoriilor, sunt pur şi simplu disperaţi, scrie „To Vima”. Când interlocutoarea lor intră în sală, atmosfera rece se destinde un pic.

„De mai bine de un an şi jumătate aud aceleaşi cuvinte”, mărturiseşte Lila Linardatou, juristă la Ekpizo. Ea încearcă să le dea sfaturi celor care nu mai  fac faţă sub povara datoriilor şi doresc să negocieze o păsuire cu băncile. „Scopul nostru este să evităm ce e mai rău”, spune Linardatou, citată de publicaţia „To Vima” . Peste 6 .000 de persoane s-au adresat deja centrului Ekpizo, unde jurişti, psihiatri şi psihologi – toţi voluntari – încearcă să-i liniştească pe cei care, sub greutatea crizei, încep să cedeze.

Oameni care recurg la un card de credit pentru a aproviziona un altul, capi de familie care s-au îndatorat „până în gât” când au avut probleme de sănătate şi care nu au mai reuşit să-şi revină, oameni care trăiesc în impas aşteptând o ieşire care nu vine niciodată.„Situaţia este insuportabilă. Societăţile de credit ne sună de până la zece ori pe zi şi ne ameninţă”, povesteşte Konstantinos Venerdos, care a trebuit să iasă la pensie de curând, din motive de sănătate.

Tot mai multe sinucideri

„Am făcut o cerere de înţelegere amiabilă, dar băncile mă ignoră. Am doar 5 euro în buzunar pentru a ajunge la sfârşit de lună şi mă cuprinde panica. Mă gândesc din ce în ce mai des la sinucidere pentru a sfârşi cu toate astea. Dar mă gândesc şi la fiul saraci greciameu. Ce se va alege de el, dacă eu îl abandonez?”, spune  Venerdos.

Alţii au trecut la fapte. “Patru membri ai grupului s-au sinucis deja în ultimele luni şi alte zeci rezistă doar datorită medicamentelor. Trebuie făcut ceva pentru a nu mai fi şi alte victime“, spune neliniştită Mikela Christodoulou, o altă angajată de la Ekipzo. “Recunosc că am intrat într-o spirală fără sfârşit. Foloseam un card pentru a aproviziona un altul, explică Mario, un funcţionar. Cu toate aceste propuneri ispititoare ale băncilor, am ajuns să am până la 20 de carduri diferite. Dar salariul meu a fost redus de mai multe ori, şi acum mi-e teamă să nu mă regăsesc în stradă”.

Oferta Eurogrupului

După numeroase incertitudini, situaţia pare a se fi lămurit în privinţa salvării Greciei de la faliment. Ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, a declarat luni dimineaţă că toate condiţiile necesare unei înţelegeri sunt îndeplinite. Miniştrii de Finanţe din zona euro reuniţi, ieri, la Bruxelles, vor acorda, chiar dacă sub „supraveghere”, cel de-al doilea pachet de ajutor financiar în valoare de 130 de miliarde de euro pentru Atena şi ştergerea parţială a datoriei deţinute de creditorii privaţi, la nivelul a 100 de miliarde de euro. Contribuţia FMI la noul acord va fi, potrivit „Financial Times”, de 13 miliarde euro.

 grecia-troica

sursa caricatura

OAMENI IN SCHIMBUL BANILOR…


Categorii

Criza datoriilor suverane, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “GRECIA, conform Financial Times: “PRIMA COLONIE EURO”; VA SANGERA PANA LA MOARTE daca nu iese din zona. Problema: zona euro a fost construita FARA IESIRI

  1. Sugestiv pentru nivelul de intelegere al problemei Greciei, al comentatorilor autohtoni, a fost discutia de la antena 3, la emisiunea Danei Grecu, unde analistul militar Radu Tudor considera, nici mai mult, nici mai putin, ca Grecia ar fi o tara “infecta”, care merita sa stea pe coji de nuca in continuare, dezaproband editorialul din FT si laudand masurile TROICII.

    Un altul, fost sef de servicii, Costin Georgescu, dadea exemplul Bulgariei, unde a existat in urma cu mai multi ani un faliment national, tara fiind preluata de un consiliu monetar strain controlat de (coincidenta) germani. Exemplul era pozitiv, desigur!

    Ceilalti participanti, in grade diferite si nu chiar asa virulent, aprobau si ei ce se intampla acum cu Grecia, perpetuand aceleasi lozinci obosite despre dezastrul iesirii din euro si “precedentul” grav care s-a crea, pe logica lui “vai, vai, ce ne facem daca se duce UE, muicaaa, ce ne facem, cui ne lasa?!”

    Sau, cu alte cuvinte: “vrem sa fim sclavi, ne place sa fim sclavi!” si, desi vorbim vorbe mari despre subminarea economiei nationale, “noi vrem cu germanii, cu UE, noi vrem sa vorbim, nu sa gandim!”

    Discutie de nivel de “babe” care fac politica zonei euro… Care nu pot sa faca o simpla comparatie sa vada ca masurile aplicate Greciei sunt aceeasi poveste cu masurile aplicate noua, nu inteleg ca de aia sprijina Traian Basescu SUE si tratatul de stabilitate, ca e in coerenta maxima cu tot restul agendei lui si principal mijloc de legitimare interna si externa si nu inteleg… in general, NIMIC din NIMIC.

    Dar sa stea linistiti, o sa aiba parte de UE pana o sa le iasa pe nas si pe ochi.

    PS1: http://www.antena3.ro/politica/ponta-usl-e-de-acord-ca-romania-sa-semneze-si-sa-ratifice-tratatul-de-guvernanta-fiscala-156172.html

    PS2:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/10/reeducarea-de-bunavoie-a-oamenilor-subtiri-sau-cum-ajung-intelectualii-de-dreapta-aplaudacii-de-duzina-ai-tiranilor/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/07/08/adevaratul-mare-pericol-si-cursa-in-care-cad-inclusiv-patriotii-sinceri-sa-vina-un-guvern-european-sau-mondial-sa-ne-scape-de-basescu/

  2. Sa observam totusi ca US_UK lupta pentru decredibilizarea/disparitia Euro, principala optiune la US-Dolar si Lira…deci nici comentariile FT nu sunt atat de obiective cat vor sa para.

    Ca Germania isi traseaza ‘spatiul vital’ in Europa, e evident. Cu cine a batut insa palma si ce scrie in acordul secret, asta e ghicitoarea mea. La prima intrebare,am un nume: Ribentropp.

  3. @c2:

    Nu prea se potriveste… mai deloc chiar.

    UK da, nu e avantajata de moneda euro daca ar adopta-o. Insa, daca citesti mai atent, vei observa ca, de fapt, criticile britanicilor nu se indreapta catre euro, ci catre Germania. La nivel politic, ministrul britanic a zis clar, ca zona euro trebuie sa fie integrata si mai mult. De ce? Pentru ca britanicii au fost mereu de acord cu ideea UE. Cu o singura conditie – sa nu faca parte din ea integral.

    Apoi, Germania nu a facut niciun pact cu Rusia, ar vrea Kremlinul asa ceva, in visele sale eurasiatice. Dimpotriva, primii interesati de rezistenta euro si de continuarea integrarii sunt chiar americanii (ma rog, Council of Foreign Affairs, Departamentul de Stat, administratia in general) care, de la bun inceput, au incurajat varianta supra-statala a UE, nu varianta mai laxa, inter-guvernamentala. Acest lucru se poate vedea si din pozitiile publice ale admin Obama, care incurajeaza de zor FMI, Germania si BCE pentru a se implica mai mult in rezolvarea crizei la modul integrarii intensive crescute.

  4. Iar ma bag in discutie, si sigur o sa supar, dar nu publicati in cazul asta, pentru ca as vrea sa zic ca nu putem da toata vina numai pe UE, care da, este o structura de tip dominant “mascat”, si sa vedem in greci niste ingerasi torturati de “diavoli” !
    In Grecia salariul mediu al unui bugetar era in 2009 de 1200-1600 euro. Pai va intreb si eu, o tara care traieste in principal dint turism, cum poate sa aiba un asemenea salariu mediu, la stat ? Din ce erau si mai puteau fi platite asemenea salarii intr-o tara care nu produce mai nimic de competitivitate pe plan mondial ?
    Iar coruptia este si acolo cel putin la fel de “infloritoare” ca in Romania.
    Haideti sa vedem putin si tarele noastre, ale celor din balcani, si poate daca vom lupta sa le indreptam, nici UE sau SUA nu ar mai avea atat succes in a-si realiza ideile cotropitoare !!!
    Sigur, calaul este primul vinovat, dar si victima care din inconstienta si indolenta ajuge la mana lui, nu cred ca este mai putin vinovata…

    Iertati-ma.

  5. @Hrisanti:

    Principalii vinovati, atat la greci cat si la noi, sunt administratorii tarilor respective. Cum spunea si IPS Serafim, Grecia are destule resurse naturale, cum spun altii la noi, am fi avut destule asset-uri ca stat si natiune. Este absolut relevant, de pilda, faptul ca cele mai mari mine de aur din Europa sunt in Grecia si Romania. Au un singur… “defect”: ele sunt date corporatiilor straine! Asta ca sa luam doar un exemplu.

    Deci, de vreme ce administratorii tarilor sunt… tradatori, aceste tari au fost tinta unor politici colonialiste europene, care au facut din ele piete de desfacere, rezervor de forta de munca ieftina, exploatare de resurse naturale. La nivel duhovnicesc, vina apare, desigur, poporului, pentru lipsa de pocainta si de rod duhovnicesc care au facut posibil ca Domnul sa ingaduie astfel de impilari: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/02/15/daca-te-avem-pe-tine-doamne-nimic-n-am-pierdut-rugaciunea-sfantului-ghenadie-la-caderea-constantinopolului/

    Asadar, atunci cand demascam politicile colonialiste europene, nu ne facem iluzii cu privire la CAUZA fundamentala a halului in care am ajuns noi, popoarele rasaritene. Problema este ca, la nivel de opinie publica, propaganda face din aceste politici de subjugare un fel de formula alchimica ce ne va aduce prosperitatea si “modernizarea”.

  6. @admin

    “Principalii vinovati, atat la greci cat si la noi, sunt administratorii tarilor respective”

    Absolut de acord cu tine, dar acesti “administratori” nu sunt extraterestrii…ei vin ditre noi si perpetua o mentalitate locala…

    “Problema este ca, la nivel de opinie publica, propaganda face din aceste politici de subjugare un fel de formula alchiica ce ne va aduce prosperitatea si “modernizarea””

    Iar sunt de acord cu tine, si crede-ma ca aceeasi propaganda se face peste tot in lume, si nu vom putea niciodata sa o invingem pentru ca, din pacate, majoritatea decide, iar majoritatea este teribil de manevrabila instictual…

    Si revin la ce am spus, calaul este groaznic, dar victima este masochista si atunci ajunge chiar sa-i placa chinul si sa-l idolatrizeze pe cel care i-l provoaca.

    Din pacate psihopatia este o “normalitate” in zilele noastre.

    Numai Dumnezeu ne poate salva !

  7. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: NU CUMVA ACEASTA CRIZA NE ESTE SPRE JUDECATA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Am vazut si eu emisiunea cu Radu Tudor. M-a uimit atitudinea lui-o ura fatisa fata de o tara tarata de “binefacatorii” ei in mizerie crunta. Comentariile lui anterioare erau pertinente, dar dupa cum cred au la baza doar o simpla ura impotriva lui basescu, ura ce ii intuneca judecata. Cum ar veni, basescu actioneaza in consens cu Eurogrupul si cu dorinta noastra europeana, doar ca e un pic arogant si cu tendinte dictatoriale.
    Tocmai de asta nu am auzit nicaieri, pe nici un canal mass-media, ca cineva sa recunoasca adevarul: FMI, UE, BM, SUE sunt de fapt piatra de moara. Daca am fost educati sa consideram patriotismul ca ceva desuet si demult apus, nici macar adevarul nu mai vrem sa-l vedem, ne este frica de el. Cunosc oameni rationali care au ajuns la concluzia ca ne este mai bine a fi administrati de straini, uitand sau acceptand faptul ca acestia ne considera un fel de suboameni care-s buni la carat saci cu ciment pe distante mari. Minciuna colectiva spune ca, odata intrat in clubul lor esti pazit de dezastre, ca nu-si permit sa te lase. Cu siguranta de lasat nu te lasa-la nivel de regiune si institutii administrative, dar la nivel de individ-scapa cine poate.
    Oamenii au incredere in Isarescu, BNR, samd. Daca as fi un condamnat la esafod eu mi-as pune sperantele in calau ca si-a ascutit bine securea, sa taie din prima.
    Basescu e de departe cel mai dur calau autohton. Cei care vor veni (daca vor veni si nu ne va fi pusa vreo conditie de genul amanarea alegerilor) au specificat ca vor avea aceeasi agenda pro-orice-e-rau. Oricine vine are si scuza perfecta: Basescu a facut imprumutul, noi trebuie din onoare sa-l restituim si sa ascultam de UE care, nu-i asa, nu ne poate lasa. Poate ei nu sunt atat de darzi, dar oamenii fericiti ca scapa de basescu si avand incredere in Isarescu, vor accepta austeritatea tehnocrata.

  9. @vlad:

    Tocmai de asta nu am auzit nicaieri, pe nici un canal mass-media, ca cineva sa recunoasca adevarul: FMI, UE, BM, SUE sunt de fapt piatra de moara.

    Au mai inceput, mai ales Ilie Serbanescu e pe linia asta. Si restul, chiar si Radu Tudor, mai vorbesc despre jaful la care suntem supusi, insa sunt populati de multi idoli ai falselor certitudini. E si un cult, de altfel propagat cu grija, nu de azi, de ieri, pentru unele institutii nationale – vezi BNR – sau internationale care au o aura de obiectivitate, ca si cum ele nu ar fi populate de oameni cu agenda, interese personale, de grup, de gasca chiar. Si multi pica in aceasta cursa a autoritatii care garanteaza, care reprezinta, chipurile, stabilitatea… Oricum, la noi, abia acum si mult prea difuz, neclar, incoerent, au inceput sa se auda voci eurosceptice, si asta doar din cauza de Basescu. Intr-un fel, Basescu le-a facut un deserviciu eurocratilor, dar, “ghici ghicitoarea lui”: eurocratilor nici nu le mai pasa de imagine, au trecut la exploatare fara mila.

  10. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11560873-grecia-salvata-inca-data-fapt-salvate-fost-bancile.htm

    La masa negocierilor s-au asezat pe rand. Oficialii greci, in frunte cu premierul Papademos si ministrul de Finante Venizelos, apoi reprezentantii Troikai si in cap de masa, reprezentantii creditorilor privati. Adica cei ai bancilor, reprezentati de Josef Ackermann, CEO Deutsche Bank. Dupa 11 ore de discutii, “salvarea” a fost batuta in cuie. Greciei i se vor da bani ca sa-i poata restitui apoi bancilor si Troikai. Se cheama ca grecii au fost salvati.
    Urmeaza tigara de dupa. Si trecerea la strategia viitorului plan de salvare a Greciei. Pentru ca in curand va fi nevoie de el.

    Cand o banca imprumuta o persoana fizica sau o companie, iar cel imprumutat nu restituie imprumutul, este executat silit si inclus pe o lista neagra, fiind evitat de orice institutie financiara. Cand imprumutatul este o tara, lucrurile stau exact pe dos. Se fac eforturi pentru a-i imprumuta si mai mult, daca sa poate la dobanzi si mai mari, iar la scadenta refaci operatiunea. Pe masura ce se sufoca si mai tare, ii vinzi tot mai scump punga de aer.

    Citeste aici Comunicatul Eurogrupului legat de actualul plan de salvare a Greciei

    Pietele reactioneaza favorabil la asemenea operatii “gura la gura” Cursul euro a urcat in primele zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari. Tensiunea din strazile Atenei, aparent scade. Vin banii, cum sa nu te bucuri? E un succes al Guvernului, care a “convins” creditorii….

    Dar ceea ce acum cateva luni parea de neconceput, acum apare tot mai evident: se cere instituirea unei tutele straine asupra Finantelor elene. Primul care a venit cu “oferta” a fost ministrul olandez al Finantelor. Jan Kees de Jager, in mijlocul negocierilor. Propunerea lui a produs fiori pe spatele lui Venizelos. “Cand vezi derapajele banilor publici, este probabil necesar acest lucru”, a pus ministrul olandez cartile pe masa. Oricum, a mai continuat de Jager, ar fi mult mai bine daca Troika si-ar stabili un cartier general la Atena, nu sa vina din cand in cand sa verifice conturile natiunii. “Noi trebuie să ne asiguram că fiecare promisiune va fi împlinită in detaliu”, a insistat ministrul olandez.

    Citeste si Grecia se pregateste sa stearga peste 100 miliarde euro din datoria sa externa. Cum se “sterg” banii si cine castiga de pe urma operatiunii?

    De Jager n-a vorbit aiurea. A continuat o idee lansata in week-end de unul dintre cei mai respectati ministri din Europa, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble. El a cerut in mod direct grecilor – mai exact lui Papademos si Venizelos sa li se permita germanilor sa isi trimita cativa colegi pentru a-i “ajuta” la consolidarea administratiei fiscale elene. Propunerea lui Schauble a fost taxata drept o insulta la adresa suveranitatii nationale de catre cotidianul elen Kathimerini. Ziarul citează, de asemenea si alţi oficiali germani care au “sfătuit Grecia sa accepte un ajutor european pentru a construi o administraţie publică eficientă.”

    Drept e ca Finantele grecesti sunt in pana de bani. Anul trecut s-a colectat la buget cu un miliard de euro mai putin decat convenisera in acord. Anul acesta, tinta de 2 miliarde pare la randul ei compromisa.

    Scurt remember: Grecia nu avea ce cauta in zona Euro. A intrat, sa-i fie de bine. A fost lasata sa ajunga la marginea prapastiei, iar acum i se vinde cate un capat de franghie pe foarte multi bani. Pe masura ce aluneca tot mai jos, pretul franghiei creste. In mod normal, Grecia ar trebui lasata sa iasa din Eurogrup. Partea proasta e ca bancile care au imprumutat-o si continua sa o imprumute, ar pierde foarte multi bani.

    Potrivit cifrelor publicate luni de către Banca Centrală a Greciei, prabusirea economiei în recesiune continua cu o viteza ingrijoratoare. Se estimeaza o scadere de 7% in 2012. Rata şomajului atinge 20,9% din forţa de muncă, iar in randul tinerilor de sub 25 de ani, cifrele sunt duble. In capitala, aproximativ 20.000 de oameni si-au pierdut casele în cursul anului trecut. Numarul apelurilor la centrele de consiliere anti-suicid s-au dublat. Doar turismul a crescut cu 9,45% in 2011 fata de 2010, dar nu e clar daca a crescut in mod real sau doar au mai iesit la lumina din economia informala.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-11562639-culisele-negocierilor-pentru-salvarea-greciei-fata-celui-mai-groaznic-scenariu-germania-olanda-trimis-greci-noaptea-trecuta-prin-bruxelles-mai-negocieze-creditorii.htm

    Prima indoiala: Pot grecii sa se tina de programul de reforma?

    Mai intai, analiza UE-FMI legata de datoria Greciei pune sub semnul intrebarii rezultatele de peste cativa ani ale programului de salvare negociat in prezent. “Autoritatile elene ar putea sa nu fie in masura sa ofere reforme structurale si ajustarea politicilor economice in ritmul prevazut de scenariul de baza,” spune documentul, citat de EuObserver, si care face trimitere printre altele, la problemele autoritatilor elene de a convinge sindicatelor sa accepte in continuare masurile de austeritate, dar si la de rezistenta “grupurilor de interese” in a merge mai departe cu liberalizarea pietei.

    Recesiunea, o birocratie ineficienta si somajul ridicat au fost si ele mentionate in analiza FMI-UE, care mai avertizeaza, in varianta celui mai pesimist scenariu, ca Grecia ar avea “chiar mai putine perspective” de revenire in urmatorii ani. “Traiectoria datoriei este extrem de sensibila la intarzierile din programul de reforma” ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la viabilitatea lui, mai arata raportul.

    Seful FMI, Christine Lagarde, intrebat despre acest raport, a precizat ca noul program grec “nu este unul usor” si inca mai are “riscuri”, dar a insistat ca poate fi realizat daca programul de reforma este implementat cu sprijinul politic al liderilor coalitiei din Grecia.

    Economistii sunt insa sceptici. “Programul pentru Grecia ramane fragil si vulnerabil. Bazat pe ceea ce am vazut, Grecia va avea aproape sigur nevoie de o alta salvare”, a declarat Sony Kapoor de la think thank-ul Re-Define, citat de EuObserver.

    Scenariile de pe masa negociatorilor: cel mai bun si cel mai pesimist

    Raportul Troicii privind sustenabilitatea datoriei grecesti anticipeaza ca va fi nevoie de un extra ajutor peste programul de 136 de miliarde de euro negociat azi noapte si care ar duce datoria tarii pana la 129% din PIB pana in 2020. (FMI considera sustenabila datoria Greciei la o valoare de 120% din PIB).

    Scenariul „optimist” presupune un extra-ajutor de 50 de miliarde de euro.

    Acest scenariu „favorabil”, noteaza The Telegraph, se bazeaza pe presupunerea ca economia Greciei se va opri din scadere anul viitor si ar reveni la o crestere de 2,3% in 2014. „Pentru perioada 2015-2020 nevoile oficiale de finantare ar putea insemna o suma suplimentara de 50 de miliarde de euro”, mai noteaza raportul citat.

    Scenariul „pesimist” presupune un extra-ajutor de 245 de miliarde de euro

    Cel de-al doilea scenariu sugereaza varianta potrivit careia datoria Greciei va ajunge la 160% din PIB in 2020, cu 40 de procente mai mult decat obiectivul stabilit de FMI. Aceasta traiectorie pesimista va insemna ca Grecia ar mai avea nevoie de un ajutor suplimentar estimat la 245 de miliarde de euro, de aproape doua ori valoarea pachetului de salvare negociat noaptea trecura de ministrii de finante ai zonei euro.

    Creditorii privati chemati sa ierte 53,5% din datoria Greciei

    Dar reintoarcerea la crestere economica ar putea sa ii ia Greciei mai multi ani, iar masurile de austeritate adancesc recesiunea, aflata deja in al cincilea an, si afecteaza veniturile guvernamentale. Acordul va permite insa Atenei sa lanseze programul cu investitorii privati care presupune o steregere consistenta a datoriilor dar care va contribui la o baza financiara mai stabila si la pastrarea Greciei in interiorul zonei euro.

    Prin acest program detinatorii privati ai datoriilor elene vor avea pierderi de 53.5 la suta fata de valoarea nominala a obligatiunilor lor, un efort mai mare fata de tinta initiala de 50%. Acest lucru ar permite reducerea datoriei tarii cu aproximativ 100 de miliarde de euro, un record in istoria economica mondiala, comenteaza AFP.

    http://www.business24.ro/international/grecia/grecia-primeste-la-pachet-supravegherea-permanenta-a-ce-1508341?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+bloombiz+%28Bloombiz+-+Stiri+financiare%29

    Supravegherea Greciei de catre creditorii sai va fi consolidata in schimbul planului de salvare menit sa permita Atenei sa evite falimentul, a anuntat marti dimineata comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, in cadrul unei conferinte de presa.

    “Planul de salvare a Greciei se bazeaza pe o conditie stricta: el prevede consolidarea supravegherii Greciei si impunerea unei prezente permanente a misiunii Comisiei Europene la fata locului”, menita sa ajute Grecia sa-si modernizeze aparatul de stat, a declarat Rehn, citat de AFP.

    El s-a exprimat la finalul unei reuniuni a Eurogrupului, in cursul careia ministrii de Finante din zona euro au aprobat un important plan de salvare in favoarea Atenei.

    La randul sau, “Troica isi va spori in mod semnificativ prezenta” in Grecia, a precizat liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

  11. Pingback: FASCISMUL FINANCIAR EUROCRAT s-a oficializat. Grecia, guvernata direct de TROICA, Ungaria, pedepsita de Comisia Europeana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: IPS Serafim de Pireu: Tehnocratii Bilderberg lucreaza pentru instaurarea GUVERNULUI MONDIAL, A RELIGIEI UNIVERSALE SI PREGATESC CALEA LUI ANTIHRIST (Video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: “VOM PLATI DATORIILE CU PROPRIILE VIETI?” Grecia, intre spiritul libertatii si dependenta de euro - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: BANII PENTRU “SALVAREA” GRECIEI SE DUC LA CREDITORII SAI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: GRECIA in clestele antisocial al “Troicii”: FMI, CE si BCE cer SAPTAMANA DE LUCRU DE SASE ZILE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare