CupruMin, aurul si COWBOY-ul inarmat. In plus: BASESCU se tine de aceleasi ticalosii cu Rosia Montana si GAZELE DE SIST

10-04-2012 17 minute Sublinieri

Stacy Quinney, unul din americanii de la Roman Cooper.

Statul român a anunţat că reia licitaţia pentru vânzarea Cupru Min Abrud, după eşecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper. La 75 de ore după ce s-a rupt înţelegerea cu statul român, Roman Copper a dat un comunicat în care se arată dispusă să respecte “cele trei noi condiţii” puse de ministerul Economiei şi pe care le puteţi citi mai jos. gândul i-a întrebat şi pe ceilalţi competitori dacă doresc să participe din nou la licitaţie. Până la ora scrierii acestui material, singurul răspuns l-am primit de la australienii de la Oz Minerals, care ne-au transmis că, la ultima licitaţie, au oferit preţul “corect”, nefiind pregătiţi să liciteze mai mult. În acest timp, în Abrud starea de tensiune creşte, după vâlva creată de această privatizare ratată. “Aşa-zişii experţi care merg la televizor spun numai aberaţii”, s-a revoltat unul dintre inginerii de la Cupru Min, după cum puteţi citi în continuare.

Ce spune Roman Copper

Firma canadiană Roman Copper, care a câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, a anunţat marţi că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie, potrivit MEDIAFAX.Anunţul vine la 75 de ore după expirarea termenului limită pentru privatizarea Cupru Min Abrud şi de la anunţul ministrului Economiei Lucian Bode potrivit căruia negocierile cu firma canadiană s-au încheiat irevocabil.

“După cum s-a mai anunţat, echipa Roman Copper şi negociatorii din partea Guvernului român au convenit asupra termenilor şi condiţiilor din contractul de achiziţie în seara zilei de vineri, 6 aprilie. Aceşti termeni includ şi un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligaţii financiare, şi de alte tipuri, care nu au fost cerute în documentaţia originală de licitaţie”, se arată într-un comunicat transmis de firma canadiană, controlată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto.

Firma canadiană notează că licitaţia pentru vânzarea Cupru Min este “larg recunoscută drept cea mai transparentă din istoria programului de privatizări” al României. Roman Copper reiterează, astfel, că este gata să implementeze toate măsurile şi investiţiile cerute de Guvern de la licitaţia din 26 martie până în prezent. Compania notează că s-a asigurat că modul în care va administra Cupru Min şi “mina de talie mondială” de la Roşia Poieni va oferi toate beneficiile posibile industriei miniere de cupru din România, comunităţilor locale şi economiei naţionale.

“Suntem pe deplin conştienţi de importanţa acestei tranzacţii pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru bunăstarea viitoare a sectorului minier românesc şi pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului român”, se arată în comunicatul transmis gândul. Ministrul Economiei a anunţat vineri la miezul nopţii că firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă, iar instituţia se pregăteşte să scoată din nou la vânzare compania.

În comunicatul transmis de firma canadiană, se mai arată că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min.

Roman Copper Corp a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor. Ea funcţionează ca un paravan de investiţii pentru alte firme sau oameni de afaceri care doresc să rămână anonimi.

Ministerul Economiei: Vom relua procesul de privatizare

Imediat după eşuarea procesului de privatizare Ministerul Economiei a anunţat că procesul de privatizare va fi reluat.

“În perioada următoare, MECMA va relua procesul de privatizare a Cupru Min în aceleaşi condiţii de transparenţă şi de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii internaţionali. Statul român are nevoie de parteneri seriosi, potenţi şi de bună credinţă în procesele de privatizare”, a anunţat ministerul Economiei, după eşuarea negocierilor cu compania canadiană Roman Copper.

Ministerul se va asigura că activitatea societăţii Cupru Min va continua “în condiţii optime”, reprezentanţii companiei începând demersurile pentru obţinerea urgentă a autorizaţiei de mediu. Roman Copper a câştigat pe 26 martie o licitaţie pentru cumpărarea Cupru Min Abrud, o tranzacţie de 200,8 milioane de euro, în ultima lună, la licitaţie mai participând Oz Minerals Ltd din Australia, companie listată pe bursa din Australia, compania olandeză Dundee Holding şi compania bulgărească Ellatzite Med Ad. Preţul final a fost de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria. Ultima a fost însă descalificată.

Reprezentanţii Cupru Min: “Suntem prea mici să ne pronunţăm”

“Noi suntem prea mici ca să ne pronunţăm (în legătură cu reluarea procesului de privatizare). Noi ştim să muncim. Aşa-zişii experţi care merg la televizor spun numai aberaţii. Societatea are nevoie de susţinere financiară pentru a-şi desfăşura activitatea pe mai departe”, a declarat pentru gândul inginerul şef de producţie de la Cuprumin Abrud.

El a spus că toţi investitorii înscrişi la OPSPI (Oficiul pentru Privatizare) au avut acces la camera de date organizată la Cuprumin.

Oz Minerals: “Nu am fost pregătiţi să plătim suplimentar pentru acest activ în procesul de licitaţie”

Pe de altă parte, reprezentanţii Oz Minerals (Australia) nu au dorit să precizeze dacă sunt sau nu interesaţi că participe la o nouă licitaţie a Cupru Min. “În prezent nu avem să facem nici un comentariu cu privire la această licitaţie. Suntem o companie listată la bursă aşa că, de obicei, dacă avem un comentariu îl dăm publicităţii printr-un comunicat public”, a precizat pentru gândul Rachel Eaves, general manager public affairs & sustainability Oz Minerals.

“În urma unui amplu proces de due diligence, inclusiv un număr de vizite la faţa locului, noi credem că Roşia Poieni are potenţialul de a fi un producător de durată de cupru-aur, în conformitate cu strategia noastră. Cu toate acestea nu am fost pregătiţi să plătim suplimentar pentru acest activ în procesul de licitaţie, prin urmare, ne-am retras de la licitaţie. Vom continua această practică în achiziţii pentru a ne asigura că orice am face aduce un plus de valoare pentru acţionarii noştri”, a spus şi Terry Burgess, Oz Minerale CEO & Managing Director.

Reuters: Privatizarea se împiedică de “o buturugă“. Cele trei condiţii ale ministerului Economiei

România nu a reuşit să vândă o mină, “privatizarea se împiedică de o buturugă”, a comentat Reuters subiectul privatizării Cupru Min, adăugând că acesta este un nouă nereuşită în cadrul planului de privatizare convenit cu Fondul Monetar Internaţional. Autorul articolului scrie că fostele ţări comuniste din Uniunea Europeană şi-au vândut acţiunile deţinute de stat, dar eşecul persistent al României de a face acest lucru a lăsat un sectorul public ineficient într-o ţară care zbate să iasă din recesiune profundă.

Reuters preia o declaraţie a ministrului Bode pentru a explica ce s-a întâmplat cu această ultimă privatizare eşuată. “Statul nu a vrut să renunţe la cele trei condiţii” a declarat Bode. “Vom relansa oferta, dar ne vom păstra aceleaşi condiţii”, a spus Bode.

Cele trei condiţiile au fost ca întregul contract de privatizare să fie făcut public, plata să se facă în termen de 30 de zile, iar compania să înfiinţeze un depozit colateral de 32,27 de milioane de euro, ca o garanţie pentru investiţii de mediu în viitor.

Pe de altă parte, scrie Reuters, canadienii au declarat că încă sunt interesaţi de vânzarea Cupru Min. “Am fost surprins de faptul că acea comisie de negociere a refuzat să accepte semnătura noastră scrisă”, a declarat Mike Curtis, partener la Bay Font Capital Partners, care deţine Roman Copper.

Patrimoniul Cupru Min, evaluat de o firmă “de apartament”

Gândul a relatat că patrimoniul Cupru Min, pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei, a fost evaluat de către o firmă cu sediul într-un apartament din Alba Iulia, deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Firma “Evaluar” a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător, potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX. Lidia Cândea, care deţine firma “Evaluar”, care a făcut evaluarea patrimoniului de la Cupru Min, a explicat pentru gândul că firma pe care o conduce are experienţă în acest domeniu, fiind înfiinţată în 1992: “Nu este o firmă de apartament. Este adevărat că sediul iniţial este într-un apartament, dar avem două puncte de lucru în spaţii închiriate, în Alba Iulia şi în Arad. Unde să desfăşori o astfel de activitate, că doar nu folosim utilaje”. La firmă lucrează alte şase persoane, alături de Lidia Cândea.

Cupru Min: profit de 12 milioane de euro, datorii de 16 milioane de euro

Săptămâna trecută premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că societatea Cupru Min este o companie neprofitabilă şi izolată economic. Cu toate acestea, profitul pe ultimii doi ani al Cupru Min se ridică la peste 12 milioane de euro. Datoriile firmei depăşesc însă 16 milioane de euro.

La sfârşitul anului 2011 compania acumulase datorii de 64,4 milioane lei, la o valoare a capitalurilor proprii de 32,6 milioane lei, cea mai mare datorie fiind către Electrica Distribuţie Transilvania Sud, de 58 milioane lei, potrivit unui document oficial obţinut de MEDIAFAX. În schimb, Cupru Min a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei şi un profit net de 30,7 milioane lei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca profitul inregistrat la Cupru Min in ultimii ani a fost realizat printr-un artificiu, fiind neglijate investitiile de exploatare, iar managerii companiei urmarind astfel sa incaseze prime de profit.

“Stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut, pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze probabil prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatare”, a afirmat presedintele Traian Basescu.

El a facut aceasta declaratie cu ocazia depunerii juramantului de catre noul ministru al Mediului, Attila Korodi. […]

  • Hotnews:

 EXCLUSIV Valhalla Resources, misteriosul investitor de la Cupru Min. Cine sunt actionarii si ce afaceri deruleaza in Romania  

Cine este in spatele castigatorului licitatiei pentru privatizarea Cupru Min? Oficial, licitatia a fost castigata de compania canadiana Roman Copper Inc. despre care nu se stia decat ca are printre fondatori banca de investitii Bayfront Capital Partners. Cine sunt totusi persoanele interesate de Cupru Min? Potrivit surselor HotNews.ro, este vorba de o alta companie canadiana, Valhalla Resources, fondata de un cetatean american si unul canadian care traiesc in Romania din anii ’90. Este vorba de Stacy Quinney si Joel Hayes. Quinney a facut afaceri si cu Dinu Patriciu. Valhalla este cotata pe bursa din Toronto si deruleaza proiecte in domeniul resurselor naturale in Romania si Turcia. Contactat de HotNews.ro, Stacy Quinney a spus doar ca este un subiect “prea sensibil si nu pot comenta”.

  • Potrivit surselor HotNews.ro, Roman Copper Inc., castigatorul licitatiei Cupru Min, este un asa numit SPV (Special Purpose Vehicle), format din Bayfront Capital Partners si Vlahalla Resources.
  • Un purtator de cuvant al Bayfront a declarat pentru HotNews.ro ca banca de investitii este unicul actionar in Roman Copper.
  • Nota redactiei: Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali.
  • Unul dintre actionari, Stacy Quinney, apare in doua reclame la ciocolata Rom, iar pe contul de Facebook se afiseaza in cateva poze cu palarie texana, doua pistoale si o pusca.  

Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali si de a limita in acest fel riscurile financiare si de imagine. Aceasta este o practica internationala acceptata si reglementata in unele tari. Din acest motiv, este dificil de probat cine sunt toti partenerii dintr-un SPV, daca acestia nu doresc ca numele lor sa apara public.

UPDATE 19.50: La scurt timp dupa ce HotNews.ro a publicat articolul, un reprezentant al Roman Copper, care initial negase implicarea Valhalla in companie, a anuntat ca Joel Hayes si Stacy Quinney au fost numiti in conducerea Roman Copper. Joel Hayes a devenit presedinte, Stacy Quinney a devenit vice-presedinte executiv, iar Michael Williams (si el presedinte la Valhalla Resources) a fost numit presedintele board-ului director al Roman Copper (Vezi mai jos tot comunicatul).

Valhalla Resources s-a numarat printre companiile care si-au exprimat intentia de a participa la privatizarea Cupru Min. Adevarul scria in noiembrie 2011 ca Valhalla Resources a cumparat caietul de sarcini pentru licitatie. In cele din urma, Valhalla Resources nu a mai participat la licitatia cu strigare desfasurata in 26 martie. Guvernul a anuntat ca cistigatorul, Roman Copper Inc, fara a preciza cine sunt actionarii companiei. Guvernul Ungureanu a anuntat vineri, 6 aprilie, ca nu semneaza contractul cu Roman Copper deoarece compania nu indeplineste trei conditii esentiale.

Marile coincidente

  • 1. In 26 martie, adica exact ziua in care la Bucuresti avea loc licitatia cu strigare pentru Cupru Min, actiunile Valhalla Resources au fost oprite de la tranzactionare pe Bursa din Toronto de catre arbitrul pietei (IIROC). In anuntul de oprire de la tranzactionare, motivul este “cererea companiei, care asteapta informatii”. Anuntul mai mentioneaza ca IIROC poate lua decizia de oprire de la tranzactionare de obicei atunci cind se asteapta anunturi din partea companiei emitente. In aceeasi zi, licitatia pentru Cupru Min era cistigata de Roman Copper Inc.
  • 2. In 28 martie, la doua zile dupa licitatie, un nou anunt la Bursa din Toronto: Actiunile Valhalla ramin suspendate de la tranzactionare. “Valhalla Resources Ltd. (TSX VENTURE:VH) anunta ca participa la negocieri privind achizitionarea unui proiect in domeniul resurselor minerale”, fara a face insa vreo precizare daca negocierile sint in Romania sau in alta tara. Anuntul este postat si pe site-ul companiei Valhalla.
  • 3. HotNews.ro l-a contactat pe vicepresedintele Stacy Quinney marti, 10 aprilie. Intrebat cum isi explica refuzul Guvernului Romaniei de a incheia contractul pentru Cupru Min, Stacy Quinney a spus “trebuie sa discutam mai tirziu, e prea sensibil si nu pot comenta“. Quinney nu a putut oferi mai multe detalii, motivind ca este intr-o intilnire si ca nu este disponibil pe tot parcursul zilei. Celalalt fondator al Valhalla Resources, Joel Hayes, presedinte al companiei, nu a putut fi contactat, colegii sai din biroul bucurestean al firmei comunicindu-ne ca este plecat din tara.

Cine este Valhalla Resources.  In Monitorul Oficial din 31 ianuarie 2011, despre Valhalla Resources Ltd. apar urmatoarele detalii: “Valhalla Resources Ltd., o persoană juridica din Cipru, cu sediul social si punct de lucru principal situat în Vasili Michailidi 21, 3026 Limassol, Cipru”.

Valhalla Resources se prezinta pe propriul site ca o companie  activa in domeniul explorarii minereurilor, cu focus pe resursele din Centura Tethyan – intinsa din Europa de Est pina in Asia. Printre actionarii semnificativi, cu 15% din actiuni, se numara Kenz Mining, companie turca. Potrivit unui anunt din 14 martie 2012, Valhalla a intrat intr-un parteneriat strategic cu firma Kenz, condusa de  Firat Gulgen, presedinte si actionar majoritar.

“Domnul Gulgen este fondatorul si presedintele Calinos Holdings A.S. (“Calinos”), un grup media turcesc. Calinos detine peste 75% din distributia de programe TV si filme din Turcia si este activ in exportarea programelor TV turcesti si a altor produse media in peste 70 de tari”, se arata in comunicat. Vezi detalii despre partenerul Valhalla in Turcia intr-un articol publicat in cotidianul Hurriyet.

Valhalla Resources prezinta pe site-ul sau inclusiv o harta cu proiecte in desfasurare in Turcia si Romania.

Fondatorii companiei sint Joel Hayes si Stacy Quinney, ambii avind background in Romania. Structura managementului:

  • Michael Williams, Director & Chairman of the Board
  • Adrian Fleming, CEO & Director
  • Joel Hayes, President and Director
  • Stacy Quinney, Senior Vice-President and Director
  • Rob McLeod, Director
  • Aaron Keay, Director
  • Cale Moodie, CFO

Compania Valhalla Resources Ltd. apare ca actionar in mai multe companii inregistrate in Romania:

Licenta pentru aur.Compania TRANSYLVANIA MINERALS, in care Valhalla Resources este actionar (25%) alaturi de Barrick Gold Romania (75%), detine in Romania licenta de explorare pentru zacamintul Bratosin.

“Pe dealul Bratosin, în judeţul Arad, vezi de multe ori pălării texane. Sunt ale unor investitori de talie internaţională care au luat în serios dorinţa românilor de a avea investitori străini. Ei au concesionat activităţi de explorare pe o suprafaţă de 65 km pătraţi. “Suntem încă în stadiul de explorare, dar suntem foarte optimişti că vom pune în evidenţă un zăcământ important”, declară Stacy Quinney, care, împreună cu americanul Joel Hayes, a înfiinţat compania canadiană Valhalla Resources Ltd., strângând fonduri în valoare de şapte milioane de dolari pentru a dezvolta proiectele de explorare. Ulterior, Valhalla s-a asociat cu una dintre cele mai renumite companii miniere din lume, Barrick Gold Corporation, pentru a dezvolta proiectul din judeţul Arad, care ar putea aduce, la fel ca la Roşia Montană (foto), sute de locuri de muncă şi bani la bugetele locale şi de stat.”, se arata intr-un articol publicat in Ziua de Cluj in iunie 2010.

Potrivit unui articol publicat de EVZ in iunie 2010, Valhalla Resources are prin Vallachia Resources SRL drept de explorare pentru minereu polimetalic la Corbeşti-Micăneşti (Hunedoara, Arad), dar şi 50% din Transylvania Minerals SRL; prin HOQ Operation, are licenţă de explorare la Highiş Sud (Arad).

In preajma lui Patriciu, Stolojan. Intr-un monitor oficial din 2004, o adunare generala a actionarilor companiei First Logistics & Distribution (actionari printre care figura si Stacy Quinney) indica in mod clar ca la conducerea companiei se afla omul de afaceri Dinu Costache Patriciu si Colin Hart, unul din partenerii de afaceri notorii de la Rompetrol.

Colin Hart a fost anchetat alaturi de Dinu Patriciu si Philip Stephenson in dosarul “Rompetrol”, inca nesolutionat, sub acuzatiile de manipularea pietei de capital, spalare de bani, initierea sau constituirea unui grup infractional. Ulterior, potrivit presei, Colin Hart a revenit in afaceri imobiliare alaturi de Dinu Patriciu. Despre Hart, presa a scris ca ar fi fiul lui Howard Hart, fostul sef al rezidentei de spionaj al CIA din Pakistan, în timpul războiului rece.

Pasiune pentru ciocolata Rom. Stacy Quinney, unul din actionarii Valhalla nascut in 1969 in Canada, apare intr-o postare pe contul de Facebook in doua spoturi publicitare pentru ciocolata Rom. Intr-o galerie foto postata pe contul sau de Facebook, Quinney apare in diverse ipostaze inarmat cu pusca de vanatoare si pistol. La o cautare pe YouTube dupa “Stacy Quinney”, singura postare infatiseaza o formatie rock, sub titlul Dead Ceausescus – Part Time Punks.

Intr-o prezentare a companiei Valhalla din 2007, retinuta pe Internet, se precizeaza ca Stacy Quinney locuieste in Romania din 1996 si ca din 2003 si-a concentrat activitatea in domeniul minier. In aceeasi prezentare se mentioneaza ca Stacy Quinney este membru al consiliului de administratie al First Logistics and Distribution S.A. (Romania) si Pegasus 03 Investment Fund (Canada). De asemenea, se mentioneaza ca Stacy Quinney era in 2007 vicepresedinte onorific al Romanian International Hockey Federation. Informatiile de mai sus pot fi accesate intr-un document pastrat pe Internet aici 

Celalalt asociat in Valhalla, Joel Hayes, cetatean american nascut in 1967 in Panama, a fost – potrivit prezentarii de pe site-ul companiei, vice presedinte la Romanian American Enterprise Fund. Intre 1997 si 2006 a fost presedinte la Policolor SA. Intr-un raport din 2005 al Romanian American Enterprise Fund, printre membrii  “Board of Directors” apare si Theodor Stolojan, pe atunci consilier pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu. Romanian American Enterprise Fund trece drept unul dintre principalele vehicule de investitii americane in Romania. Joel Hayes a fost in 2003 unul dintre membrii in conducerea AmCham, camera de comert americana in Romania.

Ce inseamna Valhalla in mitologia nordica. Potrivit Wikipedia, Valhalla, Valhall (sau Valhöll, în limba nordică veche) este paradisul în care erau dusi războinicii vikingi după moartea eroică în luptă.

Conducerea Roman Copper doreşte să se întâlnească cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Economiei, pentru clarificarea neînţelegerilor apărute în negocierile de preluare a Cupru Min, firma anunţând şi angajarea a doi co-fondatori ai companiei canadiene Valhalla cu rezidenţă în România, potrivit Mediafax.

Roman Copper a transmis un comunicat în care se arată că a luat noi măsuri, luni şi marţi, pentru a-şi consolida poziţia de câştigătoare a licitaţiei de vânzare a Cupru Min.

“De luni, 9 aprilie, conducerea Roman Copper a cerut să să întâlnească cu premierul Mihari Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Economiei Lucian Bode, pentru clarificarea circumstanţelor şi a neînţelegerilor aparente care ar fi putut apărea în timpul negocierilor de vineri, 6 aprilie, referitoare la achiziţia Cupru Min”, potrivit comunicatului.

Din acest motiv, Roman Copper dă o mare importanţă oportunităţii de a explica lui Ungureanu şi Bode circumstanţele ultimelor negocieri, mai ales că ministrul Economiei nu a participat direct la discuţii.

Roman Copper consideră totodată că această oportunitate este esenţială pentru succesul uneia dintre cele mai importante privatizări din România, din acest an. În comunicat se menţionează că Roman Copper l-a numit pe Joel Hayes în poziţia de preşedinte pentru România al companiei, pentru ca acesta să coordoneze finalizarea achiziţiei Cupru Min.

Hayes este rezident în România din 1995, iar în calitate de director pentru investiţii la Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), a finalizat cu succes patru privatizări. In plus, Michael Williams, co-fondator al McLeod-Williams Capital, companie canadiană din Vancouver de explorare a resurselor minerale, a fost numit preşedite al board-ului de directori al Roman Copper.

“E o prosteală. Oamenii ăştia ne cred chiar tâmpiţi. În lume, cu excepţia Africii, nu se vând zăcămintele. Nu se dau spre concesiune altora. Sau dacă se face, se face cu nişte câştiguri foarte serioase”, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu în cadul unei emisiuni TV, în care s-a discutat despre privatizarea Cupru Min.

Compania canadiană Roman Cooper, câştigătoarea licitaţiei pentru privatizarea Cupru Min Abrud, a refuzat să depună o garanţie pentru investiţiile de mediu într-un cont bancar, să achite în maxim o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare. Ca urmare, contractul de privatizare, care trebuia încheiat până vineri, 6 aprilie, ora 24.00, nu a mai fost semnat.

Guvernul va relua privatizarea companiei Cupru Min, deoarece negocierile pentru semnarea contractului de vânzare a societăţii au eşuat.

  • Hotnews:

Traian Basescu, la investirea lui Attila Korodi, despre Rosia Montana: Daca e fezabila exploatarea, dati rapid avize, daca nu, spuneti nu investitorului. Fiecare zi ne va costa enorm in viitorul proces

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, la ceremonia de investire a noului ministru al Mediului, Attila Korodi, ca asteapta din partea acestuia sa “analizeze cu prioritate, din punct de vedere al mediului, cele trei investitii care se prefigureaza” si sa ia hotarari rapide in acest sens.

“Din 1997 autoritatile romane tot plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana. Ceea ce va cer, dle ministru si stimati membri ai Guvernului: daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin crearea de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize; daca nu, spuneti “nu” investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces”, a spus Basescu.

“Rugamintea mea e ca, din punct de vedere al mediului, sa analizati rapid, cu prioritate, cele trei investitii care se prefigureaza si daca Romania nu are nevoie de gaze de sist, sa stopam orice evolutie in relatia cu Chevron, daca Romania nu vrea sa exploateze carierele de cupru de la Rosia Poieni, s-o stopam, daca Romania nu vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana, sa comunicam partenerilor si sa inchidem subiectul”, a continuat seful statului.

“Recomandarea mea este sa creati locuri de munca”, a aratat Traian Basescu.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

  • Sunt convins ca ceea ce voi spune va genera dezbateri in presa si atacuri consistente, dar trebuie sa spun ce am de spus
  • In momentul de fata, Romania nu mai are resurse pentru a crea locuri de munca, decat daca privim cu responsabilitate la reluarea activitatilor de minerit in domenii in care evolutia pietelor face din nou rentabila reluarea exploatarii unor resurse naturale
  • Din cauza demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar in perspectiva imediata se prefigureaza procese extrem de costisitoare
  • Stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut, pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial, domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze probabil prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatare
  • I-as ruga pe inaltii demnitari ai statului roman, pe preacinstitii ziaristi si patroni de presa sa mearga la Rosia Poieni si la Rosia Montana, pentru ca prea plang de grija mediului, sa constate acum daca ceea ce avem acolo, de pe urma exploatarii de catre stat a acestor resurse, inseamna protectia mediului
  • Sunt un sustinator al exploatarii cu maxima protejare a mediului inconjurator, dar este clar ca Romania nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatarii acestor resurse – aur, cupru, gaze de sist – in conditii in care putem spune ca mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firmele straine pare sa fie singura solutie
  • Personal, cer Guvernului ca in maxim doua saptamani sa revizuiasca tot sistemul de redevente pe care il avem pe resursele naturale
  • Ceea ce nimeni nu vrea sa socoteasca sunt pierderile pe care le avem din necrearea locurilor de munca
  • La Rosia Poieni profitul ar fi de 3 mld. de euro in 16 ani. Romania pierde anual 3,6 mld. de euro prin deficitul la fondul de pensii. Pierdem in fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Rosia Montana
  • Acest lucru nu poate fi reparat decat prin renuntarea la minciuna, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu inteleg si prin asumarea de catre politicieni a solutiilor de creare de locuri de munca
  • In urmatorii ani, si eu zic cinci ani, Romania nu se poate bizui pe relansarea investitiilor straine. Or a astepta cinci ani sa vedem ce se intampla pentru a crea noi locuri de munca… pentru ca statul roman blocheaza crearea de locuri de munca pe fondul demagogiei mass-mediei
  • Eu inmultesc simplu 3,6 mld. deficit la fondul de pensii cu cinci ani si constatam ca sunt 18 mld. de euro in cinci ani. Si ma intorc de unde am plecat: din 1997 autoritatile romane plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana
  • Ceea ce va cer, dle ministru si stimati membri ai Guvernului: daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin crearea de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize – sigur, in deplina cunostinta de cauza-, daca nu, spuneti “nu” investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces
  • Statul roman s-a angajat din 1997. Daca nu, macar spuneti “nu” maine si inchideti subiectul, urmand sa vedem ce se va intampla in proces. Dar nu mai tineti astfel de subiecte in dezbatere publica, care nu face decat sa ii antreneze pe cei care vor o Romanie care sa stagneze intr-o dezbatere demagogica, iar autoritatile romane sa fie descalificate si pe piata internationala si la institutiile internationale si la cetatenii romani, pentru ca nu iau o decizie
  • Rugamintea mea e ca, din punct de vedere al mediului, sa analizati rapid, cu prioritate, cele trei investitii care se prefigureaza si daca Romania nu are nevoie de gaze de sist, sa stopam orice evolutie in relatia cu Chevron, daca Romania nu vrea sa exploateze carierele de cupru de la Rosia Poieni, s-o stopam, daca Romania nu vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana, sa comunicam partenerilor si sa inchidem subiectul
  • Recomandarea mea este sa creati insa locuri de munca. Este singura solutie pentru ca in fiecare an sa nu aducem, de unde om sti, 3,6 miliarde de euro. Numai locurile de munca aduc o contributie la fondul de pensii care sa diminueze obligatiile statului roman in ceea ce priveste completarea resurselor necesare pentru plata pensiilor
  • Cred ca acestea sunt lucrurile fundamentale si, oricat de mult s-ar chinui trusturi de presa sa arate ca nu trebuie nimic, eu vreau sa stiti ca responsabilitatea conducerii Romaniei nu o are nici Voiculescu, nici Vintu, nici alt patron de presa si nici alt om neinformat. Responsabilitatea deciziilor o are Guvernul si Parlamentul Romaniei. Ce face guvernul cu parerile presedintelui este alta socoteala si ramane sa vedem
  • Dle ministru, va doresc mult succes si imi pun speranta ca la Mediu avem un ministru caruia ii place actiunea, intr-o directie sau alta. Dar ea trebuie luata, pentru ca indecizia este cea mai mare paguba care se poate aduce Romaniei – si din punct de vedere al imaginii si din punct de vedere al consecintelor, din punct de vedere juridic

Deputatul UDMR Attila Korodi a depus, marti seara, juramantul de investitura in functia de ministru al Mediului si Padurilor. Potrivit Agerpres, la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, presedintele Senatului, Vasile Blaga, premierul Mihai Razvan Ungureanu si mai multi membri ai Cabinetului.

Prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu a inaintat marti presedintelui Traian Basescu propunerea de numire a lui Attila Korodi ca ministru al Mediului, dupa ce joia trecuta Laszlo Borbely a decis sa demisioneze din functie.

Traian Basescu, despre exploatarea gazelor de sist: Unii doresc ca Romania sa ramana permanent importator de gaze

“Se pare ca in ultima vreme am devenit extrem de legati de dorinta de a ramane continuu importatori de gaze” naturale, a afirmat marti presedintele Traian Basescu, comentand disputele legate de forarile exploratorii efectuate de firma Chevron in Romania.

“Cel putin asta este concluzia mea dupa ce vad inversunarea cu care se lupta impotriva exploatarii gazelor de sist. Aflam ca sunt generate cutremure de mari dimensiuni”, a comentat seful statului. El a afirmat ca Statele Unite au ajuns sa-si asigure 25-30% din consum prin exploatarea acestor gaze, iar Polonia isi va diminua rapid dependenta de gaze, in acelasi mod.

“Probabil ca unii vor ca in Romania sa nu se intample nimic. Va cer sa faceti ca in Romania sa se intample ceea ce se poate intampla si ceea ce ne poate face mai putin dependenti de imprumuturi externe si importuri energetice”, a adaugat seful statului, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru al Mediului. Romania importa gaze naturale din Rusia. Afirmatia sa vine in aceeasi zi in care premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca la inceputul lunii aprilie a transmis conducerii Chevron o scrisoare in care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane in Romania.

Monica Macovei, la TVR: Nu se poate da aviz de mediu in acest moment la Rosia Montana

Avizul de mediu privind exploatarea de la Rosia Montana nu poate fi dat in acest moment, deoarece licenta de exploatarea a expirat, a declarat marti la TVR europarlamentarul PDL, Monica Macovei. “Daca vom exploata vreodata aurul de la Rosia Montana, trebuie sa o facem sigur si in folosul romanilor, pentru ca asa cum este contractul acum foarte putini bani vin la romani”, a adaugat Macovei, subliniind ca exploatarea nu este sigura pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor.

“Eu imi mentin parerea ca, in ceea ce priveste Rosia Montana, exploatarea cu cianura nu este una sigura pentru mediu, inclusiv pentru sanatatea populatiei; de altfel, din punct de vedere juridic, nu se poate actiona rapid pentru ca, din cate stiu, licenta de exploatare a expirat… opinia mea de jurist este ca nici nu se poate da aviz de mediu in acest moment, trebuie refacute foarte multe acte si teste daca licenta a expirat, nu se poate vorbi de un aviz de mediu”, a declarat vicepresedintele PDL.

“Sunt de acord cu indemnul “actionati!”, dar nu sunt de acord cu recomandarea in ceea ce priveste exploatarea de la Rosia Montana”, a mai spus Macovei, referindu-se la declaratiile presedintelui Basescu. […]

Valea Medel, din Elveţia, are rezerve de aur estimate la 1,2 miliarde de dolari, dar localnicii au refuzat un proiect minier în zonă, în ciuda şomajului ridicat, scrie Christian Science Monitor.

La un referendum organizat în luna aprilie, locuitorii celor cinci sate de pe Valea Medel au votat pentru respingerea proiectului propus de compania canadiană NV Gold.

Proiectul ar fi dus la defrişarea unor păduri de pin şi modificarea totală a peisajului Văii. Pentru a evita asta, două treimi dintre votanţi (450 de persoane locuiesc în aceste sate, iar 80% dintre ei s-au prezentat la vot) au spus “Nu” proiectului.

Primarul crede însă că proiectul ar trebui să se facă, motivând că mina ar duce la locuri de muncă, oprindu-se astfel plecarea tinerilor din Valea Medel. Totuşi, o tânără care se opune proiectului întreabă: “Banii ar fi fost foarte buni pentru noi. Dar ce fel de viitor vom avea dacă distrugem mediul?”.

Legaturi:

***

*

***


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “CupruMin, aurul si COWBOY-ul inarmat. In plus: BASESCU se tine de aceleasi ticalosii cu Rosia Montana si GAZELE DE SIST

  1. e de urmărit Monitorul Oficial zilele astea.. Au ei un talent de a trece nişte acte capitale, pe şest, când românii stau la masă.. ceva de speriat..

  2. Toata degringolada politico-economica se trage din 89. Nu zic ca vechiul sistem a fost fara cusur, dar acest sistem e … demential, ale carui roade se vad in starea economiei si a societati romanesti.

  3. Pe mine ce ma uimeste cel mai tare este ca de 22 de ani in Romania, care a pornit cu datorie zero in 1990, s-au inmultit datoriile si milionarii/miliardarii (in euro) din “afaceri” cu statul, mais precis din furaciuni de la bugetul statului pentru investitii neproductive la nivel macroeconomic, de gen : gondole, stadioane, inlocuirea si ras-inlocuirea bordurilor, drumuri neterminate, sau care se gauresc dupa prima ploaie/zapada, etc.
    Dar nu au fost fratilor niciodata bani pentru investitii care sa rentabilizeze productia romaneasca, industriala sau agricola, mineritul sau alte asemenea domenii in care exista potential si unde reconstructia ar fi fost fezabila.
    Nu, nici vorba. Si-acum vine Basescu senin sa anunte ca nu mai sunt locuri de munca si ca sa apara nu este alta solutie decat aducerea unor investitori dubiosi, cu niste contracte mai mult decat oneroase.

    Nu e cam ciudat ?

  4. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: FARSA PRIVATIZARII ”REALITY-SHOW” OLTCHIM: cum (n)-a ajuns combinatul pe mainile lui Dan Diaconescu ”POPOR” [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: TRAIAN BASESCU, LOBBYSTUL ”ASASINULUI ECONOMIC” FRANK TIMIS/ Rosia Montana: NOI LOVITURI PROPAGANDISTICE/ Statul va plati pentru ECOLOGIZAREA exploatatiei aurifere RMGC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Acad. Dinu C. Giurescu: SE FALIMENTEAZA TARA, SE DISTRUGE STATUL, SUNTEM TRANSFORMATI IN COLONIE (video). Gardienii corectitudinii politice reactioneaza, atacandu-l pe academician pentru ”NATIONALISMUL IZOLATIONIST” - Razboi întru Cuvânt - Recomanda
  9. Pingback: ROMANIA: de 40 de ani COBAI IN LABORATORUL SOCIAL FMI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: ”RESURSE SARACE”. Reportaj In Premiera (VIDEO+TRANSCRIPT) despre cum au ajuns pe mana SPIONILOR SI STRAINILOR INFORMATIILE CLASIFICATE DESPRE ZACAMINTELE IMPORTANTE ALE ROMANIEI. “Dam cupru, dam aur, dam tot, şi Romania o vindem la pachet”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare