Arhiepiscopul Ieronim: NU CUMVA ACEASTA CRIZA NE ESTE SPRE JUDECATA?

21-02-2012 3 minute Sublinieri

Ieronim


Crizele judeca oamenii. Ne pun fata in fata cu responsabilitatile noastre, ne dezvaluie “rezervele” care se afla in adancul nostru, dincolo de aparente, ne dezgolesc de orice pretentii si justificari, ne arata calitatea de creatori ai prezentului si ai viitorului. Nu face exceptie nici actuala adanca criza economica si morala care inabusa natia noastra si care impinge societatea cu zeci de ani in urma, dar care doar de putina vreme s-a declansat cu toata durerea ei si care ne pune in fata unei crize – judecata. Intr-o incercare de a identifica domeniile in care suntem judecati ca popor, ne vom concentra pe trei aspecte cruciale pentru ipostaza omului ca persoana:

Α) Noi si propriul nostru eu

Cine suntem noi cu adevarat dincolo de mijloacele noastre de aparare si de machiajul prin care ne “infrumusetam” prezenta noastra in societate? Care este eul nostru autentic si de ce l-am ingropat sub un mal de consumism si rafinament? Sfantul Vasile cel Mare ne spune ca noi, ca persoane, suntem altceva decat bunurile “noastre”,decat ceea ce detinem, ceea ce constituie aparenta noastra, si ne indeamna sa nu ne pierdem niciodata discernamantul in aceasta privinta.

Simtim noi ca valoarea noastra provine numai si numai din faptul ca suntem fapturile lui Dumnezeu? Nu cumva am pierdut busola in aceasta john_chrysostom1privinta? Nu cumva am crezut ca avutiile noastre adauga valoare acolo unde ea nu exista? Nu cumva am supradimensionat nevoile noastre artificiale pentru a acoperi saracia noastra interioara? Nu cumva eliminarea acestor nevoi este in final spre salvarea noastra? Desigur ca e de dorit ca o astfel de lucrare de inlaturare sa fie facuta de buna voie si in mod constient, ceea ce biserica si traditia defineste ca fiind asceza.

Dar si atunci cand se produce in mod violent si neasteptat, avem posibilitatea sa obtinem un bine din ceva rau. Sfantul Ioan Gura de Aur scria ca “sarac nu este cel ce nu are nimic ci acel caruia ii este frica de saracie.” Lipirea de cele materiale prin urmare ne lipseste de libertate si de pacea sufleteasca.

Β) Noi si ceilalti

Apogeul crizei economice pare sa trezeasca puterea milosteniei in societatea noastra. Mesajul este imbucurator. Dar de ce avem nevoie de durere ca sa ne descoperim semenul? Nu existau si inainte de criza langa noi oameni in lipsuri si cu probleme? Iubirea concreta trebuie sa fie o atitudine permanenta in viata noastra. Tot mesajul lui Hristos este cladit pe necesitatea iubirii. Iubirea, ca grija continua si constienta pentru celalalt, a reprezentat innoirea revolutionara a crestinimsului si, fiind aplicata in mod eroic de multi oameni de-a lungul secolelor, a reprezentat pana la urma puterea sa decisiva in confrunatrea cu alte idei si religii.

Un popor care de-a lungul a doua mii de ani se bucura de caracterul sau crestin, este in pericol sa se instraineze de puterea hranitoare a dragostei din cauza obisnuintei si a rutinei, ingenunchind in fata atractiei puternice a autosuficientei si a individualismului. Lucrarea concreta a faptelor de iubire nu acopera doar anumite nevoi concrete ale oamenilor. Actioneaza si in sensul inaltarii noastre catre mesajul esential al Evangheliei. Ne readuce intr-o relatie interioare de taina si comuniune cu Hristos, pe Care Il regasim in persoanele celor suferinzi si nevoiasi, asa cum de altfel ne-a spus-o foarte clar chiar El.

saint_nektarios_egina_3Si, in cele din urma, prezinta crestinismul in lumea moderna ca pe o nadejde cosmica, vie si puternica, si nu ca pe ceva anchilozat care vine din trecut si nu mai are nimic esential de oferit. Din pacate trebuie sa marturism, unii crestini (din fericire nu toti), de multe ori cultivam prin atitudinea noastra o dezamagire de acest gen in randul oamenilor. Sfantul zilelor noastre, vindecatorul si cunoscutul Sfant Nectarie, ne subliniaza ca omul cu dragoste adevarata si cu o inima milostiva se bucura cand poate sa daruiasca si sa aline durerea. Literalmente spune: “sa traiesti pentru dragostea de aproapele tau”. Cine face acest lucru se aseamana in cel mai inalt grad cu Dumnezeu, Care este iubire.

C) Noi si Dumnezeu

Poporul nostru nu este caracterizat de procente ridicate de ateism, asa cum sunt alte popoare din vestul Europei. In ciuda faptului ca e credincios, totusi pare sa aiba o pozitie inconsecventa: leaga practicarea credintei de greutatile vietii. Cu alte cuvinte, noii grecii, in mare parte, alergam la Dumnezeu pentru a ne fi sprijin in multele noastre probleme. Dar nu asta a vrut Hristos. Nu a vrut sa fie doar “intrerupatorul” problemelor noastre.

O criza ca cea de acum reprezinta o extraordinara sansa sa Il descoperim pe Dumnezeu asa cum este si sa Il iubim pentru ceea ce are sa ne ofere. Si acesta nu este nimic altceva decat bogatia Dumnezeirii Sale, puterea Sa de a transforma omul si de a-l sfinti. Sa-l vindece de patimi si sa-l faca partas Slavei Sale negraite. Criza poate sa ne descopere cum aplecarea noastra spre patimi si zgomotul pe care il cultiva societatea senzationalului si a consumismului ne indeparteaza de Dumnezeu, Care obisnuieste sa vorbeasca sufletului nostru pe “tonuri” mai joase.Hristos

Cum multe certitudini din jurul nostru se prabusesc si probabil vor continua si mai mult pe viitor, un Dumnezeu care arde de dorinta de a ne hrani cu Trupul si cu Sangele Sau reprezinta un punct de referinta si de siguranta de neclintit. Dar si de recunostinta.

Dupa cum spune Sfantul Grigorie Teologul “numai atunci cand Il vom iubi cu adevarat pe Dumnezeu, Il vom cunoaste cu adevarat “. Poate ca pentru cei mai multi dintre noi El ramane o mare necunoscuta…

Fratii mei, sa nu ne temem! In istoria tarii noastre am trait situatii mult mai grele si mai cumplite. Dar mai ales sa nu ne temem deoarece Dumenezu este stapanul istoriei si are puterea sa-l faca pe om sa fie partas la crearea acesteia. Nu este exagerat acest cuvant: un om care este victima a consumului, a narcisismului, a patimilor, nu creeaza istoria ci se taraste in spatele ei. La polul opus, un om care rezista poftelor josnice, lupta si cateodata sufera pentru ca in jurul sau sa prevaleze adevarul si compasiunea, reprezinta o speranta pentru tara sa si pentru intreaga lume. Un astfel de om este capabil sa reziste grupurilor de interese punand pecetea dragostei pe tot ceea ce face zilnic. Un astfel de om este capabil sa faca din lipsurile si criza actuala un punct de plecare pentru o lume mai buna.


Categorii

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “Arhiepiscopul Ieronim: NU CUMVA ACEASTA CRIZA NE ESTE SPRE JUDECATA?

  1. Mare adevăr! Păr. Ieronim vede clar care este motivul acestei crize/judecăţi. Cam cum vedea Sf. păr. Nicolae Velimirovici. Acum să vedem, cum ne impropriem noi această viziune adevărată şi realistă….

  2. Sa umplut cupa răutăţii
    (Demult) și dă pe dinafară
    Și-n râuri curge spurcăciunea
    Și toată fapta de ocară.

    Trufia ultra instruită
    L-a refuzat pe Dumnezeu
    Și și-a zidit ea însăși totul,
    Cum a voit; (Ea și cel rău).

    Tot ce ne’a dat cerul spre viaţă
    Am convertit și am stricat,
    Zidind o lume-a’neascultării
    Și a’nrobirii în păcat.

    Pământul are altă faţă
    C’am mutilat toată natura
    Iar păsăretul nu mai cântă
    Căci urlă’n în eter…,”cultura”.

    Ne dezgolim trupul în public
    Și ne’admirăm nerușinarea,
    (Satanic nu c’Adam și Eva,
    Când au făcut neascultarea).

    Am nimicit în noi respectul
    Și dragostea de Dumnezeu,
    Și-am coborât-o la instincte,
    În chip satanic și la “eu”.

    Omul e rupt azi de firescul
    Și de divinul din natură,
    Cu chip hidos, sluţit de rele
    De fals, de trufaș și de ură.

    Am transformat zidirea sfânta
    Care ne-a dat-o Dumnezeu,
    Strvindu-i viul, recreând-o
    Sintetic, chimic, cu cel rău.

    Curând vom căuta cu lacrimi
    O urmă sfânta în natură,
    Un colţ ne’atis de spucăciune,
    De lacomie și de ura.

    Curând ne va hrani doar roada
    Care’n trufie sa lucrat,
    Și vom fi robii “libertăţii”
    Care’am ales-o (prin păcat).

    Curând ne va vorbi pe faţă
    Și ne va tortura cel rău
    Că nu-l l’am vrut Tată pre TATĂL
    Și’am răstignit pe Fiul Său.

    Curând nelegiuirea lumii
    Va fi stăpână pe pământ
    Și vom căta un strop de apă
    Și un cuvânt curat și sfânt.

    Curând nu va mai fi pe lume
    Decât o urmă de credinţă
    Neântinată de “cultură”
    Și nestricată de știinţă.

    Curând trufia omenească
    Va rămânea cu ce’a lucrat
    Și cu acel de care sincer
    Și’n mod voit a ascultat.

  3. Ziditor cuvantul Sfintiei-sale! Cand statuile idolilor din viata noastra se prabusesc una dupa alta, sa putem sa-L descoperim pe Dumnezeu alaturi de noi, in inima noastra, asteptandu-ne pe fiecare asa cum niciodata nu am visat dar mai ales, asa cum niciodata nu vom merita…
    Multumesc pentru postare, Doamne, ajuta!

  4. Pingback: IPS Serafim de Pireu: Tehnocratii Bilderberg lucreaza pentru instaurarea GUVERNULUI MONDIAL, A RELIGIEI UNIVERSALE SI PREGATESC CALEA LUI ANTIHRIST (Video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Spunea parintele Rafail:

    “Iar “criza“…. este cuvantul grecesc pentru judecata (“Krisis“). Am mai vorbit despre el. Pai Biserica este cu precadere locul de “criza”, de “judecata” reciproca. Si toata viata omeneasca pe pamant este o continua “criza”, “judecata” intre om si Dumnezeu, daca ne luam mantuirea in serios. Este o “judecata” in care trebuie sa ajungem – ideal si nu numai ideal, ci in mod firesc sa ajungem – sa “indreptatim” pe Dumnezeu, sa “justificam” pe Dumnezeu si sa spunem candva: “Da, ai dreptate, Doamne! Faca-se voia Ta!“.”

    de aci: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/24/parintele-rafail-noica-voia-mea-proprie-este-iadul/

  6. Judecata este la Domnul, crizele politice/economice sunt spre cernere…care suntem capre ramanem atasati de lume, care sunt oi se mantuiesc…

  7. Pingback: Mitropolitul Nicolae de Messoghia: SUNTEM CONDUSI CATRE O CATASTROFA NATIONALA (interviu) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: “incearca sa ne transforme in COLONIE… Biserica e tratata in CEL MAI RAU mod cu putinta!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Grecia: ARMATA, alaturi de Biserica in “razboiul” impotriva CRIZEI. Arhiepiscopul Ieronim: MESAJ PENTRU CEI AJUNSI LA LIMITA REZISTENTEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: DACA NU NE SCHIMBAM, NU EXISTA SANSE DE SALVARE. Catre politicieni: NU PUNETI BISERICA LA COLT! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: o radiografie ortodoxa a UTOPIEI UNIUNII EUROPENE. Ortodocsii care vor sa para europeni tradeaza - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Ierarhii Bisericii Greciei despre tragicul caz al sinuciderii unui batran in piata publica a Atenei. DEZNADEJDEA GRECILOR NE SPERIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: NE BATEM JOC DE HRISTOS SI ALERGAM LA EL NUMAI LA NEVOIE! Ne lasam tinerii educati de mass-media, desfranarea a ajuns nota generala a televiziunilor… -
  14. Pingback: Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Ierarhi greci despre ALEGERILE PARLAMENTARE (6 mai). SA MURIM, DAR SA RAMANEM IN ISTORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: ALEGERILE DIN GRECIA: vot anti-austeritate, partidele principale au pierdut majoritatea, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Cand Hristos este parasit si asuprit… UN GAND PENTRU POSTUL MARE DE ACUM -
  19. Pingback: ARHIEPISCOPUL IERONIM AL ATENEI: Nu ne place atitudinea popoarelor europene fata de noi. GRECIA A DEVENIT UN COBAI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Invataminte si reflectii duhovnicesti in vremea crizei. ATENTIE LA IMPRUMUTURI SI LA “OFERTELE TARI”! -
  21. Pingback: IPS Ambrozie de Kalavitra: DIN CAUZA EGOISMULUI SI A INDEPARTARII DE EVANGHELIE AM AJUNS LA SARACIE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
  23. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  24. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 – video) - Recomandari
  26. Pingback: “Crestinul ortodox in fata crizei economice”: PILDA UNUI CONDUCATOR IMPREUNA-PATIMITOR CU POPORUL SAU. Cum sa ne raportam la criza? (I) -
  27. Pingback: INSELACIUNEA BOGATIEI CONSUMISTE SI BINELE DIN RAUL CRIZEI ECONOMICE. Cum sa ne raportam la criza? (II) Saracie si cugetare duhovniceasca -
  28. Pingback: BOGATUL NEBUN DIN NOI IN FATA SARACIEI LUMII: “Cum poti sa dormi li­nistit daca cel de langa tine, semenul tau, nu are ce manca? Rusine sa ne fie!” -
  29. Pingback: Pastorala de Craciun a Bisericii Greciei: DESPRE CADERILE FAMILIEI CONTEMPORANE – CASATORIA CIVILA, CONCUBINAJUL LIBER, “CASATORIILE” HOMOSEXUALE – SI REMEDIILE DUHOVNICESTI - Recomandari
  30. Pingback: Mitropolitul Pavel de Siatista: CUVANT MUSTRATOR FATA DE STAREA OAMENILOR BISERICII. “Poporul nostru nu doreste o Biserica secularizata, ci una sfinfita si sfintitoare, ce nu se va teme sa se apere de sistemul viclean al acestei lumi chiar daca va a
  31. Pingback: Chemare la pocainta din partea unui mitropolit grec: A SOSIT CEASUL IN CARE TREBUIE SA NE TREZIM! Noi nu credem in politicieni, ci in Sfantul Duh… -
  32. Pingback: Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fata celui de-al treilea razboi mondial si nuclear“ -
  33. Pingback: VOIA TA SAU VOIA MEA, DOAMNE? “Nu numai ca parintii isi pierd propriii copii, ci familii intregi se scufunda, chiar si economic, fiindca au vrut sa administreze problema singuri. Nu s-au increzut in Dumnezeu si iata rezultatele de astazi” -
  34. Pingback: SUB ACOPERAMANTUL ARIPILOR TALE… – Predici (si audio) la Duminica dupa Nasterea Domnului. Fuga din fata prigoanei lui Irod. DUREROASA INGADUINTA A LUI DUMNEZEU SI CONSECINTELE ALEGERILOR NOASTRE RAZVRATITE | Cuvântul Ortodox
  35. Pingback: VEACUL INSELARII, VEACUL DESFRANARII. Predica Protos. Ioan Buliga (audio + text) despre PROPAGANDA EDUCATIEI SEXUALE si a SODOMIEI, inrobirea economica a tarilor si a familiilor. BUCURIILE PIERDUTE ALE COPIILOR ABANDONATI TEHNOLOGIEI. De unde sa incepem s
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare