“VOM PLATI DATORIILE CU PROPRIILE VIETI”. Grecia, intre spiritul libertatii, dependenta de euro si DICTATURA COMISARILOR

29-02-2012 10 minute Sublinieri

saracie grecia

Măsurile de austeritate severe impuse în Grecia pentru a reduce datoria sa uriaşă au fost întâmpinate cu proteste, asta chiar dacă premierul grec a avertizat că, în lipsa acestora, standardele de viaţă ale naţiunii se vor prăbuşi în totalitate. CNN a stat de vorbă cu câţiva cetăţeni greci pentru a afla cum le-a fost afectată viaţa de măsurile de austeritate.

Konstantinos Papaioannou, profesor de limba greaca

“Venitul meu şi cel al soţiei a scazut cu un sfert, dar vieţile tuturor au fost afectate: există multă insecuritate. Nimeni nu poate fi sigur ca nu vor urma noi tăieri. Grupurile vulnerabile trăiesc sub standardele minime: cei dependenţi de droguri, şomerii şi imigranţii. Infracţiunile minore sunt tolerate, iar acest lucru creează un climat de furie şi pierderea încrederii în instituţiile politice. Rata şomajului în rândul tinerilor este de 40%, iar pensiile au scăzut la 200 de euro. Nu putem trăi astfel”.

Manos Kallimikrakis, operator call center în Atena, 26 ani

“Salariul meu de 750 de euro pe lună a fost redus la 600 de euro. Nu ştiu cum voi trăi astfel, dar sunt printre cei norocoşi: am un loc de muncă şi propria locuinţă, nu am credite, dar nu îmi pot permite să-mi alimentez maşina cu combustibil şi nu mi-am mai cumpărat haine noi de doi ani. Viitorul nu este promiţător – mulţi dintre prietenii mei încearcă să plece din Grecia”.

Panos Papanicolaou, neurochirurg din Atena, 47 ani

“Se înregistrează o creştere semnificativă în rata sinuciderilor, a accidentelor rutiere, a numărului persoanelor cu afecţiuni ale inimii şi probleme psihologice. Prin urmare, există multe boli provocate de criză, dar şi dificultăţi mai mari în accesul la servicii medicale. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este numărul redus al personalului medical. Angajaţii care ajung la vârsta pensionării se retrag, dar ei nu sunt înlocuiţi”.

Angela Konidari, profesoară în Lemnos, 38 ani

“Salariul meu a fost redus cu 30%, de la 1.300 de euro la 900 de euro pe lună. Nu mănânc suficient, folosesc mai puţin sursele de încălzire şi nu ies des în oraş. Elevii mei nu mai studiază limbi străine şi nu mai practică sporturi. Elevii nu cred că există vreo meserie care îi va ajuta să-şi plătească chiria. Mulţi dintre ei se gândesc să se mute în străinătate şi nu au deloc încredere în Guvern”.

Yannis Bardanis, chirurg din Ikaria, 49 de ani

“Salariul meu a fost redus cu 25-30%, de la 4.300 de euro, la 3.300. Întreţin o soţie şi doi copii şi avem de plătit chiria la casă. Susţin măsurile de austeritate pentru că statul grec a dus o viaţă peste posibilităţile sale. Cum altfel putem ieşi din această situaţie? Dacă nu o facem, atunci am putea reveni la perioada anilor 1920-1930. Trebuie să ne reducem şi cheltuielile, nu numai salariile. De ce trebuie prim-ministrul să meargă la Bruxelles şi să stea la un hotel de cinci stele?”

Orestis Manos, student în Atena, 26 ani

“Nu am prea mulţi bani pentru a ieşi în oraş. Am aproximativ 1.300 de euro, din finanţări personale. Guvernul nu alocă bani pentru studii. Perspectivele de muncă în Grecia nu sunt prea bune. Din cauza reducerilor, nu există cercetări ştiinţifice. Puţini dintre prietenii mei au locuri de muncă, iar opt din zece cei mai buni prieteni ai mei au plecat în străinătate pentru a-şi căuta de lucru. Şi eu intenţionez să fac acelaşi lucru”.

Aggeliki Grevia, arhitect/web designer, 37 ani

“Din fericire, nu sunt şomeră şi nu am fost nevoită să emigrez, aşa cum s-a întâmplat cu jumătate dintre prietenii mei. Nu am nici copii, aşa că nu trebuie să suport o povară dublă sau triplă a responsabilităţilor. Din fericire, nu am nici credit ipotecar. Dar mi-am dat seama că acest sistem este condamnat, chiar dacă noi şi nepoţii noştri plătesc pentru totdeauna. Am învăţat că planeta este poluată de această mizerie financiară, că Europa a devenit brusc captiva băncilor şi a unei oligarhii mondiale şi că puterea nu are moralitate”.

George Pentafronimos, consultant IT, 30 de ani

“Eu personal sunt mândru că trăiesc în Grecia anului 2012. O altă legendă greacă e pe cale de a începe şi se pare că e rândul generaţiei mele să se sacrifice. E de aşteptat să urmeze mai multă durere, pe care nici nu ne-o putem imagina. Prietenii mei rămân fără locuri de muncă, în timp ce tinerii sub 25 de ani nu au avut şansa de a fi productivi şi de a valorifica studiile lor. Pensiile părinţilor mei sunt fie pierdute, fie reduse la jumătate. Spitalele şi universităţile fuzionează sau se închid, iar vecinul meu nu a avut energie electrică toată iarna pentru că nu a avut bani să plătească o nouă taxă de proprietate. Am studiat 10 ani pentru a obţine o diplomă de doctorat, fără a mă gândi că voi ajunge în străinătate în căutarea unui loc de muncă. Vom rambursa Europei toate datoriile false cu propriile noastre vieţi. Cu toate acestea, două lucruri nu se vor schimba în Grecia: soarele va străluci întotdeauna, iar spiritul nostru va rămâne liber”.

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au anunţat, marţi, la finalul unei reuniuni cu oficialii greci care a durat aproximativ 13 ore, că au aprobat al doilea plan de salvare a Greciei, în valoare de 130 de miliarde de euro. Statul elen evită astfel un faliment imediat.

Cu toate acestea, grecii nu par foarte mulţumiţi de ajutorul primit de la UE, FMI şi Banca Centrală Europeană (BCE) de această decizie. Cu doar câteva zile înainte de reuniunea care a avut loc la Bruxelles, ei se întrebau cum au fost cheltuite cele 350 de miliarde de euro reprezentând datoria publică a Greciei şi ce soluţii ar putea fi luate pentru a ieşi din criză prin alte modalităţi decât cele cuprinse în cadrul măsurilor de austeritate impuse de către FMI şi CE şi adoptate recent în Parlament.

La doar două zile de reuniunea de la Bruxelles, zeci de mii de persoane sunt aşteptate deja să protesteze în piaţa Syntagma din centrul capitalei elene.

“Suntem ca nişte drogaţi care tocmai au primit următoarea doză”

Anastasis Chrisopoulos, un taximetrist din Atena în vârstă de 31 de ani, nu vede niciun motiv de bucurie în legătură cu acordul miniştrilor de Finanţe ai zonei euro cu oficialii eleni.

Aşa, şi? Lucrurile vor fi din ce în ce mai grele. Am ajuns la un punct în care încercăm să găsim o modalitate prin care să supravieţuim şi mâine, nici pe departe următoarelor 10 zile, următoarei luni sau următorului an”, a explicat Chrisopoulos pentru Reuters.

“Suntem ca nişte drogaţi care tocmai au primit următoarea doză, la acest lucru ne-am redus ţara”, a declarat, la rândul său, Ioulia Ioannou, o asistentă medicală pensionată, în vârstă de 70 de ani, despre politicienii greci. “Nu ştiu cu cine voi vota. Aş vota pentru un partid nou dacă cineva ar avea curajul să îl creeze”, spune şi alt fost alegător al actualului partid aflat la putere, PASOK.

Vasia Angelou, o pensionară născută în timpul ocupaţiei naziste din Grecia, este de părere că acordul va face cel mult să prevină, pentru moment, plecarea statului elen din zona euro şi chiar şi din UE.

Există însă şi greci mai optimişti. “Mă simt uşurat“, a declarat un fost angajat al unei firme de publicitate. “Am trăit vremuri mai grele în Grecia şi mulţi oameni nu realizează faptul că viaţa ar putea fi mult mai grea dacă am fi fost daţi afară din Europa. Am speranţa că cel puţin vieţile copiilor mei vor fi mai bune“, a declarat o femeie ai cărei copii sunt plecaţi la studii în Marea Britanie.

Soluţii pentru rezolvarea crizei din Grecia

Cu doar o zi înainte de reuniunea decisivă pentru Grecia de la Bruxelles, grecii nemulţumiţi de situaţia actuală a statul lor îşi explicau problemele şi găseau diferite soluţii pentru acestea prin intermediul presei locale.

“V-a plăcut circul de pe 12 februarie? Un premier care nu a fost ales conducând un Parlament format din membri care presupun că sub formatul guvernamental prezent nu ne mai reprezintă pe noi, toţi votând pe o problemă care nu prezintă nicio alegere? Amuzant – nu?“, se întreabă Susan Baird Tounis într-o scrisoare trimisă către şi publicată de Athens News.

Ea susţine că ar avea două soluţii care, odată puse în aplicare, ar aduce statului elen fonduri importante, fără ca măsurile de austeritate implementate de către parlamentari să mai trebuiască să îi afecteze, printre alţii, şi pe bătrânii pensionari.

Tounis este, de asemenea, de părere că o astfel de soluţie ar ajuta la înfiinţarea unor noi partide politice ai căror membri ar fi persoane mai tinere cu viziuni noi. “Dacă vom face alegeri în luna aprilie, Noua Democraţie (n.r. partid politic din Grecia), cel mai probabil, va câştiga, un partid care este în mare parte responsabil de încurcătura în care ne găsim astăzi”, a mai adăugat femeia.

O altă problemă ridicată de către Tounis este aceea că Biserica Ortodoxă este cel mai mare deţinător de terenuri din Grecia. “Nu plăteşte taxe pentru transferul proprietăţii, pentru donaţii sau taxe de moştenire şi preoţii nu plătesc impozit pe venit“, explică ea, propunând ca Biserica să fie obligată să plătească la stat aceleaşi taxe ca orice alt cetăţean elen.

“Ce s-a întâmplat cu cele 350 de miliarde de euro? Cine este responsabil?”

Pe de altă parte, olandezul Piet Saarloos, care locuieşte în Grecia de 16 ani, este căsătorit cu o grecoaică şi are doi copii, îşi exprimă nedumerirea cu privire la modul în care au fost cheltuite cele 350 de miliarde de euro, reprezentând datoria publică a Greciei, din acest moment.

“Ce s-a întâmplat cu cele 350 de miliarde de euro? Pe ce au fost cheltuite? Cine este responsabil? Aceste întrebări sunt evitate sistematic”, spune Saarloos care este de părere că nimeni nu are curajul necesar pentru a investiga astfel de probleme pentru că lumea este “probabil mult prea speriată de adevăr”.

O altă problemă semnalată de Saarloos este aceea că circa 70% dintre doctori, avocaţi şi notari declară venituri mai mici de 10.000 de euro pe an deşi “deţin proprietăţi, au economii, maşini şi altele care valorează milioane”.

“Când va începe Lucas Papademos să ancheteze sursa sau originea bogăţiei?“, se întreabă bărbatul care îşi mai pune şi problema modului în care grecii evită să plătească taxele depunând banii în conturi deschise la bănci din străinătate. Saarloos este de părere că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Uniunii Europene ar trebui să adopte o lege prin care state precum Elveţia, Lichtenstein sau Monaco să mai fie adevărate “paradisuri offshore” unde grecii să îşi depună, în conturi secrete, diferite sume de bani.

O altă problemă semnalată de Saarloos este şi aceea că, în ciuda faptului că Grecia deţine cea mai mare flotă comercială din lume, proprietarii de vase şi persoanele care se ocupă cu afaceri în domeniul transport prin intermediul lor sunt scutiţi de taxe.

Reportaj despre saracia din Grecia si Leon, un pictor de icoane ce si-a pierdut locuinta, despre oameni care nu isi mai pot achita datoriil…

Grecii “nu vor mai avea bani de cheltuit”

Cu cinci zile înainte de reuniunea de la Bruxelles, jurnaliştii Al Jazeera şi-au manifestat şi ei interesul faţă de situaţia grecilor şi au încercat să afle părerea cetăţenilor simpli ai statului elen.

Oamenii câştigă mai puţin şi vor câştiga din ce în ce mai puţin în următorii doi ani şi nu vor avea bani de cheltuit”, a declarat, pentru Al Jazeera, Leon, un pictor care şi-a pierdut locuinţa, trăieşte într-un adăpost şi încearcă să îşi vândă lucrările în centrul Atenei.

Pentru persoanele care se confuntă cu dificultăţi de natură financiară s-a înfiinţat, de asemenea, recent în Grecia “Ekpizo Legal Charity”, o organizaţie care oferă sfaturi juridice persoanelor cu datorii.

Nota noastra:

Am lasat si opiniile care, in mod evident, sunt influentate de propaganda mass-media mainstream, eurofila si pro-Papadimos: respectiv, diversunea cu averile netaxate ale Bisericii.

Viaţa lui Constantinos Polychronopoulus, 47 de ani, s-a schimbat într-o singură zi în urmă cu câteva luni, când a văzut doi copii bătându-se pe câteva fructe stricate la piaţa locală din cartierul Aegaleo din Atena, scrie site-ul ekathimerini. com.

“Am mers acasă, am făcut câteva sandwich-uri, şi împreună cu un prieten le-am împărţit oamenilor care adunau resturile din piaţă după ce aceasta fusese închisă“, a spus Polychronopoulus pentru Kathimerini.saraci grecia

Când s-a întâmplat acest lucru, Polychronopoulus era deja şomer de doi ani şi recunoaşte că se simţea foarte descurajat.

“Aş fi stat acasă, citind anunţurile despre locurile de muncă şi gândindu-mă cum s-a schimbat viaţa mea într-un mod atât de dramatic: de la un profesionist independent şi productiv dintr-o dată am ajuns pe marginea prăpastiei şi am fost obligat să mă mut din nou cu mama” îşi aminteşte el.

După ce a văzut copiii bătându-se pentru acele fructe, Polychronopoulus a decis să acţioneze şi să-i ajute pe cei care erau într-o situaţie mai grea decât el, şi împreună cu câţiva prieteni au format un grup numit O Allilegyos sau Cealaltă persoană. Membrii grupului gătesc în fiecare zi într-un alt cartier, oferind hrană nevoiaşilor. Ingredientele folosite sunt donate de către rezidenţi, ceea ce înseamnă că un cartier îl hrăneşte pe următorul.

Cele mai frecventate locuri de către grupul Cealaltă persoană sunt casele de refugiaţi de pe bulevardul Alexandras, din Piaţa Exarchia, parcul Pedion tou Areos, Piaţa Koumoundourou, şi pieţele Vyronas şi Fylis. În zilele de duminică, grupul găteşte în Piaţa Syntagma şi uneori în cartierele prospere precum Kolonaki, Glyfada şi Kifissia.

“Alegem astfel de zone pentru că vrem ca oamenii să conştientizeze ceea ce facem. Am fost surprinşi totuşi să vedem că şi în aceste cartiere sunt câţiva oameni care au nevoie de ajutorul nostru”, spune Polychronopoulus.

Mirosul mâncării proaspăt gătite atrage o mulţime de oameni flămânzi, bătrâni, dar şi familii întregi cu copii mici.

“Acum trei luni eram complet descurajat. Dar aici am renăscut, pot comunica cu oamenii, îmi pot împărtăşi gândurile şi sentimentele”, spune Polychronopoulus.

Guvernul elen a început să implementeze măsurile dure de austeritate necesare pentru a primi pachetul de finanţare externă de la UE şi FMI, reducând marţi seara salariul minim mediu cu 22%, la 751 euro, şi pensiile de peste 1.300 euro cu 12%, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Guvernul a aprobat reducerea salariului minim şi scăderea pensiilor din sistemul public în cadrul pachetului de măsuri grecia euroconvenit cu instituţiile finaiciare internaţionale, în timp ce parlamentul aproba un nou set de măsuri suplimentare.

“Legislaţia de astăzi şi cea care va fi adoptată mâine reprezintă doar acţiuni de implementare a programului deja votat pentru salvarea ţării. Trebuie să cârmuim nava către siguranţă, în portul restructurării datoriilor. Este nevoie de solidaritate naţională şi trebuie să transmitem un mesaj de credibilitate”, a declarat ministrul Finanţelor, Evangelos Venizelos.

Astfel, guvernul elen a impus o scădere de 22% a salariului minim mediu lunar, la 751 euro. Pentru persoanele cu vârsta sub 25 de ani, salariul minim a fost redus cu 32%. În plus, Atena a impus îngheţarea salariilor pentru anumtie categorii profesionale până când şomajul va scădea sub 10%, de la 21% în prezent. Totodată, plăţile lunare în contul pensiilor care depăşesc 1.300 euro vor fi reduse cu 12%, iar aşa-numitele pensii suplimentare, plătite din contribuţiile voluntare ale angajaţilor, au fost reduse cu până la 30%.

Grecii ies din nou în stradă pentru a contesta măsurile de austeritate impuse de guvern. Principalele sindicate elene au anunţat pentru astăzi o grevă generală de trei ore, după ce, ieri, poliţiştii şi pompierii au mărșăluit prin centrul Atenei. Mișcările de protest au loc ca urmare a aprobării de către Parlamentul grec a unei noi șarje de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei în schimbul noului plan de ajutor financiar. 

Principalele sindicate din Grecia au anunţat pentru astăzi o grevă generală, mai multe manifestaţii fiind programate în principalele pieţe din Atena. Totodată, ieri, poliţiştii şi pompierii au mărșăluit în uniforme pe străzile din centrul Atenei, după ce autoritățile au aprobat reduceri mari ale salariilor în sectorul de stat. Aceștia au defilat prin oraș cu cătușele la vedere și au scandat lozinci împotriva măsurilor de austeritate aprobate de guvern.

grecia zona euro

Sursa imagine: http://www.presseurop.eu/ro/content/cartoon/1555401-este-primavara

În schimbul unui împrumut internaţional de 130 de miliarde de euro, pentru evitarea intrării în faliment, autorităţile elene trebuie să implementeze o serie de măsuri drastice și nepopulare de austeritate cerute de Uniunea Europeană şi FMI.  Astfel, cu o majoritate de peste 202 deputaţi din totalul de 283 care au participat la vot, Parlamentul grec a  aprobat aseară reduceri ale cheltuielilor bugetare în valoare de 3,2 miliarde de euro pentru 2012. Această măsură presupune diminuarea celor mai mari pensii primite de funcţionari publici, ale salariilor liderilor de colectivităţi locale, precum şi ale șefilor de organisme publice de cercetare. Noile economii bugetare reprezentau condiţia impusă de creditorii Greciei pentru acordarea unui al doilea împrumut de 130 de miliarde de euro, care se adaugă ştergerea unor datorii de 107 miliarde de euro la creditorii privați ai țării.

De asemenea, o altă lege care prevede reducerea cheltuielilor cu sănătatea şi a pensiilor complementare, urmează să fie adoptată astăzi de Parlament în procedură de urgenţă.

Uniunea Europeana ar trebui sa numeasca un comisar european pentru Grecia, insarcinat cu supravegherea reconstructiei tarii, a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup (grupul ministrilor de finante din Zona Euro), intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, relateaza Reuters.

Juncker a precizat pentru publicatia germana ca propunerea sa este diferita de cea facuta la sfarsitul lunii ianuarie, cand mai multe tari din Zona Euro, printre care si Germania, au inaintat ideea desemnarii unui comisar pentru buget, care sa aiba control asupra deciziilor bugetare luate de guvernul grec, propunere respinsa la acea vreme de guvernul de la Atena pe motiv ca nu este dispus sa primeasca ordine cu privire la cheltuielile bugetare ori valoarea taxelor.

“As favoriza ideea unui comisar european a carui misiune sa fie construirea structurii economiei grecesti”, a declarat Juncker.

“Nu este vorba despre «un comisar pentru buget», ci un comisar pentru constructie, care sa adune la un loc toate competentele Comisiei UE cu privire la Grecia“, a explicat Juncker adaungand ca persoana in discutie ar lucra indeaproape cu comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn. […]

euro


Categorii

Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la ““VOM PLATI DATORIILE CU PROPRIILE VIETI”. Grecia, intre spiritul libertatii, dependenta de euro si DICTATURA COMISARILOR

  1. Experimentul reusit pe nume Romania, confirma faptul ca se poate taia in carne vie mult mai adanc, chiar fara anestezie.

  2. Poate mulţi vor spune că sunt fără inimă dar nu pot să nu mă gândesc la cuvintele unui părinte din Rădăuţi care spunea că înainte stăteau vreo 3-4 copii într-o cameră şi părinţii tot năşteau copii iar acum din prea multă comoditate facem avorturi că ne este frică că nu vom putea creşte copiii. Tind să cred că ce păţeşte poporul grec este ceva meritat şi tind să cred că încă nu s-a ajuns la lucruri grave. Este un simţământ de al meu când citesc aceste lucruri şi mă uit la astfel de reportaje. Mi se pare că toate aceste stări ale grecilor provin din comoditatea pe care au dus+o şi şocul lor atunci când dau de necazuri şi sărăcie. Iar România tind să cred că va fi următoarea ţară. Problema noastră ce mai mare cred că este faptul că noi nu ştim să suferim, nu ştim să ducem în spate o cruce cu adevărat grea. O fostă colegă de muncă îmi zise că la un moment dat când era copilă i s-a ars casa şi a trebuit să o ia cu mama ei de la 0 şi acum deja era cu master-ul făcut şi era căsătorită cu un tip care o ducea şi el bine. La ea nu au fost nimeni cu ştiri, nimeni nu a ameninţat că se sinucide, nimeni nu a făcut scandal. Au suferit în tăcere şi s-au descurcat. Ştiu că probabil cuvintele mele par vorbe goale ţinând cont că sunt într-o situaţie financiară în care am un acoperământ deasupra capului şi am ce mânca. Asta e părerea mea şi anume că se face prea mare scandal şi că lucrurile nu sunt atât de grave. Oamenii care chiar trăiesc greu are grijă Hristos de ei.

  3. @Sorin:

    De acord cu tine… in aceasta privinta:

    Poate mulţi vor spune că sunt fără inimă

    Tind să cred că ce păţeşte poporul grec este ceva meritat

    Au suferit în tăcere şi s-au descurcat.

    Ştiu că probabil cuvintele mele par vorbe goale ţinând cont că sunt într-o situaţie financiară în care am un acoperământ deasupra capului şi am ce mânca.

    Ei frate, de atatea ori ne-ai moralizat ca facem si dregem si judecam homosexualii, iar acum te-ai trezit vorbind chiar fara niciun pic de mila si de compasiune fata de niste saraci despre care nu stii nimic dar pe care i-ai si judecat si condamnat cu verdict cu tot (o merita). Halal sa-ti fie. Chiar e o mostra de insensibilitate duhovniceasca comentariul tau si speram sincer ca Domnul te va lumina sa nu ramai intr-o astfel de impietrire a inimii. Iarta-ne!

  4. @admin
    O rugaminte. va rog dati-mi linkul spre articolul in care se vorbeste despre premierul bulgar Boyko Borisov care s-a opus, la intalnirea cu dna Clinton, exploatarii gazelor de sist in Bulgaria, si alte articole despre masurile favorabile Bulgariei pe care le-a luat acest premier. Multumesc.

  5. Este interesant de cercetat de ce Grecia este prima tara europeana care a fost lovita de “criza” puternic.chiar asa de vulnerabila era Grecia in momentul izbucnirii crizei incat sa cada ca secerata?bine spunea acel cetatean grec de “presupusa datorie” a Eladei fata de FMI,UE,BCE poate ca chiar asa este,poate ca datele macroeconomice au fost modificate pentru a scoate Grecia mult mai datoare decat ar trebui.in ceea ce priveste cetateanul grec despre care unii romani spun ca ar fi lenes(acest aspect a devenit dicton in lume si in special in marea europa occidentala,numita clasa muncitoare,locomotiva trenului,etc),romanii sa nu uite ca despre ei ultra performanta europa nu are cuvinte de lauda.ei ne numesc tigani,hoti,cersetori si atentie LENESI.sa nu mai criticam oameni care nu ii cunoastem,nu le cunoastem situatia,dar bine ca sarim la cel cazut si ranit nevazand ca si noi suntem in plina cadere,ajungand in curand ca si grecii pe care azi ii vedem inferiori.si atunci or sa ne atace si mai mult occidentalii care se vad fara datorie fata de nimeni,desi in realitate sunt datori pana in gat tuturor.

  6. @Andy
    “”.chiar asa de vulnerabila era Grecia in momentul izbucnirii crizei incat sa cada ca secerata?bine spunea acel cetatean grec de “presupusa datorie” a Eladei fata de FMI,UE,BCE poate ca chiar asa este,poate ca datele macroeconomice au fost modificate pentru a scoate Grecia mult mai datoare decat ar trebui””

    asemanare? sau aceeasi politica de inrobire?

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/28/au-falsificat-regimul-basescu-si-bnr-datele-macroeconomice-pentru-a-face-acordul-cu-fmi-vicele-comisiei-sri-din-parlament-aduce-acuzatii-grave-de-tradare-nationala-asasinilor-economici-basescu-si-jef/

  7. @Sorin:

    “Problema noastră ce mai mare cred că este faptul că noi nu ştim să suferim, nu ştim să ducem în spate o cruce cu adevărat grea.”

    Sorine, in ce tara traiesti? Nici istoria recenta nu pari sa ti-o mai aduci aminte. Inainte sa spui ceva de genul asta, asteapta sa vie suferinta peste matale.

    “Au suferit în tăcere şi s-au descurcat.”

    Si oare cati altii sufera in tacere, asta nu te intrebi mataluta? Si, daca sufera in tacere, neaflati de nime, oare cum ar fi posibil sa-i afli matale si sa stii daca ei stiu sa sufere au ba, daca stiu sa isi duca crucea au ba?
    Hai macar sa fim mai responsabili cu cuvintele in momentele astea de impietrire.

    “Asta e părerea mea şi anume că se face prea mare scandal şi că lucrurile nu sunt atât de grave. Oamenii care chiar trăiesc greu are grijă Hristos de ei.”

    Da, iar noi putem sa ne spalam pe maini, nu-i treaba noastra.
    Se descurca ei cumva, rezolva Hristos.
    Tinere, tinere…

  8. @admin
    Multumesc !!!!!!!!!!

  9. este de manual cum o mana de oameni (raportat la intreg mapamondul), care acum stapanesc, conjunctural, ajung sa manipuleze si sa supuna natiuni sau chiar intreg globul. Este uimitor ca in ciuda multimii celor supusi, ei nu reusesc sa se organizeze si sa spuna: AJUNGE! Multimea nu reuseste sa se impuna ba dimpotriva merge docila pe calea ce i se deschide. Intr-atata s-a pervertit omul ca nu mai poate reactiona, intr-atata s-a departat de Dumnezeu ca nu mai distinge binele de rau, intr-atata s-a umilit in speranta unei vieti mai bune aici pe pamant incat a uitat de marea promisiune facuta de Mantuitorul Hristos, intr-atata a devenit de fricos si de nedemn ca se multumeste cu putin gandindu-se ca ar putea fi lipsit si de acesta de carteste. Oamenii si-au pierdut forta unirii in Duhul Sfant, oamenii si-au pierdut credinta. Nu ne mai uneste nimic. Atata au lucrat altii dar si noi insine la propria noastra diviziune ca s-a uscat in noi liantul ce ne-ar fi putut inchega si ar fi facut din noi o forta. Acel liant e dragostea.

  10. Stiu ca nu asta este esenta articolului, dar mi se pare total deplasat faptul ca sunt plansi de mila dependentii de droguri care, mai mult decat atat, sunt trecuti si primii in lista grupurilor vulnerabile de mai sus. In fine …

  11. Jean-Claude Juncker: Whoever Does Not Vote for PASOK or Nea Dimokratia Is “Extreme”

    Deci Juncker nu numa vrea Comisar care sa conduca Grecia (observati ca nu se mai vorbeste numai despre finante ci despre “constructie, care sa adune la un loc toate competentele Comisiei UE cu privire la Grecia“), tine sa le spuna grecilor si cu cine trebuie sa voteze ca lucrurile sa mearga unse. PASOK sau ND ca altfel sunteti extremisti…

    http://www.keeptalkinggreece.com/2012/02/28/juncker-whoever-does-not-vote-for-pasok-or-nea-dimokratia-is-extreme/

  12. La noi e de urmarit aceasta minima solidaritate impotriva infiintarii clasei O.Nu e cea mai mare gafa a invatamantului prescolar si scolar,dar e din nou o sfidare la adresa parintilor.Se pare ca ne-am invatat ca statul sa faca ce vrea cu noi,insa nu si cu copiii nostrii.De la gradinita pana in clasa a V-a se fac bani din orice:manuale,uniforme,serbari,concursuri.Scoala este o institutie profitabila pentru unii.
    Parintii au reationat la aceasta dictatura a unui sistem care iti rapeste copilul si il slefuieste in frica si obedienta.Cei 7 ani de acasa devin o legenda…

  13. “Jean-Claude Juncker: Whoever Does Not Vote for PASOK or Nea Dimokratia Is “Extreme””
    De unde se vede, cât de democratic este sistemul pluripartinic… Aceeaşi piesă se joacă şi-n SUA de muuulţi ani, cu P democrat şi P republican. Oare în România să fie altfel? Parcă şi Ponta cu PSD-ul dacă ar veni la putere, tot de “ei” va asculta. Iar de liberali, ce să mai zic?
    Aşadar, se pare că Rothschildul care a zis, “daţi-mi o bancă centrală şi voi conduce acel stat” a avut dreptate. Şi noi … cu cine votăm???
    Partea bună a crizei )şi la noi) este, că generează din nou liantul acela care ne va uni, la un moment dat, dacă va fi destul, desigur.

  14. @gherasim

    “este de manual cum o mana de oameni (raportat la intreg mapamondul), care acum stapanesc, conjunctural, ajung sa manipuleze si sa supuna natiuni sau chiar intreg globul.”

    In Rai erau doar doi oameni si tot nu au ascultat de Dumnezeu, s-au lasat manevrati de satan !

    Dumnezeu ne-a dat libertate si noi ne facem sclavi dusmanilor LUI !

    Dar cu post si rugaciune ne punem la adapost si capatam putere in credinta !

    Ma gandeam deunazi la ce spune Apostolul Pävel: “acum raman credinta, nadejdea si dragostea…”

    Astea ne-au mai ramas, fratilor, si numai prin ele vom invinge lumea, cu ajutorul Lui Hristos, Dumnezeul nostru, Unul in Treime Slavit !

  15. Daca in Grecia e rau, in Romania va fi catastrofal. Cand grecii au trecut la zona euro aveau in spate o economie bazata, ce-i drept pe turism, dar aveau ceva, iar acel ceva era AL LOR. Mai aveau si ceva banci, mai aveau si investitii pe la altii (gen Romtelecom). Aveau cate ceva. Noi, cand vom trece la euro, nu vom avea nimic al nostru, vom fi intr-un mare … necaz. Atunci nu va fi nimeni care sa ne mai “salveze” de la o datorie din ce in ce mai apasatoare, in schimb se vor gasi destui care s-o faca pe “creditorii chirografari”. Romania va fi atunci bomboana de pe coliva greceasca. Asa ca, cine se bucura sau e indiferent de suferinta Greciei, sa ia aminte la vremea scadentelor romanesti. Vor fi infinit mai mari si mai grele.

  16. @Bellum religio, trecerea la euro e cu adevarat foarte grea pentru orice tara. Ar trebui de pe acum sa ne imaginam preturile dublu, ca sa intelegm ce v.a face euro.

    Cu toate acestea am observat ca anumite produse sunt mai scumpe in Romania decat in comunitatea europeana, insa calitatea difera mult.

  17. @Ina:
    Da, mai proaste produsele romanesti si mai scumpe. Un producator dintr-o corporatie multinationala nu-si permite sa produca in Occident marfa de slaba calitate si la un pret prea piperat, insa se compenseaza vanzandu-si produsele cu aceeasi denumire, dar mai slabe calitativ, in Romania, “tara tuturor posibilitatilor”.
    Cu aproximativ 10 ani in urma, ProTv prezenta un reportaj cu vizita printului Charles al Marii Britanii la o fabrica de prelucrare a produselor lactate din Franta. Patronul, fie ca sa-si faca si publicitate, fie ca asa impuneau regulile draconice de igiena, nu si-a lasat onorabilul vizitator in spatiul de productie, pana nu l-a imbracat de ziceai ca-i un cosmonaut, nu alta. Motivul: daca consumatorul gaseste in branza vreun fir de par, i se inchide fabrica. Imediat dupa acest reportaj s-a difuzat un altul, tot pe teme de “igiena alimentara”, dar de data aceasta din Romania. Un cetatean reclama la OPC faptul ca a gasit in painea cumparata la un magazin din capitala un … sobolan. Inspectorii OPC s-au dus cu “hot-dog-ul” la fabrica de paine, iar acolo ce sa vezi? Cei de la brutarie fiind pusi in fata evidentei raspund astfel: “Probabil ca a cazut in malaxor. Daca-l observam (pe domnul sobolan – n.n.) il aruncam afara”.

  18. Pingback: “MISCAREA CARTOFULUI”. Cum se mobilizeaza VOLUNTAR grecii pentru a asigura ALIMENTE IEFTINE: direct de la producator, fara intermediari! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. ce sa zic, mi-e mila de greci. Le-a scazut salariul minim la 750 de euro, nu-si mai permit sa iasa toata ziua in oras, si sa-si cumpere haine noi(presupun ca de firma) in fiecare sezon.Fata de ce se intampla la noi…mi se par chiar ridicoli cu plangerile lor.

  20. @Irina:

    Daca am citi mai atent, inclusiv trimiterile, am vedea ca problemele sociale sunt reale, si nu au legatura deloc cu statul la soare. Si da, daca ai avut salariul 1500 euro si acum il ai la 750, cu preturile de acolo, chirii si poate si rate, atunci sunt de plans.

  21. Greek Citizen Appeals to ICC Against Greece’s Political Leadership for “Genocide”
    http://www.keeptalkinggreece.com/2012/03/03/greek-citizen-appeals-to-icc-against-greeces-political-leadership-for-genocide/

    A Greek citizen, Christina Salemi, resident of Chalkida, appeals to the prosecutor of the International Criminal Court of the Hague and sues President Kaloros Papoulias, current PM Lucas Papademos, former PM George Papandreou and Finance Minister Evangelos Venizelos for genocide of the Greek people.

    German Tax Officers to Greece? “Nein, Danke” Say Their Union
    http://www.keeptalkinggreece.com/2012/03/01/german-tax-officers-to-greece-nein-danke-say-their-union/

    A ‘civil war’ broke out between the German Finance Ministry and the union of the German tax officers (DSTG) as the latter express their strong opposition to have 160 of their members to be sent to Greece. In a statement, the DSTG not only stresses that the main problem of tax collection in the debt-ridden country is ‘the lack of political will’. The union make reference to the growing anti-German sentiment in Greece and express fears about the safety of their members.

  22. admin, pai sa ne gandim- la noi un salariu obisnuit se invarte intre 200-300 de euro. Benzina e acelasi pret ca in afara, chiriile – de la 200 euro in sus, mancarea e de multe ori mai scumpa decat in alte tari ue, unde se castiga cel putin triplu, utilitatile- nu mai spun.Rate au si romanii, cu dobanzi duble sau triple decat in ue, daca te imbolnavesti nu beneficiezi de mai nimic, cu toata asigurarea medicala.Majoritatea romanilor o duc de la greu in jos.Celor din afara li s-a taiat ceea ce pentru noi e lux- adica nu mai au bani de iesiri in oras, hainute, vacante- din astea.Marea lor majoritate n-au idee ce aia cu adevarat criza. Saracii,unii s-au mutat inapoi cu parintii!pai la noi multi nici nu-si permit sa se mute de la mama nici cu gandul!oricat as vrea sa ma ia mila de ei, chiar nu-mi iese :)Sunt sigura ca sunt si acolo saraci-saraci, dar nu asa multi ca la noi.

  23. p.s. n-am zis ca de la statul la soare li se trage, n-am idee cat de harnici sunt grecii. Problema e ca pt. aceeasi munca acolo esti platit cu minim 750 de euro, si aici cu 150.Desi suntem tari UE,etc.

  24. Draga Irina, ai un foarte prost obicei care te va costa foarte scump in viata : ai o lipsa totala de cunostinte si te crezi atotstiutoare. Cine crea sa se informeze poate cu toate xa exista multa cenzura si propagnda. Tu nu vrei sa te informezi. Vrei sa te auzi vorbind si nu o sa te intrerup pt ca nu vreau sa-ti fac un bine. Noapte buna draga mea. Da fii atenta ca o sa ai cosmaruri …

  25. @ “maria”:

    Nu se cuvinte sa avem o astfel de indrazneala de a da de pamant cu cineva care nu ne este apropiat si nu ne-a dat drepturi asupra sa, cum zice Cuv. Paisie, pentru a putea sa-l mustram in felul acesta. Reforumulati crestineste, va rugam, ideea, fara sa atacati alti comentatori. Si sa fim atenti sa nu cadem si noi dupa ce ii osandim atat de strasnic pe altii, chiar daca avem dreptate… Iertati!

  26. Pingback: “REVOLUTIA” GRECEASCA: o solutie umana la vremurile pe care le traim? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. cred ca irina are dreptate ,astia nu stiu ce-i aia criza cu adevarat,sa nu ai bani de un medicament luat pe “chioara”si ala,ca de ar fi sa mergi la spital trebuie sa vinzi casa sa poti satura scarbele astea de doctori,sa nu ai bani pt curent electric,sa mananci carne o data pe luna sau niciodata,nici vb de casa sau masina din 500 6oo lei sa intretii si un copil sau doi,asa ca nu mai priviti la criza altora ca noi suntem cu mult mai rau,doar de cei din Africa suntem depasiti,atat.

  28. Pingback: EXPERIMENTUL GREC. Subminarea statului national si destramarea unitatii teritoriale sau efectele structurale ale CRIZEI si AUSTERITATII - Recomandari
  29. Pingback: GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare