Irlanda supune TRATATUL FISCAL referendumului/ Austeritatea e o PROSTIE/ Condamnati sa alegem intre Al Patrulea Reich si SUE?

3-03-2012 4 minute Sublinieri

criza euro

  • Presseurop: 

Irlanda anunţă un referendum surpriza

Guvernul irlandez a anunţat în mod surprinzător, pe 28 februarie, că va organiza un referendum referitor la noul Pact fiscal european. În ciuda unui context de recesiune profundă, un şomaj masiv şi o creştere a resentimentelor împotriva UE, presa irlandeză consideră că nu există nicio altă alternativă decât cea a votului favorabil.

Irlanda este pe cale de a fi prima şi singura ţară din zona euro care dă un verdict democratic Pactului fiscal european. Aprobat în ianuarie, tratatul susţinut de Germania introduce cu sfinţenie legea “echilibrului bugetar” în legislaţiile naţionale şi garantează Curţii Europene de Justiţie dreptul de a impune sancţiuni statelor care nu respectă aceste prevederi. Pactul urmează să fie semnat pe 2 martie, la Bruxelles, de către 25 de state (Marea Britanie şi Republica Cehă nu l-au validat). Urmând sfatul procurorului general al Irlandei [consilierul juridic oficial al guvernului], care a precizat că cele 10 pagini ale tratatului trebuie ratificate prin referendum naţional, Taoiseach [primul ministru] a anunţat Parlamentul irlandez că “va cere aprobarea poporului irlandez“[. …]

Există alternative la pactul fiscal

Care sunt variantele

Tocmai aceasta este problema. Soluţii şi un pact nou, sunt impuse cetăţenilor de liderii lor pe baza faptului că nu există “alternativă”. Totuşi alternative există. Ele includ lăsarea Greciei să intre în incapacitate de plată, schimbarea regulilor BCE pentru a-i permite să fie creditorul de ultimă instanţă, emiterea de euroobligaţiuni, acceptul pentru ca noul Mecanism European de Stabilitate să funcţioneze în tandem cu actualul Fond European de Stabilitate Financiară în loc să-l înlocuiască, şi producerea un program european coordonat, de reflaţie.

Unii înţeleg problema. Germanii nu vor asta. Francezii vor ca germanii să suporte toată greutatea. Britanicii vor doar să stea pe margine. Deci avem actualele propuneri ale unui pact necopt, căruia îi lipseşte forţa de a convinge pieţele că înseamnă mult, dar în acelaşi timp ameninţă să facă un sistem nedemocratic şi mai nedemocratic, luând drepturile naţiunilor de a-şi controla propriile bugete.

Este o ironie curioasă că, în timp ce Ţara Galilor şi Scoţia văd aici o mai mare independenţă prin controlul propriilor taxe, Europa se mişcă într-o direcţie contrară încercând să îl elimine. BCE a cumpărat timpul Europei dar timpul ar trebui folosit pentru a ne gândi la fundamente, nu doar să organizăm summituri de dragul de a organiza summituri, aşa cum fac liderii săi acum.

Nota noastra:

Varianta Pactului Fiscal ar fi euroobligatiunile, adica tot SUE, insa varianta radicala, nu aceasta intermediara, adica structura dominata de Germania si aplicand doar pe jumatate unele masuri de uniformizare fiscal-bugetara. Despre problema Europei dominata de Germania sau Europei cu “personalitate” proprie am scris si aici: Care este, de fapt, rolul GERMANIEI in noua ordine mondiala?

Desi e semnificativ pentru saracia abordarii autoritatilor romane a subiectului, care repeta papagaliceste ce decid mai-marii europeni, fie pe filiera germana, fie, daca se schimba macazul, pe filiera strict eurocrata, alternativa fata de Pactul Fiscal nu inseamna deloc absenta austeritatii. O spune insusi Draghi, seful BCE:

Potrivit lui Mario Draghi, fost bancher la Goldman Sachs şi noua statuie a Comandorului monedei în Europa, salvarea euro-ului va avea un preţ ridicat. El a spus că nu există “nicio scăpare” faţă de punerea în aplicare a unor politici de austeritate foarte severe în toate ţările supra-îndatorate, ceea ce implică renunţarea la un model social bazat pe securitatea muncii şi o redistribuire socială generoasă.

Cu toate acestea, sindicatele isi fac iluzii:

RFI:

Austeritatea generală e o prostie (Liberation)

Joi şi vineri avem summit european la Bruxelles, iar ziarul francez Liberation tratează actualitatea europeană dintr-un unghi ceva mai special şi anume cel al sindicatelor. De ce?

Pentru că miercuri, în cele 27 de ţări europene – inclusiv în România – sindicatele au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de austeritate. « Prea mult e prea mult ! au spus sindicatele. Vrem de lucru şi justiţie socială », putem citi pe manifestele împrăştiate în cele 27 de ţări.  Sindicatele spun că înţeleg necesitatea disciplinei bugetare. Dar austeritatea generală este o prostie, care ne va antrena într-o spirală catastrofală, ca în Grecia. Austeritatea duce la şi mai multă austeritate. Ca urmare, sindicatele propun un plan de relansare economică european, finanţat prin euro obligationi, o taxă pe tranzacţiile financiare şi un rol mai important al Băncii Centrale Europene. Sindicaliştii au prezentat propunerile lor preşedintelui Comisiei Europene Jose Barosso şi spun că l-au simţit « mişcat » de aceste propuneri.

Berlin: O renaţionalizare a statelor UE nu se va produce

Cancelarul german, Angela Merkel, se opune propunerii de a ridica volumul alocat „umbrelei de salvare“ a Greciei de la 500 la 750 de miliarde euro. Pe de altă parte, instituţiile europene vor ieşi consolidate din criza actuală. Se poate spune, de pe acum, că zona Euro, cu sau fără Grecia, va întări influenţa centralei de la Bruxelles, e de părere cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Frankfurter Allgemeine Zeitungmai este de părere că de acum înainte statele membre vor trebui să se aştepte la mai multe intervenţii dacă nu dau dovadă de disciplină bugetară. Armonizarea politicii fiscale va accelera procesul de integrare şi, în niciun caz, nu va produce o renaţionalizare a statelor membre.

Tot „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ susţine că faptul că s-au extins competenţele aparatului european, în vederea opririi spiralei datoriilor poate fi considerat drept o evoluţie istorică salutară. Tot aşa şi limitarea dreptului de intervenţie a ţărilor membre în procesul de sancţiuni în cazul nerespectării pragului de deficit bugetar.

Se mai atrage atenţia şi asupra scăderii încrederii cetăţenilor în aparatul birocratic al Uniunii Europene şi pericolul unui deficit democratic. Lipsa de încredere într-o asociaţie multiculturală, precum este azi percepută de mulţi europeni UE, trebuie contrabalansată de o politică transparentă şi, în primul rînd, de salvarea monedei euro.

În Germania tocmai pomparea din bugetul naţional a unor sume uriaşe în aşa-numita „umbrelă de salvare“ a Greciei, continuă să fie privită cu scepticism. Luni, parlamentul federal a votat cel de-al doilea pachet de ajutoare destinat Greciei, în valoare de 130 de miliarde de euro. Ministrul de interne, creştin-democratul Friedrich s-a pronunţat în preajma întrunirii că ar fi mai bine ca Grecia să părăsească de bunăvoie zona euro, iar Uniunea să ofere acestei ţări doar anumite stimulente. Plin de scepticism, ziarul „Frankfurter Rundschau“ susţine ideea că singura modalitate de salvare ar fi fost o ştergere a tuturor datoriilor şi nu doar ştergerea a peste 100 de miliarde din datorii.

Austeritatea va distruge Grecia şi reformele nu demarează, fiindcă statul elen nu mai are o monedă proprie care „ar putea să-i învioreze economia prin devalorizare”.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a vizitat de curînd Grecia, pledează pentru ridicarea volumului prevăzut pentru „umbrela de salvare“ (ESM). Angela Merkel se opune propunerii de a ridica volumul alocat de la 500 la 750 de miliarde euro. Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung“, guvernul german, totuşi, va discuta despre această propunere la sfîrşitul lunii martie. Din cauza acestei poziţii a Germaniei, chestiunea nu se va discuta nici la reuniunea UE care începe astăzi. În opinia lui Martin Schulz, doar Germania dă dovadă de o poziţie ezitantă. Într-un interviu acordat astăzi postului naţional de radio „Deutschlandfunk“, Schulz a precizat că ridicarea volumului iniţial alocat este un pas raţional şi se va dovedi a fi corect în contextul modului de supraveghere a implementării reformelor cerute Atenei de Bruxelles.

Zona Euro trebuie să semnaleze pieţelor că doreşte să contracareze atacurile asupra monedei comune. Schulz a mai subliniat importanţa implementării reformelor cerute Greciei. Asta va permite Atenei să obţină noi ajutoare europene în vederea consolidării propriilor  structuri financiare. Mulţi comentatori germani sunt de părere că, în prezent, în state ca Italia, Spania şi Belgia riscurile de a se molipsi de criza care bîntuie Grecia sunt foarte reduse. Irlanda şi Portugalia, care au fost salvate de un faliment, de către ţările din zona euro şi de Fondul Monetar Internaţional, fac progrese în ceea ce priveşte programul de reforme.

Unii policieni au propus, între timp, un al treilea pachet de salvare pentru Grecia. Jean-Claude Juncker, şeful grupului de ţări din zona euro, a criticat aceste propuneri, afirmînd că acum trebuie să se vadă cum se va transpune programul de reforme cerut Greciei. După o întîlnire recentă cu Angela Merkel, Juncker a mai spus că „acum trebuie să ne concentrăm să sprijinim noile premise pentru dezvoltarea Greciei“. Semnarea pactului fiscal la reuniunea la vîrf de către 25 din cele 27 de state UE va fi un pas decisiv în direcţia „stabilităţi fiscale“ care va facilita creşterea economică şi va consolida ideea solidarităţii europene.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Irlanda supune TRATATUL FISCAL referendumului/ Austeritatea e o PROSTIE/ Condamnati sa alegem intre Al Patrulea Reich si SUE?

  1. Pingback: Eurocratii pregatesc o NOUA ORDINE EUROPEANA. Soros tine aproape - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: CONSPIRATIA EURO, cea mai ampla din istorie? Cum au ajuns STATELE UNITE ALE EUROPEI “SINGURA ALTERNATIVA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare