GUVERNUL UNGUREANU APROBA CHEVRON exploatarea perimetrelor de la Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. INTELEGERILE SUNT… SECRETIZATE

28-03-2012 2 minute Sublinieri


Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, avizul fiind emis după întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul american.

Executivul a decis totodată ca aceste trei acorduri să intre în vigoare miercuri, 28 martie.

Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron a fost clasificată.

Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotărâre, după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane. La discuţie a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Subiectul a fost unul de actualitate şi la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, iar preşedintele Traian Băsescu a vorbit la începutul lunii martie, pentru prima oară, cu ocazia unui discurs în Parlament, despre potenţialul economic al exploatării gazelor de şist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând pentru MEDIAFAX că şeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanţii Chevron.

În România, Chevron deţine şi un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad. […]

Un zăcământ petrolier estimat la un miliard de euro şi situat în zona oraşului arădean Pâncota va intra în exploatare peste câteva luni, după ce prospecţiunile geologice efectuate în ultimii ani au confirmat existenţa unor resurse petroliere şi de gaze naturale. Prospecţiunile geologice au fost făcute de compania Universal Premium, cu o finanţare asigurată de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din România, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia.

Prezent miercuri la Arad, preşedintele Universal Premium Fund, Ioan Teodor Voştinaru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în zona oraşului Pâncota au fost instalate, în ultimii ani, şapte sonde, iar cercetările geologice au confirmat existenţa unui important zăcământ de petrol şi gaze naturale, care se află la adâncime cuprinsă între 450 şi 2.100 de metri.

“Suntem în faza finală a prospecţiilor geologice, iar în jumătatea a doua a acestui an începem extracţia. Estimăm că producţia petrolieră a României poate creşte cu şapte până la nouă procente prin exploatarea acestui zăcământ”, a declarat Voştinaru. Compania estimează că valoarea zăcămintelor petroliere şi de gaze de la Pâncota este de cel puţin un miliard de euro.

“Interesul nostru este pentru toată Câmpia de Vest, neglijată în ultimele trei decenii din punctul de vedere al cercetării şi exploatării acestor resurse naturale. În această zonă, zăcămintele se află la o adâncime mult mai mică decât în celelalte zone ale ţării, ceea ce reduce considerabil investiţia în exploatare”, a declarat preşedintele Universal Premium Fund.

Voştinaru a spus că operaţiunile companiei vor fi extinse în judeţul Arad, estimându-se că în zona localităţii Păuliş, pe Valea Mureşului, există alte resurse importante. “Am câştigat licitaţia organizată de Agenţia Naţională de Resurse Minerale pentru cercetarea posibilelor zăcăminte de la Păuliş. Credem că aici există resurse şi mai importante decât la Pâncota, dar aici suntem în fază encipientă cu prospecţiunile”, a spus Voştinaru.

Reprezentanţii companiei afirmă că zăcământul descoperit la Pâncota “este cel mai important confirmat până acum în Câmpia de Vest”. Investiţia realizată până în prezent în cercetare a fost de zece milioane de euro şi va ajunge la 15 milioane de euro în momentul începerii extracţiei, când vor fi create, într-o primă etapă, 250 de locuri de muncă. Ţiţeiul va fi transportat printr-o conductă către un terminal care va fi construit în Gara Pâncota, iar perioada de exploatare a resurselor este estimată la 20 de ani.

Sondele de extracţie vor acoperi o arie de 250 de kilometri pătraţi în jurul oraşului Pâncota, cuprinzând mai multe primării. “Avem contracte cu toţi proprietarii de terenuri pe care am amplasat sonde în această arie de acoperire, fie persoane fizice, fie autorităţi publice locale”, a spus Voştinaru. El a adăugat că există toate avizele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pentru actuala etapă a proiectului.

“Ultimul aviz va fi eliberat în momentul începerii extracţiei, dar este o formalitate, investiţiile fiind deja în derulare”, a adăugat Voştinaru.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “GUVERNUL UNGUREANU APROBA CHEVRON exploatarea perimetrelor de la Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. INTELEGERILE SUNT… SECRETIZATE

  1. Pingback: MISIUNEA PREMIERULUI UNGUREANU: VANZAREA COMPLETA A ROMANIEI? Esentialul despre afacerile MRU – CHEVRON (gazele de sist) si ROSIA POIENI – CUPRUMIN cu Iulian Iancu, Dinu C. Giurescu, Mircea Diaconu, Liviu Voinea, preotul Vasile Laiu si altii (
  2. Indiscutabil, Romania a ajuns o mosie, feuda a guvernantilor, iar noi niste iobagi. Cica la tambalaul din 90, romanii si-au cistigat libertatea! Acum sint atit de liberi ca au ajuns cu capul in nori, nu mai sint cu picioarele pe pamint. Sint liberi sa crape, ca doar e democratie; sau dazmatcratie!

  3. Pingback: update – CHEVRON AMANA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE ANUL 2012 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: CupruMin, aurul si COWBOY-ul inarmat. In plus: BASESCU se tine de aceleasi ticalosii cu Rosia Montana si GAZELE DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: RAZBOIUL GAZELOR DE SIST. Proteste la Costinesti, raport oficial despre CUTREMURELE “hidraulice”, BOALA OLANDEZA si abdicarea de la SUVERANITATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: PROTESTE LA BARLAD impotriva gazelor de sist. EPISCOPIA HUSILOR S-A IMPLICAT DIRECT/ Contractele cu Chevron, desecretizate… partial - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Acordurile cu Chevron pentru GAZELE de SIST, ILEGALE? Companiile straine au LIBER la EXPORTUL gazelor noastre - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: MIHAI RAZVAN UNGUREANU – consilierul personal al lui Iohannis/ Sefa DNA spune ca e inspirata de CREDINTA ORTODOXA in “cautarea dreptatii”/ Vicepremierul Ungariei are un “OPTIMISM MODERAT” cu privire la relatia cu IOHANNIS - R
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare