Gazul din Marea Neagra si INDEPENDENTA ENERGETICA a Romaniei

5-03-2012 3 minute Sublinieri

marea neagra gaz

 

Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, putand fi una dintre sursele de gaze nu doar pentru ea insasi, ci si pentru alte tari din Europa, acest lucru putand fi posibil in 2015-2016, potrivit Agerpres.

“Am fost in mare, in perimetrul Neptun la bordul navei Deepwater Champion, este o nava specializata in prospectii la mare adancime, vestea buna este ca s-a descoperit un zacamant de circa 100 miliarde de metri cubi si pe perspective similare sunt ca alte cateva depozite care urmeaza sa fie prospectate in perioada urmatoare. In anul 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde productie interna si import de completare circa trei miliarde. Faceti socoteala, cati ani ne-ar ajunge depozitul deja gasit, ca sa nu mai importam gaze. Este clar ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, iar daca si celelalte zacaminte ce urmeaza a fi prospectate vor indica cantitati asemanatoare, Romania poate fi una dintre sursele de gaze, nu numai pentru ea insasi, dar si pentru multe alte tari din Europa“, a spus Basescu, dupa ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil.

El a precizat ca nu trebuie sa ne asteptam ca exploatarea zacamantului sa inceapa imediat, punctand ca acest lucru va fi posibil dupa ce se vor face toate prospectiunile.

“Sa nu va asteptati ca maine incepe exploatarea zacamantului. Exploatarea zacamantului ar putea incepe dupa ce se fac toate prospectiunile. Din pacate, Deepwater Champion trebuie sa plece in Golful Mexic, va reveni cand isi termina programul de explorari acolo. Deci, este o chestiune cam pe la orizontul anului 2015, 2016, 2017, dar astazi avem o certitudine. In acest orizont de timp, 2015-2016, Romania va putea sa fie independenta deplin din punct de vedere energetic”, a completat Basescu.

Grupul petrolier Petrom, impreuna cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, a inceput forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, dupa cum informa Petrom la inceputul lunii ianuarie.

Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.

Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati, in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.

In perioada 2009 – 2010, Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 kilometri patrati din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultima generatie – in cadrul celui mai mare program seismic desfasurat vreodata in Romania.

[…] În 22 februarie, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate, anunţa OMV Petrom. Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat.

ExxonMobil şi OMV Petrom intenţionează să continue lucrările în acest an, rezutatele achiziţiei de date seismice urmând să determine următoarele etape, notează companiile. Piaţa românească a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom. Astfel, descoperirea Exxon-Petrom din Marea Neagră este echivalentă cu de trei până la şase ori cererea internă anuală, la rezervele estimate de companii.

Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decât în 2010. Celălalt mare producător de gaze din România, compania de stat Romgaz, produce cantităţi apropiate de cele extrase de Petrom. Consumul intern este acoperit atât din producţia Romgaz şi Petrom, cât şi prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom. Producţia de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate de grupul austriac.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, declara în octombrie 2011 că rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii 15 ani, dar ar putea creşte după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră.

Printre companiile care deţin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) şi MOL (Ungaria).

România producea spre sfârşitul anilor ’70 şi în anii ’80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri la mai mult de 35 de miliarde, însă producţia a scăzut gradual după 1989.

Nota noastra:

Independenta energetica e o perspectiva imbietoare. Este ea si reala?

Gazul, resursa naturala a Romaniei, este exploatat de corporatii straine. Pana si rusii detin cateva perimetre de expoatare. Aceste companii au ca obiectiv profitul, nu independenta Romaniei. Prin urmare, atunci cand se vorbeste despre aceasta perspectiva, pentru a fi credibil cat de cat, ar trebui sa se avanseze niste cifre, fie si estimativ. Doar asa s-ar vedea daca aceasta “independenta”  ar insemna sa platim pe gazul nostru (!) mai putin sau tot atat sau poate chiar mai mult decat platim in prezent.

Despre aceasta problema s-a mai discutat si ea se afla in stransa legatura cu liberalizarea pretului la gaze.

Practic, e vorba de o mare afacere din care vor profita toti (americani, rusi, austrieci, baieti destepti), mai putin romanii.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Gazul din Marea Neagra si INDEPENDENTA ENERGETICA a Romaniei

  1. Aici avem un articol de foarte slabă calitate, un fel de propagandă (mai mult wishfull thinking) poleit academică, dar care spune că aşa numita independenţă energetică a gazelor naturale, în condiţii de uz exclusiv şi la nivelul actual de consum, ne-ar ajunge ~34 ani, o perioadă mult prea scurtă pentru a fi relevantă din punct de vedere geopolitic. Asta în condiţiile în care Romania ar beneficia de logistica şi infrastructura care să-i permită extracţia şi difuzarea pe plan intern, într-un volum care să acopere marja curentă de consum la nivel naţional.. ceea ce e la ani lumină de realitate.. E foarte posibil să ai rezerve echivalente unui consum de 100 de ani, dar să nu poţi duce gazul decât spre 20% din consumatori din cauza lipsei infrastructurii.

    Cert e că independenţa Energetică a României poate fi înţeleasă în cel mai optimist mod cu putinţă, doar ca eventuală capacitate de a se ridica temporar deasupra unor fluctuaţii dezavantajoase de preţ (dacă s-ar pune problema să protejăm populaţia) şi cam atât. Din punct de vedere geostrategic, Turcia ne arată că poate fi mult mai avantajos şi sigur să ai monopol pe rutele de tranzit decât pe câmpurile de extracţie, indiferent de volumul şi valoarea zăcămintelor.

    A se observa că articolul îşi pune speranţele în proiectul nabucco, deja mort şi îngropat şi denunţat ca atare în presa care tratează aceste chestiuni.

  2. Au uitat sa enumereze singura companie romaneasca: Trei Paduchi.

  3. @admin:

    Mda, vorbe goale si inca, vorbe mari…

    Ca sa ai independenta ar trebui sa ai drepturi depline asupra resurselor respective (fie cae vorba de pungi de gaz sau pungi de galbeni sau orice altceva) chiar daca le exploatezi in parteneriat.
    Ar trebui sa existe prevedere clara in contract ca exploatatorul se obliga sa iti vanda tie, statului roman, un procent majoritar (sa zicem min 51%) din gazul exploatat – la un pret fixat de acum. Cu restul, poate face ce vrea, sa zicem.

    Treaba cu independenta energetica e un bluf electoral, I suppose …

  4. Romania, sigur v-a devenii independenta energetic, daca ajunge la sapa de lemn si foc cu: paie si coceni.

  5. Adevarata independenta energetica o au (si o vor avea) doar taranii care folosesc lemne si au padurile lor, in rest o sa platim ca prostii la baietii destepti. Aproape ca ma lasa rece descoperirea asta, inca un motiv sa fiu trist de furtaciunile care o sa urmeze.

  6. Sa nu ii invidiezi pe tarani stiu f bine eu si acolo sint taxe de te tampeste…acu ce a mai aparut o “taxa de conservare” la fiecare m3 de lemn tre sa platesti douaj de lei plus altele , plus scos fasonat lucratul tau aia nici nu mai are rost sa vb, plus ca “binevoitorii” au grija de tine si inca altele…ca mi-e si groaza si acu cind vb ma gandesc daca nu a mai fost unul pe acolo sa mai faca vreo trasnaie…

  7. Pingback: OFENSIVA CHEVRON: oficialii companiei si ambasadorul SUA s-au intalnit cu premierul Ungureanu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: NEOCOLONIALISM CRANCEN: exemple de tari cu rezerve IMENSE de petrol si cu beneficii ZERO pentru populatie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Radu Mazăre face dezvăluiri: Guvernul Boc a schimbat legea pentru a favoriza Exxon Mobil

    Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că Guvernul Boc a schimbat legea construcţiilor pentru a favoriza Exxon Mobil, compania care se va ocupa de forajele din Marea Neagră. Mazăre a declarat în exclusivitate la România TV că legea a fost modificată pentru a permite exploatările subacvatice fără a fi necesară o autorizaţie.

    http://www.rtv.net/radu-mazare-face-dezvaluiri–guvernul-boc-a-schimbat-legea-pentru-a-favoriza-exxon-mobil_20036.html

    Au modificat legea construcţiilor acum 2 luni şi au scos obligativitatea eliberării autorizaţiei de construcţie pentru exploatările submarine… dumneavoastră ştiţi povestea asta? Anul trecut, prin ordonanţă de urgenţă PDL, Udrea şi Băsescu au scos cuvântul subacvatice din lege… pur şi simplu l-au scos… pentru ca ulterior să vină domnii să descopere şi să facă foraje în Marea Neagră. Adică, în vreme ce tăiem salarii şi tăiem drepturi în România, noi scutim de la plata unor taxe pe cei de la Exxon Mobil“, a declarat Mazăre, la România TV.

    Mazăre a mai adăugat că schimbarea legii face parte dintr-o înţelegere la nivel înalt. “Nimic nu este întâmplător… asta vrea să ne ducă cu gândul că e un aranjament la nivel înalt … acum nu ştiu dacă e pe bani sau susţinere… Cine forează aici? Nu forează americanii? Nu apare mereu ambasadorul american să spună ce măsuri bune ia Băsescu? Ce bun e guvernul şamd?“, a mai spus Radu Mazăre, primarul Constanţei.

  10. pe aceeaşi temă, un articol la obiect:

    http://cronicaromana.com/2012/03/08/basescu-viseaza-la-independenta-energetica/

    Gusturile literare ale președintelui Traian Băsescu sunt cunoscute. De câțiva ani buni, președintele tot citește și tot nu poate să termine de citit Levantul de Cărtărescu. Analiza ultimelor declarații prezidențiale ne face să regretăm profund faptul că Traian Băsescu are asemenea gusturi elevate. În asemenea momente am prefera ca lectura zilnică a președintelui să fie DEX-ul sau vreun manual de economie politică. Una dintre trăsăturile definitorii ale discursului prezidențial este optimismul, de obicei absolut nefondat și provenit din date inexacte. După ce Traian Băsescu a demonstrat că tema PIB-ului îi este absolut străină (detalii aici: http://cronicaromana.com/?p=170794 ), acum vine rândul subiectului independenței energetice.

    Care sunt motivele de bucurie a președintelui? Traian Băsescu crede că recentele descoperiri făcute de Exxon Mobil și OMV în Marea Neagră sunt suficiente pentru asigurarea ”independenței energetice” a României.

    “În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producție internă și import de completare circa trei miliarde. Faceți socoteala, câți ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze. Este clar că România are perspectiva independenței energetice totale, iar dacă și celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantități asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea însăși dar și pentru multe alte țări din Europa. Exploatarea zăcământului va putea începe după ce se fac toate prospecțiunile. Este o chestiune cam pe la orizonul anului 2015-2016-2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016 România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic”, a declarat Traian Băsescu.

    Pentru a avea o opinie mai obiectivă asupra situației, trebuie luată în calcul declarația șefului explorării și producției de la OMV Jaap Huijskes care susține următoarele:

    Rămâne de văzut dacă sursa descoperită este ”viabilă din punct de vedere comercial”
    Numai ”verificarea viabilității comerciale” va necesita investiții de ”mai multe miliarde de dolari”
    Prima producție, în condițiile în care ”sursa se va dovedi viabilă”, ”nu va fi posibilă decât la sfârșitul decadei”.

    Se observă că numai președintele României ”are certitudini”. Persoana care se ocupă efectiv de explorare și producție nu are nicio certitudine, nu știe dacă descoperirea are viabilitate comercială și estimează începerea producției la sfârșitul decadei și nu în ”orizontul 2015-2016”. Din punct de vedere factologic, declarația prezidențială este cel puțin prematură și în mod clar iresponsabilă.

    Viziunea prezidențială asupra perspectivelor ”independenței energetice depline” are probleme atât factologice cât și semantice. Chiar dacă presupunem prin absurd că exploatarea gazului din Marea Neagră ar putea începe mâine, acest lucru nu ar îmbunătăți cu nimic situația energetică din România. Traian Băsescu, la fel ca și mulți ”analiști” din sfera energetică, sugerează că independența energetică a unei țări este determinată de cantitatea de petrol și gaze produse pe teritoriul acestei țări, ceea ce este fals. Independența energetică, la fel ca și independența alimentară, este determinată de controlul asupra producției de energie și alimente, independent de locul unde se realizează această producție. Controlul asupra producției implică atât controlul asupra veniturilor obținute din comercializarea ei cât și controlul asupra prețului de comercializare. La nivel cotidian conceptul este ușor de explicat: dacă un țăran are un lot de pământ însă toată producția cultivată aparține vecinului care-i plătește o chirie modică, atunci nu se poate vorbi despre independența alimentară a țăranului. În cazul României avem aceeași situație la nivel de țară.

    Exploatarea gazului descoperit în Marea Neagră va fi făcută de Exxon Mobil (50%) și OMV (50%), redevențele sunt microscopice, deci nu se poate discuta de vreun venit consistent obținut de statul român. Cei care declară că OMV și Exxon vor exploata gaz doar ca să-l vândă în România la prețul reglementat de ANRE sunt fie naivi, fie doresc să-și inducă în eroare audiența. OMV a început (încă din 2009) presiuni în vederea liberalizării prețului la gaze și acest subiect reapare insistent pe agenda tuturor discuțiilor purtate de autoritățile române cu Comisia Europeană și cu FMI. Din punctul nostru de vedere, șansele ca actualul sistem de formare a prețului să se mențină în viitor sunt nule, mai ales în condițiile în care Exxon și OMV vor avea argumentul necesității recuperării investițiilor făcute pentru exploatare în Marea Neagră. Gazul extras din Marea Neagră va fi vândut românilor la prețuri europene, adică la prețuri stabilite tot de Gazprom. Probabil, pentru președintele Băsescu contează mult ca banii românilor să ajungă în buzunare austriece sau americane și nicidecum la Moscova, însă românul de rând nu se va bucură de vreun beneficiu economic de pe urma gazului românesc din Marea Neagră.

    Nu ne așteptăm ca președintele Băsescu să-și rectifice declarațiile, dar sperăm că România va avea la un moment dat un președinte care să fie mai priceput din punct de vedere economic și mai responsabil din punct de vedere politic.

    Redacția Economică

  11. Pingback: 2000 de barladeni au semnat o petitie inmanata premierului Ungureanu, protestand fata de EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST de corporatia americana CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Scandal CHEVRON in Brazilia: interdictie de a parasi tara pentru directorii companiei, acuzata ca a DEVERSAT PETROL IN OCEAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Barlad: MII de oameni, condusi inclusiv de PROTOPOPUL VASILE LAIU, au protestat fata de EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST de catre CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Romania si Bulgaria isi disputa FRONTIERA MARITIMA. La mijloc se afla gazele, CORPORATIILE STRAINE si interesele Rusiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: GUVERNUL UNGUREANU APROBA CHEVRON exploatarea perimetrelor de la Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. INTELEGERILE SUNT… SECRETIZATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: MISIUNEA PREMIERULUI UNGUREANU: VANZAREA COMPLETA A ROMANIEI? Esentialul despre afacerile MRU – CHEVRON (gazele de sist) si ROSIA POIENI – CUPRUMIN cu Iulian Iancu, Dinu C. Giurescu, Mircea Diaconu, Liviu Voinea, preotul Vasile Laiu si altii (
  17. Pingback: update – CHEVRON AMANA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE ANUL 2012 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: CupruMin, aurul si COWBOY-ul inarmat. In plus: BASESCU se tine de aceleasi ticalosii cu Rosia Montana si GAZELE DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Ca sa vorbim de independență energetică trebuie să știm câtă energie ne trebuie în anumite stadii de dezvoltare ale societății în care trăim, şi ce populație avem. Constatăm că state europene, cu industrie dezvoltată( Franța, Germania, Marea Britania,Olanda, Belgia, Suedia, Norvegia) au un consum mediu de energie electrică pe cap de locuitor şi an în jur de 7000 kwh, în condițiile când tote locuințele sunt încălzite electric. Din calcul eliminăm Norvegia care are un consum de energie electrică de 27000 kwh/an-om, în timp ce media consumului pe Terra este 2600 kwh / an-om iar România care produce cca.64 miliarde de kwh / an, asigură un consum medii celor 20 de milione de locuitori ai săi doar de 3200 kwh/ an-om, reprezentând doar 45 % din consumul mediu european şi numai 12 % din cel al Norvegiei.Ce ne spune aceasta? Că mergem într-o direcție necunoscute, fără hartă, busolă şi sextant, fără posibilitatea de-a emite în eter celebrul semnalul SOS. Şi iată că statistica ne arată avem o putere instalată în funcție de17630 Mw, care dacă ar funcționa 8640 ore pa an ar produce o cantitate de energie de 113 miliarde de kwh şi noi producem doar 62 de miliarde de kwh / an. ceea ce echivalează cu o putere în funcție de numai 7200 Mw. De ce nu funcționează integral puterea instalată de 17630 Mw? De ce stă şi nu produce 10430 Mw, care reprezintă 59 % Nu este admis ca dintr-o capacitate potențială de a produce energie să funcționeze doar 41 % Iată ce se raportează oficial că se produce pe surse energetice: combustibili fosili- cu o putere în funcție de 10998 Mw, se produce 38,4 milioane de MWh, când ar trebuii, în mod firesc, să se producă 95 milioane de Mwh; hidroenergie- cu o putere instalată de 6325 Mw, produce 18,2 milioane de Mwh în loc de 54 milioane Mwh; nuclear-energia- cu o putere de 707 Mw, produce 5,6 milioane Mwh în loc de 6,0 milioane Mwh. Pe total constată că se produce, cu o putere în funcție de 17630Mw doar 62,2 milione Mwh în loc de 152 milioane Mwh. Unde dispare diferența de energie potențial produsă de 152 miliarde Mwh şi cea raportată de 62,0 milione Nwh, de circa 90 milioane Mwh. Sunt două variante: o proastă gospodărire şi întreținere, că 59 % din capacitate n-a funcționat sau…Sau, ce? Băieții ” deștepți” au fost pe fază. o afacere ingenioasă. Dacă se produceau cei 152 miliarde de kwh, România atinge consumul de 7600 kwh / om-an, depășind media euoropenă de 7000.
    Deci o primă concluzie. Dacă funcționam cu întreaga capacitate, şi produce 152 miliarde de Mwh şi dacă cele 7,5 milione de gospodări le încălzim electric şi eliminăm gazul metan, am elimina importul de le ruşi. dacă eliminăm şi termocentralele electrice şi pe cele de termoficare cu funcționare pe hidrocarburi, am ajunge să şi livrăm . Lucrul este posibil deoarece potențialul hidroenergetic din românia este de 18000 Mw din care s-a valorificat doar 7000 Mw, Rămași de valorificat 11000 Mw, iar în nuclear electrica cca 2100 Mw. Avem deci un potențial ce trebuie să-l valorificăm de 13100 Mw.Cu pricepere, inteligentă tehnică şi multă muncă, România poate ajunge la o putere instalat de 30730 Mw în 28-30 de ani( 2040) şi la o producție de energie de 265 miliarde de kwh, la un consum pe cap de locuitor de13000 kwh / an-om, depășind chiar şi SUA. Putem afirma că nu avem nevoie de gazele de șist să le exploatăm cu un procedeu care sigur otrăvește apele freatice. Nu vă dă nimeni dreptul să lăsați ca sute de sate , regiuni întregi să li se otrăvească apa. În apă stă viața şi energia viitorului. Să nu uităm că pentru acest pământ de mii de ani moși şi strămoși noștri și-au vărsat sângele să-l păstreze curat. Mai bine, domnilor guvernați, în inima Ardealului ridicați Columna Dacia-Traina şi nu o țineți decenii în subsolul muzeului de Istorie din București, fără a ne da posibilitatea să ne plecăm fruntea în fata unui simbol ce ne arată vitejia unui popor demn şi viteaz care au fost geto-dacii. Alții n-au simboluri şi le inventează, iar noi le avem şi le ținem ascunse. Cine are interesu ca nepoții şi strănepoți noștri să nu-şi cunoască adevărata istorie. Au fost destui şi încă mai sunt care vor să ne fure istoria Traco-geto-dacă, care se întinde pe parcursul a câteva mii de ani, au fost respectați şi cunoscuți a bărbați viteji, demni şi nemuritori Multi ar trebui să știe că civilizația Europeană s-a născut la gurile Dunării şi cei mai vechi locuitori şi defapt cei dintâi au fost Palasgii, din care seminția europeană se trage.
    Domnilor guvernați, lăsați vorbele sforăitoare şi interesele personale şi treceți la treabă. Nu mi așteptați investitori străini, că aceea nu vin decât să acumuleze în interesul lor şi a națiunii din care face parte Ați privatizat în 22 de an mii de întreprinderi din care s-a ales praful. Teoria că au fost “găuri negre” sau ” fier vechi” nu mai tine. Românul a știut întotdeauna să separe grâul de neghină. Şi atunci când un va mai putea să îndure, o va face. Prea mult n-aţi încercat răbdare. Nici un război purtat de români în milenara lui istorie, nu a lăsat atâte ruine. Cineva va trebui să plătescă despăgubirile de “război”. Ați distrus tot ce era de distrus la suprafață, acum ați început să faceți praf şi bogățiile subsolului. De când noi nu mai știm să facem nimic în Ţara noastră? De când alți sunt mai deștepți ca noi? De când Statul Român a ajuns o marionetă în mâinile unor păpușari străini? În 2000 de ani din pământul milenar al dacilor s-au scos 2000 de tone de aur; doar Imperiul Roman a scos în 165 de ani 1000 de tone, restul l-au cărat celelalte imperii care n-au hărţuit. Dar, până când? Opriţi-vă! cât nu e prea târziu. Repet cea săus un mare bărbat când a fost pus la zid: ” S-a dus dracul totul” Ce multă dreptate a avut.

  20. Pingback: PROTESTE LA BARLAD impotriva gazelor de sist. EPISCOPIA HUSILOR S-A IMPLICAT DIRECT/ Contractele cu Chevron, desecretizate… partial - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PENTRU MORATORIUL PE GAZELE DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: “Bancul” cu independenta energetica si “gluma” cu seicul terorist: SRI, SIE SI OAMENII SECURITATII NU STAU DEGEABA IAR OMV PETROM RIDICA POTUL NEGOCIERII CU STATUL ROMAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. O parte din Marea neagra este a Romaniei da si eu sunt cetatean Roman si prin dreptul pe care il am ca cetatean Marea de unde se extrage gazele este si a mea adica eu nu ar mai trebui sa platesc curentul electric sau factura ar trebui sa scada macar cu 15% nu…parere mea este ca suntem manipulati cum vor muschi lor la noi se va mari facturile la curent si totul va pleca la export noi trebuie sa ne unim si sa ne cerem drepturile nostre ROMANIA ESTE A NOASTRA NU A LOR!

  24. Pingback: In Polonia, "sfarsitul" gazului de sist, in Romania, decretat "viitorul tarii". MANIPULAREA "REDUCERII DEPENDENTEI ENERGETICE" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: “INDEPENDENTA ENERGETICA” NU E DECAT INROBIREA TOTALA. Cum sunt tamaiati Traian Basescu si Victor Ponta de aceleasi “THINK-TANKURI” NEOLIBERALE pentru ca au dat tara pe mana CORPORATIILOR - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare