FASCISMUL FINANCIAR EUROCRAT s-a oficializat. Grecia, guvernata direct de TROICA, Ungaria, pedepsita de Comisia Europeana

22-02-2012 7 minute Sublinieri

Acordul cu Grecia: DICTAT FARA MILA IN FOLOSUL BANCILOR SI COMPANIILOR DE ASIGURARI DIN GERMANIA, FRANTA, UK
grecia acord troica

sursa imagine

  • Presseurop:

 UE sporeşte controlul asupra bugetelor naţionale

Pe lângă aprobarea unui al doilea plan de 130 de miliarde de euro pentru salvarea Greciei, miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns de asemenea la un acord referitor la regulile care vor conferi “Uniunii Europene mai multă putere pentru a supraveghea bugetele ţărilor din zona euro, chiar înainte ca acestea să fie aprobate de către Parlamentele naţionale, dezvăluie Financial Times.

Comisia Europeană îşi va putea trimite în mod unilateral experţii în ţările care au nevoie de un plan de salvare pentru a oferi asistenţă tehnică, în acelaşi timp cu “forţele de intervenţie” care asistă guvernul grec supraveghind punerea în aplicare a reformelor impuse de către UE.

Financial Times adaugă la acestea căci conform noilor reguli

…Comisia va avea o mai mare latitudine pentru a face recomandări referitoare la impozitele naţionale şi la politicile de distribuire a cheltuielilor, lucru pe care evită să îl facă de obicei în ţările care nu respectă regulile referitoare la deficitul de stat.

Prezenţa echipelor UE care sosesc în ţările “confruntate cu mari dificultăţi” este “o situaţie potenţial umilitoare pentru guvernele naţionale“, scrie cotidianul.

Băncile recunoscătoare pentru planul de ajutor

Grecii salvează băncile europene“, titrează puţin provocator Die Tageszeitung. Conform cotidianului german, de ajutorul european nu vor beneficia grecii, care “vor trebui să trăiască pe viitor cu venituri încă şi mai mici, o protecţie redusă împotriva concedierilor, o asigurare de sănătate proastă şi o lichidare masivă a statului lor“. Şi cu toate acestea, nivelul datoriei greceşti în 2020 ar putea fi acelaşi ca şi la ora actuală.

Conform jurnalistului Eric Bonse, de acest ajutor – care este un “dictat fără milă” – profită în principal sistemul bancar, care evită prăbuşirea datorită dobânzilor generate de împrumuturile statului grec.

Schäuble &Cie i-au salvat pe creditori, nu pe greci. Cei care vor profita sunt băncile, asigurările şi fondurile de pensii din Germania, Franţa sau Marea Britanie. În cazul unui faliment [grec], ar fi pierdut totul. […] Creditorii privaţi, care ar fi trebuit, după cum spunea Schäuble, să fie de asemenea garanţi, sunt de fapt net favorizaţi. Este o afacere bună pentru creditori, dar una foarte proastă pentru Europa.

Cum Bruxelles distruge Grecia

Scufundată într-o criză economică violentă, Grecia este pe moarte din cauza unei Uniuni Europene “incompetente” şi a “insensibilului” comisar UE pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, acuză Peter Oborne, într-un editorial vehement.

În toată viaţa mea de adult, structurile politice britanice au avut tendinţa de a percepe Uniunea Europeană ca fiind puţin incompetentă şi coruptă, dar în acelaşi timp benignă şi, în general, o forţă a binelui într-o lume plină de probleme. Această atitudine pare din ce în ce mai greu de susţinut, în contextul în care acest parteneriat de naţiuni începe să pară cu adevărat nesuferit: un asupritor brutal care urăşte democraţia, identităţile naţionale şi vieţile oamenilor de rând.

Momentul culminant pare să fi apărut săptămâna aceasta, odată cu cea mai recentă intervenţie a Comisiei Europene: birocraţii ameninţă că vor falimenta o ţară dacă partidele de opoziţie nu se angajează să susţină planul de austeritate susţinut de Uniunea Europeană. 

Să punem problema Greciei în perspectiva corectă. Marea Criză economică ce a afectat Marea Britanie în anii 1930 a devenit parte a mitului naţional britanic. A fost perioada cantinelor pentru săraci şi a şomajului masiv, imortalizată în minunatele romane ale lui George Orwell.

Cu toate acestea, scăderea cuantumului Produsului Intern Brut în timpul Marii Crize nu a fost niciodată mai mare de 10%. În Grecia, nivelul PIB-ului a scăzut deja cu circa 13% din 2008 până acum şi, potrivit experţilor, probabil va scădea cu încă 7% până la sfârşitul acestui an. Cu alte cuvinte, până la Crăciun, criza economică din Grecia va fi de două ori mai gravă decât catastrofa economică ce a afectat Marea Britanie în urmă cu 80 de ani.

Cui îi pasă?

Cu toate acestea, există indicii că elitei europene nu prea pare să îi pese. La începutul acestei săptămâni, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Monetare Olli Rehn avertiza că o intrare a Greciei în incapacitate de plată va avea “consecinţe devastatoare”. Cu toate acestea, contextul în care au fost făcute aceste declaraţii sugerează că Rehn se gândeşte la consecinţele devastatoare pentru restul Europei, mai degrabă decât pentru cetăţenii greci.

Deşi “euroelita” pare să rămână nepăsătoare, viaţa în Grecia, leagănul civilizaţiei europene, a devenit de nesuportat. Aproximativ 100.000 de firme au dat faliment şi multe altele se prăbuşesc. Rata sinuciderilor este în creştere, numărul crimelor s-a dublat, iar zeci de mii de oameni au rămas fără locuinţe. Viaţa în regiunile rurale, unde s-a revenit la schimburile tradiţionale de produse, este mai suportabilă.

În oraşe, situaţia este foarte dură, iar pentru grupurile minoritare este groaznică – în special pentru etnicii albanezi, care nu au drepturi şi care au ocupat mult timp locuri de muncă pe care grecii le refuzau.

Nu au de suferit doar familiile, ci şi instituţiile elene. Spre deosebire de situaţia Marii Britanii din timpul crizei economice din anii 1930, Grecia nu are o tradiţie de secole în materie de democraţie parlamentară mai mult sau mai puţin stabilă. Abia dacă a trecut o generaţie de când Grecia a scăpat de dictatura militară şi, dat fiind că în unele regiuni din ţară domneşte anarhia, forţele sinistre sunt din nou în ascensiune.

Forţele de extremă-dreapta şi extremă-stânga, în ascensiune

În toamna anului 2011, formaţiunile extremiste erau creditate cu aproximativ 30% din drepturile de vot. În prezent, forţele politice de extremă-dreapta şi extremă-stânga sunt cotate cu aproximativ 50% şi sunt în ascensiune. Trebuie precizat că această îndepărtare de democraţie a fost favorizată de intervenţia Uniunii Europene, în special prin impunerea lui Lucas Papademos ca premier-marionetă.

La sfârşitul anului trecut, am fost criticat dur şi chiar evacuat din studioul emisiunii “Newsnight” (BBC) de un producător cu pretenţii, după ce l-am numit pe Amadeu Altafaj-Tardio, un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, acel idiot de la Bruxelles”. De atunci, intermediari bine-intenţionaţi au încercat să mă convingă de faptul că domnul Altafaj-Tardio este o persoană inteligentă şi încântătoare. Nu am niciun motiv temeinic să mă îndoiesc de acest lucru şi trebuie să ţinem cont de faptul că el este doar vocea şi servitorul plătit al domnului Rehn, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Monetare.

Dar, privind înapoi, îmi este evident că remarcile mele au fost mult prea generoase şi aş vrea să îmi prezint argumentele mai pe larg, cu o forţă mai mare. Idioţenia este, în mod clar, o parte importantă a problemelor de la Bruxelles, explicând multe dintre erorile de judecată şi competenţă din ultimii ani.

Mai gravă este însă insensibilitatea pură şi lipsa de umanitate a unor comisari europeni precum domnul Rehn, în contextul în care ei fac parte dintr-un regim de la Bruxelles care este pe cale să distrugă ceea ce era o ţară demnă, celebră şi funcţională.

De dragul principiilor

Sunt destul de bătrân pentru a-mi aminti criticile lor când fostul premier Margaret Thatcher implementa politici monetare ca reacţie la recesiunea de la începutul anilor 1980. Şefa Guvernului britanic era acuzată că nu are niciun fel de compasiune sau umanitate.

Cu toate acestea, nivelul PIB-ului britanic a scăzut cu doar 6% în perioada 1979-1982, doar o treime din nivelul crizei care îi afectează acum pe nefericiţii greci. Rata şomajului crescuse la 10,8%, abia la jumătatea nivelului înregistrat acum în Grecia.

Adevărul este că Margaret Thatcher era o personalitate infinit mai umană şi mai pragmatică decât şeful lui Amadeu Altafaj-Tardio, Olli Rehn, şi colaboratorii acestuia. Margaret Thatcher nu ar fi distrus niciodată o întreaga naţiune de dragul unui principiu economic.

Marea Britanie nu mai poate avea argumente morale pentru a susţine moneda unică europeană, un experiment catastrofal cu efecte devastatoare de o asemenea amploare asupra oamenilor. Lăsând la o parte orice alte argumente, premierul David Cameron ar trebui doar din umanitate să se distanţeze de Uniunea Europeană şi să intervină pentru salvarea Greciei.

Rodney Shakespeare, analist politic și profesor al Binary Economics, este de părere că grecii ar trebui să se revolte împotriva sclaviei îndatorării. Mai mult, în Grecia începe să se manifeste un alt nivel la care ajung nemulțumirile oamenilor de rând, care cred despre situația țării lor că a fost regizată și pusă în scenă de către actori care au dorit s-o trnasforme în colonie.

“Ce se întâmplă acum în Grecia este un fascism financiar”, spune Shakespeare, care arată că în opinia sa Grecia a fost ocupată, colonizată și sacrificată.

Tot despre o colonie vorbea și publicația economică Financial Times la începutul acestei săptămâni.

Strategia Germaniei pentru Grecia pare să vrea să le facă viaţa grecilor atât de insuportabilă încât aceştia să ceară ei înşişi să iasă din zona euro, o strategie de suicid asistat în “prima colonie a zonei euro”, scria editorialistul Wolfgang Munchau. Ne aflăm într-un punct în care succesul nu mai este compatibil cu democraţia. Guvernul german vrea să împiedice o alegere democratică “greşită”. Similară este şi sugestia de a lăsa alegerile să se desfăşoare, dar să existe o largă coaliţie politică indiferent de rezultat. Zona euro vrea să impună guvernul pe care îl doreşte în Grecia – prima colonie a zonei euro”, scria Munchau.

Grecii, sfătuiți să-i boicoteze pe “călăi”

O organizaţie a consumatorilor din Grecia a lansat o campanie pentru boicotarea produselor şi serviciilor germane şi olandeze, chiar şi în cazul în care acestea ar fi produse pe teritoriul grec. Campania Institutului Consumatorilor (INKA), desfăşurată sub sloganul ‘nici măcar o drahmă (vechea monedă elenă) pentru călăii noştri’, a fost preluată imediat de bloguri naţionaliste.

‘Este mincinoasă afirmaţia că Grecia obţine împrumuturi pentru a plăti salarii şi pensii’, denunţă INKA în apelul său la boicot. În contextul presiunii exercitate de Berlin asupra Atenei pentru a practica o severă austeritate în schimbul acordării împrumutului, institutul compară Germania actuală cu aceea a lui Hitler.

Financial Fascism? ‘Greeks should revolt against debt slavery!’

  • Hotnews:

Un nou scandal in Grecia: Un deputat grec ar fi depus in mai 2011 un milion de euro intr-o banca elvetiana. Din 2011, grecii au transferat in bancile straine aproape 21 de miliarde de euro

Decizie istorica pentru un stat UE indisciplinat: Comisia Europeana a decis sa taie Ungariei aproape jumatate de miliard de euro din fonduri europene din cauza deficitului excesiv

Comisia Europeana a aprobat miercuri suspendarea fondurilor europene destinate Ungariei pentru anul 2013, in valoare de 495 de milioane de euro, din cauza masurilor insuficiente ale Guvernului de la Budapesta in privinta deficitului pe 2012. Decizia a fost luata in cadrul Colegiului Comisarilor, a anuntat vicepresedintele CE, Olli Rehn.

Ce ar putea pierde Ungaria

UPDATE 14.15: Comisia Europeana a propus suspendarea a  495.184.000 de euro din  angajamentele fondului de coeziune reprezentand 0,5% din PIB si 29% din fondurile alocate tarii pe 2013. Este pentru prima data cand Comisia Europeana aplica o astfel de sanctiune. 

“Acum depinde de autoritatile maghiare sa ia masurile necesare, fara intarziere, pentru a putea sa se bucure pe deplin de beneficiile Fondului de coeziune. Propunerea de astazi este proportionala si lasa posibilitatea continuarii investitiilor si ofera Ungariei timp si sansa de a redresa situatia”, a precizat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala. Potrivit acestuia, Colegiul comisarilor a discutat doua variante de sanctiune: suspendarea fondurilor reprezentind un plafon echivalent cu 0,5% din PIB sau 50% din angajamentele pe fondul de coeziune. 

Potrivit CE, regulamentul actual prevede in mod explicit posibilitatea suspendarii partiale sau totale a Fondului de coeziune, in cazul unui stat cu deficit public excesiv si lipsa masurilor eficiente de corectie. Daca Ungaria ia in cele din urma masuri convingatoare, suspendarea decisa astazi poate fi ridicata.

Din punctul de vedere al supravegherii fiscale, Ungaria s-a aflat in situatie de deficit inca de la aderarea ei, in 2004. Termenul pentru a corecta aceasta situatie a fost aminat de doua ori, cu trei ani in total. Consiliul EcoFIN a hotarit, in urma cu o luna, ca Ungaria nu luase inca suficiente masuri ca urmare a recomandarilor noastre din 2009 de a-si corecta deficitul”, a explicat Olli Rehn. El a adaugat ca pozitia structural a Ungariei s-a deteriorat intre timp.

Decizia trebuie privita ca un stimulent si nu ca o pedeapsa, a mai adaugat Olli Rehn. Guvernul Ungariei poate evita aceasta sanctiune prin prezentarea unui buget rectificat pe anul 2012 si un proiect de buget pe 2013, care sa permita reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, potrivit AFP.

Decizia Colegiului Comisarilor trebuie aprobata luna viitoare de toate statele membre UE si va intra in vigoare incepand cu 2013. De altfel, exista deja un acord de principiu dupa ce Consilliul European a convenit asupra declansarii procedurii de deficit excesiv privind Ungaria.

Procedura de deficit excesiv: primele verificari

Comisia Europeana a avertizat in luna ianuarie ianuarie cu privire la posibilitatea sanctionarii Ungariei in cadrul procedurii privind deficitul excesiv stabilita in cadrul Pachetului privind guvernanta economica, asa numitul “Six Pack” care a intrat in vigoare pentru toate statele membre UE in decembrie 2011. Ungaria s-a aflat printre primele state monitorizate de Comisia Europeana in cadrul acestei proceduri alaturi de Belgia, Cipru, Malta si Polonia. In timp ce acestea din urma au urmat recomandarile Comisiei iar masurile nationale sunt considerate de Bruxelles potrivite pentru a duce deficitele pe traiectorii sustenabile, Ungaria nu a facut aceasta dovada.

CE: Nu au existat masuri suficiente pentru un deficit de pina la 3% din PIB

“Comisia a considerat ca Ungaria nu a facut suficiente progrese pentru a corecta de o maniera durabila si sustenabila a deficitului sau excesiv. Comisia propune trecerea la etapa urmatoare si recomanda ca ministrii Uniunii Europene sa decida ca nu au existat actiuni eficiente pentru aducerea deficitului public sub pragul de 3% din PIB”, a precizat in ianuarie un comunicat al CE. 

Budapesta avea probleme si cu legile comunitare

La acel moment, Guvernul de la Budapesta se confrunta si cu critici virulente legate de citeva legi controversate, in principal cele legate de banca centrala si independenta judecatorilor care au si fost apoi anuntate in procedura de infringement de catre Executivul de la Bruxelles. La scurt timp, premierul ungar Viktor Orban, acuzat de adversarii sai politici pentru tendinta autoritara, a fost somat de Uniunea Europeana sa modifice mai multe legi controversate, cum ar fi reducerea independentei bancii centrale si controlul puterii judiciare. De asemenea, independenta bancii centrale ungare reprezinta o conditie prealabila impusa de Bruxelles si FMI pentru acordarea de ajutor financiar.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “FASCISMUL FINANCIAR EUROCRAT s-a oficializat. Grecia, guvernata direct de TROICA, Ungaria, pedepsita de Comisia Europeana

  1. Intr-o emisiune tv Olli Rehn a fost numit de catre un politician finlandez (Timo Soini) “Bobrikovul Bruxelului”. Despre Nikolai Bobrikov http://ro.wikipedia.org/wiki/Guvernatorul_general_al_Finlandei

    Olli Rehn a spus ca asa ceva este foarte jignitor pentru un om atat de devotat tarii sale si expresia arata ura mai ales ca este vorba despre un om care a fost omorat. Acest mesaj este foarte jignitor si astept ca Soini sa-mi ceara scuze

    Scuzele insa n-au venit.

    http://yle.fi/uutiset/news/2012/02/soini_and_rehn_clash_quotfigure_of_speechquot_or_quothate_speechquot_3283369.html?origin=rss

  2. Pingback: Irlanda supune TRATATUL FISCAL referendumului/ Austeritatea e o PROSTIE/ Condamnati sa alegem intre Al Patrulea Reich si SUE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Poate nimeni nu si-a dat seama dar pare sa se asemene unei lupte pentru ca UE sa preia conducerea tarilor Europene nu stiu daca e bine dar UE pare mai democratica decat parlamentele europene oricum tinem in europa parlamente dejaba numai

  4. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare